Angst is niet iets zeldzaams. Elk individu heeft op een bepaald moment in het leven last van angst. Of het nu dagelijkse worstelingen zijn of onverwachte persoonlijke of professionele uitdagingen, ieder van ons wordt op een of andere dag angstig.

Het wordt ten zeerste aanbevolen om naar een professional in de geestelijke gezondheidszorg te gaan als je langdurige symptomen van angst vertoont. Als het echter een tijdelijke worsteling is vanwege een bekende oorzaak, dan kun je proberen het te behandelen met natuurlijke en kruidengeneesmiddelen.

Het is beter als je angst op natuurlijke wijze vermindert, door kruidenproducten en natuurlijke angstmedicatie te gebruiken in plaats van traditionele medicijnen. We zeggen dit om twee redenen. Ten eerste heeft het gebruik van natuurlijke remedies voor angst geen bijwerkingen die andere medicijnen hebben. Ten tweede maakt een normale hoeveelheid angst deel uit van het leven en moet je huismiddeltjes voor angst kennen om het te behandelen in plaats van constant te vertrouwen op therapie en medicatie.

Lees verder om 11 beproefde natuurlijke remedies voor angst te leren. Als je je de volgende keer overweldigd en angstig voelt, kun je natuurlijke manieren gebruiken om angst te kalmeren en de perfecte angstoplossing te vinden.

natuurlijke manieren om angst te kalmeren

11 natuurlijke remedies voor angst

Een normale hoeveelheid angst is gezond. Het motiveert je om het beter te doen. Om je angsten en uitdagingen onder ogen te zien en ze te overwinnen. Als het echter intens en constant wordt, belemmert het je functioneren in je dagelijks leven. Als het niet op tijd wordt behandeld, kan het ook een angststoornis worden.

Daarom wordt aanbevolen dat je angst behandelt zodra je de symptomen ervan opmerkt. Het is beter om natuurlijke remedies voor angst te gebruiken, omdat het veel gezondheidsvoordelen heeft en geen bijwerkingen heeft.

In dit artikel deel ik 11 natuurlijke remedies voor angst. Deze zullen je helpen de symptomen te overwinnen en je als herboren te voelen. Deze middelen zijn:

 1. Kamille thee drinken
 2. Citroenmelisse gebruiken
 3. Omega-3 innemen als onderdeel van je dieet
 4. Een online behandelprogramma volgen
 5. Alcohol vermijden
 6. Sigaretten snijden
 7. Aromatherapie
 8. Meditatie
 9. Journalen
 10. Oefening
 11. Een gezondere levensstijl aannemen

Kruidengeneesmiddelen om angst te behandelen

huismiddeltjes voor angst

1. Kamillethee drinken

Het drinken van kamillethee toont enig bewijs van het verminderen van symptomen van angst en het bevorderen van slaap.

Een onderzoek toont aan dat deelnemers die kamille als onderdeel van hun dieet gebruikten, minder angstsymptomen vertoonden dan degenen die dat niet deden. Evenzo ontdekte een ander onderzoek dat kamille de slaap bevordert.

Benzodiazepine is een vorm van anti-angstmedicatie die de meeste psychiaters voorschrijven, en men gelooft dat kamillethee zo werkt. Het heeft een hypnotiserend effect en kalmeert de gerafelde zenuwen en hyperactieve hersenen van de persoon.

2. Citroenbalsem

Citroenmelisse is een naar citroen geurend kruid dat al meer dan 2000 jaar als kruidengeneesmiddel wordt gebruikt. Paracelsus was zo onder de indruk van de helende eigenschappen dat hij voorstelde om citroenmelisse te gebruiken voor ‘alle klachten die zouden voortkomen uit een verstoorde toestand van het zenuwstelsel’.

Een onderzoek uit 2014 toont aan dat behandelingen met citroenmelisse verbeteringen in stemming en cognitieve prestaties lieten zien. Daarom kan het een van de effectieve natuurlijke manieren zijn om angst te verminderen. Proberen kan geen kwaad, toch?

3. Krijg je dagelijkse dosis Omega-3

Omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren (PUFA’s) kunnen nuttig zijn om angst op natuurlijke wijze te verminderen. Een studie uit 2018 onderzocht de werkzaamheid van Omega-3 PUFA’s bij de behandeling van klinisch gediagnosticeerde angst. De bevindingen stelden dat OMEGA-3 PUFA’s de symptomen van angst verbeteren.

Daarom kun je proberen OMEGA-3 in je dieet op te nemen of de supplementen ervan als een natuurlijk angstmedicijn gebruiken. Je moet een arts raadplegen voordat je supplementen in je dieet opneemt.

4. Een online behandelprogramma voor angst

Het is begrijpelijk als je geen traditionele geneeskunde en therapie-opties wilt zoeken, maar de voorkeur geeft aan een natuurlijke verlichting van angst.

Afgezien van het gebruik van natuurlijke behandelingen en kruiden voor angst, kun je je inschrijven voor een online cursus voor het behandelen van angst. Soms helpen professionals die zich als vrienden gedragen meer dan onze eigen vrienden en familie. Dus, probeer deze misschien eens te bekijken en het zou de ultieme angstoplossing voor je kunnen zijn. 

5. Alcohol vermijden

Uit literatuuronderzoek blijkt dat er een positieve correlatie bestaat tussen alcoholgebruik en angst en depressie. Het is aangetoond dat het verminderen van alcoholgebruik de symptomen van beide vermindert.

Weiger daarom alcohol als je een frequente drinker bent en symptomen van angst ervaart. Je zult misschien zien dat dit kan werken als een natuurlijke remedie voor angst.

