DHEA is het acroniem dat verwijst naar DeHydroEpiAndrosteron en is in de volksmond bekend als het hormoon van de jeugd. Dit “moeder”hormoon maakt deel uit van een groep prohormonen die op natuurlijke manier door de bijnier worden geproduceerd. 

Wat doet DHEA?

Dehydroepiandrosteron (DHEA) is een hormoon dat in de bijnier wordt geproduceerd en is het meest voorkomende steroïde hormoon in het lichaam. Het niveau ervan is in de loop van de jaren gedaald en de daling houdt verband met het optreden van ziekten die met het ouder worden gepaard gaan.

Dit hormoon is aanwezig bij zowel de productie van oestrogeen als van testosteron. Hoewel het in het lichaam al vanaf 7-jarige leeftijd wordt aangemaakt, neemt de aanmaak ervan af bij het ouder worden of door het optreden van bepaalde aandoeningen, zoals depressie. 

Men schat dat vanaf de leeftijd van 25 jaar, de maximumleeftijd voor de productie van DHEA door het lichaam, het niveau van dit hormoon elke tien jaar met bijna 20% daalt. 

Geassocieerd met de mythe van de “eeuwige jeugd”, heeft DHEA aan bekendheid gewonnen in hormonale behandelingen om vroegtijdige veroudering tegen te gaan.

De ontdekking van de vele voordelen voor het lichaam, waaronder de libido- en lustverhogende werking, heeft geleid tot de natuurlijke marketing ervan. Het wordt momenteel beschouwd als een van de meest populaire voedingssupplementen. 

DHEA en hart- en vaatziekten

DHEA kan alle manifestaties van het stofwisselings syndroom verbeteren, waaronder centrale obesitas, atherogene dyslipidemie, hypertensie, insulineresistentie en prothrombotische toestand.

Epidemiologische studies laten een negatief verband zien tussen DHEA niveaus en de incidentie van coronaire hartziekten. In de Massachusetts Male Aging Study hadden mannen in de laagste 25% van DHEA-niveaus de hoogste incidentie van ischemische hartziekte, met een risicoverschil tussen kwartielen van bijna 50%. Mannen zonder obesitas met coronaire atherosclerose hadden lagere DHEA-spiegels, hogere insulinespiegels en verhoogde prothrombotische markers (fibrinogeen, tPA, PAI…), waarbij de ernst van de ziekte gerelateerd was aan de DHEA-spiegels.

In reeds uitgevoerde interventiestudies zijn de volgende resultaten gegeven:

Gezonde mannen die gedurende 12 dagen 50 mg/8u DHEA kregen, verlaagden hun serummarkers van prothrombotische markers en hun bloeddruk.

Een Japanse studie waarin dagelijks 50 mg DHEA werd gegeven bevestigde deze resultaten en toonde een verbetering aan van het lipidenprofiel, de bloedglucose en de insulinespiegel.

Bij niet-obese mannen die gedurende 6 maanden 100 mg DHEA per dag kregen, daalde de vetmassa met 6,1% en verbeterden de kracht- en groeihormoonspiegels.

Deze resultaten zijn bevestigd in meerdere andere interventiestudies.

DHEA voor botten en gewrichten

Bij gezonde oudere mannen (gemiddelde leeftijd 72 jaar) met lage DHEA-spiegels, verhoogde DHEA-suppletie de mineraaldichtheid in de botten aanzienlijk. Vergelijkbare resultaten zijn gezien bij mannen met osteoporose.

Verschillende studies laten ook een effect op gewrichtspijn zien.

DHEA en het centrale zenuwstelsel

DHEA wordt in de hersenen gesynthetiseerd, onafhankelijk van de afscheiding door de bijnier, waarbij de niveaus in het centrale zenuwstelsel 6-8 maal hoger zijn dan die in het bloed.

Het heeft een modulerende rol bij de reactie op stress, het geheugen en de slaap regeling. Er is steeds meer bewijs dat de suppletie ervan bij neurologische ziekten zoals Alzheimer, dementie, depressie, angst en schizofrenie ondersteunt. Patiënten met de ziekte van Alzheimer hebben significant lagere niveaus van DHEA dan vergelijkbare personen, zonder de ziekte.

