Hart- en vaatziekten worden beschouwd als de belangrijkste doodsoorzaak in de wereld. Elk jaar sterven meer dan 17 miljoen mensen aan deze oorzaak. Het is dus belangrijk om bewust te worden van de noodzaak om dit soort aandoeningen te kennen, te behandelen en te voorkomen.

Hart- en vaatziekten (waaronder hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte en hartziekten) tasten het hart aan doordat ze de slagaders vernauwen en de hoeveelheid bloed die het hart ontvangt verminderen, waardoor het hart harder moet werken. Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste oorzaak van sterfte in alle etnische en raciale groepen.

Hart- en vaatziekten doen zich vaak voor zonder pijn en duidelijke symptomen. Om die reden blijven ze vaak onbehandeld. Wat vooral gevaarlijk is aan hart- en vaatziekten, is dat je er meer dan één tegelijk kunt hebben zonder dat je het weet. Dit kan leiden tot nog ernstiger gezondheidsproblemen, zoals een hartaanval, beroerte en nierbeschadiging.

Symptomen van hartproblemen

De belangrijkste tekenen dat ons hart problemen heeft en dat we naar een specialist in cardiologie moeten gaan om ons te onderzoeken en na te gaan wat er aan de hand is, zijn:

Ademhalingsproblemen tijdens de slaap

Problemen zoals snurken, slaapapneu en andere problemen die zich voordoen wanneer we slapen zijn duidelijke tekenen dat ons hart in de problemen zit; aangezien deze kwalen ervoor zorgen dat de hoeveelheid zuurstof die ons lichaam binnenkomt, afneemt en het hart zich dus extra moet inspannen.

Apneu bijvoorbeeld, dat bekend staat om het kortstondig stoppen van de ademhaling, verhoogt het risico op een hartaanval driemaal terwijl we slapen.

Pijn op de borst en in de schouders

Dit is waarschijnlijk het meest gemakkelijk herkenbare symptoom. Als de pijn een kwartier aanhoudt of komt en gaat, en je een intense druk in de borststreek voelt, is dat een sterk teken dat je een hartaanval zou kunnen hebben. Ga in dat geval onmiddellijk naar de dokter.

Zwelling in de voeten en benen

Wanneer het hart niet goed werkt, wordt de bloedsomloop traag en zwaarder in de onderste ledematen van ons lichaam, waar zich de kleppen bevinden die verantwoordelijk zijn voor het terugvoeren van het bloed naar het hart. Door een hartprobleem hoopt het bloed zich in dit gebied op, waardoor de enkels, voeten en benen opzwellen.

Stoornis van de erectie

Bij mannen is seksuele disfunctie een ander teken dat er iets mis is met het cardiovasculaire systeem, aangezien het risico op hartaandoeningen verdubbelt omdat het verband houdt met de vernauwing van de slagaders die de juiste bloedstroom beperken.

Plotselinge spijsverteringsproblemen

We weten dat dit een ver staat van de hartfunctie, maar als je last krijgt van misselijkheid, braken of plotselinge indigestie terwijl je hetzelfde eetpatroon aanhoudt, kan dit erop wijzen dat er iets mis is met je hart.

Dit komt doordat een ander orgaan ontstoken kan raken bij cardiovasculaire problemen in de maag.

Onregelmatige hartslag

Deze ziekte, ook bekend als aritmie, wordt gekenmerkt door het veroorzaken van sterke en plotselinge hartslagen, waardoor de kans op een hartstilstand toeneemt. De reden voor het verband met dit probleem is dat aritmieën de natuurlijke bloedstroom verhinderen, waardoor de werking van het hart wordt geforceerd.

Gevoelig tandvlees

Naast de ontsteking van de onderste ledematen van ons lichaam zijn er andere gebieden die ontstoken raken en hart- en vaatproblemen kunnen veroorzaken, zoals het tandvlees. Dit symptoom wordt echter ook verward met blootstelling aan bacteriën – dat komt tenslotte ook vaak voor.

Als je ontstekingen aan het tandvlees hebt, raden wij je aan naar een tandarts te gaan om de ontsteking te behandelen voordat zich cardiovasculaire problemen ontwikkelen.

