Kleine boonvormige klieren lymfeklieren zijn over het hele lichaam te vinden. Dit systeem transporteert vloeistof (lymfevocht), voedingsstoffen en afvalstoffen van de weefsels naar de bloedbaan via lymfevaten.

Het lymfesysteem is een belangrijk onderdeel van het afweersysteem van het lichaam tegen ziekten. De lymfeklieren vangen bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers op in de lymfevloeistof, die vervolgens worden vernietigd door lymfocyten, gespecialiseerde witte bloedcellen.

Het aantal lymfeklieren in iemands lichaam varieert van persoon tot persoon. En ze kunnen in grootte variëren van de kop van een speld tot de grootte van een olijf. Lymfeklieren in de hals, de lies en de oksels zijn gemakkelijk te voelen. Er zijn veel lymfeklieren in het lichaam die niet gevoeld kunnen worden. Gevoelige of pijnlijke lymfeklieren zijn zeldzaam. 

Hoe werkt ons lymfestelsel?

Het lymfestelsel helpt in de strijd tegen ziekte en infectie. Overal in je lichaam zijn de klieren te vinden. Het immuunsysteem van ons lichaam omvat deze knooppunten in het lymfestelsel die lymfevocht transporteren. Een netwerk van lymfevaten verbindt de lymfeklieren met elkaar.

Lymfevaten zijn de leidingen waarlangs de lymfevloeistof zich gewoonlijk verplaatst. Er zijn veel lymfeklieren verbonden met deze lymfevaten. De klieren dienen als een soort filtratiemechanisme. Ze fungeren als een filter voor schadelijke stoffen die het lichaam niet nodig heeft.

In de lymfeklieren bevinden zich witte bloedcellen, ook wel lymfocyten genoemd. Deze witte bloedcellen vallen bacteriën, virussen, beschadigde cellen en kankercellen aan en vernietigen ze. Zij vormen de belangrijkste verdediging van het lichaam tegen ziekteverwekkers.

Lymfe transporteert afvalproducten en bacteriën die zijn vernietigd terug naar de bloedbaan. Deze worden vervolgens door de lever of nieren uit het bloed gespoeld. Ze worden uit het lichaam getransporteerd in de ontlasting of urine (plas).

Het is mogelijk dat bacteriën of virussen die niet gemakkelijk door het immuunsysteem worden vernietigd, in lymfeklieren vast komen te zitten. Als u bijvoorbeeld een infectie heeft, kan dit gebeuren. Een infectie kan leiden tot zwelling en gevoeligheid bij aanraking in uw lymfeklieren.

Soms verspreiden kankercellen zich van de primaire plaats van de ziekte naar andere delen van het lichaam. Ze kunnen zich via het bloed of het lymfestelsel door het hele lichaam verspreiden. Kankercellen kunnen zich naar andere delen van het lichaam verspreiden en uitgroeien tot nieuwe tumoren. Dit wordt metastase of secundaire kanker genoemd.

Lymfeklieren kunnen worden aangetast door kankercellen die zich vanuit een ander deel van het lichaam hebben verspreid. Dit wordt secundaire lymfeklierkanker genoemd. De lymfeklieren zelf kunnen de bron van kanker zijn. Dit noemen we lymfeklierkanker. Lymfeklieren kunnen opzwellen als ze door kanker zijn aangetast, maar dit veroorzaakt meestal geen ongemak.

Lymfeklieren kunnen om veel verschillende redenen gezwollen zijn. Als u echter een gezwollen lymfeklier opmerkt die niet pijnlijk is, moet u deze door een arts laten onderzoeken.

De functie van de lymfeklieren in uw hals

Knopen en vaten van lymfeweefsel vormen het lymfestelsel, dat een onderdeel is van het menselijke immuunsysteem. Elke persoon heeft tussen 600 en 700 lymfeklieren. In de hals bevinden zich de cervicale lymfeklieren. Door immuuncellen, lymfocyten genaamd, af te voeren naar gebieden waar de reactie van het immuunsysteem is getriggerd, helpen deze bij de verdediging van het lichaam tegen infectie.

De voorste en achterste cervicale lymfeknopen zijn twee van de meest voorkomende lymfeklieren.

De submentale en submaxillaire (tonsillaire) lymfeklieren, die zich onder de kin en de kaaklijn bevinden, zijn voorbeelden van oppervlakkige en diepe lymfeklieren. Dit gebied ligt verder aan de voorkant van de hals en is verdeeld in vier secties op basis van hun nabijheid tot de structuren van de keel: prelaryngeaal, schildklier, pretracheaal, en paratracheaal.

