Paniekaanval

De soorten behandeling van een paniekstoornis – Wat kunt u doen om een paniekstoornis te behandelen?

Een paniekstoornis is een angststoornis die herhaalde en onverwachte episodes van intense angst veroorzaakt. Deze episodes, paniekaanvallen genoemd, kunnen minuten of zelfs uren duren. Tijdens een paniekaanval kunt u fysieke symptomen krijgen, zoals hartkloppingen, kortademigheid en pijn op de borst. U kunt zich ook duizelig, licht in het hoofd of misselijk voelen. Paniekaanvallen kunnen erg beangstigend zijn en je het gevoel geven dat je de controle verliest of misschien wel zelfs dood gaat.

In 2021 gaf 12% van de Nederlandse bevolking aan te kampen met psychische problemen. Twee procent van hen lijdt aan een paniekstoornis.

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een van de meest voorkomende en succesvolle vormen van behandeling van paniekstoornissen. CGT kan u helpen de negatieve gedachten en gedragingen die bijdragen aan uw paniekaanvallen te identificeren en te veranderen. Medicatie kan ook een effectieve behandeling zijn voor paniekstoornis. Sommige mensen moeten mogelijk langdurig medicijnen gebruiken om hun symptomen onder controle te houden, terwijl anderen medicijnen slechts voor een korte periode nodig hebben. Als u geïnteresseerd bent in het onderzoeken van behandelingsopties voor paniekstoornis, neem dan contact op met uw arts of professional in de geestelijke gezondheidszorg.

In dit artikel zullen we – na in detail te zijn gegaan over wat een paniekstoornis is en de oorzaken/symptomen ervan – bespreken wat de behandeling ervan is. Lees verder om erachter te komen welke opties beschikbaar zijn voor de behandeling van een paniekstoornis.

Wat is het eerste dat mensen doen bij een paniekstoornis?

Wat is het eerste wat mensen doen in het geval van een paniekstoornis

Het eerste wat mensen doen bij een paniekstoornis is proberen hun ademhaling onder controle te krijgen. Dit kan worden bereikt door ademhalingsoefeningen en proberen het lichaam te ontspannen. Mensen kunnen ook proberen zichzelf van de angst af te leiden door zich op iets anders te concentreren, zoals een hobby of activiteit. Sommige mensen kunnen ook professionele hulp zoeken om te leren hoe ze hun angst kunnen beheersen door middel van cursussen voor paniekaanvallen.

De symptomen van een paniekaanval zijn zo overweldigend dat ze de patiënt voor een lange periode bang maken. Aanvankelijk zouden ze zelfs kunnen denken dat ze een beroerte of een hartaanval krijgen. Nadat hun hartslag normaal is geworden en ze weer bij zinnen zijn, beginnen ze na te denken over wat er met hen is gebeurd.

Een persoon die aan een paniekstoornis lijdt, kan kiezen tussen:

– In angst leven en nieuwe paniekaanvallen verwachten

– Onmiddellijk medische, professionele hulp zoeken die je nodig hebt die hij/zij nodig heeft.

Wanneer je voor het eerst een huisarts raadpleegt, zullen ze waarschijnlijk enkele tests uitvoeren en een volledige fysieke controle uitvoeren. Zij kijken of uw symptomen verband houden met de schildklier of een hartprobleem.

Nadat je ECG, hormonale en andere tests zijn beoordeeld, en vervolgens uw psychologische controle is uitgevoerd, wordt je gevraagd een psychologische vragenlijst in te vullen die zou vragen naar je symptomen, stressniveaus, worstelingen in het leven, geschiedenis van eerdere geestelijke gezondheidsproblemen, persoonlijke en professionele relaties, huidige emotionele worstelingen en andere.

Wanneer de mogelijkheid van een psychische stoornis waarschijnlijk lijkt, zal een psycholoog aan je worden aanbevolen. De psycholoog heeft vervolgens sessies met je. In de eerste ontmoeting is het meestal alleen praten en geen behandeling. Ze zullen proberen zoveel mogelijk informatie over jou en je familiegeschiedenis, worstelingen etc. op te nemen. In de volgende sessies komen ze tot een diagnose en uiteindelijk begint de behandeling. Hieronder staan ​​de behandelmogelijkheden waar een psycholoog zich in verdiept.

