Paniekaanval

Dingen die helpen tegen paniekaanvallen

De kans is groot dat je wel eens van paniekaanvallen hebt gehoord, zelfs als je er nog geen hebt meegemaakt. Met angststoornis als de meest voorkomende psychiatrische aandoening, wordt een groot aantal mensen geconfronteerd met paniekstoornissen en paniekaanvallen.

It is said that around 1-2 percent of the whole population will suffer from panic attacks in any given year. The global population is around 8 billion today. This means that around 160 million people would suffer from panic attacks in 2022. 

Dat zijn veel mensen. En jij zou een van hen kunnen zijn. De meeste mensen vertellen dat ze de eerste keer dat ze het meemaakten uit het niets een paniekaanval kregen. Ze voelden dat ze een hartaanval hadden omdat ze een scherpe pijn in de borst, hevige hartkloppingen, overmatig zweten en ademhalingsmoeilijkheden voelden.

In dit artikel zullen we met je delen wat je kunt doen tegen een paniekaanval, zodat je voorbereid bent op het omgaan met paniekaanvallen.

Wat is een paniekaanval en wat te doen bij een paniekaanval

Wat is een paniekaanval?

Laten we beginnen met de basis: wat is een paniekaanval?

Een paniekaanval is een korte episode van intense angst. De angst is zo intens en verlammend dat het je onbeweeglijk laat. De meest voorkomende symptomen zijn kortademigheid, hartkloppingen, duizeligheid en zweten.

Vaak krijg je uit het niets een paniekaanval. Meestal heeft het geen duidelijke oorzaak, maar er kunnen enkele dingen zijn die een paniekaanval veroorzaken.

dingen die helpen tegen paniekaanvallen

Wat te doen bij een paniekaanval?

Er zijn veel dingen die je kunt doen om paniekaanvallen te voorkomen. Evenzo zijn er enkele dingen die je kunnen helpen terwijl je een paniekaanval hebt. Dit uitvoeren zal moeilijk zijn gezien je situatie, maar alle dingen die we aanbevelen zijn beproefd en getest en zullen je zeker helpen bij het omgaan met paniekaanvallen.

Sommige van deze dingen hebben meer te maken met levensstijl en veranderingen op de lange termijn, zoals het verbeteren van je dieet en slaap en het opnemen van lichaamsbeweging in je routine. Anderen, zoals diep ademhalen, afleiding zoeken of een ijsblokje op je tong leggen, zijn dingen die onmiddellijke verlichting kunnen bieden terwijl je een paniekaanval hebt.

Dus laten we er meteen in duiken, zodat je weet wat je moet doen in het geval van een paniekaanval.

Kortetermijnoplossingen die helpen tegen paniekaanvallen

Kortetermijnoplossingen die helpen tegen paniekaanvallen

1. Ontspan en adem vanuit je buik

Diep ademhalen helpt om je zenuwen te kalmeren. Het zorgt voor verse zuurstof en helpt bij het reguleren van de bloeddruk.

Je hyperventileert, hebt moeite met ademhalen en je hart klopt onregelmatig als je een paniekaanval krijgt. Diep ademhalen helpt bij het verlichten van al deze symptomen.

Andere voordelen van diep ademhalen zijn onder meer een verbetering van de concentratie en een betere emotionele en mentale gezondheid. Het verhoogt het gevoel van ontspanning en vermindert gevoelens van angst, depressie en ‘op het randje’. Het verlaagt ook de niveaus van het hormoon cortisol. Cortisol is het belangrijkste stresshormoon. Zodra het in je bloedspiegels is verlaagd, zul je je zeker minder alert en meer vredig voelen.

Wanneer je je concentreert op alleen ademen, wordt het relatief gemakkelijker voor je om een paniekaanval te doorstaan.

2. Erken en accepteer

De eerste stap om elke moeilijkheid te overwinnen, is deze te erkennen en te accepteren. Dit vereist ook weten wat er met je gebeurt. Als je niet weet wat een paniekaanval is en hoe het voelt, dan zou je niet weten dat je er een ervaart. In zo’n geval kun je aan ergere scenario’s denken, zoals een hartaanval krijgen of zelfs overlijden. Lees dus alles over paniekaanvallen.

