De afkorting FOMO staat voor Fear of Missing out. Volgens het Merriam-Webster-woordenboek is FOMO-betekenis de angst om niet te worden opgenomen in iets (zoals een interessante of plezierige activiteit) die anderen ervaren.

De FOMO-afkorting werd voor het eerst bedacht door de marketingstrateeg Dr. Dan Herman tijdens het onderzoek dat hij in 1996 uitvoerde. Het werd een meer algemeen bekend fenomeen toen Ryan et al. het in 2004 conceptualiseerden met behulp van de zelfbeschikkingstheorie. Het is niet verwonderlijk dat FOMO een een veelvoorkomend fenomeen na 2010 vanwege de stijgende populariteit van sociale media en netwerksites.

FOMO is geen zeldzaam of recent fenomeen en bestaat al eeuwen. Het is de laatste tijd echter dramatisch gebruikelijk geworden, omdat sociale media steeds gebruikelijker werden en mensen gemakkelijk toegang kregen tot elkaars leven.

FOMO kan even worden gevoeld en halverwege een gesprek naar voren komen, of het kan langdurig zijn en een constante gemoedstoestand worden, waarbij de persoon voortdurend naar het leven van andere mensen kijkt. Je begint te kijken naar de “hoogtepunten” van het leven van andere mensen en begint een vertekend beeld te krijgen van hoe “normaal” eruitziet. Dan vergelijk je je eigen normaal met dat scheve normaal. Dit creëert een minderwaardigheidscomplex en sympathie voor jezelf en afgunst voor anderen.

Als deze angst om iets te missen niet in het beginstadium wordt overwonnen, wordt het erger. In het begin is er alleen deze perceptie dat mensen genieten en een beter leven hebben dan jij, maar dan verandert het in dwangmatig gedrag om sociale verbondenheid te behouden. Je blijft terugkomen om je vrienden en de social media influencers die je volgt in de gaten te houden. Applicaties, websites en merken verzilveren je impuls en conditioneren je verder om te geloven dat je altijd actief moet zijn om geen nieuws, inhoud, productlanceringen, enz. te missen.

Je kunt raden hoe groot de invloed van FOMO op ons leven is, vooral omdat de meesten van ons niet eens beseffen dat we het hebben. Lees verder om de betekenis van FOMO in detail te leren, de symptomen, de implicaties ervan voor ons dagelijks leven en de manieren om het te overwinnen.

Wat veroorzaakt de angst om iets te missen

Waar komt het fenomeen FOMO vandaan?

Denk je dat alleen adolescenten en tieners de angst ervaren om iets te missen? Dat is niet waar. Verschillende onderzoeken tonen aan dat mensen van alle leeftijden en geslachten FOMO ervaren. Hoewel dit waar is, is het ook waar dat FOMO vaker voorkomt en intenser is bij jongeren.

Waarom is dat zo? We kunnen allemaal het antwoord raden: sociale media. Social-mediasites zoals Facebook en Instagram fungeren als vensters voor de levens van mensen die je volgt en hebben geleid tot een dramatische toename van FOMO.

Mensen vergeten dat deze ramen roze getint zijn en alleen zelf-uitgezochte gebeurtenissen tonen. In werkelijkheid zullen deze mensen ook moeilijkheden en uitdagingen hebben, en gebreken en tekortkomingen. Deelname aan deze sociale netwerksites kan leiden tot een vertekend beeld van de werkelijkheid en ontevredenheid met je leven. Het kan ook leiden tot problemen met het gevoel van eigenwaarde, omdat je constant je echte zelf vergelijkt met het ‘perfecte’ beeld dat mensen op sociale media hebben.

Dus mensen die al gevoelens van eenzaamheid en ontevredenheid met hun leven hebben, hebben de neiging om intense FOMO te krijgen door sociale media te gebruiken. Bovendien blijkt uit onderzoek dat meisjes met een depressie en jongens die last hebben van angst meer sociale media gebruiken, waardoor dit een soort vicieuze cirkel is. Je gebruikt sociale media, kijkt naar het perfecte leven van je leeftijdsgenoten en krijgt FOMO- en waarderingsproblemen, en gebruikt vervolgens meer sociale media omdat je bang bent iets te missen.

de angst om symptomen te missen

Hoe weet ik of ik lijd aan FOMO?

