Boze zijn is normaal. Aristoteles’ boodschap moet echter in gedachten gehouden worden: “Iedereen kan woedend worden. Zo simpel is het. Woedend worden op de juiste persoon, in de juiste hoeveelheid, op het juiste moment, om de juiste reden, en op de juiste manier is niet zo eenvoudig.”

Wat is woede?

Mensen worden boos als ze denken dat ze moeten krijgen wat ze verdienen omdat iemand anders geen rekening heeft gehouden met hun belangen en heeft gehandeld op een manier die beter voor hen zou zijn geweest.

Wanneer een behoefte of een doel niet wordt vervuld, is dit een sterke emotionele reactie die gekenmerkt wordt door fysieke, motorische of cardiovasculaire activering, en getint is met woede. Het doel hiervan is om ons ongenoegen te uiten en dit te uiten. Het omvat een breed scala van functies die ons helpen ons aan te passen aan onze omgeving, waaronder de regulering en opbouw van interpersoonlijke en sociale relaties enerzijds en de organisatie en regulering van onze eigen, interne processen anderzijds.

Mensen in een sociale groep hebben als basisinstinct om onszelf te beschermen vóór anderen. Als we boos zijn, zijn we eerder geneigd actie te ondernemen. Door de kwestie opnieuw te onderzoeken, kunnen we meer geneigd zijn om een klacht in te dienen of een ander soort waarschuwing af te geven om verdere schade te voorkomen.

Hoe wordt woede gevormd?

Vijandig gedrag wordt vaak gebruikt als een manier om om te gaan met het gevoel dat onze belangen opzettelijk zijn geschonden door een andere persoon. Een persoon met wie wij samenleven moet rekening houden met onze gevoelens, zodat hij zijn gedrag kan corrigeren en veranderen wanneer dat wenselijk is. Ouders, leraren en leidinggevenden gebruiken woede om regels af te dwingen voordat straffen uitgedeeld worden. Iemand slecht behandelen of straffen met deze methode is echter geen goed idee.

Er zijn twee mogelijke uitkomsten als iemands woede wordt misbruikt:

Het is handig om grenzen te stellen aan de intensiteit, frequentie en duur van iemands woede vanwege het fysieke en emotionele ongemak dat het veroorzaakt.

De gewaarschuwde begrijpt dat waarschuwingen kunnen worden gebagatelliseerd na vele waarschuwingen en zonder bijkomende negatieve gevolgen.

Vijandigheid en agressie zijn complexere begrippen dan woede. Boosheid komt vaak voor, maar de andere houdingen en gedragingen van de vijandige persoon, zoals kleinzieligheid, wrok en agressiviteit, spelen ook een rol bij het eerste type. In tegenstelling tot boosheid hebben vijandigheid en agressie eerder betrekking op destructief en bestraffend gedrag dan op gevoelens.

Woede aanvallen veroorzaakt door communicatieproblemen

Geen aandacht schenken

Slecht luisteren eist op verschillende manieren zijn tol in relaties, die allemaal destructief kunnen zijn. Iemand die niet beleefd luistert, zegt: “Uh-huh…uh-huh,” als teken van lui luisteren. Wanneer het eenzijdig of chronisch is, en wanneer een partner zich realiseert dat veel van wat hij zegt niet wordt gehoord of onthouden, kan dit een relatie schaden. Het is slechts in lichte mate schadelijk. Er bestaat een risico dat iemand zich hierdoor ondergewaardeerd voelt.

Ontsporende persoonlijke relaties

Er zijn vele manieren waarop dit type communicatie zich kan uiten. Wanneer een partner ermee instemt iets te doen en het dan “vergeet” of het ermee eens lijkt te zijn, maar het tegenovergestelde zegt wanneer het onderwerp weer ter sprake komt, wordt de andere partner ondermijnd. Onenigheid over triviale zaken, vooral in het bijzijn van anderen, kan zich uiten in passief-agressief gedrag.

Woede die ontstaat als je gekwetst bent

Het meemaken van iets traumatisch of verontrustends laat een blijvende indruk achter. Emoties zijn vaak verbonden met de meest gedenkwaardige momenten in je leven. Een sterke emotionele band met een herinnering kan je helpen om die herinnering lang te onthouden.

Deze keer is het woede die je komt redden. Je voelt je niet graag bang, dus grijpen je lichaam en geest naar woede om je zeker te voelen.

Post-Traumatische Stress Stoornis (PTSS) kan de schuldige zijn als je intense emoties ervaart, zoals woede. Vooral wanneer deze niet passen in de context van de situatie (PTSS). 

Om je emoties onder controle te houden, moet je na een traumatische ervaring de normale verwerkingsvaardigheden van uw hersenen misschien opnieuw programmeren.

