In 1974 beschreef professor Herbert Freudenberger voor het eerst “burn-out”. Dit ging over werknemers in de gezondheidszorg, en burn-out als een beroepsziekte die wordt veroorzaakt door emotionele uitputting ten gevolge van te grote betrokkenheid bij het werk, waardoor ze uiteindelijk uitgeschakeld werden.
Om burn-out te meten in termen van onmiddellijke uitputting, zijn de indruk van dissociatie en persoonlijke vervulling geïdentificeerd als fundamentele gebieden. In het beeld is de beroepsbeoefenaar overwerkt en niet in staat om daar effectief mee om te gaan. Bij werknemers in de klantenservice komen stressfactoren als een te grote werklast, een gebrek aan tijd om die af te werken en een verstikkende werkomgeving (lawaai, krappe ruimtes) het meest voor.
Wanneer moet je weer aan het werk na herstel van een burn-out?
Terugkeren naar het werk na het ontvangen van medische toestemming is de volgende stap. Om terugvallen te voorkomen en een zo goed mogelijk re-integratieproces te verzekeren, mentaal sterk moeten worden voordat we terugkeren naar onze dagelijkse routines.
Mensen die niet begrijpen dat een psychische aandoening, net als een lichamelijke aandoening, leidt tot een tijdelijke arbeidsongeschiktheid zijn een van de meest voorkomende uitdagingen. Door het stigma dat kleeft aan het opnemen van verlof voor geestelijke gezondheidsproblemen, vinden velen van ons het moeilijk om na een verlofperiode weer aan het werk te gaan. Daarom moeten we klaar en veerkrachtig zijn wanneer het erop lijkt dat we geëvalueerd zullen worden.
We moeten ons ook ontdoen van onze irrationele angsten. Waarschijnlijk zullen we tekenen zien van een laag gevoel van eigenwaarde, een gevoel van vervreemding van collega’s, of zelfs angst om de eigen baan te verliezen. Terugkeren naar het werk is een bron van angst die alleen kan worden verlicht door emotionele zelfbeheersing.
Zodra je een depressie of angstperiode hebt overwonnen, is het tijd om uw normale leven weer op te pakken. In veel gevallen kan terugkeer naar het werk na een periode van ziekteverlof je helpen weer gemotiveerd te worden en zin te krijgen in het leven.
Na het overwinnen van de depressie en het ontslag bij de sociale zekerheidsarts is er nog een lange weg te gaan, vooral als het verlof lang heeft geduurd. Om de werknemer te laten slagen in zijn terugkeer naar het arbeidsproces, volgen hier enkele tips.
Mensen die weer aan het werk gaan na door stress uit het arbeidsproces te zijn geweest, maken zich vaak zorgen over het volgende:
- Een gebrek aan ervaring in de functie.
- Verlies van je baan vanwege een gebrek aan prestaties.
- Gebrek aan sociale interactie met anderen.
- Depressief, vol schuldgevoelens en hulpeloosheid.
- (Ongewild) aandacht van iedereen trekken.
7 tips om aan het werk te gaan na het herstel van een burn-out
Psychiaters kunnen helpen deze slopende gedachten te overwinnen voordat je weer aan het werk gaat.
1. Neem een tijdje vrij
In de dagen voordat je weer aan het werk gaat, moet je al dezelfde dagelijkse routines gaan volgen als wanneer je weer aan het werk zou zijn.
Vóór onze aankomst kun je buiten de normale kantooruren contact opnemen met een vertrouwde collega om meer te weten te komen over de omgeving waarin je terecht zult komen en over eventuele veranderingen die zich tijdens je afwezigheid hebben voorgedaan.
2. Doe het de eerste dagen rustig aan
Hoewel dit misschien niet in elk bedrijf mogelijk is, is het goed om te proberen om je leidinggevende duidelijk te maken dat je niet vanaf het begin 100% inzetbaar bent. Idealiter begin je met een halve dag en voer je die geleidelijk op naarmate je je beter voelt.
Om de beste kans op een succesvolle terugkeer naar het werk te hebben, is het het beste om gebruik te maken van de middelen van het bedrijf en de hulp in te roepen van de psychologen van de organisatie (als die aanwezig zijn, uiteraard. Anders kun je met een Arbo-arts samenwerken).
3. Vermijd zelfkritiek en zelfverwijt.
Het is verplicht en noodzakelijk om te stoppen met werken als gevolg van angst of depressie. Het kost tijd voor een persoon om weer in evenwicht te komen. Daarom is het niet nodig om wroeging of schuldgevoelens te hebben. Laat bovendien niemand denken dat je de dagelijkse taken niet kunt volhouden.
