Psychogene duizeligheid, of licht gevoel in het hoofd en duizeligheid veroorzaakt door zorgen of ziekte, is een veel voorkomende psychosomatische aandoening. Stress is een van de meest voorkomende triggers voor deze aandoening.

Anderzijds wordt angst vaak over het hoofd gezien als een mogelijke oorzaak van duizeligheid. Een te late diagnose leidt soms tot behandelingsmethoden die weinig doen om de duizeligheid onder controle te krijgen. In sommige gevallen versterken ze de onderliggende angst- en prikkelbaarheidssymptomen eerder.

Zoals we hebben geleerd, veroorzaakt stress duizeligheid. Het kan ook komen door een enorme toename van onze waargenomen stress, of met hoe we de tijd hebben doorgebracht terwijl ons emotionele uitputting boven het hoofd hangt. Dit betekent dat deze nerveuze toestand een intense explosie in het moment is, of misschien verspreid en uitgesmeerd over vele langere perioden.

Hoewel duizeligheid ten gevolge van stress kan wijzen op een geestelijke of lichamelijke aandoening, is dit meestal niet het geval. Duizeligheid kan in verschillende vormen voorkomen en het is het beste om professionele zorg in te schakelen op basis van de ernst van het ongemak. Over het algemeen is het geen reden tot bezorgdheid en moet het niet als een bedreiging worden opgevat.

Soorten duizeligheid 

Hoewel duizeligheid zich bij verschillende ziekten en syndromen kan manifesteren, zijn er verschillende categorieën die invloed hebben op de hardnekkigheid of de manier van optreden.

Acute duizeligheid

Na een paar uur verdwijnt deze vorm van duizeligheid vanzelf, het komt als het ware in een vlaag. Het treedt vaak op in combinatie met een achteruitgang van het gehoorvermogen. De plotselinge duizeligheid zal op een gegeven moment terugkeren.

Plotseling

Instabiliteit en ongemak treden plotseling op en duren enkele uren of dagen. Hoewel het maanden kan aanhouden, wordt het uiteindelijk minder. Benigne paroxismale positieduizeligheid (of vertigo), veroorzaakt door abrupte bewegingen of oor irritatie, valt in deze categorie.

Aanhoudend

Aanhoudende duizeligheid is het meest problematisch omdat het vaak verband houdt met zenuw- of hersenaandoeningen of zelfs kwaadaardigheden, en het treedt geleidelijk en gestaag op in de loop van de tijd.

Wat veroorzaakt duizeligheid?

De oorzaken van duizeligheid zijn meestal mild en gemakkelijk te genezen, maar men moet altijd in gedachten houden dat duizeligheid een teken kan zijn van een ernstiger ziekte of letsel.

Vaak is de aanpak van invloed op het vestibulaire systeem of de manier waarop informatie doorgegeven wordt in het lichaam. Bezoek een arts als je andere symptomen hebt of niet kunt achterhalen wat de oorzaak is. 

Duizeligheid als gevolg van stress

Dit soort duizeligheid kan worden veroorzaakt door een toename van “cortisol” tot de hersenen, wat leidt tot  een “slechte werking” van de hersenen. Fysieke of emotionele spanning kan een gevoel van stress veroorzaken. Frustratie, woede, of nervositeit kunnen voortkomen uit verschillende factoren.

Veel verschillende vormen van fysieke en emotionele symptomen kunnen worden uitgelokt door chronische stress. Deze stress kan zich op veel verschillende manieren in het lichaam manifesteren, zelfs als de patiënt zich daar niet van bewust is.

Duizeligheid als gevolg van burn-out

Hoewel deze ziekte vaak het gevolg is van diverse omstandigheden, is het van belang te benadrukken dat het niet het gevolg is van een fout van jou als individu. De onderliggende symptomen van burn-out, chroniciteit, en intensiteit in de meest gevorderde stadia worden zelden gezien bij werknemers die de aandoening gewoonlijk associëren met gevoelens van frustratie, prikkelbaarheid, en overweldiging op het werk. Het leven van een persoon is bijna altijd in gevaar als gevolg van dit verraderlijke proces.