Nu je de betekenis kent van de angst om iets te missen, laten we de symptomen ervan bespreken.

Het ding met FOMO is dat het zo stiekem naar buiten sluipt en je hele leven overspoelt zonder dat je het weet. We delen enkele veelvoorkomende symptomen van FOMO, zodat je kunt zien of je zelf een of meerdere van deze symptomen vertoont.

1. Je weigert nooit opdrachten

Je weet dat je veel op je bord hebt en toch weiger je het volgende verjaardagsfeestje/familiediner/bedrijfsevenement/fundraiser-uitnodiging niet. Je zegt overal ja op, alleen maar omdat je bang bent iets te missen.

2. Je voelt je overstuur als je iets mist

Mocht je toch een feestje, diner of een andere afspraak missen, dan walg je er zelf van. Het enige wat je kunt bedenken is hoe je al het plezier mist. En dan hoe mensen zullen praten over de gebeurtenissen en je zult missen om deel uit te maken van dat gesprek omdat je niet zou weten waar ze het over hebben.

3. Constante ontevredenheid met het leven

Er is een hoge positieve correlatie tussen algemene ontevredenheid in het leven en de angst om iets te missen. Denk je dat je naar andere mensen kijkt op sociale media en denkt “oh wat heb ik een triest, ellendig leven?” Oordeel zelf.

4. Overmatig gebruik van sociale media

Je raakt zo opgewonden als je ziet dat iedereen gelukkig is en het perfecte leven leidt op sociale media dat je denkt dat je het niet meer zult gebruiken. Maar je resolutie breekt na zeven minuten.

Je kunt de sociale media niet opgeven, ook al zou je dat willen. Het is het eerste dat je controleert als je ‘s ochtends wakker wordt en het laatste wat je ‘s avonds doet.

5. Je zoekt de goedkeuring van anderen

Je maakt je grote zorgen over wat andere mensen van je denken. Je gaat bijvoorbeeld op reis om te genieten, maar het enige waar je je zorgen over maakt zijn je kleding, haar, make-up en foto’s.

Dit lijken misschien onschuldige praktijken die de meesten van ons doen, maar dat is het punt. De angst om iets te missen is zo gewoon geworden en heeft stilletjes ons leven overgenomen dat we het probleem er niet in zien.

Hoe beïnvloedt FOMO ons leven

Het effect van FOMO op ons dagelijks leven

FOMO beïnvloedt langzaam je leven, maar deze effecten zijn langdurig en meestal behoorlijk negatief.

Het verergert gevoelens van ongeluk, eenzaamheid en ontevredenheid met iemands leven.

Constante vergelijking tussen je leven met dat van anderen wordt gemeengoed.

FOMO wordt ook geassocieerd met:

Bovendien verhoogt FOMO het gebruik van sociale netwerksites, wat gepaard gaat met hogere obesitaspercentages.

hoe FOMO te overwinnen

Hoe kom ik van FOMO af?

De eerste stap om de angst om iets te missen te overwinnen, is te beseffen dat je het hebt en dat het je verhindert een gezond en bevredigend leven te leiden. Vervolgens kun je proberen deze stappen te volgen en ze kunnen je helpen deze angst te overwinnen.

Vervang FOMO door JOMO

Telkens wanneer je merkt dat je je leven met iemand anders vergelijkt, probeer dan eens enkele van je zegeningen op te sommen. Kijk naar de mensen die minder hebben dan jij en je zult dankbaarder zijn voor je leven.

Als je ziet dat mensen feestjes geven en plezier hebben op sociale media, leer dan de vreugde te vinden om iets te missen in plaats van bang te zijn om iets te missen. Word comfortabel met jezelf. Gebruik die tijd om te genieten. Lees een boek. Doe een doe-het-zelf-project. Iets koken. Wanneer je leert genieten van eenzaamheid, zul je gelukkig zijn, of je nu alleen bent of in een menigte.

