Als je last hebt van paniekaanvallen, weet je hoe slopend ze kunnen zijn. Het kan zijn dat je midden in de nacht wakker wordt, terwijl je hart tekeergaat en je hoofd vol angst zit. Je kunt het gevoel hebben dat je zult sterven of dat er iets vreselijks staat te gebeuren.
Deze gevoelens kunnen zo intens zijn dat ze je dagelijks leven kunnen belemmeren. Als je last hebt van paniekaanvallen, is het belangrijk dat je hulp zoekt bij een gekwalificeerde geestelijke gezondheidswerker. Met de juiste behandeling kun je leren je angst te beheersen en een gezond, gelukkig leven te leiden.
In dit artikel wordt besproken wat nachtelijke paniekaanvallen zijn, wat je moet doen als je er een ervaart, en enkele strategieën om ze te voorkomen.
Wat zijn de redenen voor paniekaanvallen tijdens de slaap?
Er zijn een aantal mogelijke redenen waarom iemand last kan hebben symptomen van paniekaanvallen tijdens de slaap. Het kan te wijten zijn aan een onderliggende aandoening, zoals angstaanval of slapeloosheid. Het kan ook een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen.
Daarnaast is het mogelijk dat paniekaanvallen tijdens de slaap gewoon een uiting zijn van iemands algemene bezorgdheid over slapen. Wat de oorzaak ook is, paniekaanvallen tijdens de slaap kunnen zorgwekkend zijn en kunnen leiden tot problemen bij het in slaap vallen of in slaap blijven.
Omdat verschillende factoren nachtangst kunnen veroorzaken, is er geen definitieve oorzaak. Elke stressvolle gebeurtenis, zoals werkdruk, angst voor economische problemen, relatieproblemen of de angst om uw baan te verliezen, kan een nachtelijke paniekaanval uitlokken.
Hier zijn een paar gevallen die paniekaanvallen tijdens de slaap kunnen uitlokken:
- Stress of angst gedurende de dag: Als je je overdag gestrest of angstig voelt, kan dit leiden tot meer zorgen ‘s nachts, wat een paniekaanval kan uitlokken.
- Cafeïne: Cafeïne is een stimulerend middel en kan daardoor de angst verergeren. Als je gevoelig bent voor paniekaanvallen, kun je cafeïne het beste helemaal vermijden.
- Slaaptekort: Niet genoeg slaap krijgen kan leiden tot verhoogde angst en prikkelbaarheid, wat op zijn beurt een paniekaanval kan uitlokken.
- Bepaalde medicijnen: Sommige medicijnen, zoals bètablokkers, kunnen nachtelijke paniek veroorzaken
- Anticiperende zorgen: Wanneer een persoon lijdt aan een angststoornis, anticiperen ze meestal op een denkbeeldige manier op gebeurtenissen of situaties die zich in de toekomst kunnen voordoen. Als je aan deze stoornis lijdt en voor het slapengaan negatieve gedachten begint te herkauwen, zal dit het je onmogelijk maken om te slapen.
- Rustelozebenensyndroom: Het is een aandoening die ongemak en pijn in de benen veroorzaakt. Deze aandoening treedt meestal ‘s avonds op en leidt tot slaapproblemen, waardoor nachtelijke angst ontstaat.
Wat de oorzaak ook is, ze beïnvloeden onze slaapgewoonten en verergeren andere symptomen, zoals gebrek aan concentratie, prikkelbaarheid of rusteloosheid. Als je tijdens het slapen last hebt van paniekaanvallen, zijn er tips om paniekaanvallen te voorkomen. Het is echter belangrijker om met een arts te praten of een professional in de geestelijke gezondheidszorg te raadplegen over paniekstoornis behandeling.
Wat moet je doen tijdens een paniekaanval ‘s nachts?
