“Ik ben altijd moe” lijkt al een mantra van onze tijd. Laat ons raden: alle gesprekken beginnen met je gesprekspartner die zegt: “je ziet er erg moe uit”, of op zijn minst op een bepaald moment maakt hij of zij er een opmerking over.

Er zijn veel oorzaken waardoor je je moe kunt voelen, ongeacht het aantal uren dat je slaapt en of je er in het weekend in slaagt uit te rusten. En nee: het is niet normaal. Als niet ziek bent, heeft het waarschijnlijk te maken met een verandering van je circadiaanse cyclus. Slaap je veel, maar niet volgens een vast schema? Dan verandert je biologische klok, wat niet alleen tot vermoeidheid, maar ook tot depressie kan leiden.

Maar als dat niet de reden is waarom jij je moe voelt, dan is de enige manier om te weten wat er aan de hand is een onderzoek door je huisarts. Eventueel kunnen klinische tests en analyses uitgevoerd worden. In de meeste gevallen is het probleem namelijk gerelateerd aan een storing in de hormonen en neurotransmitters, of is er sprake van orgaanfalen, wat een symptoom kan zijn dat er iets ernstigers de oorzaak van de vermoeidheid is.

Oorzaken van vermoeidheid

Vermoeidheid en slaap achter het stuur houden verband met de voortdurende uitvoering van een bepaalde fysieke en intellectuele activiteit, gecombineerd met een gebrek aan rust. Wanneer we het hebben over slaperigheid en vermoeidheid tijdens het rijden, moet worden opgemerkt dat meerdere factoren hierop van invloed kunnen zijn.

Er zijn veel manieren om vlagen van vermoeidheid te vermijden, maar de beste remedie tegen lage energie is nog steeds ze te voorkomen en dus vooral de oorzaak te achterhalen.

Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS)

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is CVS, ook wel myalgische encefalomyelitis (ME) genoemd, een zeer reële ziekte die 1,5% van de bevolking treft, volgens Statistics Canada.

We spreken van CVS als er al minstens 6 maanden sprake is van onverklaarbare vermoeidheid. Het beïnvloedt verschillende gebieden van je leven, zoals interpersoonlijke relaties, angst, of zelfs cognitieve problemen zoals geheugen en concentratie.

Gebrek aan slaap

Logisch, zegt je? Maar de kwaliteit en de duur van jouw nachten zijn vaak een van de eerste oorzaken van moeilijk ontwaken en die momenten van slaperigheid overdag.

Zelfs als je op een redelijke tijd naar bed gaat, kan je rust verstoord worden door een van de 85 bestaande slaapstoornissen die de kostbare tijd wegvreten die je lichaam nodig heeft om zijn batterijen weer op te laden.

Een ziekte kan vermoeidheid veroorzaken

Van virale en bacteriële infecties tot stille ziekten, veel gezondheidsaandoeningen kunnen ook de oorzaak zijn van vermoeidheid. Griep en verkoudheid kunnen je een paar dagen plat leggen, maar andere, ernstiger aandoeningen kunnen al je energie opvreten en van deze vermoeidheid een symptoom maken.

Van diabetes tot hartaandoeningen, urineweginfecties en kankers, ziektes zijn er genoeg. Maar raadpleeg vooral een gezondheidsdeskundige voordat je overhaaste conclusies trekt!

Hormonen en andere vrouwelijke aandoeningen

Wat als je hormonen je parten spelen? Schildklieraandoeningen, veroorzaakt door een onregelmatige hormoonproductie, leiden vaak tot intense vermoeidheid. En deze aandoening maakt geen onderscheid, want ze komt voor bij mannen en vrouwen, ook al worden de laatsten er vaker door getroffen.

Ook is het niet ongewoon dat vrouwen zich tijdens de luteale fase, de twee weken voor de menstruatie, vermoeider voelen dan normaal en dat een grote hoeveelheid progesteron zich in het lichaam nestelt.

Vervolgens voelen sommige vrouwen zich tijdens de menstruatiefase wat zwak door overvloedig verlies van bloed, dus van rode bloedcellen, wat vervolgens bloedarmoede kan veroorzaken.

Ten slotte, als zwangere vrouwen flink vermoeid zijn, vooral tijdens het eerste trimester, is dat omdat ze energiereserves moeten aanspreken om de placenta aan te maken.

IJzertekort en slechte voeding

En je hoeft geen zware menstruaties te hebben om een ijzertekort te hebben. Om de situatie te verhelpen en je niveau van rode bloedcellen te verhogen, is het raadzaam ijzerrijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis of peulvruchten in je maaltijden op te nemen.

Als je geen ijzertekort hebt, kan vermoeidheid toch het gevolg zijn van slechte eetgewoonten. Het is mogelijk dat je lichaam een tekort heeft aan vitaminen en mineralen die essentieel zijn om te functioneren of dat de inhoud van uw maaltijden niet aan je behoeften voldoet. Je lichaam zal zijn reserves moeten aanspreken door prioriteiten te stellen, waardoor het bepaalde functies zal moeten opgeven.