Vermoeidheid

Als je je kortademig of opgejaagd voelt bij kleine lichamelijke inspanningen, een normaal gewicht en geen astma hebt, dan zijn dit symptomen dat er iets mis is met het hart. Volgens het “Journal of the American Heart Institute,” zijn 95% van de hartaanvallen bij vrouwen, 40%, te wijten aan vermoeidheid of kortademigheid.

Dit komt doordat het hart niet met voldoende kracht slaat en er dus minder zuurstof in het lichaam is.

Hartproblemen door stress

Stress wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op hartaandoeningen. Ondanks aan gebrek aan definitief onderzoek heeft de praktijk aangetoond dat minder gestreste mensen een lager risico op hart- en vaatziekten hebben.

Hoewel stress pas in 2012 als cardiale risicofactor verscheen in de Europese gids voor cardiovasculaire preventie, adviseert de medische praktijk al jaren aandacht te besteden aan dit fenomeen. Als het regelmatig in ons dagelijks leven steeds terugkeert, kan het onze gezondheid beïnvloeden.

Stresssituaties brengen een keten van gebeurtenissen op gang. Het lichaam maakt adrenaline vrij, wat tijdelijk een versnelling van de ademhaling en de hartslag en een verhoogde bloeddruk veroorzaakt. Deze reacties bereiden ons voor om met de situatie om te gaan door middel van de “vecht of vlucht” (fight or flight) reactie.

Deze condities worden geassocieerd met potentieel schadelijke reacties in ons lichaam, zoals de volgende:

  • Onregelmatige hartslag en hartritme
  • Grote spijsverteringsproblemen wat leidt tot gewichtsverlies
  • Verhoogde bloeddruk
  • Ontsteking
  • Verminderde bloedtoevoer naar de hartspier

Toename van de hartslag door stress

Hartkloppingen bestaan uit het waarnemen van de hartslag. Deze kunnen aanvoelen als bonzen, fladderen, snelle hartslagen, of een ontbrekende hartslag. Afhankelijk van de oorzaak van de hartkloppingen kunnen ook andere symptomen optreden, zoals een onaangenaam gevoel op de borst of kortademigheid. Er zijn veel soorten hartkloppingen. Hoewel sommige mensen ze alarmerend en hinderlijk vinden, wijzen ze zelden op een ernstig hartprobleem. Hartkloppingen komen ook bij gezonde mensen voor.

Een hartritmestoornis is een aandoening waardoor het hart abnormaal snel gaat kloppen (vooral bij ouderen). Een overbelast hart kan het bloed onvoldoende rondpompen, wat kan leiden tot duizeligheid, flauwvallen of zelfs hartfalen.

Mensen die hartproblemen of een hartaanval hebben gehad, hebben een grotere kans om hartfalen te ontwikkelen, maar het kan ook voorkomen bij mensen bij wie de hartslag extreem hoog is of als het hart gedurende een lange periode te snel slaat. De verhoogde zuurstofbehoefte van de hartspier is een neveneffect van een verhoogde hartslag. Pijn op de borst door angina pectoris of een hartaanval kan optreden bij mensen met vernauwingen van de slagaders die naar de hartspier leiden (wat dodelijk kan zijn).

Mensen met hartkloppingen hebben bepaalde symptomen en kenmerken die rode vlaggen moeten opsteken. Hieronder volgen enkele voorbeelden van deze factoren:

  • Duizeligheid of flauwvallen
  • Pijn op de borst of druk
  • Ademhalingsmoeilijkheden
  • Polsslag boven 120 slagen per minuut of onder 45 slagen per minuut
  • Hartziekte of een familiegeschiedenis van plotseling overlijden, herhaaldelijk flauwvallen of een epileptische aanval zonder duidelijke oorzaak
  • Symptomen tijdens het sporten, vooral als ze bewustzijnsverlies veroorzaken

Hartproblemen bij oververmoeidheid

Als je voortdurend uitgeput bent, kan dat een teken zijn van verschillende hartproblemen. Een van de meest voorkomende symptomen van hartaandoeningen en hartfalen is namelijk uitputting. 

