De term “burn-out” verwijst naar een toestand van vermoeidheid in zowel lichaam als geest. Als je een lange tijd in een fysiek of emotioneel veeleisende functie hebt gewerkt, kun je een risico lopen. Burn-out kan ook optreden wanneer uw inspanningen op het werk niet het resultaat opleveren dat u ervan verwachtte, en u zich neerslachtig voelt.

Volgens onderzoek hebben mensen die al vroeg in hun carrière opgebrand raken meer kans om er weer bovenop te komen dan mensen die er later in hun leven aan lijden. Ongeacht waar je in je carrière je je bevindt, het is van belang dat je weet hoe u snel weer kunt opkrabbelen.

Als je er niet in slaagt de onderliggende problemen aan te pakken die tot de burn-out hebben geleid, zal deze niet vanzelf overgaan, maar na verloop van tijd juist verergeren. Je moet zo snel mogelijk beginnen met het herstel, om langdurige gevolgen te voorkomen.

Kun je terugkeren naar je oude gewoontes na burn-out?

De weg naar herstel van burn-out is geen rechte sprint naar een willekeurige eindstreep, maar eerder een lange en bochtige weg. Ik moet je waarschuwen dat je niet moet verwachten dat je snel door het proces van genezing heen fietst.

De methoden van herstel die we hier doornemen kunnen in diverse scenario’s worden toegepast. Vind de juiste mix van strategieën en beste aanpak die voor jou werkt, door sommige van deze ideeën te combineren met andere. Als iets niet lijkt te werken, wees dan niet bang om eens iets anders te proberen en te zien wat er gebeurt.

Nadenken over het “waarom” achter burn-out

De eerste stap is om erachter te komen wat de oorzaak van je burn-out is. Dit kan in sommige gevallen duidelijk zijn. De waarheid komt boven tafel met het verstrijken van de tijd en reflectie van jouw kant.

Observeer eventuele gevoelens van vijandigheid die je hebt ten opzichte van je werk. Woede en wrok zijn typisch tekenen dat er iets essentieels ontbreekt in jouw leven.

Hier is een uitstekend voorbeeld van hoe dit kan worden gedaan: Rick’s baan begint vaak om 6 uur ‘s morgens, omdat hij leiding geeft aan een team dat over de hele wereld verspreid is. Hoewel zijn supervisor weet dat hij vroeg werkt en hem niet vraagt om laat te blijven, raakt hij geïrriteerd en verontwaardigd als hij dat toch doet. Dat is geen probleem, want hij werkt graag met hen samen.

Er is in dit geval geen sprake van burn-out veroorzaakt door professionele redenen, omdat Rick plezier heeft in zijn werk. Omdat hij het vreselijk vond om aan het eind van de dag tijd met zijn gezin te missen, ontwikkelde hij tóch een ernstig geval van burn-out.

Dit voorbeeld geeft een beeld van hoe burn-out zich manifesteert. Maar kun je terugkeren naar de oude tijd?

Neem de tijd om na te denken over onaangename gedachten die je over je werk hebt, en denk na over manieren om tot de kern van het probleem te komen. Als je eenmaal weet wat de oorzaak is van je spanning of ontevredenheid, schrijf dan minstens één manier op waarop je het kunt aanpakken of wegnemen.

Het bijhouden van een stressdagboek kan ook een effectief hulpmiddel zijn om erachter te komen wat de oorzaak is van je burn-out. Maak elke dag een lijst van de dingen die je stress of spanningen bezorgen, en waarom. Hoe langer je een stressdagboek bijhoudt, hoe meer informatie je over jezelf en je stressniveaus zult krijgen.

Zoek uit wat de oorzaak is van je burn-out, en onderneem dan stappen om de situatie te verhelpen. Een dag per week thuiswerken of een deel van je verantwoordelijkheden uitbesteden kan deel uitmaken van dit proces. Je zou zelfs van functie kunnen ruilen.

Het meest opvallende en kwetsbare symptoom is depersonalisatie. Als gevolg daarvan mis je motivatie en ben jej vatbaar voor angstgevoelens. Het gevolg kan zijn dat cliënten of collega’s je met apathie of vijandigheid tegemoet treden.

Wat zijn de gevolgen op lange termijn?

Gebrek aan zelfontplooiing

Je gelooft dat je je waarde verloren hebt, het gevoel van eigenwaarde is wankel en kwetsbaar. Je bent emotioneel en lichamelijk uitgeput, hebt weinig of geen verwachtingen, hoge spanningsniveaus bij het verwerken van informatie en een hoge mate van uitputting.

Er zijn veel situaties waarin emotionele vermoeidheid kan worden verward met het burn-out syndroom, hoewel dit slechts een van de symptomen is. Dit symptoom verwijst naar uitputting, zowel op lichamelijk als op geestelijk niveau. Te veel te doen hebben en te veel stress zijn hier debet aan.

Chronische hoofdpijn en rugpijn zijn psychosomatische symptomen die optreden wanneer geestesziekte onbehandeld blijft en zich in het lichaam uit.

Een sombere kijk op leven en werk

Als je aan het werk bent of aan iets denkt dat met werk te maken heeft, voel je een stortvloed van nare emoties. Als je niet snel hulp krijgt, zal het burn-outsyndroom waarschijnlijk symptomen vertonen die vergelijkbaar zijn met depressie en angst.

Stress en vermoeidheid Door hun uitputting kan je gaan geloven dat je een andere baan of carrière nodig hebt. Door vermoeidheid en ongeduld kunt je moeite hebben in relaties.

De lichamelijke gezondheidseffecten van het burn-out syndroom zijn onder andere:

Job burn-out kan hypercholesterolemie, diabetes type 2, cardiovasculaire problemen, aanhoudende vermoeidheid, chronische hoofdpijn, gastro-intestinale problemen en ademhalingsproblemen met zich meebrengen, naast andere gezondheidsziekten.

Wat gebeurt er tijdens en na een burn-out; conclusie

Je hebt meer kans op een burn-out als je werk fysiek of emotioneel belastend is of als de resultaten van je inspanningen op het werk achterblijven bij je verwachtingen. Depressie, hopeloosheid en het gevoel overspoeld te worden door verplichtingen zijn allemaal tekenen van burn-out, net als het gebruik van escapisme om ermee om te gaan.

Burn-out wordt verergerd door stress. Veel gezondheidsproblemen kunnen worden veroorzaakt door stress, en het kan zelfs leiden tot de dood in extreme omstandigheden. Zorg ervoor dat u uw arts raadpleegt voordat u grote veranderingen aanbrengt in uw dieet of fitness.

Als het gaat om het voorkomen of behandelen van stress-gerelateerde ziekten of chronische depressie, moeten individuen het advies van passend opgeleide gezondheidswerkers volgen in plaats van alleen te vertrouwen op mindfulness meditatie praktijken waarvan is aangetoond dat ze effectief zijn.

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.