Ik hoopte het niet, maar als je ooit een paniekaanval krijgt, probeer dan je gedachten te kalmeren en herhaal gewoon tegen jezelf dat je een paniekaanval hebt en dat het goed is. Het is slechts een kwestie van tijd en je zult weer normaal worden.

Door te erkennen en te accepteren, kun je nadenken over andere manieren om je situatie te overwinnen.

3. Een ijsblokje op de tong leggen kan helpen tegen een paniekaanval

Een ijsblokje op je tong leggen of contact maken met ijs, zoals je gezicht onderdompelen in ijswater, helpt je om angst te kalmeren.

De manier waarop het plaatsen van een ijsblokje op de tong helpt bij het omgaan met een paniekaanval, is dat wanneer het kille gevoel je tong raakt, de hersenen chemicaliën afgeven om de pijn tegen te gaan. Dus in plaats van stresshormonen zoals cortisol en adrenaline, maken de hersenen nu pijnreceptoren en endorfines vrij.

Dus nu weet je wat je moet doen bij een paniekaanval!

4. Zoek een afleiding tegen een paniekaanval

Net zoals het ijs je hersenen helpt om opnieuw te focussen, helpt jezelf afleiden met iets om de symptomen van een paniekaanval te verminderen.

Je kunt aardingstechnieken proberen die je zintuigen prikkelen. Je kunt bijvoorbeeld proberen om

5. Zoek een rustige plek

Soms kan je paniekaanval worden geactiveerd op een drukke en lawaaierige plek, zoals een concert. Dus wat helpt tegen paniekaanvallen als deze is het vinden van een rustige plek en gewoon de tijd nemen om daar diep adem te halen.

Bij voorkeur zou je een vriend moeten hebben om je emotioneel en fysiek te ondersteunen, aangezien de symptomen van een paniekaanval behoorlijk slopend zijn.

langetermijnmanieren om met paniekaanvallen om te gaan

Wat helpt tegen paniekaanvallen op lange termijn 

1. Kom van je paniekaanvallen af met een online training

Mensen die aan paniekaanvallen lijden, aarzelen vaak om hulp en medicatie te zoeken. Misschien zijn ze bang voor het stigma dat aan geestelijke gezondheid hangt of om aan de medicatie te wennen.

Gelukkig zijn er nu verschillende online cursussen voor het omgaan met angst- en paniekaanvallen. Deze zijn ontworpen door experts om je strategieën te leren die helpen bij het beheersen van angst- en paniekaanvallen.

U kunt deze vanuit het comfort van je huis nemen en zonder het risico van enig oordeel.

2. Leer de triggers van je paniekaanval

Ze zeggen dat voorzorg beter is dan medicatie. En dat klopt helemaal.

Ook al is het misschien moeilijk om je triggers voor paniekaanvallen te herkennen, maar ze zijn er. Als je deze leert, kun je proberen ze te vermijden en jezelf in een situatie te dwingen waarin je een paniekaanval zou krijgen.

3. Leer je geest dat een paniekaanval zal overgaan

Mensen hebben een groot uithoudingsvermogen. Je denkt dat je geen pijn of trauma kunt verdragen, en toch als het leven citroenen naar je gooit, huil je wat en maak je er dan limonade van. Het is alleen een kwestie van geloof en doorzettingsvermogen dat je kunt en zult.

Geloof dit als je een paniekaanval krijgt. Dat het een kortstondige test is – zeker, een vreselijke – maar toch, iets dat maar een paar minuten zal duren. Dus herhaal tegen jezelf met de overtuiging dat het voorbij zal gaan, en het zal voorbij zijn voordat je het weet.

4. Maak lichaamsbeweging onderdeel van je routine om van paniekaanvallen af te komen

Angst en paniekaanvallen zijn grotendeels gerelateerd aan hormonen. Angst zorgt voor een hoog niveau van het stresshormoon, cortisol, dat je vecht- of vluchtreactie activeert. Je bent altijd op het randje en je begrijpt niet wat het beter zal maken.

We zullen het je vertellen. Het antwoord is om hoge niveaus van stresshormonen te annuleren met hogere niveaus van gelukkige hormonen zoals serotonine en endorfine. Hoe, vraag je je af? Door oefening!

Tijdens het sporten maakt je lichaam veel gelukshormonen aan. Geloof ons niet? Gewoon jezelf dwingen om een week lang slechts 10 minuten per dag te sporten? Daarna zal je lichaam vanzelf naar dat plezier hunkeren.

