Als je ooit eerder een paniekaanval hebt gehad, zou je weten dat je niet veel kunt doen als deze is geactiveerd en je er middenin zit. Je kunt proberen de intensiteit te verminderen, maar de meeste symptomen zullen ongeveer 10 minuten aanhouden. Als het eenmaal zakt, leef je in de angst voor de volgende.

Erger nog, je bent bang dat het gebeurt als je midden in een menigte bent, in een openbare ruimte. Razend ademhalen, overmatig zweten en naar adem happen: zo stel je jezelf voor terwijl je op een openbare plek een paniekaanval krijgt.

We zeggen niet dat dit geen mogelijkheid is. Natuurlijk kan het. Veel mensen worden getriggerd en krijgen in het openbaar een paniekaanval, maar er zijn enkele manieren waarop je dit kunt voorkomen.

Laten we dus meteen ingaan op de 7 tips om een paniekaanval in het openbaar te stoppen.

7 tips om de paniekaanval in het openbaar te bestrijden

1. Wees je bewust van je omgeving en symptomen die kunnen leiden tot een paniekaanval

Hoe angstaanvallen in het openbaar te stoppen

Kennis is macht. De eerste stap om paniekaanvallen in het openbaar te stoppen, is ervoor te zorgen dat je weet wat je triggers zijn. Je hoeft een angstaanval in het openbaar niet te stoppen als je er geen krijgt. Dus begrijp wat je op het randje brengt en probeer die triggers te vermijden. Wanneer je ze onder ogen ziet, weet je dat je jezelf onmiddellijk moet kalmeren.

Als je nog nooit een paniekaanval hebt gehad, weet je ook niet dat je er een hebt. Veel mensen denken dat ze een hartaanval krijgen vanwege ademhalingsmoeilijkheden en scherpe pijn op de borst. Lees dus meer over de symptomen van paniekaanvallen, zodat je er een kunt herkennen.

2. Werk samen met vrienden om paniekaanvallen in het openbaar te voorkomen

Leid jezelf af in het openbaar

Een vriend die voor je klaar staat als je dat nodig hebt, is een echte vriend. Vraag een vriend die je angst voor openbare plaatsen begrijpt om je te vergezellen wanneer ze kunnen. Een persoon hebben die je vertrouwt, en gewoon weten dat je niet alleen zult zijn voor het geval je angstig wordt in menigten, helpt veel.

Je voelt je niet alleen ontspannen en denkt dat je nu elk moment een paniekaanval kunt krijgen, maar je hebt ook iemand om op te vertrouwen. Als je er toch een krijgt, zal je vriend je ook helpen jezelf af te leiden tijdens een paniekaanval en je te helpen kalmeren.

3. Begin met het begrijpen van dingen in je omgeving met behulp van je zintuigen

Als je het gevoel hebt dat je de controle over je zintuigen verliest, of als je geest in een roes is, probeer je dan op je omgeving te concentreren. Gebruik je zintuigen om jezelf geaard te houden.

Geef jezelf de taak om 5 dingen op te noemen die je kunt zien, 4 dingen die je kunt horen, 3 dingen die je kunt aanraken, 2 dingen die je kunt ruiken en 1 ding dat je kunt proeven. 

Mensen die lijden aan paniekaanvallen of een andere vorm van angststoornis staan in voor deze aardingstechniek. Probeer het om een angstaanval in het openbaar te stoppen, en je zult zien dat het zeker werkt.

4. Probeer niet te bewegen en blijf waar je bent om paniekaanvallen in het openbaar af te handelen

Een paniekaanval in het openbaar kalmeren

Wanneer je een paniekaanval krijgt, is je lichaam al in veel onrust. Je hartslag is onregelmatig en je ademhaling moeizaam. Je gaat hevig transpireren en krijgt hartkloppingen. Nu je hersenen volledig beslagen zijn en je lichaam dergelijke symptomen ondergaat, moet je de stress niet vergroten door te bewegen.

Probeer fysieke beweging en stimulatie te minimaliseren. Concentreer je gewoon op het doorkomen van deze minuten van extreme angst. Zodra de symptomen verdwijnen en je toestand normaal wordt, kun je je bewegen en doen waardoor je je beter voelt.

5. Visualiseer een positief resultaat door je ogen te sluiten

Als je een paniekaanval krijgt in de openbare ruimte, is de kans groot dat je heel veel mensen om je heen hebt. Met zoveel onbekende gezichten om je heen, kunnen je symptomen van angst en dus paniekaanvallen verergeren.