Maak echte connecties

Het zou niet verkeerd zijn om te zeggen dat sociale media een façade is. Mensen schrijven hun eigen verhalen en maken hun afbeeldingen zoals ze willen. Zoek in plaats van een oppervlakkige follow-achtige-commentaarverbinding te zoeken naar echte verbindingen. Breng tijd door met je dierbaren. Vrijwilliger. Neem de tijd voor degenen die het op prijs stellen.

Zoek therapie

Als je het gevoel hebt dat je leven ernstig wordt beïnvloed door FOMO, kun je ervoor kiezen om cognitieve gedragstherapie te volgen. Het zal je helpen je gebruik van sociale media onder controle te houden en het te gebruiken zonder je leven voortdurend te vergelijken met mensen die je ziet. Het pakt ook de onderliggende angst aan die FOMO verergert.

FOMO is niet levensbedreigend en is volledig te behandelen als je je erop toelegt het te overwinnen.

Veel Gestelde Vragen:

Is FOMO een vorm van angst?

FOMO kan worden opgevat als een ervaring van angst die je voelt als je denkt aan andere mensen die plezier hebben zonder jou. Het is echter niet klinisch gediagnosticeerd als een vorm van angst.

Wat is een voorbeeld van FOMO?

Je blijft je sociale media-applicaties controleren om te zien of je vrienden iets hebben gepost. Als er een evenement plaatsvindt, bijvoorbeeld een awardshow die je op geen enkele manier aangaat. Je bent nog steeds geïnteresseerd om erachter te komen wat er gebeurt.

Is FOMO een geestesziekte?

Nee, het is geen psychische aandoening. Als FOMO echter oncontroleerbaar wordt, kan dit leiden tot een psychische aandoening.

Wat is de remedie voor FOMO?

Professioneel is de behandeling om therapie te zoeken bij een psycholoog. Idealiter krijg je cognitieve gedragstherapie waarbij je leert om zowel je gedachten als je gedrag te beheersen, zodat je de angst niet eens begint te voelen en er vanaf blijft.

Wie heeft er last van FOMO?

Bijna 7/10 millennials – en dat is 69% van hen – hebben FOMO. Ze zijn bang iets belangrijks te missen als ze wegblijven van sociale-mediaplatforms.

Ongeveer 56% van de wereldwijde gebruikers van sociale media ervaart FOMO, wat suggereert dat ongeveer 7 miljoen gebruikers van sociale media in Nederland last hebben van FOMO.

Hoe beïnvloedt FOMO de geestelijke gezondheid?

Als FOMO niet in de beginfase wordt behandeld, kan dit leiden tot een slechte mentale en fysieke gezondheid. Studies tonen aan dat FOMO onze gedachten en gedrag overneemt en onze mentale gezondheid beïnvloedt. Het wordt geassocieerd met verstoorde slaap, depressieve symptomen en sociale angst.

Samenvattend

De angst om iets te missen betekent dat iemand bang is iets te missen of uitgesloten te worden van leuke activiteiten en verplichtingen.

Deze angst, hoewel die al sinds de oudheid bestaat, is een veelvoorkomend fenomeen geworden toen het gebruik van sociale media de overhand kreeg. Mensen delen hoogtepunten en hun leven, en de mensen die deze hoogtepunten volgen, krijgen een onrealistisch beeld van wat normaal is. Het voortdurend vergelijken van iemands leven met dat van anderen kan verschillende negatieve effecten hebben.

Er is onderzocht of FOMO gecorreleerd is met een laag zelfbeeld en problemen met het zelfbeeld, met rusteloze slaap en slapeloosheid, en symptomen van depressie en sociale angst. Het kan leiden tot andere mentale en fysieke ziekten en moet daarom met voorrang worden overwonnen.

We hebben enkele tips en tactieken gedeeld die je kunnen helpen FOMO te overwinnen. Leer genieten van je bedrijf en vervang FOMO door JOMO. Wees bewust van het investeren van je tijd in zinvolle relaties in plaats van het te verspillen aan oppervlakkige virtuele verbindingen. Tot slot, als je denkt dat dit allemaal niet helpt, zoek dan professionele hulp. Een psycholoog zal effectieve strategieën delen om je te helpen FOMO te overwinnen.

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.