Obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) wordt gekenmerkt door een patroon van ongewenste gedachten en angsten (obsessies), waardoor u zich bezighoudt met repetitieve handelingen die bekend staan ​​als dwanghandelingen. Deze dwang en obsessies verstoren het dagelijks leven en veroorzaken ernstig ongemak.

Je kunt proberen je obsessies te negeren of te stoppen, maar als je dat doet, word je angstig en blijf je nadenken over de gedragspatronen. 

OCS draait vaak om specifieke thema’s, zoals een obsessieve angst om besmet te worden door ziektekiemen. U kunt bijvoorbeeld uw handen obsessief wassen totdat ze rauw en gebarsten zijn om uw besmettingsangst te verlichten.

U kunt zich schamen en beschaamd voelen over uw OCS-symptomen, maar de therapie kan succesvol zijn.

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Obsessieve Compulsieve Stoornissen (NOCDA) heeft OCS een levenslange prevalentie van ongeveer 1,5-2,5% wereldwijd. Bovendien toont een studie gepubliceerd in Frontiers aan dat OCS vaker voorkomt bij mannen in de kindertijd dan bij vrouwen in de adolescentie en volwassenheid..

Wat is een obsessieve-compulsieve stoornis?

Obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) is een chronische angststoornis waarbij een persoon oncontroleerbare, terugkerende gedachten heeft die zijn bijgesneden als obsessies en gedragspatronen die bekend staan ​​​​als dwanghandelingen die de patiënt zich gedwongen voelt te herhalen.

OCS-patiënten kunnen verontrustende obsessieve gedachten, dwanghandelingen of beide ervaren.

Obsessies zijn dingen waar we maar aan kunnen denken of ons zorgen over kunnen maken. Dwanghandelingen zijn activiteiten waartoe we gemotiveerd zijn omdat we bang zijn voor wat er zal gebeuren als we het niet doen.

Afgezien van het feit dat mensen zich zorgen maken en bang zijn, kan OCS behoorlijk ontwrichtend zijn en mensen ervan weerhouden door te gaan met hun dagelijks leven.

Mensen met OCS construeren vaak routines die ze moeten volgen om zich minder zorgen te maken. Ze kunnen bijvoorbeeld een dwanggedachte hebben met beveiliging en zich zorgen maken over het beschermen van hun huis.

Voordat ze het huis verlaten, kunnen ze een routine instellen om elke deur en elk raam in een specifieke volgorde te controleren.

Als iets hen ervan weerhoudt om het ritueel uit te voeren, kunnen ze erg geagiteerd raken of mogelijk een paniekaanval.

Soorten OCS

Patiënten met een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) moeten deze dwanghandelingen mogelijk een of meerdere keren uitvoeren voordat ze zich meer op hun gemak voelen. Obsessies en dwanghandelingen verschillen van persoon tot persoon; artsen classificeren ze echter gewoonlijk in categorieën. Mensen hebben vaak symptomen uit vele categorieën, die in de loop van de tijd kunnen veranderen. Hier zijn een paar voorbeelden van de meest voorkomende.

Controle OCS

Controle is een obsessie waarbij een persoon in beslag wordt genomen door de mogelijkheid om schade of letsel toe te brengen door onvoorzichtig te zijn. Hun dwanghandelingen kunnen zijn het controleren van kachels om ervoor te zorgen dat de branders zijn uitgeschakeld, deuren om ervoor te zorgen dat ze op slot zijn of hun portemonnee om ervoor te zorgen dat al hun geld er nog is. Misschien moeten ze iets nog een keer controleren of er zelfs een tijdje naar kijken voordat ze zich meer op hun gemak voelen.

Organisatie-OCS

organisatie-ocs-kenmerken

Dit is misschien wel de meest bekende vorm van OCS, en het houdt obsessies in met objecten die precies op de juiste plek of symmetrisch zijn. Iemand kan zich bijvoorbeeld genoodzaakt voelen om alle etiketten op voorraadblikken naar buiten of alles op hun werkstation schoon te hebben. Als het individu niet gehoor geeft aan de drang om de dingen precies zo te hebben, kunnen ze zich zorgen maken of zelfs bang zijn dat hun gebrek aan orde hen of hun dierbaren schade zal berokkenen.