Iemand kan verschillende strategieën gebruiken om zichzelf te kalmeren voor, tijdens en na een paniekaanval. Deze omvatten het volgende:
- Concentreer je op langzame, diepe ademhalingen
- Begin te denken aan alle positieve dingen in je leven
- Concentreren op het ontspannen van de kaak- en schouderspieren
- Stop met denken aan de omstandigheid die onrust veroorzaakt
- Communiceren met een vriend of familielid
- Langzaam van een glas water nippen
- Meditatie proberen
- Lichte oefeningen doen, zoals een wandeling maken of thuis rustige stretchoefeningen doen
Hyperventilatie en nachtmerries tijdens de slaap
Wanneer je met stress en angst naar bed gaat, is het heel goed mogelijk dat je niet kunt slapen. Sommige symptomen van angst vertalen zich in slaapstoornissen. Bijvoorbeeld slapeloosheid, slaapverlamming, of nachtelijk bruxisme (een aandoening waarbij je met je tanden knarst). Je moet leren deze episodes onder controle te houden om ‘s nachts goed uit te rusten.
Er zijn vele soorten slaapstoornissen. De meest voorkomende zijn problemen om in slaap te blijven omdat je steeds wakker wordt, problemen om in slaap te vallen, het ontbreken van een regelmatig schema, nachtmerries, of bepaalde ongewone gedragingen zoals slaapwandelen en hyperventilatie.
Een van de meest voorkomende oorzaken van hyperventilatie tijdens de slaap is obstructieve slaapapneu. Deze aandoening treedt op wanneer de luchtweg geblokkeerd raakt, waardoor er geen lucht meer in de longen kan stromen. Hierdoor kan iemand wakker worden terwijl hij naar lucht hapt.
Slaap is essentieel voor het fysieke en emotionele welzijn van mensen. Het is het moment waarop ons lichaam ontspant, uitrust en zichzelf herstelt om ‘s morgens het beste van zichzelf te geven. Als je niet goed slaapt, kun je lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen krijgen. Je hebt minder energie, je verliest cognitieve vaardigheden, er kunnen veranderingen in je stemming of stofwisseling optreden, en je kunt zelfs een gebrek aan seksueel verlangen ontwikkelen.
Een van de belangrijkste oorzaken van slaapstoornissen is de stress die je dagelijks opbouwt en angst, omdat je zorgen en angsten je geen rust gunnen en je niet in een diepe slaaptoestand brengen.
We kunnen een onderscheid maken tussen nachtmerries en angstaanvallen. Nachtmerries treden op in de REM-fase en nachtelijke angstaanvallen op het moment dat je wakker wordt. Mensen die aan deze stoornis lijden, worden plotseling wakker, gillend, zonder controle over hun bewegingen, zwetend, tachycardie, hyperventilatie, en grote angst of paniek. Dit soort episoden duurt tussen de tien en twintig minuten.
Vaak worden mensen die aan een nachtelijke angsten lijden zwetend wakker, met hun ogen open en soms een gezicht van paniek, ze worstelen of maken vechtende gebaren. Ze kunnen zelfs gaan lopen, hoewel dit verschilt van slaapwandelen.
Voorkomen van nachtelijke paniekaanvallen
Therapie is de meest effectieve strategie om angsten te overwinnen, zowel overdag als ‘s nachts. In het laatste geval moet worden gewerkt aan slaaphygiëne met behulp van ontspanningstechnieken en de implementatie van gezonde gewoonten om goed te slapen, zoals het vermijden van cafeïne of het niet gebruiken van smartphones voor het slapengaan.
Het is essentieel om een nachtelijke paniekaanval te overwinnen. Plotseling wakker worden, last van tachycardie (hartritmestoornissen) en een gevoel van verstikking, naast andere symptomen, kunnen ervoor zorgen dat je een fobie ontwikkelt om te slapen.
In de meest extreme gevallen worden kalmerende en relaxerende middelen onder medische voorschrift gebruikt om slaap op te wekken.
