In informele gesprekken tussen collega’s horen we vaak zinnen als “Ik ben moe”, “Ik heb genoeg van deze baan”, “Ik heb geen zin om te werken vandaag”. Deze situaties vertalen zich in houdingen en/of gemoedstoestanden die de werkprestaties beïnvloeden en ook ernstige gevolgen hebben voor de kwaliteit van leven van mensen en hun omgeving. Dit kan een vroeg teken zijn van burn-out.
De term “burn-outsyndroom” verwijst naar een algemeen gevoel van vermoeidheid veroorzaakt door chronische stress op het werk. Als gevolg daarvan beginnen het werk ethos en het gevoel van eigenwaarde van de werknemer achteruit te gaan, evenals zijn lichamelijk en geestelijk welzijn. Kan elke beroepsbeoefenaar, op welk gebied dan ook, burn-out raken? Wat zijn de belangrijkste tekenen?
Wat is Burn-Out?
Een werknemer verliest geleidelijk zijn motivatie en vormt als gevolg van dit proces een negatieve psychologische houding ten opzichte van zijn werkomgeving. Het burn-out syndroom uit zich in een verscheidenheid van symptomen.
Dit kan grote lichamelijke en psychische gevolgen hebben. Angststoornis en depressie zijn de meest voorkomende klachten, die verantwoordelijk zijn voor een groot aantal ziektedagen.
Het burn-out syndroom komt het meest voor bij mensen die hun loopbaan een puur beroepsmatig karakter hebben gegeven (het komt veel voor bij gezondheidswerkers, onderwijzers en maatschappelijk werkers). In het begin blijven de symptomen en het ongemak beperkt tot de werkomgeving, maar na verloop van tijd beginnen ze ook het sociale en persoonlijke leven van de getroffen werknemer te belemmeren. Dit is de reden waarom de werknemer vertrekt van het werk, maar wat gebeurt er als hij weer aan het werk gaat na een burn-out?
De Amerikaanse psycholoog Herbert Freudenberger stelde het vast bij het personeel van de sociale diensten van de Bronx in New York City.
Aangezien burn-out sinds 2019 een door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkende aandoening is, werd het ook in de International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problem (ICD-11), die op 1 januari 2022 van kracht werd. Dit met de bedoeling om het bewustzijn te vergroten en de ernst van dit syndroom zichtbaar te maken, zodat het adequaat kan worden bestreden.
Een recent voorbeeld is de zichtbare toename van burn-out onder jongeren, eerstelijnswerkers, vooral in de zorgsector, waaronder chirurgen, verpleegkundigen, verpleegkundigen, artsen, enz. die geconfronteerd worden met de toestroom van patiënten die besmet zijn met COVID-19.
Ziekenhuizen werden overstelpt door het grote aantal patiënten, waardoor het personeel dubbele diensten moest draaien en zich onder hoge druk moest begeven. Aangezien de pandemie met mutaties blijft aangroeien en het aantal actieve gevallen die ziekenhuisopname vereisen blijft toenemen, krijgen de eerstelijnswerkers opnieuw te maken met burn-out als gevolg van de uitdagende werkomstandigheden.
Wat Veroorzaakt een Burn-Out?
De werkomgeving en de arbeidsomstandigheden zijn de belangrijkste oorzaken van burn-out.
Op den duur kan iemand aan langdurige stress lijden, als je voortdurend wordt blootgesteld aan onder meer emotionele uitputting, hoge werkdruk, beperkte flexibiliteit, onaangename relaties met collega’s en onvoldoende ondersteuning, onvoldoende opleiding om taken uit te voeren, enzovoort. Stress en uitputting gaan dus hand in hand.
Arbeidsomstandigheden die de Kans op een Burn-Out Verhogen
De druk van de bedrijfsbureaucratie, de tijdsdruk om taken te coördineren en het niet regelen van periodieke verlofvervanging kunnen bijdragen tot frustratie en burn-out, wat uiteindelijk kan leiden tot baanverlies.
Verwachtingen Over De Baan
Iedereen heeft vooroordelen over zijn werk. Vaak stroken die niet met de realiteit, wat het aanpassingsproces aan de echte situatie vertraagt.
Angst, onverschilligheid en wanhoop zijn allemaal mogelijke symptomen als de hoge verwachtingen van de werknemer niet worden gehaald.
Persoonlijke Gewoonten
Hoewel niemand precies weet wie een hoger risico loopt om deze stoornis te ontwikkelen, wijzen sommige kenmerken en persoonlijkheidsfactoren op een grotere kans om burn-out te krijgen.
