Gezien het snelle tempo van de veranderingen in de wereld van vandaag, kunnen we gemakkelijk overweldigd raken door eindeloze ‘things-to-do’ lijstjes, die allemaal met elkaar concurreren om aandacht. Een burn-out ligt op de loer. Een burn-out coach helpt je om je leven op verschillende gebieden te evalueren (werk, thuis, emotioneel en lichamelijk welzijn) en om positieve invalshoeken te ontwikkelen. Burn-out coaching kan worden afgestemd op de individuele behoeften van elke cliënt en kan persoonlijk of op afstand worden gegeven om je te helpen een beter algemeen welzijn te bereiken. Lees er alles over!
Wat doet een burn-out coach?
Een burn-out is iets heel persoonlijks: niet alleen zijn de oorzaken van een burn-out bij iedereen anders, ook de symptomen verschillen vaak. De aanpak van een burn-out coach verschilt dan ook per coach, en dan ook nog per client. Toch kan een burn-out coach je bijna altijd helpen. Eerst even de burn-out zelf.
Een burn-out is persoonlijk (en coaching dus ook)
De stressrespons van ons lichaam is bedoeld als een kort, beperkt proces. Het is niet de bedoeling dat we voor langere tijd in een toestand met verhoogde hartslag en pompende adrenaline rondlopen. Het lichaam kan stress een hele tijd opvangen, maar het kan maar tot op zekere hoogte compenseren voordat de stress schade begint aan te richten. Burn-out wordt veroorzaakt door onbeheerste stress, door verschillende oorzaken.
Als de stressreactie niet stopt, kunnen de hersenen overgaan in een soort ‘overlevingsmodus’. Je wordt dan bijvoorbeeld overgevoelig voor simpele dingen. Het verandert de manier waarop we informatie verwerken.
Bij een burn-out staan je hersenen in de overlevingsstand. Het is niet zo eenvoudig om hier zelf uit te komen: een weekje vakantie is slechts een pleister op de wonde. Je zult je eigen leven kritisch onder de loep moeten nemen, om de oorzaak van je burn-out te tackelen. Dat, samen met oefeningen om uit je huidige burn-out te komen, zorgt ervoor dat je burn-out weggaat én wegblijft. En daar helpt een coach jou bij.
Een burn-out coach helpt je op verschillende manieren
Het doel van een coach is om je ruimte, reflectie en helderheid te bieden. Als het gaat om stress, is het doel van de burn-out coach om je te helpen de onderliggende oorzaken te begrijpen, en niet alleen maar de symptomen te ‘verhelpen’. Dit gebeurt door middel van gesprekken om je te helpen inzicht te krijgen, en inzichten of overpeinzingen aan te reiken waar je misschien nog niet aan gedacht had. Bovendien doen we oefeningen om dit proces te ondersteunen, soms zelfs rollenspel. Alles om jou te helpen om inzicht te krijgen in de oorzaken van jouw burn-out.
Met iemand die onbevooroordeeld is en een professional is praten over jouw leven en burn-out, helpt enorm. Je kunt jouw gevoelens in een veilige omgeving verwerken, er wordt naar je geluisterd zonder te oordelen.
Als je begrijpt waardoor je je gestrest voelt, kun je de gewoonten en gedragingen veranderen die tot stress leiden – bijvoorbeeld grenzen stellen en meer ‘nee’ zeggen. Je coach begeleidt je hierbij, en biedt steun wanneer dat nodig is. Door met een coach te werken, kun je je emotionele veerkracht ontwikkelen zodat je beter in staat bent om ermee om te gaan. Het is niet altijd zo dat het een trigger is die jou stress kost, maar je eigen reactie op die gebeurtenis.
Jouw coach helpt je uiteraard ook om strategieën en verwerkingstechnieken te bedenken om stress te verminderen en beter met stressvolle situaties om te gaan. Dit pakken we op verschillende manieren aan, uiteraard door het gesprek aan te gaan, maar denk ook aan het aanleren van ontspanningsvaardigheden, dagboektechnieken of zelfs meditatie.
Hoe belangrijk is bewegen bij burn-out?
Ook al is het misschien het laatste waar je zin in hebt als je met een burn-out te maken hebt, lichaamsbeweging is een krachtig middel tegen stress en burn-out. Het is ook iets wat je direct en zelf kunt doen om je stemming te verbeteren.
Probeer tenminste 30 minuten per dag te bewegen. Lastig? Deel het op in korte stukjes van 10 minuten. Een wandeling van 10 minuten kan je de daaropvolgende twee uur al heel veel energie opleveren. Sporten in de buitenlucht zijn op dat gebied het meest effectief. Denk aan hardlopen, wandelen maar ook krachttraining, zwemmen, vechtsporten of dansen werken stemmingsverhogend en stressverlagend. Je lichaam en geest ontspannen!