Er zijn laryngeale lymfeklieren in het midden van de hals, bij de larynx,x of het strottenhoofd. De lymfen van de schildklier bevinden zich net boven het midden van het sleutelbeen, in de buurt van de schildklier zelf. Peritracheale klieren bevinden zich aan de basis van de hals, voor de luchtpijp of trachea. Tracheale klieren bevinden zich in de buurt van de laterale wanden van de luchtpijp in het paratracheale gebied.

De lymfeklieren achter in de hals worden de achterste lymfeklieren genoemd.

De halsader, die langs de zijkanten van de hals loopt, is verbonden met de lymfeklieren in het diepe cervicale gebied. Drie van deze lymfeklieren staan bekend als “laterale”, “frontale” en “abdominale” jugulaire lymfeklieren. Tot de diepe jugulaire lymfeklieren van een persoon behoren de jugulo-omohyoïden, de scalenaklieren en de supraclaviculaire lymfeklieren.

Hoe herken je een vergrote lymfeklier in de hals?

Een zwelling aan de zijkanten van je hals kan een teken zijn dat je ziek wordt of al ziek bent. Die knobbels zijn waarschijnlijk gevoelig en gezwollen, en ze kunnen zelfs een beetje pijn doen als je erop drukt.

Artsen noemen deze aandoening lymfadenopathie. Een van de natuurlijke reacties van je lichaam op ziekte of infectie is het opzwellen van deze lymfeklieren ter grootte van een erwt of boon. Voor artsen is dit een teken dat het krachtige immuunsysteem van het lichaam bezig is infecties of indringers op te ruimen.

Opgezwollen klieren is een gebruikelijke term voor wat in feite lymfeklieren in uw lichaam zijn. Een minder bekend systeem is verantwoordelijk voor het reguleren van het vochtgehalte in je lichaam.

Lymfevocht werkt als een filter voor vreemde stoffen, en gezwollen klieren helpen het lichaam bij het verwijderen van ziektekiemen, cellen en andere verontreinigende stoffen.

Opgezwollen klieren in de nek zijn waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt als je de term hoort. Naast je liezen, onder je kin, en je oksels kunnen ook de lymfeklieren in je lymfevaten opzwellen. Ze zijn zelfs een beetje op te bewegen als je je vingers gebruikt.

Wat te doen bij gezwollen lymfeklieren?

Lymfeklieren die slechts in één gebied van je lichaam opgezwollen lijken te zijn, worden “gelokaliseerde” lymfeklieren genoemd. En omdat een virus meestal de oorzaak is, is er niet echt een behandeling nodig; het gaat gewoon vanzelf over. Er is een geleidelijke vermindering van de grootte van de klieren.

Je arts kan u een antiviraal middel of antibioticum voorschrijven om bepaalde infecties (zoals een roze oog of tinea pedis) te behandelen.

Wanneer lymfeklieren op meer dan één plaats opzwellen (gegeneraliseerde zwelling van de lymfeklieren), wijst dit meestal op een ernstigere systemische ziekte (een ziekte die het hele lichaam aantast). Deze omvatten, maar zijn niet beperkt tot:

  • Ziekten van het immuunsysteem (zoals lupus of reumatoïde artritis).
  • Toxoplasmose.
  • Seksueel overdraagbare infecties (zoals HIV of syfilis).
  • Vele bacteriële infecties kunnen voorkomen (zoals de ziekte van Lyme of buiktyfus).
  • Infecties veroorzaakt door virussen (zoals mazelen of Epstein-Barr).
  • Kanker (zoals lymfeklierkanker of leukemie).

Deze aandoeningen vereisen een uitgebreidere en langere behandeling. Na afloop van de behandeling is het mogelijk dat uw lymfeklieren niet tot hun normale grootte terugkeren.

Wat zijn de oorzaken van vergrote lymfeklieren door stress en angst?

Gezwollen lymfeklieren in de hals als gevolg van stress

Het immuunsysteem bestaat uit lymfeklieren, kleine organen die overal in het lichaam te vinden zijn. De lymfeklieren van de hals, de romp, de borst en andere lichaamsdelen zijn gegroepeerd. Door het filteren van mogelijk schadelijke stoffen helpen ze ziekten en aandoeningen te voorkomen. In de lymfeklieren worden ook witte bloedcellen opgeslagen, die het lichaam helpen ziekteverwekkende bacteriën en andere deeltjes af te weren.