Mensen die conformistisch, onzeker en afhankelijk zijn, hebben meer kans om wanhoop en angst te ervaren wanneer ze met moeilijke omstandigheden worden geconfronteerd. Een laag gevoel van eigenwaarde en buitensporig perfectionisme kunnen het risico ook vergroten.
De stadia Van Burn-Out Op Het Werk
Om deze ziekte zo snel mogelijk te diagnosticeren en op te lossen, moet je je bewust zijn van de verschillende stadia van het syndroom. Op basis van de resultaten van vele studies kunnen in het algemeen vijf stadia van ontwikkeling worden onderkend:
Een nieuwe werknemer wordt in de beginfase van het enthousiasme stadium met veel opwinding en hoge verwachtingen tegemoet getreden. Op dit punt staat de werknemer open voor langere werktijden.
Professionele verwachtingen worden niet vaak waargemaakt. Er is geen balans in de verhouding tussen inspanning en beloning, zoals blijkt uit het belang dat wordt gehecht aan de beloning van arbeid. Door een overvloed aan verzoeken en een gebrek aan middelen begint de werknemer te twijfelen aan zijn vermogen om op dezelfde manier doeltreffend te reageren.
De werknemer is nu ontevreden of gedemoraliseerd, en alles irriteert hem en leidt tot conflicten op de werkplek. Emotionele, fysiologische en gedragsproblemen beginnen de kop op te steken naarmate de gezondheid begint af te nemen. Het afweermechanisme van de werknemer manifesteert zich in de apathische fase, waarin gedrags- en mentale verschuivingen plaatsvinden.
Ten slotte is er een cognitieve en emotionele inzinking die een aanzienlijke invloed kan hebben op de gezondheid van het individu. Dit kan leiden tot een ontevreden beroepsleven en uiteindelijk leiden tot ontslag. We raden je aan om je in te schrijven voor de Cursus Geestelijke Gezondheid.
Hoe Kun jJ Burn-Out (vroeg) Herkennen?
Het is niet altijd eenvoudig om de fysieke, psychologische, emotionele en intellectuele symptomen van burn-out te herkennen.
Al deze tekenen van vermoeidheid zijn eigenlijk slechts de beginstadia van burn-out. Daarom is het zo belangrijk om ze te herkennen voor ze verder gaan. Een gebrek aan zelfbewustzijn kan leiden tot een geleidelijke ontkoppeling in de relatie met de ander, wat kan leiden tot een soort ontmenselijking van deze relatie, en een aanzienlijk gevoel van niet uitten van zichzelf en professioneel falen als dit bewustzijn niet wordt gehandhaafd.
De huidige opvattingen maken onderscheid tussen aspecten die verband houden met het werk en de persoonlijke omgeving van de persoon en factoren die verband houden met zijn familiaire en sociale milieu.
Enkele van de symptomen die een persoon met deze aandoening kan ervaren zijn:
- De dag beginnen met een gevoel van somberheid en een gebrek aan motivatie.
- Niet voldoen aan de verwachtingen ondanks de hoeveelheid tijd en moeite die in het project is gestoken.
- Geïrriteerde, sarcastische, cynische en afstandelijke stemmingen. Koudheid en apathie tegenover klanten en collega’s.
- Onvermogen om betrokkenheid te behouden in interpersoonlijke interacties als gevolg van een gevoel van uitputting door de emotionele verwachtingen van anderen.
- Het niet kunnen concentreren tijdens de werkdag of na afloop ontspannen en loslaten.
- Psychosomatische aandoeningen zoals hoofdpijn en spierpijn, duizeligheid, slaapproblemen, vermoeidheid, gewichtsverlies, maag- en darmproblemen en huidaandoeningen kunnen allemaal symptomen van angstaanval zijn.
- Frequentie van lichamelijke pijn.
- Depersonalisatie: een verschuiving in de houding van de werknemer naar een houding van afstandelijkheid en onverschilligheid. In de omgang met klanten en collega’s raken ze geïrriteerd en kil.
- Er is een gebrek aan persoonlijke voldoening, wat leidt tot lage productiviteit en gebrek aan motivatie. Er is een merkbaar verlies van focus, evenals een neiging om dingen te vergeten. Al het voorgaande is een zichzelf versterkende cyclus.
Veel gestelde vragen
Wat zijn de vijf stadia van burn-out?
1. Rooskleurige fase
2. Begin van stress
3. Chronische stress
4. Burn-out
5. Langdurige burn-out
Hoe lang duurt een burn-out?
Een burn-out kan gemakkelijk weken, maanden of zelfs enkele jaren duren.
Hoe kom je van een burn-out af?
Vaak wordt aanbevolen dat het nemen van een pauze van het werk kan helpen om de burn-out symptomen te verhelpen of door hulp te zoeken van een burn-out coach.