Heb je last van oorsuizen in je oren? Aanhoudende geluiden karakteriseren een aandoening die bekend staat als tinnitus in de oren die nergens anders vandaan komen. Het suizen wordt vaak “subjectieve tinnitus” genoemd, omdat het alleen wordt gehoord door de persoon die het ervaart.

Wat is tinnitus?

Tinnitus is een medische term die verwijst naar de ervaring van het horen of ervaren van geluiden.

Tinnitus, ook bekend als oorsuizen of rinkelen in de oren, is een geluid dat zich in het hoofd voordoet. In het ene of het andere oor kan het geluid worden gehoord. Het is een aandoening die miljoenen mensen treft. Tinnitus is momenteel met wetenschappelijke middelen niet te behandelen. Om beter te begrijpen wat tinnitus veroorzaakt en wat je eraan kunt doen, lees je hier meer over de aandoening en de behandelingsmogelijkheden.

Tijdelijke tinnitus is mogelijk. Tijdelijke tinnitus of kortstondig oorsuizen is iets waar de meesten van ons wel eens mee te maken hebben gehad. Voor veel mensen is het echter langdurig en de geluiden die u in uw hoofd hoort, zijn constant.

Tinnitus kan in één oor of in beide oren gevoeld worden, afhankelijk van de ernst van de aandoening.

Wat zijn de symptomen van tinnitus?

Veel verschillende geluiden kunnen worden verward met Tinnitus. De meest voorkomende is een zoemend, rinkelend of brommend geluid dat in één of beide oren te horen is.

Hoge tonen tinnitus is de meest voorkomende vorm, maar de intensiteit en toon variëren. Stilte heeft de neiging de situatie te verergeren. Hyperacusis, of verhoogde gevoeligheid voor lawaai van buitenaf, komt vaak voor bij mensen die dit hebben.

Oorsuizen daarentegen kan worden aangezet door de hartslag, met tussenpozen optreden, of lang aanhouden. In het laatste geval kan het leiden tot slapeloosheid, gebrek aan concentratie, angst en zelfs depressie bij de getroffen persoon.

Oorzaak van tinnitus

Een mechanisme voor tinnitus lijkt ongrijpbaar, en verschillende delen van het auditieve systeem kunnen verantwoordelijk zijn voor het uitlokken van de aandoening. De auditieve cortex van het centrale zenuwstelsel, die verantwoordelijk is voor het verwerken van geluiden, is meestal de bron van subjectieve tinnitus. Bijna elke afwijking die de auditieve paden beïnvloedt, kan tot deze verandering leiden:

 • Een te lawaaierige werk- of vrijetijdsomgeving kan leiden tot een akoestisch trauma.
 • Ouder worden: dit probleem wordt verergerd door ouder worden.
 • Doofheid en mutisme (gehoorverlies)
 • Meer dan één aandoening, zoals migraine, bloedarmoede of hoge bloeddruk, of problemen met het temporomandibulaire gewricht.
 • Oorsmeer of andere obstructies in het uitwendige oor kunnen gehoorverlies veroorzaken.
 • Er kan een infectie in het middenoor zijn, of de gehoorbeentjes in het middenoor kunnen verhard zijn geraakt.
 • Gehoorverlies kan het gevolg zijn van het gebruik van bepaalde geneesmiddelen (ototoxisch)
 • Sommige ziekten kunnen het gehoorsysteem aantasten (bepaalde tumoren, beroerte, multiple sclerose…)
 • De ziekte van Ménière is een afwijking van het binnenoor.
 • Trauma aan de hersenen
 • Cafeïne of andere stimulerende middelen, stress, depressie en andere negatieve emoties kunnen het probleem verergeren.

Wordt tinnitus veroorzaakt door stress? 

Stress en emotionele uitputting worden vaak in verband gebracht met tinnitus. Tinnitus en stress zijn in sommige studies met elkaar in verband gebracht. Er zijn ook aanwijzingen dat tinnitus kan worden uitgelokt door emotionele stress. Stress is een constante metgezel voor veel mensen met tinnitus of oorsuizen, omdat geluiden in het hoofd zeer stressvol kunnen zijn. Stress of een stressvolle periode kan bij sommige mensen tinnitus uitlokken.

Tinnitus is geen ziekte op zich, dat is belangrijk om op te merken. Er is meestal niet te zeggen wat de oorzaak is. Deze aandoening is een teken van ernstiger gehoorproblemen.

Blootstelling aan hard geluid, ziekten zoals de ziekte van Ménière, hersenschuddingen en andere hoofdtrauma’s kunnen tinnitus veroorzaken, net als slechte gewoonten zoals roken of te veel koffie drinken. Diagnostisch onderzoek door een audioloog is de enige manier om er zeker van te zijn dat je deze aandoening hebt.

Tinnitus kan in één oor of in het hoofd optreden, maar het wordt niet veroorzaakt door een externe bron van geluid. Sommige patiënten hebben het in één oor, terwijl anderen het zowel in het oor als in het hoofd ervaren.

De getroffen persoon voelt dit gehoorverlies. Tinnitus kan bij twee mensen dezelfde kenmerken hebben, maar ze kunnen het op heel verschillende manieren ervaren. Mensen met tinnitus kunnen hyperacusis ontwikkelen, een aandoening waarbij ze geluiden van normale amplitude niet kunnen verdragen.

Een effectieve behandeling voor tinnitus, een ziekte van het auditieve systeem, is nog niet ontdekt. Tinnitus is geen ziekte, maar eerder een symptoom van iets mis met het gehoorsysteem, en dat moeten we verhelpen.