Als deze behandelingen echter geen bevredigend resultaat geven en je paniekaanvallen blijven optreden, dan zullen zij een psychiater voorstellen. De psychiater zal u medicijnen voorschrijven tegen een paniekstoornis. In de meeste gevallen werken zowel psychiaters als psychologen samen om de beste resultaten te krijgen.

Als je begrijpt wat paniekaanvallen zijn en hoe ze zich manifesteren, kan een persoon met een paniekstoornis kalm blijven.

Soorten behandelingen voor een paniekstoornis

Wanneer je diagnose is gesteld, komt het behandelgedeelte. Hier is wat je kunt doen om te beginnen met de behandeling ervan.

Gesprek met je psycholoog

Je psycholoog begint met een algemeen gesprek. Ze zullen praten over jou, je leven, je interesses, je werk, ouders, jeugd, relaties, worstelingen, enz. Dit alles zal worden gedaan om een ​​volledig beeld te krijgen van jou als persoon, om een ​​idee te krijgen van wat je paniekaanvallen zou hebben getriggerd en het beste behandelplan ervoor.

Enkele van de behandelingen voor paniekstoornis worden hieronder vermeld.

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is gebaseerd op het principe van het verstoren van de cognitie die hun emoties en gedrag negatief beïnvloedt. CGT richt zich dus op de negatieve gedachten en heeft tot doel deze te identificeren, beoordelen, veranderen en uiteindelijk te vervangen door positieve en productieve gedachten.

CGT blijkt effectief te zijn voor veel psychologische problemen en onaangepast gedrag. Gewoonlijk besluiten psychologen tot CGT voor de behandeling van paniekaanvallen, andere vormen van angst, depressie, verslaving, woedeproblemen, eetstoornissen en soortgelijke aandoeningen.

Een van de vormen van cognitieve gedragstherapie is cognitieve therapie.

Cognitieve therapie

Het richt zich op het herkennen en vervangen van negatieve gedachten door positieve. Dus wanneer je een vervormd denkpatroon, een negatieve emotie of onaangepast gedrag waarneemt, leert cognitieve therapie je deze te vervangen door positieve gedachten, emoties en gedrag. Dit wordt gedaan door middel van een breed scala aan praktische strategieën en technieken. Sommige ervan zijn:

  • Negatieve gedachten herkennen

Het zijn deze gedachten die leiden tot onaangepast gedrag. De sleutel is dus om deze gedachten te identificeren en ze daar en daar te manoeuvreren voordat het tot iets schadelijks leidt.

  • Nieuwe vaardigheden aanleren

Nadat je je negatieve gedachten hebt leren herkennen, is het noodzakelijk om te leren hoe je ze kunt vervangen door iets nuttigs. Dit wordt gedaan door je mentale en fysieke energie te besteden aan iets anders. Als je een creatief persoon bent, kun je je bezig houden met het maken van kunst of het opschrijven van iets. Als je handig bent, kun je iets met je handen maken. Het kan van alles zijn, het doel is om jezelf te betrekken bij iets productiefs.

  • Doelen stellen

Je psycholoog kan je hierbij alleen helpen, maar jij bent degene die de doelen stelt. Je begint met het maken van kortetermijndoelen en focust op het behalen ervan. Een van de belangrijkste aspecten van de behandeling van paniekstoornis is het stellen van doelen. Doelen geven je iets om naar te streven en helpen je gemotiveerd te blijven tijdens de behandeling. Zonder doelen kan het moeilijk zijn om te weten of je vooruitgang boekt in je herstel.

  • Zelfcontrole en zelfbeoordeling

Niemand kan je symptomen, emoties, gedachten en gedrag zo goed controleren als jijzelf. Daarom wordt je manieren geleerd om je voortgang te volgen en introspectie hoe ver je bent gekomen. Zelfcontrole en zelfevaluatie zijn belangrijke instrumenten voor mensen met een paniekstoornis. Door hun symptomen, triggers en behandelingen bij te houden, kunnen mensen met een paniekstoornis hun toestand beter begrijpen en weloverwogen beslissingen nemen over hun zorg.

Zelfcontrole houdt in dat de eigen symptomen en gedragingen in de loop van de tijd worden gevolgd. Dit kan worden gedaan met een eenvoudig notitieboekje of dagboek, of met meer geavanceerde tools zoals smartphone-apps. Zelfcontrole kan mensen met een paniekstoornis helpen patronen in hun symptomen en triggers te identificeren, wat waardevolle informatie kan zijn voor de planning van de behandeling.