Herhaalde opdringerige gedachten OCS

Opdringerige gedachten zorgen ervoor dat verontrustende en vaak weerzinwekkende concepten willekeurig de hersenen van mensen binnendringen. Deze obsessies kunnen bestaan ​​uit het verwonden van een geliefde, het toebrengen van schade aan een vreemde, of zelfs geloven dat alleen al aan iets denken de kans vergroot dat het gebeurt.

Contaminatie OCS

Contaminatie-ocd-obsessief-gedrag

Contaminatie OCS is gebaseerd op twee brede concepten. De eerste is de overtuiging dat niet-virale ziekten kunnen worden overgedragen door contact of nabijheid. De tweede is dat alledaagse voorwerpen, ideeën en uitdrukkingen een persoon kunnen ‘vervuilen’, waardoor ze zich vies gaan voelen. Als gevolg hiervan moeten dit soort mensen doorgaans continu hun handen wassen en hun bezittingen schoonmaken om verspreiding van de ingebeelde besmetting te voorkomen.

Rumination OCS

Dit soort is vergelijkbaar met opdringerige, op gedachten gebaseerde OCS, maar er zijn enkele significante verschillen. De gedachten die ingesleten raken in de geest van iemand die lijdt aan op herkauwen gebaseerde OCS zijn niet onaantrekkelijk of verontrustend. Mensen die piekeren, zullen enige tijd met dit probleem bezig zijn en kunnen hun taken verwaarlozen terwijl ze ernaar streven een antwoord te vinden.

Symptomen van een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS)

De symptomen van een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) kunnen in twee hoofdcategorieën worden ingedeeld: obsessieve symptomen en compulsieve stoornis.

Obsessieve symptomen

OCS-obsessies zijn terugkerend en opdringerig, wat leidt tot onaangename gedachten, impulsen of beelden die angst of zorgen veroorzaken. Deze obsessies belemmeren meestal uw vermogen om te denken of andere dingen te doen.

Obsessies hebben vaak thema’s, zoals:

 • Twijfel en onvermogen om dubbelzinnigheid te tolereren.
 • Zorgen over vervuiling of vuil.
 • Gedachten over het verliezen van de controle en het kwetsen van jezelf of anderen die agressief of verschrikkelijk zijn.
 • De dingen moeten geordend en symmetrisch zijn.
 • Ongewenste ideeën, zoals agressiviteit of seksuele of religieuze thema’s.

Tekenen en symptomen van obsessie zijn de volgende:

 • Het vermijden van omstandigheden die obsessies zouden kunnen veroorzaken, zoals handen schudden.
 • Angst om besmet te raken door goederen aan te raken die anderen hebben aangeraakt.
 • Wanneer items niet netjes gerangschikt zijn of niet op de juiste manier worden geplaatst, zorgt dit voor veel spanning.
 • Je weet niet zeker of je de deur hebt vastgezet of de brander hebt uitgezet.
 • Gedachten aan het schreeuwen van obsceniteiten of zich misdragen in het openbaar.
 • Beelden van het crashen van uw auto in een menigte.

Dwangsymptomen

Dwanghandelingen hebben, net als obsessies, meestal een thema, zoals:

 • Schoonmaken en wassen.
 • Het handhaven van een streng regime.
 • Controleren, tellen, ordelijkheid.
 • Geruststelling is vereist.

Enkele indicaties en symptomen van dwang zijn:

 • in stilte herhalen van een gebed, uitspraak of zin
 • Je handen wassen tot je huid rauw wordt
 • Het controleren van de kachel om te controleren of deze is uitgeschakeld
 • Regelmatig controleren van deuren om ervoor te zorgen dat ze goed vastzitten
 • Tellen in bepaalde patronen
 • Schik je blikproducten zodat ze allemaal in dezelfde richting staan.

