Stress kan een van de grootste vijanden van gewichtsverlies worden. Zonder het te beseffen, kunnen we ons dieetplan boycotten vanwege de zorgen die we dagelijks hebben. Dit gebeurt omdat we meer of minder voedzaam gaan eten of zelfs besluiten onze goede gewoonten te laten vallen in het midden van een crisis.

Het is gebruikelijk dat wanneer iemand situaties doormaakt die stress veroorzaken, hij of zij aankomt omdat hoge niveaus van het stresshormoon cortisol de zelfbeheersing kunnen verminderen en het verlangen kunnen doen toenemen. Sommigen ervaren echter gewichtsverlies. En volgens een nieuwe studie kunnen de verschillen worden verklaard door de verschillende manieren waarop het lichaam reageert op psychologische stress.

Gewichtsverlies door stress

Volgens de WHO is stress de belangrijkste ziekte van de 21e eeuw geworden: gezinslasten, eindeloze uren op kantoor en constante reclamedruk zorgen ervoor dat we ons steeds onrustiger voelen, wat zich op zijn beurt vertaalt in zowel lichamelijke als psychologische ziekten: hartproblemen, depressie, angst en overgewicht – onder andere.

Emoties spelen een zeer belangrijke rol in onze gezondheid. Sommige mensen hebben de neiging om te somatiseren:

  • Emoties beïnvloeden de ene persoon in veel sterkere mate dan anderen.
  • Uiting geven aan zenuwen en angst door kwalen en diverse ziekten.
  • Gevolgen hebben voor het correct functioneren van het lichaam door het doel van verbetering van de lichaamssamenstelling te beperken.

Dit gezegd hebbende kunnen wij de reden van het gewichtsverlies van de patiënt begrijpen. Maar als we deze aandoening wat dieper bekijken, kunnen we rekening houden met het volgende: 

In perioden van stress en angst, wanneer de stoornis ons nog niet heeft platgelegd, is het normaal dat we een hectische activiteit hebben waardoor we meer calorieën verbranden dan normaal. Dit is een van de redenen waarom we kunnen afvallen met angst, hoewel de waarheid is dat dit niet een van de gezondste methoden van gewichtsverlies is.

Een andere reden waarom angst ons kan doen afvallen is gebrek aan eetlust. Zonder dat we actiever hoeven te zijn, kunnen zenuwen, spanning en zorgen ervoor zorgen dat we geen zin hebben om te eten. Bovendien, wanneer we lijden aan een angststoornis, volgen we vaak niet onze gebruikelijke dagelijkse routines, zodat we sommige maaltijden kunnen overslaan of denken dat we niet eens tijd hebben om te eten.

Als reactie op de stress die door angst wordt veroorzaakt, schakelt het lichaam de stofwisseling uit, waardoor het snel brandstof verbrandt. Hoe meer energie er is, hoe meer energie het lichaam nodig zal hebben, maar als het niet genoeg binnenkrijgt via voedsel, zal het de vetreserves aanboren.

De toename van nerveuze energie die een persoon die lijdt aan angst heeft, maakt het moeilijk om te rusten en te ontspannen. De vermoeidheid wordt dus constant en er is veel meer energie nodig om in beweging te komen, waardoor het lichaam nog meer verbruikt van wat het in voedsel vindt, met als gevolg meer gewichtsverlies en andere maag- en spijsverterings schade door de toenemende spanning.

Veel voorkomende symptomen van aanhoudende angst zijn maagklachten, brandend maagzuur, of zwaar gevoel. Dit kan ertoe leiden dat we steeds minder gaan eten om geen last te hebben van dit soort ongemak. Ook kunnen sommige medicijnen die deel uitmaken van de farmacologische behandeling van angst gewichtsverlies veroorzaken. 

Ondanks het bovenstaande is gewichtsverlies ten gevolge van angst niet veel voorkomend en meestal niet schadelijk, zo lang het lichaam een geschikt gewicht kan behouden om zichzelf te ondersteunen. Maar als dit niet het geval is, moet het snel worden behandeld omdat het kan leiden tot meerdere risico’s die we hieronder in detail zullen bespreken.

Het is belangrijk dat je, als je een van de bovenstaande symptomen ervaart, een specialist raadpleegt omdat een angststoornis zo snel mogelijk moet worden behandeld.

Enkele tips die je kunt volgen voor en tijdens de behandeling bij de specialist zijn echter

  • Houd duidelijk contact met het nu en stel twijfels bij naar de integriteit van de gedachten die angst veroorzaken en tot angst leiden.
  • Haal minstens 3 tot 5 keer bewust adem (door de manier waarop lucht ons lichaam binnenkomt en verlaat bewust te maken) zonder te proberen dit te veranderen, alleen observeren.
  • Maak een lijst van zorgen, angsten en hangende zaken en rangschik ze om ze een moment van oplossing te geven.
  • Maak een actieplan.
  • Deel deze ervaring met iemand.
  • Doe een meditatie van verbinding met de omgeving

Leidt de menopauze tot gewichtsverlies?

De menopauze is een periode waarin veranderingen in het lichaam van een vrouw kunnen leiden tot een toename van het lichaamsgewicht. Tegelijkertijd leiden deze veranderingen tot de ontwikkeling van ziekten die tegenwoordig bekend staan als “welvaartsziekten”.