Veel mensen die aan chronische vermoeidheid lijden, hebben ook een probleem met hun linker hartkamer. Dit is een hartaandoening waarbij de linker hartkamer van het hart het bloed niet effectief kan rondpompen. Als het aankomt op bloed door het lichaam te pompen, is de linker hartkamer de dikste en belangrijkste kamer. Een disfunctie van de linker hartkamer leidt vaak tot congestief hartfalen.

Praten met deskundigen op het gebied van mentale krachttraining als je ongewoon hoge niveaus van vermoeidheid en stress ervaart, is van cruciaal belang. Hoofdbaas biedt programma’s en trainingen die je kunnen helpen stress te beheersen en je hartconditie gezond te houden. Meld je nu aan voor hun training en begin jouw reis.

Wat gebeurt er als je wakker wordt met een verhoogde hartslag?

Het kan beangstigend en verwarrend zijn om wakker te worden met een bonzend hart, maar het is zelden een reden voor alarm. Hartritmestoornissen, stress, slechte voeding en slaaptekort zijn slechts enkele van de mogelijke oorzaken van een hartkloppingen in de ochtend.

Wanneer je net wakker wordt, kun je je hart voelen tekeergaan of je borst voelen bonzen. Wanneer dit gebeurt, kan het ook zijn dat je last hebt van trillen of angst.

Een hartklopping of een hartritmestoornis kan een bonzend hart veroorzaken. Hoewel dit alarmerend kan zijn, is het meestal slechts tijdelijk en kan het worden teruggevoerd op alledaagse oorzaken zoals stress en slechte voeding.

Door de aanwezigheid van een ziekte of medische aandoening kan iemand wakker worden met een bonzend hart.

Trage hartslag door stress

Voor de beste resultaten kun je het beste je hartslag opnemen voordat je ‘s morgens uit bed stapt en een paar minuten nadat je ‘s avonds in bed stapt. Dit is een goed uitgangspunt om het normale tempo te bepalen.

Een hartslag in rust van 60 tot 100 slagen per minuut wordt als normaal beschouwd, terwijl een hartslag van 90 of hoger kan wijzen op gezondheidsproblemen op korte of middellange termijn. De gemiddelde hartslag in rust van een gezonde loper is 40 tot 60 slagen per minuut.

Bradycardie kan optreden bij mensen die in het verleden hartproblemen hebben gehad, zoals een hartziekte of een hartaanval. Mensen met bradycardie zijn vaak uitgeput en zwak. Duizeligheid, licht gevoel in het hoofd en verwardheid zijn vaak voorkomende bijwerkingen van bepaalde medicijnen.

Trillen en zweten als gevolg van hartkloppingen

Wanneer je wordt geconfronteerd met een stressvolle situatie, kan je hartslag pieken. Als gevolg van een angststoornis kan je ook last krijgen van hartkloppingen (overmatig of aanhoudend piekeren). Als gevolg van een angststoornis voelen die hartkloppingen aan alsof het in je borstkas raast, fladdert, bonst of slagen overslaat.

Hoewel hartkloppingen beangstigend kunnen zijn, zijn ze meestal ongevaarlijk. In de meeste gevallen verdwijnen ze nadat een stressvolle gebeurtenis voorbij is.

Een hartritmestoornis kan hartkloppingen veroorzaken, maar dit is uiterst zeldzaam (abnormaal hartritme). Deze hartkloppingen gaan niet gepaard met angst, maar kunnen jou wel angstig maken. Als hartkloppingen gepaard gaan met pijn op de borst, ademhalingsmoeilijkheden, duizeligheid of verwardheid, moet je onmiddellijk medische hulp inroepen.

Hartproblemen en stress – conclusie 

Hartproblemen mogen nooit licht worden opgevat, omdat ze na verloop van tijd waarschijnlijk zullen toenemen en zich tot levensbedreigende aandoeningen kunnen ontwikkelen. Mettertijd en naarmate iemand ouder wordt, moet hij of zij een levensstijl aannemen en keuzes maken om het hart gezond te houden, te beginnen met het juiste dieet en het beheersen van stress.

Als je last hebt van één van de hartproblemen die in dit artikel worden genoemd, is het tijd om naar de dokter te gaan.

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.