Om de stress zo goed mogelijk te verlichten, moet je ‘uit je hoofd’., In plaats van op je op je gedachten te blijven concentreren, concentreer je op je lichaam en hoe het aanvoelt terwijl je beweegt: het gevoel van je voeten die de grond raken, bijvoorbeeld, of de wind op je huid. Let ook op je ademhaling, adem bewust in, houd het even vast, en adem vervolgens bewust uit.
Veel burn-out coaches – zoals ik ook – kunnen onze sessies ook buiten inplannen, om meteen gebruik te maken van alle voordelen die de buitenlucht ons biedt.
Overigens is een gezond dieet ook belangrijk: eet groenten en fruit en vermijd bij voorkeur bewerkte voedingsmiddelen.
Wanneer is het juiste moment om een Burn-out Coach in te huren?
Hoewel de term ‘burn-out’ lijkt te suggereren dat het om een permanente aandoening gaat, is het omkeerbaar. Burn-out kan iedereen overkomen, zelfs jonge mensen die momenteel van hun leven genieten, van hun carrière genieten en over het algemeen gelukkig zijn. Stress ligt voor ons allemaal op de loer, en kan snel uit de hand lopen. Een langdurige stressvolle situatie kan voor iedereen doorzetten in een burn-out. En het is niet altijd eenvoudig te herkennen.
Als je door je spanning of stress last krijgt van bijvoorbeeld:
- Gewichtsverlies
- Gewichtstoename
- Sociaal isolement
- Slapeloosheid
- Angst
- Apathie
- Hopeloosheid
- Depressie
- Zelfmoordgedachten
Herken je één of meerdere van deze symptomen, dan is het tijd om begeleiding te overwegen. Een coach kan je helpen. Maar je kunt ook al eerder aan de bel trekken, als je dat fijn vindt. Zo kunnen we je negatieve gedachten omdraaien, en weer ruimte maken in je overvolle hoofd.
Burn-out coaching kan jou dus niet allen helpen een burn-out te voorkomen, maar ook om deze te beheersen en er uiteindelijk vanaf te komen. Zo kom je sterker uit deze ervaring, en kun je vaak met kleine veranderingen uit de voeten. Je huidige baan, carrière en leven kun je vaak voortzetten, maar op een manier waarop jij er sterker in staat.
Wanneer jij de hulp van een coach inroept, is persoonlijk. Sommigen vinden het fijn om af en toe een sessie in te plannen wanneer er een drukke, stressvolle periode aankomt. Als een soort mentale gymnastiek. Velen komen pas bij een coach terecht als de burn-out verder is gevorderd of kiezen voor Cursus geestelijke gezondheid. Een burn-outcoach kan je in elke fase helpen.
Moet je beginnen zonder een Burn-out Coach? (spreek over voorbeelden uit het echte leven waar mensen op eigen houtje kunnen beginnen of hebben ze een burn-out coach nodig in hun leven)
Wat is het verschil tussen een Burn-out Coach en een Psycholoog?
Zowel een burn-out coach als een psycholoog kijken naar jouw mentale welzijn, en helpen je wanneer je daar hulp bij nodig hebt. Toch zijn er verschillen.
Over het algemeen is coaching meer gericht op het helpen bereiken van je toekomstige doelen, terwijl een psycholoog zich meer richt op het verleden en het heden. Dat gezegd hebbende, veel coaches helpen je met het begrijpen hoe het verleden bijdraagt aan de problemen in het heden, en psychologen kunnen je helpen uw toekomstige doelen te bereiken. Er zit dus zeker overlap in.
Coaching is, in vergelijking met psychologische hulp, in veel gevallen ook praktischer en soms actiever ingesteld. Zo kunnen coachingsessies buiten plaatsvinden, integreren we waar dat passend is fysieke oefeningen en soms zelfs sport. De aanpak is sterk individueel. Dat is bij psychologen natuurlijk ook het geval, maar daar ligt de nadruk op gesprekken en reflectie. Psychologie is een beroep waarvoor je een universitaire opleiding gevolgd moet hebben. Je hebt dus altijd met een hoogopgeleide begeleider te maken. Het nadeel is dat psychologen binnen strakke richtlijnen moeten werken: de ruimte om buiten de lijnen te kleuren is er gewoonweg niet. Het is dus een voordeel en een nadeel.
Hoe helpt een burn-out coach?
Een burn-out coach biedt je de handvatten om je burn-out het hoofd te bieden. Een burn-out is voor velen één van de zwartste bladzijden in ons bestaan. Daar zelf uitkomen is enorm lastig, want één van de kenmerken van een burn-out is het verlies van overzicht. Je hóeft hier ook helemaal niet zelf uit te komen. Met behulp van een professionele coach vergroot je je kansen om deze periode zo snel mogelijk achter je te laten. Samen pakken we je burn-out aan, en voorkomen we het in de toekomst.