Is het je ooit overkomen dat je rustig zit en plotseling een luide dreun hoort die je schokt? Je deinst onbedoeld terug, je spieren spannen zich aan en je hart begint te bonzen? Dat is de biologische reactie op angst. Dit is hoe je lichaam reageert tijdens een angstopwekkende situatie zoals een dreiging of een gevaar. 

Tegenwoordig is de algemene perceptie dat bang zijn laf is. De waarheid is echter dat bang zijn menselijk is. Alle hogere dieren zijn gezegend met dit gevoel, dat hen helpt zichzelf te beschermen tegen gevaar. Wat wij als een ongewenste eigenschap zien, is een noodzakelijke kwaliteit om onszelf te beschermen tegen bedreigingen en gevaar.  

Wanneer men angst voelt, activeert het lichaam automatisch de angstreactie. Dit omvat terugdeinzen of springen, verhoogde hartslag en oppervlakkige ademhaling. Het lichaam wordt gefocust op het “vechten of vluchten” en andere processen, zoals die van het spijsverteringsstelsel, stoppen. 

Angst is natuurlijk en nodig. Als het angstgevoel echter hardnekkig wordt en niet beperkt blijft tot angstopwekkende situaties, dan is dat iets om je zorgen over te maken. Het buitensporig en constant ervaren van de symptomen van angstaanval zonder enig dreigend gevaar wijst op angst. 

Wanneer angst buitensporig en irrationeel wordt, kan het zich ontwikkelen en een angststoornis veroorzaken. Een dergelijke angststoornis is fobieën. Het hebben van buitensporige, onbeheersbare en verlammende angsten zoals hoogtevrees, besloten ruimtes, sociale interacties, uitgaan, enz. worden fobieën genoemd. Andere soorten angststoornissen zijn onder meer gegeneraliseerde angststoornis, obsessieve-compulsieve stoornis en posttraumatische stressstoornis

In deze blog zullen we zien hoe angst en angst verschillen, de veelvoorkomende soorten angsten en hoe ze te overwinnen.

Wat is angst?

Wat is angst

Angst is de zorg en paniek die je voelt onder gevaarlijke omstandigheden en situaties. Het kan variëren van minder intens en dus beheersbaar tot extreem ernstig en verlammend. Als je op de deur klopt, word je meteen bang: je hartslag neemt toe, de ademhaling wordt sneller en de pupillen worden groter. Als het een domme actie van je broer of zus blijkt te zijn, verdwijnen de symptomen meteen. 

Dit is angst – de reactie van je lichaam op onmiddellijk en reëel gevaar. Wanneer blijkt dat er geen dreiging is, neemt de angst direct af. 

Wanneer dit niet gebeurt en angst buitensporig, irrationeel en oncontroleerbaar wordt, wordt het een fobie – een soort angststoornis. Hoe eerder u zich realiseert dat uw angst niet normaal is en uw lichaam voortdurend symptomen van stress vertoont, des te eerder moet u professionele hulp zoeken. 

Wat veroorzaakt angst?

Oorzaken van angst

De oorzaken van angst zijn legio. Wanneer iemand een pistool op je richt, zul je zeker bang zijn en je zorgen maken over je leven en gewond raken. Het is een gegeven dat in zo’n benarde situatie iedereen bang zou zijn. Sommige oorzaken zijn echter niet generaliseerbaar. 

Sommige mensen vrezen bijvoorbeeld voor hun leven wanneer ze een hagedis zien, terwijl anderen niet eens met hun ogen zouden knipperen. Sommige mensen zullen het gevoel hebben dood te gaan als de lift halverwege stopt, terwijl anderen er last van zullen hebben, maar niet verlamd zullen raken van angst. Sommigen trillen van angst bij het vooruitzicht om in het openbaar te spreken, terwijl anderen er natuurlijk in zijn. 

Dus, zie je, oorzaken van angst zijn net zo divers als de mensen. Dat gezegd hebbende, er zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van angst. Laten we eens kijken wat deze zijn. Ze omvatten:

 • Specifieke objecten of omstandigheden zoals hoogte, vliegen, insecten, het donker, enz. 
 • Angst voor de toekomst
 • Zelfgecreëerde scenario’s die in de toekomst kunnen gebeuren, zoals wat als mijn ouders overlijden of wat als het gebouw valt, enz.
 • Milieu gevaren zoals de klimaatverandering, waterschaarste, gevolgen van ontbossing, enz. 
 • Het onbekende 

Wat doet angst met je lichaam

Wat doet angst met je lichaam

Zoals we bespraken, reageert je lichaam onmiddellijk op angst. Er is een lijst met dingen die angst met je lichaam doet. Sommigen van hen zijn:

 • Spierverstijving
 • Droge mond 
 • Beklemming van de keel
 • Snelle hartslag
 • Snellere en kortere ademhalingen
 • Misselijkheid
 • Zweten 
 • Beven. 

