Angst heeft invloed op je lichamelijke gezondheid en verhoogt je bloeddruk. Maar wat is bloeddruk eigenlijk?

Bloeddruk is de kracht die wordt uitgeoefend op de wanden van de slagaders terwijl het hart bloed door het lichaam pompt. Het wordt gemeten in twee waarden, de systolische druk en de diastolische druk. Systolische druk is de druk op de slagaders, terwijl het hart samentrekt om bloed te pompen en diastolische druk is de druk die wordt uitgeoefend tussen elke slag. 

Systolische waarden zijn hoger dan diastolische waarden. Uw bloeddruk wordt als normaal beschouwd tussen 90/60 mmHg en 120/80 mmHg en hoog wanneer deze 140/90 mmHg of hoger is.

Angst veroorzaakt een piek in de bloeddruk als gevolg van de afgifte van hormonen in de bloedbaan. Dit staat ook bekend als hypertensie en kan uw lichaam vatbaar maken voor hartproblemen. U mag echter geen angst ontwikkelen voor hartaanvallen en andere gezondheidsproblemen. In plaats daarvan moet u onmiddellijk preventieve maatregelen nemen om uw angst te genezen. 

Hoge bloeddruk door angst

Angst hangt samen met hoge bloeddruk

Angst kan, ondanks dat het een psychologisch fenomeen is, fysieke gevolgen hebben voor je lichaam. Een van de belangrijkste manieren waarop het lichamelijk letsel veroorzaakt, is door een verhoging van de bloeddruk.

Wanneer u zich angstig voelt, scheidt uw lichaam stresshormonen zoals adrenaline en cortisol af in de bloedbaan, wat een grotere kracht uitoefent op de slagaderwanden en tegelijkertijd hun lumen vernauwt. Dit resulteert op zijn beurt in hoge bloeddruk omdat het hart moeite heeft om het bloed efficiënt door het lichaam te laten circuleren.

Mensen die last hebben van angstproblemen en zich overgeven aan roken of drinken, vergroten hun kans op een hoge bloeddruk. Bovendien kan hypertensie ook het gevolg zijn van medicijnen die worden ingenomen om angst te beheersen vanwege de aanwezigheid van chemicaliën zoals serotonine-noradrenalineheropnameremmers (SNRI’s). 

Angst beïnvloedt zowel mannen als vrouwen anders en daarom lopen ze een verschillend risico op hoge bloeddruk. Onderzoek suggereert dat vrouwen meer angst ervaren dan mannen, en vrouwen die zich in de menopauze bevinden, ervaren een hogere bloeddruk. 

Wat is het verband tussen hoge bloeddruk en stress?

Stress verhoogt de bloeddruk

Stress is nauw verbonden met hoge bloeddruk omdat het de afgifte van verschillende hormonen in de bloedbaan stimuleert die de bloedvaten vernauwen en meer druk uitoefenen. Er is echter weinig onderzoek dat suggereert dat hoge bloeddruk als gevolg van stress een langdurig probleem is. 

In feite zijn het de frequente pieken in de bloeddruk op de korte termijn, dat wil zeggen wanneer u angst ervaart, een bedreiging voor uw lichamelijke gezondheid. Dit komt omdat de constante stijgingen van de bloeddruk uw bloedvaten kunnen beschadigen. 

Uw reactie op de angst die u in een situatie ervaart, speelt ook een cruciale rol bij het fluctueren van uw bloeddruk. Als u bijvoorbeeld begint te roken of drinken, zal uw bloeddruk waarschijnlijk omhoog schieten. 

Wat zijn de symptomen van hoge bloeddruk als gevolg van stress?

Symptomen van hoge bloeddruk als gevolg van stress

Constant hoge bloeddruk is gevaarlijk en wordt vaak als een “stille moordenaar” beschouwd omdat een persoon niet altijd sterke symptomen ervaart en dus niet in staat is te identificeren dat hij/zij onder invloed is van hypertensie. Het is dus belangrijk voor mensen die angst ervaren om ervoor te zorgen dat ze regelmatig hun bloeddruk laten controleren. 