6. Stop met roken

Natuurlijke remedies voor een angst

U moet weten dat roken een ziekte is en de lichamelijke gezondheid beïnvloedt. Uit onderzoek blijkt dat mensen die in hun jeugd beginnen te roken, later een grotere kans hebben op het ontwikkelen van angststoornissen.

U kunt proberen te stoppen met roken door sigaretten te vervangen door kauwgom, zaden of venkelzaad. Door je mond bezig te houden met iets kauwen, worden je hersenen afgeleid. Probeer te stoppen met roken en je kunt jezelf testen of het werkt als natuurlijke verlichting van angst.

7. Aromatherapie

Aromatherapie wordt al eeuwenlang vaak gebruikt om slapeloosheid te genezen, gerafelde zenuwen te kalmeren, als stemmingsbooster en voor andere voordelen voor geest, lichaam en ziel.

Aromatherapie omvat kruiden, natuurlijke extracten van planten en essentiële oliën. Je kunt ze direct ruiken en inhaleren of toevoegen aan je bad. Tegenwoordig is het gebruikelijk geworden om een ​​paar druppels kalmerende etherische olie aan een diffuser toe te voegen. Het aroma verspreidt zich in een paar minuten in de lucht en vult het met een mooie geur en zijn voordelen.

Probeer lavendel of zijn olie te krijgen, of je kunt pepermunt- of eucalyptusolie gebruiken. Gebruik ze voor aromatherapie en hopelijk sta je ervoor in als een van de succesvolle natuurlijke manieren om angst te kalmeren.

8. Oefen meditatie en mindfulness

Meditatie helpt om mindfulness te vergroten. Je wordt je bewust van het heden. Omdat ons leven constant de klok rond draait, kunnen we zelden tijd met onszelf doorbrengen en onze gedachten noteren. Mediation helpt ons daarbij.

Van de 9 bekende soorten meditatie, kun je je meditatiereis beginnen met mindfulness-meditatie. Zit met gekruiste benen of in een comfortabele houding. Sluit je ogen en adem diep in. Richt al je aandacht naar binnen. Concentreer je op je ademhaling. Op elk deel van je lichaam van top tot teen. Kijk waar je gedachten afdwalen. Raak er niet in betrokken – ga er niet tegenin. Observeer gewoon wat je denkt.

Begin hiermee elke dag tien minuten te doen en verleng de duur geleidelijk. Dit is een van de door onderzoek ondersteunde natuurlijke manieren om angst te verminderen. Je zult meditatie graag een deel van je leven maken als je de voordelen ervan voor je lichaam, geest en ziel begint in te zien.

9. Journalen

Een dagboek bijhouden is een constructieve manier om je emoties te kanaliseren. Vaak kun je de onrust die je voelt niet beschrijven of met anderen delen. Journaling helpt enorm in dit geval. Door je gedachten, angsten, zorgen en uitdagingen op te schrijven, kun je deze uit je systeem verwijderen. Zodra ze uit zijn, kun jenaar de volgende stap gaan. Dat is om je uitdagingen en angsten te overwinnen.

Je hebt geen hulp of ingrediënten nodig voor deze natuurlijke behandeling tegen angst. Dus waar wacht je op? Pak een pen en een notitieboekje en blaas alles eruit.

10. Oefening

Je hebt vast wel eens gehoord dat sporten talloze voordelen heeft voor de lichamelijke gezondheid. Meestal ondermijnen we ook zijn rol bij het verbeteren van de geestelijke gezondheid. Door te sporten komt serotonine vrij, wat helpt bij het moduleren van stemming, cognitie, leren, geheugen en betrokken is bij andere processen. Afgezien daarvan verhoogt fysieke activiteit de hartslag en de afgifte van neurochemicaliën zoals endocannabinoïden, gamma-aminoboterzuur en andere.

Afgezien van het vrijgeven van neurochemicaliën tegen angst, heeft lichaamsbeweging verschillende voordelen. Het verbetert de stemming en concentratie en bouwt uithoudingsvermogen en wilskracht op. Ongeacht of je intensieve trainingen doet of iets langzamers zoals yoga, je zult de voordelen ervan voor je mentale gezondheid zien.

We kunnen andere ingrediënten en kruiden aanbevelen voor angst, maar niets is te vergelijken met het opnemen van lichaamsbeweging in je leven. Probeer het – het is een van de beste natuurlijke remedies voor angst.

11. Doe inspanningen om een ​​gezonde levensstijl te bereiken

natuurlijke behandeling voor angst

Angst, depressie en andere mentale en fysieke gezondheidsproblemen zijn onmiskenbaar verbonden met onze levensstijl. Laat opblijven, een ongezond koolhydraatrijk dieet volgen en een zittend leven leiden, hebben invloed op zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid.

Wanneer je prioriteit geeft aan een goede nachtrust, een goed afgerond dieet met veel voedingsstoffen en actief blijven als onderdeel van je levensstijl, dan heeft dit een positieve invloed op je algehele gezondheid. We kunnen verschillende andere huismiddeltjes voor angst aanbevelen, maar niets kan zo’n grote verandering teweegbrengen als het verbeteren van je levensstijl.

Samenvattend

Dit artikel deelt de 11 beste natuurlijke remedies voor angst. De meeste hiervan zijn kleine oefeningen die je in je dagelijks leven kunt toepassen en zien hoe het de symptomen van angst vermindert.

Sommigen van hen – zoals het bijhouden van een dagboek en meditatie – zullen je helpen om spirituele harmonie te bereiken. De meeste van hen – zoals het drinken van kamillethee, het vermijden van roken en alcohol, sporten en het aannemen van een gezonde levensstijl – zullen zowel je mentale als fysieke gezondheid ten goede komen. We hopen dat je enkele van deze kunt proberen en de vruchten ervan kunt plukken.

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.