Naast deze lichamelijke symptomen wordt ook de emotionele toestand van uw lichaam beïnvloed. U kunt het gevoel hebben dat u geen controle heeft, of van streek en overweldigd zijn. 

Bovendien heeft angst ook langdurige effecten op je lichaam. Deze omvatten hartproblemen, ademhalings- en ademhalingsproblemen en gastro-intestinale problemen. en een verzwakt geheugen. Het kan ook de hersenen aantasten en problemen veroorzaken zoals een verzwakt geheugen. Daarom moet je angst aanpakken, zodat het geen schade aan je lichaam aanricht. 

De verschillende soorten angst 

Angst om de controle te verliezen

Angst om de controle te verliezen is een van de meest voorkomende angsten onder mensen. De angst om de controle te verliezen is wanneer je bang bent dat je de grip op je gedachten en gedrag verliest. Misschien verlies je gewoon je verstand en rationaliteit, en word je een gek persoon die vernietiging en schade aan de mensen en plaatsen om hen heen zou veroorzaken. 

Je bent altijd angstig en in paniek en vraagt ​​je af wat je nu gaat doen. Deze angst om de controle te verliezen houdt je altijd scherp en scherp. Angst om de controle te verliezen wordt vaak geassocieerd met een psychiatrische aandoening die obsessieve en compulsieve stoornis (OCS) wordt genoemd. 

Deze angst is beheersbaar. Als u denkt dat u of iemand die u kent de symptomen ervan ervaart, moet u contact opnemen met een professional in de geestelijke gezondheidszorg voor een vroege diagnose en behandeling. 

Angst voor kleine en besloten ruimtes

Angst voor kleine ruimtes

Angst voor kleine ruimtes wordt claustrofobie genoemd. Claustrofobische mensen zijn zo bang voor afgesloten ruimtes dat ze letterlijk het gevoel hebben dood te gaan als ze niet meteen ontsnappen.

Claustrofobie is de onredelijke angst voor kleine en afgesloten ruimtes. Deze angst kan worden veroorzaakt door veel verschillende dingen, waaronder liften, kleine kamers en zelfs strakke kleding. Claustrofobie kan angst- en paniekaanvallen veroorzaken. Alleen al de gedachte eraan om in een kleine afgesloten ruimte te stappen, kan hun angst opwekken. 

Claustrofobie heeft verschillende oorzaken. Het kan genetisch of geërfd zijn, of het gevolg zijn van pesten of het trauma van een eerder voorval van opsluiten in een kleine en afgesloten ruimte. 

Angst voor ziekte

Angst voor ziekte

Angst voor ziekte of hypochondrie is een zeldzame en chronische angststoornis, die wordt gekenmerkt door een onrealistische en aanhoudende angst om te lijden aan een ernstige gezondheidstoestand, zelfs als er weinig tot geen symptomen zijn. 

Mensen met hypochondrie hebben de neiging om symptomen voor te stellen of normale lichaamsfuncties verkeerd te interpreteren als tekenen van een ziekte. Zelfs als ze een medisch onderzoek ondergaan en de resultaten zijn duidelijk, ze blijven geloven dat ze ziek zijn. Hun constante bezorgdheid over hun gezondheid kan hun persoonlijke en sociale leven beïnvloeden en kan hen ervan weerhouden deel te nemen aan dagelijkse activiteiten. 

Enkele van de oorzaken zijn trauma uit het verleden, kinderziektes, familiegeschiedenis en andere psychische aandoeningen zoals depressie en angst. 

Verlatingsangst

Verlatingsangst is geen lichamelijke aandoening of een psychische stoornis. Het is eerder een vorm van angst, oftewel separatieangst. 

Mensen met extreme verlatingsangst leven met de verlammende angst dat ze hun dierbaren zouden verliezen. De gedachte dat iemand die dicht bij hen staat hen opzettelijk in de steek zou laten of met geweld zou worden weggenomen, wordt zo overweldigd dat het alles is wat hun geest overspoelt. 