Als je ervoor kiest om yoga te doen, dan zullen diepe ademhaling en stressverlichtende asana’s je ook enorm helpen.

5. Neem voorgeschreven medicijnen

Behandel uzelf nooit met medicijnen. Vraag een huisarts niet eens om een medicijn tegen angststoornissen voor te stellen. Ga voor dergelijke problemen altijd naar een specialist.

Als je paniekaanvallen niet afnemen en je gaat naar een psychiater die je een medicijn voorschrijft, zorg er dan voor dat je het religieus neemt. Houd het niet gewoon een week vol en denk dat het magie is. Verlaag de dosis of laat de medicatie alleen staan als je arts dit aanraadt.

hoe lang duurt een paniekaanval

Hoe lang duurt een paniekaanval?

Volgens de National Health Services United Kingdom duurt een paniekaanval meestal ongeveer 5-20 minuten. Het kan echter wel een uur duren.

De frequentie is afhankelijk van je conditie. Een persoon met ernstige angst kan meerdere keren per week paniekaanvallen krijgen.

Medicijnen voor paniekaanvallen

Veel Gestelde Vragen:

Wat is het beste medicijn tegen paniekaanvallen?

Als je toestand niet verbetert met huismiddeltjes en therapie, kun je een psychiater raadplegen.

Uw psychiater zal je medicijnen voorschrijven. Gewoonlijk nemen psychiaters hun toevlucht tot antidepressiva zoals selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s), serotonine- en noradrenalineheropnameremmers (SNRI’s) en angstmedicatie zoals benzodiazepinen.

Deze medicijnen hebben bijwerkingen, dus de psychiaters schrijven medicijnen voor en de dosering is afhankelijk van je toestand.

Wat te eten tijdens een paniekaanval?

Van sommige voedingsmiddelen is aangetoond dat ze op natuurlijke wijze angst verminderen. Daarom moeten ze worden gegeten als een persoon angstig is of een paniekaanval heeft gehad.

Volgens de Harvard Medical School zijn dit voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium en zink. Een persoon zou dus magnesiumrijk voedsel moeten eten, zoals bladgroenten, peulvruchten, noten, zaden en volle granen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan zink, zoals cashewnoten, lever, rundvlees en eidooiers, moeten ook worden geconsumeerd.

Als de persoon echter niet volledig is hersteld van de symptomen van een paniekaanval, moet hij iets lichts eten, zoals soep of sap.

Kun je genezen van een angststoornis?

In sommige gevallen worden angststoornissen volledig genezen door een combinatie van therapie en medicatie. In andere worden ze in zo’n grote mate behandeld en beheerd dat mensen met angststoornissen een normaal en bevredigend leven leiden, zelfs als hun geestelijke gezondheid niet volledig is genezen.

Samenvatting

Het ervaren van een paniekaanval kan een echt traumatische ervaring zijn, vooral als het je eerste keer is. Je weet niet wat er met je gebeurt en je zou kunnen denken dat je een hartaanval krijgt of zelfs dat je doodgaat.

Hoewel je niet veel kunt doen om de symptomen onmiddellijk te laten verdwijnen, zijn er enkele tips en trucs die je kunt volgen om paniekaanvallen te voorkomen of om de intensiteit van hun symptomen te verminderen als je ze toch krijgt.

In deze blog hebben we gedeeld wat helpt tegen paniekaanvallen. Enkele van de kortetermijnoplossingen die je tijdens een paniekaanval kunt proberen, zijn accepteren en erkennen dat je een paniekaanval hebt, diep ademhalen, een ijsblokje op je tong leggen en een afleiding of een rustige plek vinden.

Dingen die je kunnen helpen om op de lange termijn met paniekaanvallen om te gaan, zijn het leren van je triggers en het vermijden ervan, het volgen van online cursussen om angst- en paniekaanvallen te beheersen, het maken van lichaamsbeweging een onderdeel van je dagelijkse routine en het religieus innemen van medicijnen die door je arts zijn voorgeschreven.

“Michael Hijlkema is expert op het gebied van burn-out, stress, rouw en verlies. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen stress te beheersen en hun welzijn te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een coachingstraject op maat gemaakt, dat je online kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met stress.”

Andere Artikelen