Dus, sluit je ogen en ga naar buiten als de mensen je overweldigen. Denk aan de tijd dat het voorbij is. Zeg tegen jezelf dat het slechts een kwestie van tijd is. Je bent sterker dan dit. Na een paar minuten wordt alles weer normaal. Motiveer jezelf. Geef jezelf een peptalk.

6. Stel je je gelukkige plek voor

Als je getriggerd bent, probeer dan uit te wijken en dit zal je helpen een paniekaanval in het openbaar te kalmeren. Sluit je ogen en denk aan je gelukkige plek.

Waar zou je op dit moment willen zijn? Midden op de oceaan of omringd door uitgestrekte bergen? In het bijzijn van je familie in je ouderlijk huis of wandelen in een sereen park met je partner? Denk er uitgebreid over na. Waar ben je? Wie is bij jou? Hoe laat is het? Welk jaar? Wat draag je? Wat wil je hierna doen? Wat zijn de kleuren? Hoe is de temperatuur? Zal er een geur of geur in de lucht blijven hangen? Alles wat je maar kunt bedenken. Door over deze details na te denken, kun je jezelf afleiden tijdens een paniekaanval. 

Onderzoek toont aan dat geleide beeldspraaktechnieken effectief zijn in het verminderen van stress en angst. Je kunt het gebruiken om een paniekaanval in het openbaar te kalmeren.

7. Zoek professionele hulp voor je paniekaanvallen

Zoek professionele hulp om angst voor drukte te overwinnen

Al deze tips kunnen je helpen als je in het openbaar een paniekaanval krijgt. Ze kunnen echter geen paniekaanvallen voorkomen. Als je iemand bent die regelmatig paniekaanvallen ervaart, is het belangrijk voor je om te begrijpen wat paniekaanvallen zijn en hoe ze zich manifesteren. Als je niet onmiddellijk hulp neemt voor paniekaanvallen, kunnen ze een paniekstoornis worden.

Als je herhaaldelijk paniekaanvallen krijgt, kun je het beste medische hulp zoeken. Raadpleeg een huisarts die je een goede psycholoog kan aanbevelen. De psycholoog kan psychotherapie of cognitieve gedragstherapie gebruiken om je te helpen paniekaanvallen te overwinnen.

Bovendien ontwikkelt een persoon die een paniekaanval heeft gehad op openbare plaatsen, normaal gesproken een angst voor openbare plaatsen. Therapie zal je ook helpen die angst te overwinnen.

Je psycholoog zal je uitrusten met technieken die je zullen helpen om door je gedachten, emoties en gedrag te navigeren. Op blootstelling gebaseerde CGT zal je blootstellen aan je triggers en je kracht er doorheen helpen.

Hoewel deze praktische tips belangrijk zijn en hun bruikbaarheid niet kan worden ondermijnd, is in sommige gevallen geestelijke gezondheidszorg nodig. Als je voelt dat je het nodig hebt, moet je het krijgen. Het is geen schande om dat te doen. Zelfs als je niet regelmatig een arts wilt zien, kun je cursussen voor paniekaanvallen volgen en leren hoe je ze kunt beheersen om fijner door het leven te gaan

Als je eenmaal paniekaanvallen hebt overwonnen en weer een vredig leven gaat leiden, zal je enige spijt zijn dat je het niet eerder hebt gedaan.

Symptomen van paniekaanvallen op openbare plaatsen

Hoe weet je dat je een paniekaanval hebt in het openbaar?

Het kan moeilijk zijn om een paniekaanval te identificeren voor iemand die het nog nooit heeft meegemaakt. Mensen die het voor de eerste keer ervaren, begrijpen het over het algemeen niet als een hartaanval vanwege vergelijkbare symptomen, zoals pijn op de borst en moeizame ademhaling. Er zijn echter nog andere symptomen die je kunnen helpen onderscheid te maken tussen een hartaanval en een paniekaanval.

Enkele veelvoorkomende symptomen van een paniekaanval zijn:

  • Beukende hartslag
  • Moeizame ademhaling
  • Scherpe pijn in de borst
  • Je los voelen van je omgeving (derealisatie) en je los voelen van je lichaam (depersonalisatie)
  • Overmatig zweten
  • Je licht in het hoofd en duizelig voelen
  • Verdoofd voelen
  • Misselijk voelen
  • Beven

Het kan nuttig zijn om deze te kennen. Zelfs als je nog nooit een paniekaanval en angstaanval hebt gehad, weet je nooit wanneer je er een kunt krijgen. Houd daarom deze symptomen in gedachten. Onthoud ook de tips die we hebben gedeeld over het voorkomen van paniekaanvallen, zodat u die uitdaging niet aangaat.

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.