De lymfeklieren kunnen opzwellen en groter worden wanneer het lichaam onder stress staat of geïnfecteerd is. Koorts, congestie, onverklaarbaar gewichtsverlies, keelpijn en andere gerelateerde symptomen kunnen gepaard gaan met gezwollen lymfeklieren die gevoelig zijn bij aanraking. Na een infectie of ziekte nemen de lymfeklieren bij de meeste mensen weer hun normale grootte aan.

Stress kan leiden tot gezwollen lymfeklieren wat een voorbeeld is van een lichamelijk symptoom van een psychisch probleem dat met behulp van een Cursus Geestelijke Gezondheid beter kan worden. Hoewel het exacte mechanisme waardoor stress en angst lymfeklieren veroorzaken onbekend is, worden de twee vaak met elkaar in verband gebracht, vooral wanneer er ook andere lichamelijke symptomen van stress aanwezig zijn. Er is geen direct verband tussen gezwollen lymfeklieren en stress, maar stress, angst en andere psychische aandoeningen kunnen wel gezwollen lymfeklieren veroorzaken of een gevoel van pijn in het gebied waar lymfeklieren aanwezig zijn.

Gezwollen lymfeklieren in de nek als gevolg van angst

Zelfs het meest rustige individu kan worden beïnvloed door angst en stress, die beide verschillende fysiologische effecten kunnen hebben. Angst kan ertoe leiden dat de lymfeklieren als gevolg daarvan opzwellen. Vanwege hun temperamentvolle aard kunnen deze klieren ontstoken raken in tijden van stress; ze maken zich op voor een grote schoonmaak. 

Angstige mensen kunnen een klier groter zien dan hij is. Het opzwellen van de lymfeklieren is een veel voorkomend symptoom bij de aanwezigheid van een infectie, ziekte, of overmatige afvalstoffen in het lichaam. Uitzaaiing van kanker van elders in het lichaam is een zeldzamere oorzaak van de zwelling. Gezwollen lymfeklieren kunnen de angst voor kanker bij een toch al angstig persoon verergeren, ook al kan zwelling om verschillende redenen optreden en is kanker uiterst zeldzaam.

Gezwollen lymfeklieren in de hals als gevolg van spierspanning

Gezwollen lymfeklieren kunnen verschillende oorzaken hebben. Lymfeklierkanker is niet de meest voorkomende oorzaak van zwelling in de lymfeklieren. Ook stress kan ze doen opzwellen. 

Griep, amandelontsteking, keelontsteking en koorts zijn enkele van de meest voorkomende ziekten die verband houden met gezwollen lymfeklieren. In sommige gevallen kan de zwelling van de lymfeklieren het gevolg zijn van iets ernstigers. Lymfeklierkanker, reumatoïde artritis, HIV, mazelen, de ziekte van Hodgkin, tuberculose, lupus, syfilis, en andere ziekten kunnen ze veroorzaken.

Wat is de oplossing?

Volg de aanwijzingen op uw recepten zorgvuldig op. Als u denkt dat u een probleem hebt met uw medicatie, neem dan contact op met uw arts of verpleegkundige.

  • Niet vergeten, probeer er niet in te knijpen of aan te pulken;
  • Prik er niet in met een naald;
  • Het uitknijpen, draineren of aanprikken van een pijnlijke knobbel is niet aan te raden. Als u dit doet, kunt u de knobbel irriteren of ontsteken, of kunt u een ernstige bloeding veroorzaken. Er moeten bovendien anti-infectie maatregelen worden genomen;
  • Neem voldoende rust. Sta jezelf toe om in een langzamer tempo te gaan dan normaal
  • Zorg ervoor dat je veel water drinkt. Overleg met je arts voordat je meer drinkt wanneer je een nier-, hart- of leveraandoening hebt;
  • Naproxine (Aleve) of acetaminophen (Tylenol) zijn allemaal voorbeelden van pijnstillers die zonder recept verkrijgbaar zijn. Zorg ervoor dat je de instructies op het etiket leest en opvolgt voordatjeu het product gebruikt, en neem alleen medicijnen die door een arts zijn voorgeschreven. 

Een overdosis Tylenol (acetaminophen) kan gevaarlijk zijn. Acetaminofen is vaak te vinden in pijnstillers zoals Tylenol. Neem niet meer dan één pijnstiller tegelijk, tenzij je arts dat opdraagt.

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.