De menopauze is de periode in het leven van een vrouw waarin de functie van de eierstokken min of meer geleidelijk afneemt tot ze verdwijnt. Dit betekent dat de vrouwelijke hormonen (oestrogenen) afnemen en de gonadotrofines (FSH en LH), hypofyse hormonen, ter compensatie toenemen.

Deze hormonale veranderingen en het verdwijnen van de functie van de eierstokken betekent dat de menstruatie verdwijnt. Toch kan het ook leiden tot gewichtstoename, verhoogde bloeddruk, veranderingen in de lipiden, de kwaliteit van de botten en zelfs een afname van de seksuele activiteit, veranderingen in de stemming en veranderingen in de kwaliteit van het leven.

De enige manier om dit te stoppen zou zijn de functie van de eierstokken te vervangen door exogene toediening van vrouwelijke hormonen (hoofdzakelijk oestrogeen). Dit is, behalve in bepaalde omstandigheden (vervroegde menopauze bijvoorbeeld), niet aangeraden omdat talrijke studies hebben uitgewezen dat het schadelijke gevolgen kan hebben (bijvoorbeeld baarmoeder- of borstkanker) die veel zwaarder wegen dan de mogelijke voordelen.

Het kan niet exact gesteld worden, omdat het van elke vrouw afhangt, maar de normale tendens is dat alle vrouwen tijdens de menopauze aankomen en vooral het vetpercentage verhoogt. Zo heeft bijna 70% van de vrouwen boven de 55 jaar overgewicht of obesitas.

Wat kunt u doen om uw gewicht te behouden tijdens stress?

In plaats van koolhydraatrijk voedsel te eten om stress te beheersen, is het beter om richtlijnen en maaltijdmomenten vast te stellen, en te snoepen van gezondere producten die helpen gewicht te verliezen en een goed humeur bevorderen, zoals wat pure chocolade of bananen.

Andere gezonde voedingsmiddelen die de bloedsuikerspiegel stabiliseren zijn: worteltjes, een stuk fruit, of een handvol noten. En als het op eten aankomt, kies dan voor voedingsmiddelen met een lage glycemische index, zoals volle granen, peulvruchten en groenten, die helpen het energieniveau stabiel te houden en angst en trek te verminderen. Bewerkte voedingsmiddelen met transvetten en een teveel aan suiker of zout, zorgen voor tijdelijke verlichting, maar brengen het zenuwstelsel uit balans.

Wanneer we gestrest zijn, hebben we de neiging om te kiezen voor voedingsmiddelen die geconcentreerd zijn in vetten, suikers of andere aangename effecten, zoals koffie, alcohol en chocolade. Deze consumptie kan echter ook angstgevoelens bevorderen, zoals is bewezen.

Aan de andere kant, net zoals een stressvolle situatie onze routine kan destabiliseren en ons dieet kan ontregelen, kan een ontregeld dieet meer ervaren stress en angst veroorzaken, en zo een cirkel maken die moeilijk te doorbreken is.

Zo hebben we ook de neiging om naar alcoholische dranken of koffie te grijpen wanneer we ons angstig voelen, twee voedingsmiddelen die Harvard experts aanraden te verminderen als we de symptomen van stress en angst onder controle willen houden.

Veel Gestelde Vragen:

Kunnen stress en angst snel gewichtsverlies veroorzaken?

Beiden kunnen invloed hebben op eetgewoonten, zoals verlies van eetlust en het kan uiteindelijk leiden tot uithongering en het verminderen van spieren en vet.

Hoe voorkom ik gewichtsverlies door stress?

Door een gezondere levensstijl aan te houden, evenwichtig te eten en te sporten.

Kan teveel piekeren gewichtsverlies veroorzaken?

Piekeren is een van de belangrijkste veroorzakers van chronische stress en het kan leiden tot overstimulatie van energie en calorieën, wat leidt tot gewichtsverlies.

Gewichtsverlies en stress: conclusie

Beheersing van spanning of stress is heel belangrijk. Stress is overal, het maakt deel uit van ons leven en heeft zelfs positieve gevolgen, maar het moet ons niet beheersen. Zorg voor een goede nachtrust, want gebrek aan slaap wordt in verband gebracht met hoge bloeddruk, spanning, reflux, depressie en hartproblemen. Houd je bloeddruk normaal, laat je regelmatig medisch controleren en eet niet te veel zout. Organiseer je leven, plan bepaalde dingen, verdeel taken, en maak je niet druk om te veel dingen.

Integendeel, breng meer tijd buiten door. Doe aan lichaamsbeweging, niet per se inspannend, maar besteed ongeveer 15 minuten per dag aan dingen die je geen stress bezorgen of die je leuk vindt, en beoordeel je vorderingen. Nodig zelfs iemand uit om met je mee te doen terwijl je wat klusjes doet of iets wat je leuk vindt. Plan ze in en geniet van het niets doen.

Het is uiterst belangrijk dat je medische afspraken nakomt! Bezoek je arts om je bloeddruk, gewicht en diabetes te controleren, een colonoscopie te laten doen, je te laten vaccineren tegen longontsteking, griep, tetanus, etc. Informeer bij de arts naar het gebruik van vitaminesupplementen en alternatieve geneesmiddelen. Wat vrouwen betreft, ga naar het borstkanker bevolkingsonderzoek en test voor HPV. Mannen laat de prostaat controleren.

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.