Wat is angst voor afwijzing?

Bang voor afwijzing

Angst voor afwijzing is een verlammende angst om afgewezen, bekritiseerd of verlaten te worden. We houden er allemaal van om geprezen te worden en genieten van succes en zijn afkerig van kritiek. Mensen met de angst voor afwijzing worden echter overweldigd door de minste kritiek, zelfs als deze gerechtvaardigd en goedbedoeld is, en zijn bang om afgewezen te worden in zowel persoonlijke als professionele hoedanigheden. 

Ze kunnen kritiek en terechte afwijzing niet loslaten, en hun gedachten en zorgen draaien om wat ze anders zouden kunnen en kunnen doen om afwijzing te voorkomen.

Zoals je kunt raden, kan deze angst je achtervolgen en de kwaliteit van leven beïnvloeden. Het stopt met het nemen van risico’s en het vrij leven. 

In deze blog leggen we uit wat angst voor afwijzing is en delen we eenvoudige, praktische manieren om deze te overwinnen.

De oorzaken van afwijzing

Waarom ben je bang om afgewezen te worden

Angst voor afwijzing is een veel voorkomende en begrijpelijke angst en kan een normaal onderdeel van het mens-zijn zijn. Het is iets dat ons door de eeuwen heen is bijgebleven. Onze voorouders leefden in stammen en overleefden door groepswerk, en dus beschouwen sommige delen van de hersenen, zoals de amygdala, afwijzing nog steeds als een bedreiging. 

Enkele van de oorzaken van angst voor afwijzing zijn:

 • De angst voor vernedering: je bent bang dat anderen je afwijzing zullen zien en je zult in verlegenheid worden gebracht. 
 • Sociale angst:  je bent bang om iets gênants te doen of te zeggen, of niet geaccepteerd en aardig gevonden te worden door anderen. 
 • Geestelijke gezondheidsproblemen: bepaalde psychische aandoeningen, zoals OCS, kunnen obsessieve gedachten veroorzaken over de vraag of ze geliefd zijn in hun sociale omgeving, vooral hun vrienden en romantische partners.
 • Posttraumatische stressstoornis (PTSS): Een van de reacties die PTSD teweegbrengt, is de ree-reactie. In plaats van te vechten of te vluchten, probeert de persoon heftig dingen glad te strijken zodat ze niet tot conflicten leiden.  

Afwijzing op het werk

Afwijzing op het werk

Hoewel dit een van de oorzaken van de angst voor afwijzing kan zijn, is er geen eenduidige reden voor angst voor afwijzing. En het feit is dat je zeker afwijzingen zult tegenkomen. Zelfs de meest succesvolle persoon die je kent, moet in zijn leven te maken hebben gehad met afwijzingen. 

Soms is de oorzaak van afwijzing eenvoudig: niet alles of iedereen kan worden geaccepteerd. 

Stel er is een vacature. Je kunt niet de enige zijn die in aanmerking komt en solliciteert. Er kunnen meerdere sollicitaties zijn, en natuurlijk kunnen er maar één of een paar mensen aangenomen worden. Dat maakt andere mensen automatisch ‘afgewezen’. 

Deze afwijzing is slechts een gevolg van de omstandigheden. Omdat niet iedereen geaccepteerd kon worden, moesten sommigen worden afgewezen. Soms is het eerlijk als meer gekwalificeerde en ervaren mensen naar de baan solliciteerden. Soms is het puur geluk of vriendjespolitiek. Wat de reden ook mag zijn, je moet er gracieus over zijn en geloven dat er een betere kans wacht. Er is niets persoonlijks aan deze “afwijzing”.

Als je deze afwijzing echter ter harte neemt, zul je niet in staat zijn om boven je uit te stijgen en grotere kansen na te jagen. 

Bovendien kan de angst voor afwijzing ook leiden tot problemen met het gevoel van eigenwaarde en een gebrek aan zelfvertrouwen. U kunt moeite hebben met het onderhandelen over salarispakketten en voordelen als u bang bent dat u wordt afgewezen en iets accepteert wat u niet zou moeten doen.

Afwijzing in een relatie

Angst voor afwijzing is een relatie

Het daten en nastreven van mensen voor romantische relaties kan een enorme uitdaging zijn voor mensen die bang zijn voor afwijzing. Stel dat een persoon met de angst voor afwijzing op een eerste date gaat. In plaats van echt in het moment te zijn en na te denken of de andere persoon en zij compatibel zijn, besteden ze al hun tijd aan het nadenken of de andere persoon hen leuk vindt.

Dit kan lijken op overmatige nervositeit en een zwakke persoonlijkheid, iets wat voor de ander onaantrekkelijk kan zijn. 

Zelfs tijdens huwelijken zijn deze mensen bang om hun mening te uiten en hun mannetje te staan. Zelfs als het om belangrijke zaken gaat, lijden ze stilletjes omdat ze bang zijn in de steek gelaten te worden. 

Natuurlijk, scheidingen en echtscheidingen gebeuren. Je kunt een persoon vragen waarvan je denkt dat hij bij je past en je krijgt misschien een duidelijk nee. Nogmaals, hier is niets persoonlijks aan. De andere persoon is misschien niet klaar nadat hij uit liefdesverdriet is weggelopen of gewoon niet op zoek is naar een serieuze verbintenis

Ze kunnen andere dingen waarderen en zoeken in een partner. Of simpelweg, ze kunnen opleidings- of carrièreambities hebben die ze eerst willen bereiken voordat ze een romantische relatie aangaan. Zo niet altijd, is afwijzing een gevolg van hun persoonlijke redenen in plaats van vanwege jou. Onthoud dit altijd. 