In verschillende studies zijn de scores op depressie, angst en stemming verbeterd met DHEA-suppletie. We merken ook de verbetering van de stemming op die is waargenomen bij patiënten met HIV en dagelijkse hoge doses DHEA.

DHEA en immuunfunctie

Klinische en laboratoriumstudies geven aan dat DHEA een grote invloed heeft op de immuunfunctie, door verhoging van IGF-1, het aantal monocyten, NK-cellen en B-cellen, en activering van de T-celfunctie.

Het heeft gunstige effecten aangetoond bij de behandeling van colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Bovendien wordt bij deze chronische ontstekingsziekten die langdurige corticosteroïden vereisen de DHEA-synthese geblokkeerd, en lijkt suppletie ervan essentieel.

Een apart hoofdstuk verdient het bewezen gebruik bij systemische lupus erythematosus, een potentieel dodelijke auto-immuunziekte, waarbij behandeling met 200 mg DHEA per dag als normaal wordt beschouwd.

DHEA en seksuele functie

De Massachusetts Male Aging Study bestudeerde de correlatie van 17 hormonen met erectiestoornissen en ontdekte dat alleen DHEA een negatief verband had (dat wil zeggen, bij lagere niveaus, grotere disfunctie). Reiter toonde aan dat na 16 weken gebruik deze disfunctie verbetert, naast tevredenheid met geslachtsgemeenschap, seksueel verlangen en orgastische functie. Dit heeft geleid tot een gedetailleerde studie van het effect ervan op deze pathologie.

De positieve effecten van de supplementatie ervan hebben over het algemeen enige tijd nodig. De effecten op de stemming treden bijvoorbeeld al na enkele weken gebruik op, terwijl de biomarkers voor de botdichtheid voortdurend verbeteren totdat na 6 maanden een stabiel niveau wordt bereikt. De veranderingen in de lichaamssamenstelling worden waargenomen na ongeveer 6 maanden van supplementatie met deze wonderbaarlijke molecule. 

DHEA supplementen

Dit hormoon wordt beschouwd als een voedingssupplement en kan in vele delen van de wereld zonder recept en tegen betrekkelijk lage kosten worden gekocht. Daarom heeft de industrie nooit belangstelling getoond voor de financiering van klinische proeven die uiteindelijk de werking ervan moeten aantonen en een oorzakelijk verband moeten aantonen tussen de bijdrage ervan en de verbetering van een reeks ziekten of processen.

Desondanks is er zeer belangrijk bewijs voor de voordelen ervan.

Het belang van DHEA in ons lichaam

Vanaf de leeftijd van 25 jaar begint het DHEA-niveau te dalen. Dit verlies van hormonale productie komt meestal vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. 

De eerste symptomen van een DHEA-tekort manifesteren zich lichamelijk. De meest voorkomende effecten zijn terugkerende vermoeidheid, gebrek aan seksueel verlangen, cellulitis, zwellingen in het gezicht en een aanhoudend sombere stemming. 

Om deze ongemakken te voorkomen en het voortschrijden van de veroudering zoveel mogelijk uit te stellen, raden veel artsen, gespecialiseerd in hormonale optimalisatie, aan de productie van dit hormoon vanaf de leeftijd van 40 tot 50 jaar in evenwicht te brengen. Dit supplement wordt gewoonlijk uit plantaardige materialen vervaardigd. 

Er zijn bepaalde activiteiten en dagelijkse gewoonten die je op natuurlijke manier kunnen helpen de productie en het peil van DHEA in uw lichaam constant te houden. 

 • Oefeningen zoals yoga, pilates, of taichi
 • Vermijd sporten met een hoge competitie
 • Ontspan en mediteer regelmatig
 • Vermijd tabaks- en alcoholgebruik
 • Goede voedingsgewoonten met een gezond en evenwichtig dieet

Daarnaast kunt u trainen onder begeleiding van mentale krachttrainingsexperts van Hoofdbaas. Meld u vandaag nog aan en profiteer van exclusieve trainingsprogramma’s en hulpmiddelen en omarm een leven dat stress de baas is. 

Wat veroorzaakt een laag DHEA-niveau?

