Zo nu en dan kun je “een gevoel van naderend onheil” voelen. Het is een gevoel van voorgevoel of onbehagen over iets ergs dat staat te gebeuren. Het kan gepaard gaan met lichamelijke symptomen zoals transpiratie, hartkloppingen en ademhalingsmoeilijkheden.

Dit gevoel komt vaak voor bij mensen die een angststoornis hebben of die een grote stressfactor in hun leven doormaken. Het komt ook vaak voor bij mensen die een psychische crisis doormaken. Als u een gevoel van naderend onheil ervaart, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. 

Lees deze blog verder om meer te weten te komen over het gevoel van naderend onheil – wat is het, de oorzaken, symptomen en behandeling. 

Wat is een gevoel van naderend onheil?

In eenvoudige woorden is een gevoel van naderend onheil een gevoel van weten dat er iets heel ergs gaat gebeuren. Je weet niet wat het is wanneer het zal gebeuren, of met wie het zal gebeuren, maar je hebt dit vaste en absoluut verontrustende gevoel dat er iets vreselijks staat te gebeuren. 

Klinkt dat bekend? 

Voor mensen die een gevoel van naderend onheil hebben, is het niet noodzakelijk dat ze zich in een levensbedreigende situatie bevinden om zich zo te voelen. Het kan zelfs gebeuren wanneer er geen duidelijk gevaar is. Omdat deze vrees zonder aanwijsbare reden opkomt, reageren mensen er vaak met angst op, wat het probleem alleen maar verergert en hun bezorgdheid vergroot.

De omschrijvingen die gewoonlijk worden gebruikt om de tekenen van naderend onheil uit te drukken zijn:

  • Het gevoel dat er iets vreselijks gaat gebeuren
  • Een sterk gevoel dat je gaat sterven
  • Het gevoel dat iets vreselijks je dierbaren schade gaat berokkenen en dat je hulpeloos zult zijn
  • Een sterk gevoel dat tragedie en vernietiging de wereld zullen treffen
  • Een onverklaarbaar gevoel van onheil 
  • Een gevoel van melancholie dat u helemaal in beslag neemt
  • Een zinkend gevoel in het hoofd of een diepe put in de maag

Een naderend gevoel van onheil kan op elke plaats en op elk moment voorkomen. De frequentie kan variëren van uiterst zeldzaam tot regelmatig voorkomen. 

Soms gaat het gepaard met symptomen van paniekaanvallen. Als je iemand bent die regelmatig de angst voor naderend onheil ervaart, is het belangrijk voor je om te begrijpen wat paniekaanvallen zijn en hoe ze zich manifesteren

Het gevoel van naderend onheil kan zich ook manifesteren als gevolg van andere medische symptomen en aandoeningen. Laten we eens in detail treden over wat we hiermee bedoelen.

Aandoeningen die een gevoel van naderend onheil veroorzaken

Een van de meest voorkomende oorzaken van een gevoel van naderend onheil is angst. Angst kan door veel verschillende dingen worden veroorzaakt, waaronder stress, zorgen en onrust. Wanneer u angstig bent, gaat uw lichaam in de “vecht of vlucht”modus, wat een aantal lichamelijke symptomen kan veroorzaken, waaronder een sneller kloppend hart, kortademigheid en duizeligheid. 

Andere aandoeningen die een gevoel van naderend onheil kunnen veroorzaken zijn:

1. Anafylaxie

Anafylaxie is een ernstige, mogelijk levensbedreigende allergische reactie op iets waar je allergisch voor bent, zoals insecten- of bijensteken, pollen of voedselallergenen. Het kan binnen enkele minuten optreden, en één van de vroegste tekenen is dat je een gevoel van naderend onheil krijgt. 

Andere tekenen en symptomen beginnen zich snel te vertonen, zoals 

  • Blozen van de huid
  • Niezen, congestie op de borst, moeizame ademhaling en andere ademhalingsproblemen
  • Misselijkheid, krampen, braken en andere maag-darmproblemen
  • Pijn op de borst, licht in het hoofd, onregelmatige hartslag, en andere cardiovasculaire problemen

2. Paniekaanvallen

Een dreigend gevoel van onheil kan ook het vroegste teken van een paniekaanval zijn. Paniekaanvallen zijn plotselinge episodes van extreme angst die zich uiten in een verscheidenheid van fysieke en emotionele symptomen. 

Een paniekaanval kan plotseling uitbreken. Ze duren een paar minuten totdat de symptomen afnemen en je weer de oude wordt. Mensen die lijden aan chronische paniekaanvallen zoeken medische hulp, proberen paniekaanvallen te voorkomen met behulp van verschillende tips of kiezen voor een paniekaanvalcursus om hun afleveringen te beheersen zonder een zorgverlener zoals een psychiater te raadplegen.

3. Angststoornis

Paniekaanvallen zijn een van de soorten angststoornissen. Angst en een gevoel van naderend onheil kunnen hand in hand gaan. Een gevoel van naderend onheil kan ook een symptoom zijn van andere soorten angststoornissen, zoals gegeneraliseerde angst.

4. Reactie op bloedtransfusie

Wanneer iemand een bloedtransfusiereactie ervaart, kan hij een gevoel van naderend onheil hebben. Dit kan een zeer beangstigend gevoel zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat het geen teken is dat er iets ergs staat te gebeuren. Bloedtransfusiereacties zijn meestal niet levensbedreigend en kunnen met succes worden behandeld. Dit gevoel ontstaat wanneer rode bloedcellen in uw lichaam afbreken. Andere symptomen zoals lage bloeddruk en ademhalingsmoeilijkheden kunnen volgen. 