Als u symptomen ervaart, kunnen deze een of meer van de volgende zijn:

  • Hoofdpijn
  • Bloedneus
  • Onregelmatig hartritme
  • Zoemen 
  • Vermoeidheid
  • Spiertrillingen
  • Misselijkheid
  • Braken
  • borst

Hoe hoge bloeddruk door stress en angst te voorkomen?

Preventie van hoge bloeddruk als gevolg van stress en angst

Hoge bloeddruk brengt het lichaam in gevaar en kan leiden tot verschillende hartproblemen. Deze omvatten de gevoeligheid van het lichaam voor beroertes, hartaanvallen, hartfalen, aorta-aneurysma’s en vasculaire dementie. Het is dus noodzakelijk om ervoor te zorgen dat uw bloeddruk optimaal blijft. 

Omdat angst een belangrijke bijdrage levert aan hoge bloeddruk, is een van de manieren waarop het onder controle kan worden gehouden door de angst zelf te beheersen. Als u leert omgaan met uw stress, kunt u uw bloeddruk en uw lichamelijk welzijn onder controle houden. 

Hier zijn enkele manieren om hoge bloeddruk als gevolg van nervositeit te verminderen door met angst om te gaan:

Eet gezond

Een van de belangrijkste redenen waarom u gevoelig kunt zijn voor stressoren is te wijten aan een gebrek aan een goed dieet. Het eten van voedzaam voedsel geeft je geest de energie die het nodig heeft om meerdere situaties in het leven aan te pakken. Als je geen goed dieet hebt, is je geest niet in staat om zijn probleemoplossende vermogens effectief te gebruiken, en in plaats daarvan zijn toevlucht te nemen tot meer emotionele reacties zoals stress. 

Het is daarom noodzakelijk dat u ervoor zorgt dat u gezond eet en uw dagelijkse maaltijden niet overslaat.

Als onderdeel van een gezonde eetroutine moet u ook de overmatige inname van cafeïne die stress in uw lichaam veroorzaakt, verminderen.

Zorg voor voldoende slaap

Slaap is, net als gezonde voeding, nodig om je geest en lichaam nieuwe energie te geven, zodat ze goed kunnen functioneren. Een gebrek aan goede slaap geeft je hersenen niet de pauze die ze nodig hebben en voorkomt dat ze je negativiteit op een gezonde manier kanaliseren. Dit maakt je op zijn beurt angstig en je bloeddruk schiet omhoog. Het is daarom noodzakelijk om ervoor te zorgen dat u dagelijks minimaal zes tot acht uur slaap krijgt.

Oefening en meditatie

Oefening en meditatie zijn zeer effectief om u te helpen uw angst onder controle te houden. Dit komt omdat ze je helpen je te concentreren op het bereiken van innerlijke rust en je afleiden van stressvolle gedachten. Bovendien maken ze in je lichaam gelukkige hormonen zoals endorfine vrij die je humeur opfleuren en stresshormonen zoals adrenaline en cortisol tegengaan. 

Wanneer u zich minder angstig voelt, daalt uw bloeddruk, waardoor u gezond blijft en geen risico loopt op hartaandoeningen. 

U kunt ervoor kiezen om sporten te beoefenen zoals zwemmen, tennis of voetbal, maar als u ervoor kiest om thuis te sporten, zijn er online veel bronnen en videogidsen beschikbaar om u te helpen. Ook bij meditatie kun je podcasts en medicatiehandleidingen op internet beluisteren. Het enige dat u hoeft te doen, is wat tijd voor uzelf vrijmaken in uw drukke en stressvolle schema.

Medicatie

Als u aanhoudende angst en – als gevolg daarvan – constant hoge bloeddruk ervaart, waardoor u bang wordt voor hartaanvallen en andere cardiovasculaire complicaties, kunt u naar een arts verwijzen en medicijnen gebruiken. Deze medicijnen zijn meestal antidepressiva en bevatten chemicaliën zoals serotonine-noradrenalineheropnameremmers (SNRI’s) en monoamineoxidaseremmers die u helpen uw angst te beheersen.

Er moet echter worden opgemerkt dat deze antistressgeneesmiddelen een omgekeerd effect kunnen hebben en in plaats daarvan uw bloeddruk kunnen verhogen. U moet deze medicijnen dus gebruiken als ze door uw arts aan u zijn voorgeschreven.