Als je tekenen van posttraumatische stressstoornis vertoont, is het een goed idee om een geestelijke gezondheidsdeskundige te raadplegen. Je woede kan gelinkt zijn aan de negatieve ervaringen die je in het verleden hebt gehad, zelfs als je niet de volledige effecten van het trauma voelt.

Woede aanval veroorzaakt door de omgeving

Boosheid is vaak een gevolg van je omgeving. Woede kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder stress, financiële problemen, misbruik, slechte sociale of familiale situaties, en buitensporige eisen aan uw tijd en energie. Woedeproblemen kunnen vaker voorkomen bij mensen die zijn opgevoed door ouders met dezelfde stoornis, vergelijkbaar met alcoholisme. Als je hersenen normaal niet reageren op serotonine, kun je moeite hebben om je emoties onder controle te houden. Je genen en het vermogen van je lichaam om met bepaalde chemicaliën of hormonen om te gaan, spelen ook een rol.

Hoe uit jij je woede?

Leren omgaan met woedeaanvallen begint met het besef dat je een uitdaging hebt. Vervolgens moet je vastberaden zijn om oplossingen te vinden. Woede-uitbarstingen zijn niet voor iedereen hetzelfde.

Potentieel gevaarlijke situaties herkennen en vermijden

Het herkennen van potentieel gevaarlijke situaties is een belangrijk onderdeel van het omgaan met een woede-uitbarsting. Alle omstandigheden die tot een woedeaanval kunnen leiden, vormen een gevaarlijke situatie.

Onderzoek de oorzaken en gevolgen van de situatie

Door de oorzaken en gevolgen van woedeaanvallen te onderzoeken, is het duidelijk dat ze niet de moeite waard zijn.

Tips om woedeaanvallen te voorkomen

Maak het jezelf niet te moeilijk

Het is niet alleen voor kinderen; tot tien tellen. Haal een paar keer diep adem en tel tot tien voordat je op een gespannen situatie reageert. Ontspanning kan worden bereikt door te vertragen. Afstand nemen van de persoon of situatie kan nodig zijn om je te helpen kalmeren.

Uit je woede zodra je gekalmeerd bent

Uit je frustratie in een vroeg stadium op een ferme, maar niet agressieve manier. Laat jezelf en je gevoelens gelden zonder anderen te kwetsen of er controle over uit te oefenen.

Doe aan lichaamsbeweging

Zelfs als je op het punt staat te ontploffen, kan lichamelijke activiteit een uitlaatklep zijn voor je woede. Als je merkt dat je woedend bent, ga dan wandelen, hardlopen of doe een andere fysieke activiteit die je ontspannend vindt. Je kunt je gelukkiger en meer ontspannen voelen door je bezig te houden met lichamelijke activiteit die verschillende hersenchemicaliën activeert.

Denk na voordat je iets zegt

Het is gemakkelijk om in het heetst van de strijd iets te zeggen waar je later spijt van krijgt. Neem voordat je iets zegt even de tijd om na te denken over wat je zegt, en geef anderen in de situatie de kans hetzelfde te doen.

Bedenk mogelijke oplossingen voor het probleem

Blijf niet stilstaan bij wat je woedend maakte, maar richt je op het oplossen van het probleem. Zijn er rommelplekken in de kamer van je kind? Een paar seconden later is de deur dicht. Onthoud dat woede niets oplevert en de situatie zelfs kan verergeren.

Veel Gestelde Vragen:

Welke psychische aandoening veroorzaakt woedeaanvallen?

Geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie, angst, langdurige stress, gewichtsverlies en PTSS kunnen ertoe leiden dat iemand (buitenproportioneel) boos wordt.

Hoe kalmeert u woedeaanvallen?

Door kalmte te oefenen tijdens een woedeaanval, door te oefenen en door na te denken voordat je gaat slapen, kun je je woede onder controle houden.

Wat veroorzaakt extreme woede?

Extreme woede wordt vaak veroorzaakt door onderliggende geestelijke gezondheidsproblemen, die door een negatieve prikkel kunnen worden uitgelokt.

Wat zijn de 3 soorten woede?

  • Passieve agressie
  • Openlijke agressie
  • Assertieve agressie

Hoe noem je een persoon die snel boos wordt?

Iemand die meestal snel boos wordt, wordt vaak passief-agressief genoemd.

Wat zijn tekenen van woedeproblemen?

Tekenen van woedeproblemen hebben te maken met geïrriteerd raken, geïrriteerd zijn, en zich snel boos voelen. Het is de reactieve mentaliteit die snel reageert op een negatieve situatie.

Wat zijn de 4 stadia van woede?

De vier stadia van woede zijn:

  • Geïrriteerd
  • Gefrustreerd
  • Vijandig
  • Woedend

Is woede een vorm van stress?

Boosheid kan een vorm van stress zijn omdat deze emoties met elkaar verbonden zijn. Boosheid wordt meestal veroorzaakt door geestelijke gezondheidsproblemen, waarbij stress een belangrijke rol speelt.

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.