5. Vergiftiging

Voedselvergiftiging kan ook dit gevoel veroorzaken. Voedselvergiftiging, ook wel bekend als door voedsel overgedragen ziekte, is een aandoening die wordt veroorzaakt door het eten van bedorven voedsel. Bacteriën, virussen en parasieten zijn voorbeelden van besmettelijke organismen. Wanneer je vergiftigd bent, kunt u een gevoel van naderend onheil ervaren. Dit komt doordat je lichaam hard werkt om het gif te bestrijden en zich van de giftige stoffen te ontdoen. Het gevoel van onheil kan gepaard gaan met andere symptomen zoals misselijkheid, overgeven en duizeligheid. 

6. Pulmonale embolie

Pulmonale embolie is de aandoening waarbij bloedklonters zich naar de longen verplaatsen nadat ze in de benen zijn losgekomen. Een dreigend gevoel van onheil kan een van de eerste tekenen zijn. Andere symptomen zijn ondraaglijke pijn op de borst, zware ademhaling die tot duizeligheid leidt, en bewusteloosheid. 

7. Toevallen

Toevallen treden op wanneer er een abnormale elektrische activiteit is in één of meer delen van één hersenhelft. Mensen die aan toevallen hebben geleden, zeggen dat ze een gevoel van naderend onheil hadden voordat de toeval begon.

Andere medische aandoeningen, zoals een beroerte of een hartaanval, kunnen dit gevoel van naderend onheil ook als een van hun symptomen hebben. Ook mensen met depressies, bipolaire stoornissen en andere psychische aandoeningen geven aan dit te voelen. 

Wat is de behandeling voor het gevoel van naderend onheil?

behandeling voor het gevoel van naderend onheil

Het gevoel van het gevoel van naderend onheil wijst waarschijnlijk op een onderliggende oorzaak. Daarom moeten, in plaats van het symptoom aan te pakken, de onderliggende oorzaken onmiddellijk worden aangepakt en behandeld.

1. Onmiddellijke medische hulp als de oorzaak fysiek is

Als je andere symptomen voelt, zoals pijn op de borst, moeizame ademhaling en hartkloppingen, moet je de hulpdiensten inschakelen omdat je misschien een beroerte of hartaanval hebt. 

2. Stressmanagement als de oorzaak stress is

Stress kan zich uiten in een verscheidenheid van tekenen en symptomen. Stress is een van de meest voorkomende oorzaken van misselijkheid. Stress kan je ook duizelig en zweterig maken, of je een gevoel van naderend onheil geven. 

In dat geval begin je met diep ademhalen. Een diepe ademhaling verlaagt de bloeddruk en hartslag en helpt je te kalmeren. 

Probeer op de lange termijn te begrijpen wat stress is en leer je dagen beter te plannen, zodat je altijd voorloopt op je taken en niet bang hoeft te zijn dat je deadlines mist.

3. Zoek een psychiater als het gevoel aanhoudt

Als het gevoel van naderend onheil aanhoudt of regelmatig terugkomt zonder andere symptomen van een medische aandoening, dan is het tijd om een geestelijke gezondheidsdeskundige te raadplegen.

Als andere tekenen en symptomen zoals stemmingswisselingen, een onregelmatige hartslag, constante zorgen en angstaanval ook optreden, dan is het zeker dat je een geestelijke gezondheidsdeskundige moet bezoeken. Zij zullen je onderzoeken en een diagnose stellen. 

De kans bestaat dat u een paniekstoornis heeft en deze behandeling nodig heeft. In dat geval zal de psycholoog je begeleiden. Deze therapie kan dienen als een langdurige en effectieve oplossing voor dit constante gevoel van angst en vrees. Je kunt weer zorgeloos door het leven gaan en maximaal genieten van elke dag.

Gevoel van naderend onheil symptomen

Gevoel van naderend onheil symptomen

Een gevoel van naderend onheil is meestal een symptoom van andere lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen. Mensen ervaren het verschillend en leggen het teken van naderend onheil uit als:

  • Een gevoel van urgentie hebben en toch onzekerheid – je weet niet wat er mis is, maar je weet dat er iets niet klopt
  • Niet rustig kunnen zitten – je bent zenuwachtig en in paniek
  • Een zinkend gevoel in het hoofd
  • Je vertoont geen symptomen van een medische aandoening, maar je wilt onmiddellijk medische hulp omdat je zeker weet dat er iets mis is
  • Je hebt extreme stress, rusteloosheid en onzekerheid

Angst en naderend onheil – conclusie

Een gevoel van naderend onheil is wanneer je het gevoel hebt dat er iets ergs gaat gebeuren. Je weet niet wat, en je weet niet wanneer, maar je hebt een onderbuikgevoel dat er zeker iets ergs gaat gebeuren.

Een gevoel van naderend onheil is geen aandoening, het is een symptoom van andere lichamelijke of geestelijke gezondheidsproblemen.

Het is waarschijnlijk een van de symptomen van een paniekstoornis. In dat geval moet je letten op andere symptomen die je ervaart en zo snel mogelijk een gezondheidsdeskundige bezoeken. 

Als je voelt dat andere lichamelijke symptomen snel volgen, dan moet je medische spoedhulp bellen omdat het een hartaanval, beroerte of een vergelijkbare levensbedreigende situatie zou kunnen zijn.

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.