Zulke mensen kunnen mensen wegduwen zodat ze niet gehecht raken en zichzelf pijn doen of hun geliefde altijd in hun zicht willen houden. Deze overbescherming en aanhankelijkheid kunnen na verloop van tijd gezonde relaties saboteren.

Enkele van de oorzaken zijn de dood van een ouder tijdens de kindertijd, verwaarlozing en misbruik door de ouders, pesten of getuige zijn van een langdurige ziekte van een geliefde.

Angst om alleen te zijn

angst om alleen te zijn of monofobie

De angst om alleen te zijn of monofobie is, net als de meeste andere fobieën, een sterke en diepe angst om alleen te zijn. Ze kunnen zo angstig worden dat het hun functioneren en welzijn gaat beïnvloeden. Het kan zelfs leiden tot een complete paniekaanval.

Monofobie-angst heeft meer te maken met de fysieke aanwezigheid van mensen om je heen, ongeacht of het vreemden of vrienden zijn. Het maakt niet uit hoeveel hechte relaties u hebt of niet. Alleen al de gedachte om op elk moment fysiek alleen te zijn, kan je angst opwekken.

Hoe angst overwinnen?

Mensen met fobieën leven met angst voor de angst niet behandelbaar te zijn en ooit beter te worden. Deze angst heeft echter geen sterke basis. Angsten en fobieën zijn beheersbaar en de kans op herstel hangt grotendeels af van wanneer u een behandeling zoekt. Als u zich laat behandelen terwijl uw angst zich nog in een vroeg stadium bevindt, kunt u snel op weg zijn naar herstel. 

Behandelingsopties om angsten te overwinnen zijn onder meer:

 • ​​Gesprek met uw behandelaar
 • Online cursussen volgen met experts
 • Cognitieve gedragstherapie 
 • blootstellingstherapie

Gesprek met uw beoefenaar

Behandeling van angsten

Praten met uw behandelaar kan helpen om te beseffen dat uw angst overdreven en irrationeel is, en dat je een gezond, bevredigend leven kunt leiden zonder. Hun tips voor het beheersen van je angst kunnen je helpen deze te overwinnen. 

Online cursussen volgen met experts

Als je niet houdt van de traditionele manier van therapie zoeken en online een oplossing wilt zoeken, dan kun je kiezen voor een-op-een training met experts. Ze kunnen je helpen fobieën te overwinnen en je stress en angst te verlichten. 

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie om fobieën te overwinnen

Cognitieve gedragstherapie (CGT) komt voort uit de overtuiging dat de cognitie die de emoties en het gedrag van mensen negatief beïnvloedt, moet worden verstoord. CGT richt zich dus op de negatieve gedachten en heeft tot doel deze te identificeren, beoordelen, veranderen en uiteindelijk te vervangen door positieve en productieve gedachten. 

Het voorziet een persoon met fobieën van begrip, tactieken en strategieën die hen helpen hun angsten te identificeren en te handelen op manieren die hen helpen verminderen en beheersen. 

Blootstellingstherapie

Blootstellingsbehandeling hangt af van het blootstellen van de persoon aan zijn angsten of triggers. Als een persoon bijvoorbeeld bang is voor drukke plaatsen, zal de persoon geleidelijk worden blootgesteld aan omgevingen met vreemden. Het aantal vreemden zal toenemen en zo ook de duur van het verblijf in een dergelijke setting. 

Het principe is dat het blootstellen van de persoon aan zijn angsten en triggers hem geleidelijk helpt om ze onder ogen te zien zonder er mentaal voor te bezwijken. Het helpt hen angsten te overwinnen. 

angsten overwinnen

Samenvatting

In deze blog hebben we besproken wat angst is, wat er gebeurt in het lichaam van een bang persoon, enkele veelvoorkomende soorten angsten en hun behandeling. 

Angsten hebben verschillende oorzaken, maar de meeste zijn beheersbaar. Een persoon moet observeren of hun symptomen van angst overdreven en irriterend worden. Zo ja, dan moeten ze professionele hulp zoeken voordat het verandert in een fobie – een soort angststoornis. 

Angsten en fobieën kunnen worden behandeld door te praten met professionals in de geestelijke gezondheidszorg, cognitieve gedragstherapie en online cursussen voor angstbeheersing. 

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.