De productie van DHEA is van cruciaal belang voor de hormonale balans van het menselijk lichaam. Bijnieren en andere organen produceren DHEA, dat het lichaam vervolgens gebruikt om androstenedione aan te maken. Daarna wordt androstenedione omgezet in mannelijke en vrouwelijke hormonen, zoals oestrogeen en testosteron.

De productie van DHEA in het lichaam neemt van nature af met de leeftijd. Alle leeftijden kunnen baat hebben bij het hormoon. Als algemene regel geldt dat mannen vaker DHEA produceren. Zowel bij mannen als vrouwen produceert je lichaam het meeste DHEA als je twintiger bent.

De DHEA-productie kan worden geschaad door bijniervermoeidheid als gevolg van chronische stress, slechte voeding, gewichtsverlies en stemmingswisselingen. Cortisol en adrenaline worden sneller aangemaakt als de bijnieren harder werken. De DHEA-productie daalt daardoor. Als gevolg daarvan kan het lichaam verschillende symptomen ervaren die verband houden met een laag DHEA-niveau.

Een DHEA-tekort kan een breed scala aan symptomen veroorzaken die beïnvloed worden door de levensstijl en de algehele gezondheid. Enkele van de meest voorkomende tekenen en symptomen zijn:

 • Extreme uitputting
 • Depressie 
 • Een gebrek aan seksueel verlangen
 • Een verminderde spiermassa hebben
 • Moeite met concentreren
 • Moeite hebben om goed te slapen

Volgens de traditionele geneeskunde is er meer onderzoek nodig voordat DHEA gebruikt kan worden als therapie voor een breed scala aan ziekten en aandoeningen. Schizofrenie, lupus en osteoporose kunnen verbeteren door bepaalde niveaus van DHEA, zoals de laatste jaren door wetenschappelijk onderzoek is ontdekt. DHEA voor gewichtsverlies, depressie, chronisch vermoeidheidssyndroom en onvruchtbaarheid heeft meer onderzoek en studie nodig.

Holistische en natuurgeneeskundigen kunnen DHEA-supplementen aanbevelen om de bijnierfunctie te verbeteren en de symptomen te verlichten die gepaard gaan met een laag DHEA. Omdat DHEA wordt afgebroken tot andere hormonen zoals oestrogeen, kan het bij sommige mensen bijwerkingen hebben. Gevoeligheid van de borsten en een toename van lichaamsbeharing zijn hier twee voorbeelden van. Overleg met uw arts voordat u DHEA-supplementen neemt als u andere medicijnen gebruikt.

Supplementen zijn niet de enige manier om de DHEA-productie in het lichaam te verhogen. Het is mogelijk om de productie van DHEA in het lichaam te beïnvloeden door lichaamsbeweging, sociale contacten en spirituele activiteiten. Deze activiteiten hebben minder invloed op de bijnieren, omdat ze stress verminderen en zo de invloed van stress verminderen.

Veel gestelde vragen

Wat doet DHEA in het lichaam?

Het is in wezen een hormoon dat in de bijnier wordt geproduceerd en dat helpt bij de productie van andere hormonen zoals oestrogeen en testosteron.

Wat zijn de symptomen van een laag DHEA?

De meest voorkomende symptomen van een laag DHEA-gehalte zijn een verminderde zin in seks, onverklaarbaar gewichtsverlies, misselijkheid, dunner wordend vaginaal weefsel en erectiestoornissen.

Wat zijn de risico’s van het gebruik van DHEA?

De meest voorkomende risico’s van het gebruik van DHEA-supplementen zijn haaruitval, vette huid, acne, veranderingen in de menstruatiecyclus, haargroei in het gezicht bij vrouwen, hoge bloeddruk, maagklachten, etc.

Is DHEA een steroïde?

DHEA is een anabole steroïde, net als DHT.

Stimuleert DHEA testosteron?

Aangezien je lichaam van nature DHEA omzet in testosteron, zal het nemen van extra DHEA het testosteronniveau verhogen.

Kan DHEA gewichtstoename veroorzaken?

Gewichtstoename is nog steeds een factor waar wetenschappelijk onderzoek naar gedaan wordt.

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.