Oorzaken achter obsessieve-compulsieve stoornis (OCS)

De specifieke etiologie van OCS is onbekend bij deskundigen. Er wordt verondersteld dat genetica, hersenafwijkingen en de omgeving allemaal een invloed hebben. Het begint meestal in de adolescentie of vroege volwassenheid. Het kan echter ook in de kindertijd beginnen.

Mannen en vrouwen worden gelijkelijk beïnvloed door OCS. Het lijkt erfelijk te zijn. OCS kan andere angststoornissen, depressie, eetstoornissen en drugsmisbruik veroorzaken.

Aandoeningen die verband houden met OCS

Hoewel OCS een gecompliceerde aandoening is om te behandelen, kan het ook andere aandoeningen veroorzaken. Hier zijn de stoornissen die rechtstreeks verband houden met een obsessieve-compulsieve stoornis. 

Hamsterstoornis

hamsterstoornis-ocs-tendensen

Een hamsterconditie doet zich voor wanneer een persoon een overmatige hoeveelheid goederen verzamelt en deze ongeorganiseerd houdt, wat resulteert in onbeheersbare niveaus van rommel. De goederen kunnen weinig of geen geldwaarde hebben.

Hamsteren wordt als een ernstig probleem beschouwd als:

 • De rommel aanzienlijk ongemak veroorzaakt of de kwaliteit van leven van de persoon of zijn familie ernstig beïnvloedt – ze voelen zich bijvoorbeeld opgewonden als iemand probeert de rommel op te ruimen, en hun relatie lijdt als gevolg daarvan.
 • De hoeveelheid rommel verstoort het dagelijks leven; de persoon kan bijvoorbeeld zijn keuken of badkamer niet gebruiken en kan geen ruimtes betreden.

Hamsterstoornissen zijn een uitdaging om te genezen omdat veel hamsteraars het niet als een probleem herkennen of zich niet bewust zijn van hoe het hun leven of dat van anderen beïnvloedt.

Trichotillomanie

Trichotillomanie, vaak bekend als trich, is een aandoening waarbij een persoon de verleiding niet kan weerstaan ​​om zijn haar uit te trekken. Ze kunnen hun haar of haar uit andere gebieden verwijderen, zoals hun wenkbrauwen of wimpers. Trich komt vaker voor bij tieners en jonge volwassenen.

Excoriatiestoornis 

Dit wordt gekenmerkt door het onvermogen om te stoppen met plukken aan de huid. U kunt proberen uzelf te helpen, maar voor sommige mensen is deskundige therapie nodig.

De meeste mensen plukken af ​​en toe aan hun huid; U kunt echter last hebben van huidplukken als u:

 • U zich er misschien niet altijd van bewust bent dat u aan uw huid plukt en dit misschien doet terwijl u slaapt.
 • Het plukken van je huid veroorzaakt wonden, bloedingen en blauwe plekken. Door je huid te plukken, worden moedervlekken, sproeten, vlekken of littekens ‘verzacht’ of ‘geperfectioneerd’.
 • Je huid plukken kan met je vingers, vingernagels, tanden of instrumenten zoals een pincet, spelden of schaar.
 • Als je je zorgen maakt of van streek bent, kies dan voor je huid.

Als u een ontvelstoornis heeft, vindt u het misschien moeilijk om dit patroon te stoppen, en als u probeert het probleem onder controle te krijgen, zal dit uiteindelijk leiden tot een angststoornis. Excoriatiestoornis kan ook paniekaanvallen en angstaanvallen veroorzaken.

Body dysmorphic disorder

Body dysmorphic disorder (BDD), ook bekend als lichaamsdysmorfie, is een geestesziekte waarbij een persoon geobsedeerd is door gebreken in hun uiterlijk. Helaas zien anderen deze tekortkomingen vaak over het hoofd. BDD kan mensen van elke leeftijd treffen; het komt echter het meest voor bij adolescenten en jonge volwassenen. Zowel mannen als vrouwen worden getroffen.

