De pandemie van het coronavirus verraste de wereld toen het in 2020 een hoogtepunt bereikte en leidde tot een stopzetting van alle sociale en economische activiteiten. De wereldwijd afgedwongen quarantaine was moeilijk aan te passen en leek nooit te eindigen met een dagelijkse toename van COVID-positieve patiënten. Thuis vastgezet, omringd door verontrustend nieuws over ziekte en dood, konden veel mensen het licht aan het einde van de tunnel niet zien en ontwikkelden ze extreme angst. 

Nu het coronavirus in 2022 nog steeds mensen infecteert – hoewel niet zo gewelddadig – er veel onderzoek gedaan naar de reden waarom het bij individuen angst oproept. Deze onderzoeken suggereren dat COVID-19 mensen ongerust maakt over hun gezondheid en over het besmetten van anderen. Bovendien creëren sociale afstand en quarantaine stress over het beheren van hun financiën en relaties, en langdurig thuis blijven kan hen depressief maken. 

Er is ook onderzoek gedaan om te onderzoeken hoe mensen die al aan angst lijden, reageren op het coronavirus en hoe ze omgaan met door COVID-19 veroorzaakte stress. Deze onderzoeken suggereren dat angstige mensen al coping-mechanismen hebben, zoals het vermijden van sociale interacties, en dat thuisblijven hen dus echt ten goede komt.

Angst voor Covid-19 – Stress en angst

Angst voor Covid-19 – Stress en angst

Onderzoek suggereert dat er een sterke en directe relatie bestaat tussen de angst voor COVID-19 en angst. Volgens statistieken van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het wereldwijd met 25% toegenomen gevallen van angst sinds het begin van de pandemieDe bevindingen van een ander onderzoekgeven aan dat jongere mensen, bijvoorbeeld studenten, de meeste symptomen van angst vertonen door COVID-19. 

De reden voor dergelijke stress en angst onder mensen tijdens de pandemie is vanwege de stopzetting die COVID-19 op activiteiten zet. Ten tweede is de angst om het virus op te lopen of over te dragen aan anderen ook een oorzaak van angst bij individuen. Bovendien maken slechte gezondheidsvoorzieningen en economische depressie – vooral in arme landen – mensen zorgen over hun welzijn en hun bron van inkomsten. 

Deze extreme angst die mensen voelen met betrekking tot verschillende aspecten van hun leven, van hun gezondheid tot hun financiën en relaties, kan hun geestelijke gezondheid verslechteren door depressie te veroorzaken, wat op zijn beurt kan leiden tot zelfmoord. Enquêtes tonen aan dat het aantal zelfmoorden is toegenomen sinds het begin van de pandemie.

Hoe de angst voor het coronavirus te overwinnen?

Hoe stress en angst door het coronavirus te overwinnen

Voor mensen die lijden aan angst voor het coronavirus, is het noodzakelijk om verschillende manieren te leren om de angst en stress die hen verteren te overwinnen, zodat ze zichzelf kunnen beschermen tegen het ontwikkelen van fysieke en mentale gezondheidsstoornissen.

Weten of het echt Covid-19 is of niet

Vaak gaan mensen ervan uit dat als zij of iemand om hen heen te veel hoest of niest, of koorts heeft, dit een indicatie is van hun blootstelling aan het virus. Ze raken in paniek over hun gezondheid en over het in quarantaine gaan. Dit wordt gevolgd door verdere stress-opwekkende gedachten, zoals wie het huishouden zal beheren, hoe de financiën zullen worden geregeld en wie het virus mogelijk nog meer heeft opgelopen. 

Als ze later worden getest, kunnen ze er echter achter komen dat ze COVID-negatief zijn en dat het voor niets was om zich zorgen te maken. Het is daarom noodzakelijk dat u zich eerst laat testen door een snelle test of een PCR-test (Polymerase Chain Reaction) voordat u van het ergste uitgaat. Afhankelijk van uw resultaten moet u dan actie ondernemen.

Blijf zelfverzekerd en blijf positief 

Positief blijven in deze moeilijke tijden kan een grote bijdrage leveren aan het helpen van mensen om de door COVID veroorzaakte angst te overwinnen. Het is belangrijk om je te concentreren op de goede dingen in plaats van vast te zitten aan wat je niet kunt doen. Dit houdt in dat we vertrouwen hebben in het feit dat de COVID-crisis zal eindigen en dat het beter zal worden. 

Positief blijven betekent ook dat je erop vertrouwt dat je lichaam herstelt als je het virus oploopt. In plaats van na te denken over hoe je zou kunnen overlijden of lichamelijke gezondheidsproblemen krijgt als gevolg van COVID, geef je lichaam en geest de positieve energie die ze nodig hebben voor je herstel.

Volg een online cursus om de stress te bestrijden

Online cursussen voor angstbeheersing kunnen zeer nuttig zijn om u te helpen omgaan met COVID-stress. Als je het gevoel hebt dat je het niet alleen kunt, moet je niet aarzelen om hulp in te schakelen.

Als u zich inschrijft voor deze cursussen, krijgt u een beter begrip van waarom u zo angstig wordt, hoe u op deze angst reageert en hoe dit uw gezondheid en welzijn beïnvloedt. Je leert ook tips om met je stress om te gaan, zodat je deze uitdagende tijden met een positieve mindset kunt leren doorstaan.