Symptomen van de angst voor afwijzing

tekenen dat je bang bent om afgewezen te worden

Mensen met angst voor afwijzing hebben vaak een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Je moet deze mensen hebben gezien: ze stellen de mening en wensen van anderen boven die van hen. Ze zijn bang dat het naar voren brengen van hun behoeften ervoor zorgt dat anderen een hekel aan hen hebben. 

Hier is een lijst met veelvoorkomende signalen dat iemand bang is om afgewezen te worden. 

 • Ze zijn een mensen-behager; ze gaan verder dan hun eigen weg en verwaarlozen zichzelf om anderen te plezieren
 • Ze nemen te veel verantwoordelijkheden op zich, denkend dat als ze betrouwbaar zijn, mensen hen niet zullen opgeven Moeite
 • hebben om nee te zeggen als antwoord
 • Te hard werken om hun waarde te tonen
 • Deel hun behoeften en wensen niet met anderen
 • Angst om te falen
 • Angst om risico’s
 • Blijf in gewelddadige relaties denken dat ze het verdienen en dat ze niemand beter zullen krijgen
 • Sta anderen toe hen als deurmatten te behandelen Bied
 • vaak je excuses aan voor onnodige dingen
 • Voel je schuldig omdat je dingen doet die hen plezieren

Hoe ga je om met angst voor afwijzing?

Hoe de angst voor afwijzing te overwinnen

Zoals we hierboven hebben besproken, is de angst voor afwijzing normaal. Een deel ervan is gezond omdat het je motiveert om je best te doen om afwijzing te voorkomen. Als het echter buitensporig wordt, begint het uw leven te beïnvloeden en belemmert het de groei op zowel persoonlijk als professioneel gebied. 

Dus, hier zijn enkele manieren die je kunnen helpen om de angst voor afwijzing te overwinnen. 

Onthoud dat het iedereen overkomt

Of het nu JK Rowling of Elon Musk, Bill Gates of Steve Jobs is, of welke andere succesvolle persoonlijkheden dan ook, je zult altijd merken dat ze te maken kregen met verschillende afwijzingen. Het is gewoon een onderdeel van het leven, en net als iedereen zul je je deel van de afwijzingen moeten ervaren. 

Weten dat je niet de enige bent en dat het iedereen wel eens overkomt, geeft een gevoel van troost. Dus, de volgende keer dat je wordt afgewezen, herinner jezelf eraan dat je niet alleen bent en het zal je motiveren om weer op te staan. 

Zoek naar de leermogelijkheid

Dit klinkt misschien cliché, maar zelfs mislukkingen en afwijzingen leren je inderdaad iets. Vaak zijn mislukkingen wat je de meest waardevolle lessen geeft. Dus bekijk die mislukte relatie of het afgewezen startup-idee met een nieuw perspectief. 

Wat heeft het je geleerd? Heb je een fout gemaakt? Was er iets dat je anders had kunnen doen? Hoe kun je verbeteren?

Herinner jezelf aan wat je waard bent

Soms doe je alles wat je kunt, en toch kom je een mislukking tegen. Weer een afwijzing. Een gesloten deur. In tijden als deze, wanneer het gevoel van afwijzing overweldigend wordt, moet je de hoop niet verliezen. Weet wat je waard bent. Bekijk alle dingen die je hebt bereikt. Denk aan alle mensen die zeggen dat ze geluk hebben dat ze jou hebben. Denk op een laag moment aan alle hoogtepunten die je hebt bereikt en kunt bereiken. 

Negatieve zelfpraat afwijzen

Het is normaal om te denken dat je gedoemd bent te mislukken als je constant wordt afgewezen. Deze strijd tegen onaangepaste gedachten en zelfspot moet je strijden. 

Als je ziet dat je in negatieve praat raakt, stop dan meteen met praten. Zeg niet dat je niets goed kunt. Zeg wel wat het nut is van nog een gesprek te gaan als je zeker weet dat je afgewezen wordt. 

Succes heeft veel te maken met je mentale ruimte. Als je gelooft dat je het kunt, zul je het doen. 

Zoek professionele hulp

Als je het gevoel hebt dat je angst voor afwijzing overdreven is geworden en je bent niet in staat om het zelf te overwinnen, dan moet je professionele hulp inroepen. 

Er zijn één-op-één online trainingen met experts die u kunnen helpen uw angsten te overwinnen en de angst te behandelen die daaruit voortvloeit.

Samenvattend

Overwin het gevoel van afwijzing

Angst voor afwijzing is gezond als je het in een matige hoeveelheid ervaart. Het kan echter verlammend werken als het overdreven wordt. Het beïnvloedt je groei en kansen in je persoonlijke en professionele leven. 

Enkele van de meest voorkomende tekenen dat een persoon de angst voor afwijzing kan hebben, zijn onder meer een mensen alstublieft zijn, uw eigen behoeften verwaarlozen boven anderen, uw gevoelens niet met anderen kunnen delen en u schuldig voelen wanneer u nee zegt of uw behoeften boven die van anderen stelt. . 

Een persoon kan bang worden voor afwijzing vanwege de angst voor vernedering, vanwege sociale angst, PTSS of bepaalde medische aandoeningen. 

Het mooie is dat deze angst kan worden overwonnen. Je moet jezelf eraan herinneren dat afwijzingen deel uitmaken van het leven en dat iedereen ze ervaart. Bij elke afwijzing en mislukking moet je leren zoeken. Als het gevoel van afwijzing overweldigend wordt, moet je jezelf eraan herinneren wat je waard bent en voorkomen dat je in negatieve zelfpraat en zelfmedelijden vervalt. Als je de behoefte voelt, moet je professionele hulp zoeken om je angst te overwinnen.

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.