Oefening

We hebben allemaal gehoord over het belang van lichaamsbeweging sinds onze kindertijd en toch ondermijnen we het. Lichaamsbeweging doet wonderen voor ons lichaam. Het verbetert niet alleen onze fysieke gezondheid, maar heeft ook een positief effect op onze mentale gezondheid. Het helpt bij hormoonregulatie, ondersteunt de gezondheid van de hersenen en natuurlijk verjongt een verse toevoer van zuurstof het hele lichaam.

Blootstellingsbehandeling

Blootstellingsbehandeling kan worden beschouwd als een subtype van cognitieve gedragstherapie. Zoals de naam al doet vermoeden, hangt deze therapie af van het blootstellen van de persoon aan hun angsten of triggers.

Als iemands paniekaanval bijvoorbeeld wordt geactiveerd op een plek waar veel vreemden zijn, dan zal de persoon geleidelijk worden blootgesteld aan omgevingen met vreemden. Het aantal vreemden zal toenemen en zo ook de duur van het verblijf in een dergelijke setting. Het principe is dat het blootstellen van de persoon aan zijn angsten en triggers hem geleidelijk helpt om ze onder ogen te zien zonder er mentaal voor te bezwijken.

Paniekaanval Medicatie

Paniekstoornis medicatie wordt voorgeschreven door een psychiater. Psychiaters nemen gewoonlijk hun toevlucht tot antidepressiva zoals selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s), serotonine- en noradrenalineheropnameremmers (SNRI’s) en angststillers zoals benzodiazepinen.

Selectieve serotonine herinname remmers

Selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s) hebben vaak de eerste voorkeur voor medicijnen tegen paniekstoornissen, omdat ze een laag risico op ernstige bijwerkingen hebben.

Serotonine en noradrenaline heropname remmers

Serotonine en noradrenaline heropnameremmers (SNRI’s) zijn andere soorten antidepressiva die een populaire keuze zijn voor medicijnen voor paniekstoornis. Ze zijn goedgekeurd voor de behandeling van paniekstoornissen.

Enkele van de vaak voorkomende bijwerkingen van SSRI’s en SNRI’s zijn:

1) Hoofdpijn

2) Misselijk voelen, en

3) Rusteloosheid en slapeloosheid

Anti-angst medicatie zoals benzodiazepinen

Een van de medicijnen tegen paniekstoornissen die door een psychiater worden voorgeschreven, zijn benzodiazepinen. Ze zijn de snelste om de symptomen van een paniekaanval te verminderen. Het risico om er afhankelijk van te worden kan echter groot zijn, dus psychiaters schrijven ze slechts voor een korte periode voor.

Dingen die u zelf kunt doen om met paniekstoornis om te gaan

Als je last heeft van paniekaanvallen of iemand kent die last heeft van paniekaanvallen, kan je het volgende doen.

  • Lees erover: Kennis is macht. Informeer jezelf over de oorzaken, symptomen en behandeling. Zoek wat natuurlijke medicijnen zijn voor paniekstoornis die mensen aanbevelen, en kijk of je ze wilt proberen.
  • Deel je kennis: Vertel anderen op welke manier dan ook over de dingen die je hebt geleerd over paniekstoornis. Je kunt ook manieren delen om paniekaanvallen te voorkomen, wat je moet doen terwijl je een aanval hebt, en medicijnen voor paniekstoornis die mensen die eraan lijden kunnen helpen.
  • Normaliseer het zoeken naar professionele hulp: motiveer anderen om hulp te zoeken als ze het gevoel hebben dat ze hulp nodig hebben. Het is geen schande om dit te doen, en je zult er spijt van krijgen dat je niet eerder hulp hebt gezocht.

Samenvattend

Een paniekstoornis is een vorm van angst die bijna 2% van de Nederlandse bevolking treft. In dit blog hebben we de behandeling van paniekstoornis uitgebreid besproken.

Een persoon die aan paniekaanvallen lijdt, begint met het raadplegen van een huisarts, die hem vervolgens een psycholoog voorstelt, en ten slotte, indien nodig, een psychiater.

Een psycholoog neemt meestal zijn toevlucht tot cognitieve gedragstherapie en exposure-therapie, terwijl psychiaters SSRI’s, SNRI’s en angststillers voorschrijven.

“Michael Hijlkema is expert op het gebied van burn-out, stress, rouw en verlies. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen stress te beheersen en hun welzijn te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een coachingstraject op maat gemaakt, dat je online kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met stress.”

Andere Artikelen