Behandeling van de obsessief-compulsieve stoornis

Obsessief-compulsieve stoornis (OCS) is behandelbaar. De geadviseerde therapie zal gebaseerd zijn op de mate waarin het uw leven verstoort. De drie belangrijkste behandelingsopties voor OCS worden als volgt opgesomd. 

Psychologische therapie

Het is een behandeling die u helpt uw ​​angsten en obsessieve gedachten het hoofd te bieden zonder ze met dwanghandelingen te ‘corrigeren’.

Online Angstbeheersing

Door je in te schrijven voor een online cursus angststoornis kun je je zorgen verlichten en de noodzaak van een mentale coach. Deze sessies zijn bedoeld om u te helpen triggerfactoren te ontdekken en OCS-behandelingsalternatieven te bespreken die bij u passen.

Angstbeheersingslessen kunnen helpen bij OCS door managementtactieken te benadrukken om u te helpen bij het reguleren van OCS-symptomen.

Medicatie

Bepaalde psychiatrische medicijnen kunnen helpen bij het onder controle houden van OCS-obsessies en -compulsies. Antidepressiva worden vaak in eerste instantie geprobeerd.

Clomipramine, Sertraline, Fluvoxamine, Fluoxetine en Paroxetine zijn antidepressiva die door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) zijn goedgekeurd voor de behandeling van OCS.

Diepe hersenstimulatie (DBS)

De FDA heeft DBS geautoriseerd om OCS te behandelen bij personen van 18 jaar en ouder die niet hebben gereageerd op standaardbehandelingstechnieken. DBS omvat de plaatsing van elektroden in bepaalde delen van uw hersenen. Deze elektroden genereren elektrische impulsen die kunnen helpen bij het reguleren van afwijkende impulsen.

Veel Gestelde Vragen:

Waardoor ontstaat OCS?

OCS wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een mix van neurologische, genetische, gedrags-, cognitieve en omgevingsvariabelen die op een bepaald moment bij een bepaald individu voorkomen.

Is OCS een vorm van angst?

Ja, OCS is een angststoornisen de behandelmethoden zijn ook vergelijkbaar.

Kan OCS verdwijnen?

Obsessief-compulsieve eigenschappen gaan nooit helemaal weg, maar verschillende behandelingsstrategieën helpen bij het beheersen van de aandoening.

Wat zijn de meest voorkomende OCS-gedachten?

De meest voorkomende gedachten bij OCS hebben te maken met het blijven controleren van dingen, zoals meerdere keren de keuken opnieuw bezoeken om ervoor te zorgen dat het fornuis uit is of herhaaldelijk de handen wassen vanwege de angst voor besmetting.

Is OCS ontwikkeld of ermee geboren?

OCS-symptomen ontwikkelen zich in de loop van de tijd, maar men denkt dat het genetisch van de ene generatie op de andere wordt overgedragen.

Is OCS een geestesziekte of een neurologische aandoening?

Eerder werd OCS geclassificeerd als een psychische stoornis, maar het is eigenlijk een neuropsychiatrische stoornis.

Wat doet OCS met de hersenen?

OCS-patiënten vertonen verhoogde activiteit in frontale hersengebieden zoals de orbitofrontale cortex (OFC) en de anterieure cingulate cortex (ACC), wat hun opdringerige gedachten en hoge angstniveaus kan verklaren.

Samenvatting

Het kan moeilijk zijn om met de mensen in je leven over de kenmerken van een obsessief-compulsieve stoornis te praten, en geen enkele regel zegt dat je je diagnose moet onthullen totdat je er klaar voor bent. Echter, jezelf isoleren verergert de situatie vaak.

Contact opnemen met familie, vrienden en andere dierbaren kan het eenvoudiger maken om emotionele steun en elke andere vorm van hulp te krijgen die u nodig heeft, wat kan bijdragen aan een algemeen verbeterd welzijn.

Deelnemen aan een OCS-ondersteuningsgroep is een andere uitstekende manier om contact te maken met mensen die begrijpen wat je doormaakt.

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.