In de moderne tijd is er geen genezing voor deze aandoening. Bepaalde behandelingen kunnen geluiden als piepen, fluiten en zoemen verlichten.

Tinnitus kan worden veroorzaakt door oorsmeer in de oren, maar ook door verschillende andere gezondheidsproblemen, zoals gehoorverlies door lawaai of infecties in de gehoorgang. Tinnitus kan een van de eerste tekenen zijn van gehoorverlies bij ouderen.

Tinnitus kan een breed scala aan reacties veroorzaken bij verschillende mensen. Tinnitus kan veel angst veroorzaken bij mensen die er last van hebben, of ze het nu regelmatig hebben of alleen af en toe. Anderen vinden het voorlopig niet erg om tinnitus te hebben. Toch kan het zeer verontrustend zijn voor mensen die eraan lijden. Tinnitus kan iemands geestelijke en lichamelijke gezondheid schaden, vooral als hij of zij er veel last van heeft.

Tinnitus en stress kunnen voor sommige mensen een eindeloze cyclus zijn. Stress verergert de tinnitus, en tinnitus verergert de stress, enzovoort. Ondanks het gebrek aan bewijs om deze bewering te ondersteunen, wordt stress vaak genoemd als een factor in het begin of de progressie van tinnitus.

Volgens het onderzoek ontdekte S. Herbert dat 53,6 procent van de mensen met tinnitus meldde dat hun tinnitus was begonnen of verergerd tijdens stressvolle periodes in hun leven. Volgens deze resultaten kan stress in verband worden gebracht met het ontstaan of de progressie van tinnitus.

Het verband tussen burn-out en tinnitus

Slechts 25 van de 100 tinnitus-patiënten in een Egyptische studie uitgevoerd door Gomaa en collega’s aan de Universiteit van Minia rapporteerden normale stress niveaus. Ze hadden allemaal in elk geval milde tot matige tot ernstige of extreme niveaus van stress in hun leven. Vergeleken met een groep van 46 patiënten met gehoorverlies, maar zonder tinnitus, had geen van de 46 patiënten stress-gerelateerde symptomen in dit onderzoek.

Volgens een ander onderzoek hadden degenen met de hoogste stressniveaus een grotere neiging om een ernstiger perceptie van tinnitus te hebben of om al langer tinnitus te hebben. Deelnemers aan de studie varieerden in leeftijd van 20 tot 60 jaar en vulden de Depression, Anxiety, and Stress Scale (DASS) in. Tinnitus was aanwezig bij 100 patiënten, waarvan 46 doof waren; bij 50 gezonde personen was er noch sprake van tinnitus noch van gehoorverlies.

Medische professionals kunnen misschien de niveaus van stresshormonen gebruiken om te bepalen of emotioneel uitgeputte vrouwen al dan niet risico lopen op gehoorproblemen, wat fysiologische implicaties heeft.

Let op veranderingen in je gehoor als je emotioneel uitgeput bent door werk, de zorg voor kinderen en familie, slaaptekort, of een combinatie van deze omstandigheden. Dit alles kan gevolgen hebben voor de gemiddelde persoon. Raadpleeg een arts als je symptomen ervaart zoals oorsuizen of een plotseling hard geluid.

Veel Gestelde Vragen:

Hoe kunt je van tinnitus afkomen?

De meest effectieve manier om van tinnitus af te komen is een geluidsonderdrukkende koptelefoon, achtergrondmuziek, en cognitieve gedragstherapie.

Hoe kan ik tinnitus onmiddellijk stoppen?

Leg uw vingers op uw middelvingers en maak een slaande beweging op de schedel, waarbij je een hard geluid maakt. Herhaal deze actie 40-50 keer.

Wat zijn de eerste tekenen van tinnitus?

De eerste symptomen zijn een constant suizen in de oren of een hard dreunend geluid.

Gaat tinnitus vanzelf over?

In de meeste gevallen verdwijnen de symptomen van tinnitus vanzelf.

Is tinnitus ernstig?

Meestal zijn de symptomen van tinnitus niet ernstig of zijn er onderliggende gezondheidsproblemen.

Op welke leeftijd komt tinnitus vaak voor?

De meest voorkomende leeftijd waarop tinnitus optreedt, is 60-69 jaar.

Wat is tinnitus, conclusie

Ook al is er geen genezing voor tinnitus, er zijn veel dingen die u kunt doen om de symptomen te verlichten. Alsje last hebt van oorsuizen, kan een arts bijvoorbeeld eventuele onderliggende medische aandoeningen behandelen.

Net zo belangrijk is het om ervoor te zorgen dat je alles doet wat je kunt om stress onder controle te houden en de negatieve effecten ervan te minimaliseren. Ontspan het lichaam door een hobby te beoefenen of tijd door te brengen met uw dierbaren.

Als je je oren tegen harde geluiden wilt beschermen, draag dan oordopjes. Zo kun je de ernst van de probleem verminderen.

Je arts zal een microscoop en een klein instrument gebruiken om het oorsmeer te verwijderen. Probeer het er niet zelf uit te halen. Als je een wattenstaafje gebruikt om het te verwijderen, maak je het vaak erger.

Als je een van de volgende dingen ervaart:

– Het geluid gaat samen met pijn in de oren. Dit kan een teken zijn van een nabijgelegen infectie.

– Duizeligheid en lawaai zijn beide aanwezig. Dit kan een indicatie zijn van een neurologisch probleem.

Het is niet ongewoon dat je van tijd tot tijd last hebt van licht oorsuizen, maar als je ernstige symptomen ervaart, maak dan meteen een afspraak met een KNO-arts.

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.