We hebben een reeks technieken op een rijtje gezet die je kunnen helpen uw nachtangst te verlichten of te kalmeren wanneer deze zich voordoet:
- Lichaamsbeweging: Elke dag minstens 30 minuten fysiek en Ademhalingsoefeningen verrichten is goed voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Als we bewegen, maken we serotonine en endorfine vrij, dus lichaamsbeweging zorgt ervoor dat we vermoeider zijn, ons beter voelen en stress loslaten.
- Let goed op je voeding: Vermijd overvloedig eten voor het slapen, neem een lichte avondmaaltijd, en vermijd alcohol en cafeïne.
- Houd een constant schema aan: Stel voor jezelf een schema op en respecteer het. Slapeloosheid en angst kunnen ook ontstaan door het niet hebben van een vast schema.
- Vermijd elektronische apparaten: Vermijd het gebruik van elektronische apparaten in elk geval 30 minuten voor het slapen gaan. Het is wetenschappelijk bewezen dat het gebruik van deze apparaten de geest stimuleert en het moeilijk maakt om te slapen.
- Gebruik de slaapkamer op de juiste manier: Gebruik de slaapkamer alleen om uit te rusten of om intieme relaties te hebben. Vermijd in elk geval tv-kijken of computergebruik in uw kamer.
- Slaaproutine: Een gezichtsroutine, een warm bad, lezen, of luisteren naar rustige muziek kunnen enkele activiteiten zijn die je kunnen helpen om sneller in slaap te vallen.
- Ontspanningstechnieken: Oefen voordat je gaat slapen ontspanningstechnieken die je helpen tegen slapeloosheid. Je kunt diep ademhalen waardoor je al je aandacht op uw ademhaling richt en zo elke prikkel of gedachte vermijdt die je nerveus zou kunnen maken.
Veel Gestelde Vragen:
Hoe stop ik paniekaanvallen 's nachts?
Langzaam en consequent ademhalen kan het zuurstofgehalte verhogen, waardoor je hersenen meer zuurstof krijgen en je zenuwen rustiger worden. Zo komen paniekaanvallen nachts niet meer voor.
Is het normaal om elke nacht paniekaanvallen te hebben?
Het is niet normaal om elke nacht last te hebben van paniekaanvallen, omdat ze de slaapcyclus kunnen verstoren en op lange termijn problemen kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om te begrijpen wat paniekaanvallen zijn en wat ze veroorzaakt. Alleen dan zul je in staat zijn om aan jezelf te werken en je angst onder controle te krijgen.
Waarom wordt angst 's nachts erger?
Er zijn een paar redenen waarom angst ‘s nachts kan verergeren. Stressoren, slechte slaaphygiëne, cafeïnegebruik en spijsverteringsproblemen veroorzaken meestal nachtelijke angst. Ook kan het moeilijk zijn om na een drukke dag te ontspannen en je voor te bereiden op de slaap. Dit kan racende gedachten veroorzaken en het moeilijk maken om te ontspannen. Daarnaast kan angst fysieke symptomen veroorzaken zoals rusteloosheid en prikkelbaarheid, waardoor het moeilijk kan zijn om in slaap te vallen. Tot slot kan het piekeren over de volgende dag of het herbeleven van stressvolle gebeurtenissen uit het verleden leiden tot meer nachtelijke onrust.
Nachtelijke paniekaanvallen: conclusie
Nachtangsten kunnen ontmoedigend zijn om mee om te gaan, maar consequente therapie en veranderingen in levensstijl kunnen een aanzienlijk verschil maken bij het verlichten van symptomen. Het regelmatig reflecteren op je slaappatronen en het handhaven van een goede slaaphygiëne kan echt een verschil maken.
Als je last hebt van nachtelijke paniekaanvallen, is het belangrijk dat je hulp zoekt. Je kunt een arts raadplegen of je kunt een online cursus volgen die kan trainen om uw angst- en paniekaanvallen onder controle te houden.