Online cursussen zijn ook geschikt voor social distancing-vereisten, wat betekent dat u niet het risico hoeft te lopen het virus op te lopen door het huis uit te gaan. Op deze manier kunt u toegang krijgen tot hulp en tegelijkertijd veilig blijven.

Focus op de dingen die je wel onder controle hebt

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen zich zo angstig voelen vanwege COVID, is te wijten aan het feit dat ze hun focus houden op zaken waar ze geen controle over hebben. Dit betekent dat ze zich zorgen blijven maken over zaken als wanneer en of COVID zal eindigen, hoe de economische crisis in de wereld zal worden opgelost en of er ooit een permanente remedie voor het virus zal worden ontwikkeld. 

Natuurlijk hebben ze geen controle over al deze dingen, en daarom veroorzaakt de onzekerheid erover stress. Wat dan belangrijk is, is ervoor te zorgen dat je je geest in energie concentreert op de stappen die je zelf kunt nemen in deze tijden, en de manieren waarop je jezelf kunt helpen. Dit kan het aannemen van een gezonde levensstijl en het onderhouden van uw relaties inhouden. 

Blijf verbonden met de mensen die u vertrouwt en waar u van houdt 

In contact blijven met de mensen die dicht bij u staan, is belangrijk om u te helpen uw angst tijdens COVID te overwinnen. In plaats van jezelf af te sluiten, moet je de tijd nemen om contact te maken met je familie en vrienden. 

U moet met hen over uw zorgen praten, want zij kunnen u advies geven dat u kan helpen. U kunt ook met hen praten over andere, lichtere onderwerpen, omdat u zich dan fris zult voelen en stressvolle gedachten kunt verdrijven.

Enkele veilige manieren om met uw dierbaren te communiceren, zijn door te videobellen en elkaar te ontmoeten in een veilige ruimte waar u sociaal op afstand bent.

Zorg voor je lichaam

Het bestrijden van je angst tijdens COVID betekent dat je voldoende positieve energie moet hebben om met je emoties om te gaan. Zorgen voor uw lichamelijke gezondheid en fitheid kan een goede energiebron zijn om stress tegen te gaan. 

Dit omvat gezond eten en voldoende slaap krijgen. Beide zijn belangrijk om uw lichaam te helpen herstellen van uitputting en het te laten revitaliseren. Dit geeft je op zijn beurt de energie die je nodig hebt om uitdagingen met een positieve mindset aan te gaan.

Je moet ook lichaamsbeweging en meditatie tot een onderdeel van je dagelijkse routine maken. Dit is nuttig omdat beide activiteiten endorfines in je lichaam vrijmaken, wat gelukkige hormonen zijn, en ze helpen stresshormonen zoals adrenaline en cortisol tegen te gaan, die hoog kunnen zijn vanwege angst als COVID.

Blijf bij de feiten

Verkeerde informatie kan een belangrijke rol spelen bij het creëren van angst vanwege het coronavirus. Niet-geverifieerd nieuws en statistieken op tv en sociale media kunnen paniek en stress veroorzaken. Mogelijk hoort u valse informatie over het aantal gevallen, de ontwikkeling van vaccins en de aard van het virus, die allemaal hopeloosheid kunnen veroorzaken en u zorgen kunnen maken over de situatie. 

U moet er daarom voor zorgen dat u zich alleen houdt aan informatie die afkomstig is van legitieme bronnen zoals de Wereldgezondheidsorganisatie.

Hoe gaan angstige mensen om met het coronavirus?

Hoe angstige mensen omgaan met Covid-19

Een onderzoek uitgevoerd onder 250 mensen in Nederland laat zien hoe angstige mensen omgaan met het coronavirus. Hoewel je zou verwachten dat deze mensen in deze periode meer angstsymptomen zouden vertonen vanwege de paniek die COVID veroorzaakt, bleek uit de studie dat ze minder symptomen hebben en zichzelf beter kunnen beheersen. 

Een van de redenen hiervoor is dat voor veel angstige mensen een manier om met hun angst om te gaan is door mensen te vermijden. Omdat het coronavirus sociale afstand voorstaat, voelen ze zich op hun gemak als ze anderen niet hoeven te ontmoeten en voelen ze zich dus minder gestrest. 

Behandelingen zoals meditatie, medicatie, mindfulness en lichaamsbeweging helpen angstige mensen ook om met hun coronavirus-angst om te gaan.

Samenvatting

Coronavirus heeft de wereld stormenderhand veroverd in 2020 en sindsdien is de ontwikkeling van angststoornissen aanzienlijk toegenomen, vooral bij jonge mensen. De redenen voor de oorzaak van deze angst zijn onder meer angst voor gezondheid, financiële nood, sociale nood, eenzaamheid en bezorgdheid over de toekomst. 

Als deze angst niet wordt aangepakt, kan dit schade toebrengen aan iemands fysieke en mentale gezondheid. Inschrijven voor online angstcursussen, voor je lichaam zorgen, positief blijven en contact houden met je dierbaren zijn enkele van de meest effectieve manieren om de angst voor het coronavirus te overwinnen.

Voor mensen die al last hebben van angst, veroorzaakt COVID-19 minder stress omdat ze zich voor velen van hen prettiger voelen in de buurt van minder mensen. Behandelingen zoals medicatie en meditatie helpen angstige mensen ook om hun angst als gevolg van de pandemie te overwinnen. 

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.