Burn-out wordt gedefinieerd als een syndroom dat emotionele vermoeidheid, depersonalisatie, en weinig persoonlijke voldoening op het werk veroorzaakt. De emotionele vermoeidheid van werknemers is een reactie op hun gevoel dat ze emotioneel leeg zijn. Constante interactie met mensen wier gedrag mentaal een tol van je eist of die je energie uitput, kan de symptomen in de loop van de tijd doen toenemen.

Duizeligheid als gevolg van hyperventilatie 

Bij hyperventilatie neemt de hoeveelheid zuurstof in het bloed toe door snel te ademen. Een verhoogd gevoel van verstikking, verlies van gevoel in de handen en voeten en duizeligheid zijn symptomen van verstikking, die bij hyperventilatie komen kijken.

Het komt vaak voor dat mensen hyperventileren als ze bang zijn. Dit kan leiden tot een langdurig gevoel van duizeligheid of flauwvallen.

Duizeligheid als gevolg van hoofdpijn

Op een bepaald moment in ons leven heeft iedereen wel eens hoofdpijn ervaren. Hoewel hoofdpijn niet iets is waar veel mensen veel aandacht aan besteden, kan het een teken zijn van een ernstiger probleem. Daarom kun je advies vragen aan de huisarts om onvoorziene problemen uit te sluiten. Vaak gaat het echter ‘gewoon’ om een normale spanningshoofdpijn, met mogelijk duizeligheid of migraine die ermee gepaard gaat. Het kan enorm vermoeiend zijn als hoofdpijn gepaard gaat met duizeligheid, misselijkheid en andere symptomen. Regelmatig met pijn te maken hebben kan in ons dagelijks leven sowieso slopend zijn.

Duizeligheid als gevolg van paniekaanvallen

Er is een mogelijkheid dat angst ervoor zorgt dat duizeligheid zich fysiologisch uit. We merken bijvoorbeeld dat het zenuwstelsel wordt geactiveerd om het sympathische zenuwstelsel te beïnvloeden wanneer we een negatieve emotie ervaren, zoals langdurige spanning of angst.

In het geval van een persoonlijke aanval, of de noodzaak om jezelf te verdedigen, spannen je spieren zich in eerste instantie. Als gevolg daarvan neemt de hoeveelheid zuurstof die de bloedbaan binnenkomt en energie genereert toe, en daarmee ook het tempo van de ademhaling en de hartslag. Het vermogen van het lichaam om spanning te behouden wordt aangetast als de stressfactor niet wordt verminderd of weggenomen, wat resulteert in spieratrofie, pijn en zelfs desoriëntatie.

Als u last heeft van duizeligheid als gevolg van paniekaanvallen, moet u weten wat de oorzaken van paniekaanvallen zijn. Het helpt u om uw mentale problemen te overwinnen en uw geestelijke gezondheid te verbeteren.

Hyperventilatie, waarbij we snel en oppervlakkig ademen, is een factor die bijdraagt aan duizeligheid en duizeligheid doordat ons zuurstofgehalte daalt.

Hoe kun je duizeligheid voorkomen?

Somatische symptomen zoals duizeligheid kunnen worden vermeden door ons stress- en angstniveau te verlagen of door te leren omgaan met onze stress en angst op een manier die geen symptomen veroorzaakt.

Ontspanningstechnieken zijn enkele van de eenvoudigste en meest fundamentele methoden, die bovendien enorm nuttig zijn. Technieken zoals diafragmatische ademhaling of progressieve spierontspanning van Jacobson kunnen in combinatie met deze ademhalingstechnieken worden gebruikt om een staat van ontspanning te bereiken.

Daarnaast kunnen biofeedback technieken worden gebruikt om ons te helpen onze fundamentele fysiologische processen beter te begrijpen en te beheersen, zoals de variabiliteit van de hartslag (HRV) (specifiek de ademhaling, de hartactiviteit of de spieractiviteit).

Deze blog helpt je hoe je duizeligheid kunt overwinnen en hoeveel soorten duizeligheid er zijn. Als een van de oorzaken waaraan u lijdt, moet u de tips proberen die paniekaanvallen voorkomen, stress, burn-out en hyperventilatie.

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.