Een stevig ontbijt stelt je in staat de dag goed te beginnen, terwijl een eiwitrijk avondmaal je energie zal geven en een licht en makkelijk verteerbaar avondmaal je zal helpen om een goede nachtrust te krijgen.

Overdaad (suiker, vet, zout, alcohol, koffie)

Overmatige consumptie van suiker en vet, zout en alcohol is schadelijk voor je lichaam en spijsvertering en bevordert veel ziekten zoals hart- en vaatziekten of obesitas.

En als koffie en drankjes met stimulerende middelen voor velen een oplossing zijn voor tijdelijke vermoeidheid, kunnen ze bij misbruik helaas het tegenovergestelde effect hebben. Na drie kopjes per dag stijgt de bloeddruk, de hartslag en de nervositeit.

Door ons metabolisme op deze manier te schaden en de activiteit ervan te vertragen, loop je het risico dat je onder andere je slaap uitstelt en last krijgt van spijsverteringsproblemen zoals gewichtsverlies!

Uitdroging

Het wordt al te vaak verwaarloosd, maar een goede hydratatie is essentieel voor ons fysiek en mentaal welzijn.

Uitdroging vertraagt de werking van enzymen, die de activiteit van ons metabolisme moeten regelen. Tegelijkertijd blokkeert het de afvoer van afvalstoffen uit ons lichaam, die bijvoorbeeld via urine en zweet worden afgevoerd.

Afgezien van de vermindering van de lichamelijke energie, dreigen in de eerste plaats onze hersenen daaronder te lijden. En omdat ze uiterst gevoelig zijn voor waterverlies, kan een tekort zich uiten in hoofdpijn en overgeven.

Een gebrek aan beweging

Ben je te moe om te bewegen? En was het juist dit gebrek aan lichaamsbeweging dat passief maakte?

Bewegen werkt niet alleen in op neurotransmitters, endorfine en serotonine, die bijdragen tot ons welzijn, maar maakt ook een goede werking van het hele biochemische proces mogelijk, wat bijdraagt tot het behoud van een voldoende niveau van gezondheid.

Depressie en angst

Een andere ziekte die ook vermoeidheid kan veroorzaken, is depressie. En helaas is het terechtkomen in deze toestand van diepe malaise meestal het begin van een vicieuze cirkel.

Inderdaad, mensen met deze ziekte hebben een gebrek aan energie die zelfs rust niet kan bevredigen. Als de vermoeidheid zich lichamelijk manifesteert, kan elke inspanning onoverkomelijk worden. Het werkt ook in op de mentale toestand.

Het lichaam dat van ‘s morgens tot ‘s avonds onder spanning staat, ondergaat een voortdurende agressie, die het systeem uitput. Ook zeggen zeer angstige mensen vaak dat ze extreem moe zijn. De hele dag door moet men vaak diep ademhalen. Regelmatige pauzes, speelse activiteiten, sport en buitenactiviteiten, meditatie en yoga, wanneer die regelmatig worden beoefend, kunnen enorm helpen om je minder gespannen, onrustig of angstig te voelen.

Het is heel nuttig om in dit soort situaties professionele hulp te zoeken. Daarnaast kan het openlijk kiezen voor cursus geestelijke gezondheid zoals aangeboden bij Hoofdbaas een significant verschil maken in hoe ons lichaam omgaat met stress. Meld je vandaag nog aan en krijg toegang tot gespecialiseerde trainingsprogramma’s en consultatie.

Winter

Het is een feit, de kou is vermoeiend, ook al kan dat alleen niet een significante daling van energie verklaren. Het is dus eerder de combinatie van het gebrek aan licht, het jachtige levenstempo, het gebrek aan rust (we nemen meestal vakantie tijdens de zomerperiode) en de verschillende virussen zoals griep en verkoudheid, die de neiging heeft ons af te vlakken.

Bloedarmoede

Gebrek aan ijzer veroorzaakt bloedarmoede, en een van de symptomen van bloedarmoede is overmatige vermoeidheid. Het ideale is om naar een specialist te gaan, want met een mineraalsupplement is het probleem snel opgelost.

FAQs

Waarom ben ik zo moe, ook al slaap ik veel?

Te veel slapen is ook een teken dat je lichaam zich soms slaperig en minder energiek voelt.

Waarom zijn mijn energieniveaus zo laag?

Een constante opeenstapeling van stress en uitputting kan je lichaam vermoeien, waardoor je energieniveau daalt.

Hoe kan ik me minder moe voelen?

Uitrusten, voldoende slapen, voldoende bewegen en een evenwichtig dieet kunnen zeker helpen.

Waarom slaap ik 12 uur per dag en ben ik nog steeds moe?

Een aandoening die hypersomnie heet, zorgt ervoor dat iemand zich slaperig en moe voelt, zelfs nadat hij tot 12 uur heeft geslapen.

Waarom voel ik me slaperig zelfs nadat ik 8 uur heb geslapen?

Bepaalde eetgewoonten en een gebrek aan beweging kunnen slaperigheid veroorzaken.

Wat zijn de 3 types van vermoeidheid?

De drie types zijn:

  • Voorbijgaande vermoeidheid
  • Circadiaanse vermoeidheid
  • Cumulatieve vermoeidheid

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.