Psychotherapie

Als u het gevoel heeft dat u uw angst niet zelf onder controle kunt krijgen en uw bloeddruk blijft stijgen, moet u niet aarzelen om professionele hulp in te schakelen en therapie te ondergaan. 

Bij psychotherapie helpt uw ​​therapeut u om uw geestelijke gezondheid te behandelen door u in staat te stellen uzelf beter te begrijpen. Je wordt je meer bewust van wat je angst veroorzaakt, hoe je reageert op deze stressoren en hoe dat je welzijn beïnvloedt. Dit stelt u op zijn beurt in staat om preventieve maatregelen te nemen die specifiek zijn voor uzelf en houdt uw angst onder controle. 

Er zijn veel vormen van psychotherapie waar u en uw therapeut voor kunnen kiezen. Enkele hiervan zijn cognitieve gedragstherapie (CGT), humanistische therapie en psychoanalytische therapie.

Veel Gestelde Vragen:

Hoeveel verhoogt angst de bloeddruk?

Angst heeft een directe relatie met bloeddruk. Als u extreme stress ervaart, kan uw bloeddruk oplopen tot een ongezonde 140/90 mmHg of hoger.

Hoe de bloeddruk te verlagen door angst?

De meest effectieve manier om uw probleem van hoge bloeddruk als gevolg van angst op de lange termijn op te lossen, is door deze angst aan te pakken. U moet uw stressoren identificeren en preventieve maatregelen nemen om gemoedsrust te garanderen. Enkele van de dingen die u kunt doen om uzelf te ontspannen, zijn een gezond dieet, lichaamsbeweging, meditatie en psychotherapie. Als je kalm bent, stopt je bloeddruk met stijgen.

Kunnen anti-angst medicijnen de bloeddruk verlagen?

Medicijnen tegen angst kunnen door artsen worden voorgeschreven om de bloeddruk te verlagen door met uw stress om te gaan door hormonen zoals cortisol en adrenaline die in uw bloedbaan worden uitgescheiden, tegen te gaan. 

Medicijnen als behandeling voor bloeddruk als gevolg van angst kunnen echter ook riskant zijn omdat ze chemicaliën bevatten zoals serotonine, MAO-remmers en SNRI’s die hypertensie kunnen verhogen in plaats van verminderen. 

Angstmedicatie mag daarom alleen op voorschrift van een arts worden ingenomen.

Samenvatting

Bloeddruk is de kracht die op de slagaderwanden wordt uitgeoefend terwijl het hart bloed door het lichaam pompt. Het wordt gemeten met behulp van twee waarden, een voor de systolische druk en de andere voor de diastolische druk. Normale bloeddruk varieert van 90/60 mmHg tot 120/80 mmHg. Als het piekt, kan het boven de 140/90 mmHg gaan.

Angst heeft een directe relatie met bloeddruk. Wanneer angst omhoog schiet, stijgt ook je bloeddruk. Er zijn weinig aanwijzingen dat angst op de lange termijn bloeddrukproblemen veroorzaakt, maar de frequente verhogingen van de bloeddruk zijn ook schadelijk voor uw lichamelijke gezondheid, aangezien ze kunnen leiden tot hartaanvallen, hartfalen en aorta-aneurysma’s.

Het is daarom belangrijk om met angst om te gaan en een gezonde bloeddruk te behouden. Sommige symptomen die u kunt ervaren als uw bloeddruk stijgt, zijn hoofdpijn, pijn op de borst, spiertrillingen, misselijkheid en braken. De preventieve maatregelen die u kunt nemen om met uw angst en daarmee uw bloeddruk om te gaan, zijn beweging, meditatie, gezonde voeding, medicatie en psychotherapie. 

Medicatie als behandeling voor angst kan riskant zijn omdat het een omgekeerd effect op uw lichaam kan hebben en ervoor kan zorgen dat uw bloeddruk stijgt. 

Bij angstaanvallen moet je een angsttraining volgen. Als je last hebt van grote aanvallen, schakel dan professionele hulp in!

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.