4. Weet wat het beste moment is om terug te komen
Veel mensen staan onder druk om weer aan het werk te gaan, of dat nu van hun geliefden, hun baas of hun collega’s is. Dezelfde werknemers zetten zichzelf onder druk omdat ze geen inkomen verdienen. De beste manier om weer aan het werk te gaan is jezelf af te vragen waarom je het in de eerste plaats doet.
De enige geldige reden om weer aan het werk te gaan, is omdat je je beter voelt en je weer terug wilt komen. Om voorbereid te zijn, moet je intense lichamelijke prikkels vermijden, bedenken wat je moet vermijden om nare gevoelens te voorkomen en je ervan bewust zijn dat je werkverplichtingen geleidelijk moet hervatten, met een lager niveau van eisen, om te vermijden dat je je overweldigd voelt.
5. Het belang van zelfzorg in andere situaties dan de werkplek
Voor jezelf zorgen buiten het werk is gemakkelijk met elke willekeurige ontspanningstechniek die voor jou werkt. We kunnen beginnen met het beoefenen van mindfulness, yoga, of meditatie als een preventieve maatregel.
Op dezelfde manier kunnen met plezier aan sport doen de gezondheid verbeteren en je ideeën geven over het omgaan met stress, wanneer onze banen veeleisender worden.
6. Negatieve gevoelens kun je wegdenken
Zal het moeilijk voor je worden om met de stress om te gaan? Je moet je richten op de zonnige kant van de zaak. Je hebt door je ervaring met burn-out waarschijnlijk een beter inzicht gekregen in je sterke punten, en een groter vermogen om met stress om te gaan. Aan de andere kant kan angst een motiverende factor zijn, als het in toom kan worden gehouden.
Om te voorkomen dat spanning zich ophoopt, is het nuttig om op te schrijven wat de oorzaak was en welke strategieën je kunt gebruiken om die te vermijden. Visualiseer jezelf in een andere situatie. Als je vroeger zweeg in vergaderingen, of meer uren werkte dan de overeenkomstige uren in de dag, of als je het slachtoffer was van misbruik door bazen of collega’s. Om misverstanden te voorkomen, kun je je collega’s en leidinggevenden het beste vertellen wat jouw nieuwe houding vanaf nu zal zijn.
Als je weer aan het werk gaat na een verlof wegens depressie of angst, moet je gemotiveerd en vastberaden zijn. Je kunt op ieder moment een verandering teweegbrengen, want je bent altijd op de juiste plaats op het juiste moment. Zie je angsten onder ogen door jezelf eraan te meten en diegenen te negeren die je stress bezorgen.
7. Praten met gelijken
Gelijkgestemde collega’s zijn vaak openhartig met hun gevoelens. Het moedigt aan om uitputting, angst en woede met elkaar te delen en te uiten. Dit helpt niet alleen je stress te verlichten, maar het bevordert ook een meer ondersteunende werkomgeving en een groter gevoel van vertrouwen in je collega’s.
5 Veelgemaakte fouten om te vermijden als je weer aan het werk gaat na een burn-out
1. In dezelfde cyclus vervallen
Het is niet aan te raden om dezelfde cyclus te herhalen, de fouten en patronen e omarmen die er in de eerste plaats toe hebben geleid dat je aan een burn-out bent gaan lijden. Je moet variëren door niet ten prooi te vallen aan dit patroon, wanneer je na je burn-out weer aan het werk gaat.
2. Geen grenzen stellen
Naarmate je herstelt, kun je een grotere mate van zelfbeheersing aanleren, wat betekent dat je grenzen trekt die je niet overschrijdt. Deze grenzen kunnen vaak betrekking hebben op je werkuren. Het kan gaan om het niet beantwoorden van e-mails, het oppakken van extra werk thuis, of het niet uitrusten in het weekend.
3. Niet doorgaan met therapie
Hoewel je misschien het groene sein hebt gekregen om weer aan het werk te gaan, gaan bepaalde therapieën en revalidatie gedurende een lange periode door. Hier wordt van je verwacht dat je niet van het pad afdwaalt en blijft investeren in je geestelijk welzijn.
4. Schuldgevoel
Vaak kun je je als werknemers schuldig voelen over het feit dat je werk mist of afwezig bent, terwijl je collega’s actief bezig zijn. Terugkomen kan vaak leiden tot schaamte, of de angst om te veel aandacht van anderen te trekken. Vaak kunnen overwerkte personen de indruk wekken dat ze extra uren moeten werken omdat ze hun tijd slecht beheren en onbekwaam zijn.
5. Zelfgenoegzaam worden met de tijd
Na verloop van tijd ontwikkel je misschien minder snel burn-out symptomen, en kan het probleem uit beeld raken. Dit kan betekenen dat je er niet meer bezorgd over bent en afglijdt. Als je niet zo bezorgd bent en niet inziet dat een terugval je gezondheid en carrière kan schaden, loopt je misschien juist wel risico.