Als je je zorgen maakt over geld of financiën – je bent niet de enige. Volgens de American Psychological Association (APA). Gezien de talrijke gezondheidsproblemen waarmee geldzorgen gepaard gaan, is dit zeer aanzienlijk. 

Als we het hebben over geldproblemen, komen alle financiële problemen waarmee een individu te maken heeft in gedachten. Piekeren over geld, het gebrek daaraan en het gevoel beroofd te zijn, vallen allemaal onder de paraplu van financiële stress. Bovendien kunnen geldproblemen uw geestelijke gezondheid verpesten en bijdragen aan gezondheidsproblemen op de lange termijn, zoals stress, angst, angst en depressie. 

Laten we alle componenten begrijpen die verband houden met financiële stress en wat u kunt doen als u er last van heeft. 

Een inleiding tot financiële en geldstress

Financiële en geldstress kan uw lichamelijke en geestelijke gezondheid ruïneren en uw relatie en kwaliteit van leven in gevaar brengen. Mensen met financiële problemen hebben waarschijnlijk een lager zelfbeeld, depressie, angst en verstoorde slaappatronen. De symptomen kunnen episodes van financiële stress verergeren en verlengen en depressie, angststoornisen paniekaanvallen veroorzaken.

Financiële stress wordt ook geassocieerd met het verhogen van het gevoel van schaamte, angst, woede, stemmingswisselingen en angst. Deze emoties kunnen de mentale gezondheid van een persoon beïnvloeden en leiden tot stress-eten, middelenmisbruik en andere ongezonde coping-mechanismen. 

Financiële stress kan uw lichamelijke en geestelijke gezondheid ernstig in gevaar brengen, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals:

 • Gewichtstoename
 • Slapeloosheid
 • Gewichtsverlies 
 • Sociale Angst
 • Diabetes
 • Hoge bloeddruk
 • Hartaandoeningen 
 • Flauwvallen
 • Relatieprobleem 
gezondheidsproblemen-veroorzaakt door-financieel- stress

Gezien de korte en lange termijn impact van financiële stress op de gezondheid van een individu, wordt het essentieel om de ernst ervan te beseffen. Goede begeleiding, aanpassing van de levensstijl en gezonde coping-mechanismen kunnen helpen bij het omgaan met financiële stress. 

Wat veroorzaakt financiële stress?

Financiële stress is universeel en kan op allerlei manieren gebeuren. Wat de ene persoon echter benadrukt, heeft mogelijk geen invloed op de andere. Financieel stressvolle situaties kunnen zijn: uw baan verliezen, voor een langere periode werkloos zijn, geen fulltime baan kunnen vinden, uw rekeningen niet kunnen betalen of de stijgende kosten van levensonderhoud niet aankunnen.

Hoewel zorgen maken over geld typisch is, is het krijgen van steun van cruciaal belang als dit van invloed is op uw relaties, fysieke of mentale gezondheid, of beide.

oorzaken van financiële stress

Hier zijn de zeven centrale financiële druk die de geestelijke gezondheid van een individu kunnen beïnvloeden:

 • Gebrek aan stabiel inkomen
 • Hypotheek of huur betalen
 • Een mooiere levensstijl willen betalen voor onderwijs
 • Niet genoeg geld hebben voor  een noodsituatie
 • Niet genoeg geld hebben om medische rekeningen te betalen
 • Niet met pensioen kunnen gaan
 • Schulden afbetalen

We hebben allemaal moeilijke tijden doorgemaakt, en de hierboven genoemde lijken vrij standaard. Toch hebben deze problemen onmiddellijke aandacht nodig wanneer ze uw mentale en fysieke gezondheid verstoren.

Hoe om te gaan met financiële stress

Omgaan met financiële stress kan moeilijk zijn, aangezien de basis van de oplossing is om geldzorgen op te lossen door voldoende financiën te krijgen. Er kunnen echter verschillende benaderingen worden gebruikt om met financiële stress om te gaan. Sommigen van hen worden als volgt opgesomd:

 • Zoek professionele hulp 
 • Schrijf u in voor een online cursus om uw geestelijke gezondheid te verbeteren
 • Praat met iemand
 • Maak een prioriteit van  wat u kunt controleren
 • Betaal essentiële rekeningen
 • Erken hoe u omgaat met stress gerelateerd aan geld
 • Vertrouw in uw gezin 
 • Begrijp de schuldencyclus

Deze benaderingen kunnen helpen omgaan met financiële stress, zodat een persoon niet bezwijkt voor paniekaanvallen of angst. Laten we dus eens kijken hoe u deze suggesties kunt implementeren om met stress

Professionele hulp krijgen

professionele hulp krijgen om met financiële stress om te gaan

Een diagnose is de eerste stap naar het behandelen en beheersen van financiële stress. Praat met uw arts, ga dieper in op uw symptomen en stel een diagnose. Een diagnose kan uw geestelijke gezondheidstoestand bevestigen. 

Na de diagnose kunt u de associatie van een therapeut of andere gezondheidswerker zoeken. Een andere praktische benadering om professionele hulp te krijgen bij het inschrijven voor online omcursussen stress te beheersen. U kunt deelnemen aan de oefening die is ontworpen om stress te beheersen of werken aan afleidingstechnieken om de symptomen die gepaard gaan met financiële stress te verbeteren. 

Praat met iemand

Financiële stress kan isolerend werken, maar het is essentieel om te onthouden dat u niet de enige bent. U kunt met uw vrienden, familie of medische professional praten. Tegenwoordig kun je online therapie zoeken waar je je problemen thuis met de therapeut kunt delen, dus gebruik deze optie om stress te verlichten.  

Geef prioriteit aan wat u kunt controleren

Aangezien financiële stress tot angst leidt, moet u prioriteit geven aan wat u kunt controleren. Het beheren en bijhouden van de uitgaven en het prioriteren van de uitgaven kan het gevoel van controle bevorderen. Denk na over de benodigdheden en plan dienovereenkomstig. Deze oefening kan u helpen om de aflossing van de schuld te visualiseren en een gevoel van kalmte te bevorderen. 

Betaal essentiële rekeningen

Financiële problemen kunnen andere problemen veroorzaken die het stressniveau van een persoon verder kunnen verhogen. Stelt u zich eens voor dat u al gestrest bent over uw financiën wanneer plotseling uw stroomvoorziening wordt onderbroken door wanbetaling.  Deze incidenten kunnen oplopen en stress en angst veroorzaken. Daarom is het cruciaal om de begroting dienovereenkomstig te plannen. Betaal essentiële rekeningen, zodat u geen last heeft van extra ontbering.

Erken hoe je omgaat met stress in verband met geld

Mensen zijn gewoontedieren, en dit gezegde is ook waar als we kijken naar de reactie van een individu op financiële stress. Noteer hoe u reageert op deze stress, de targetingfactor, waar u aan denkt en de onmiddellijke symptomen. Deze analyse kan u helpen bij het identificeren van het begin van angst, paniek of paniekaanval om de volgende aflevering in de beginfase te beheersen. 

Vertrouw op je familie

Je familie kent je, ze waren bij je in alle ups en downs van het leven, dus financiële stress zou geen uitzondering moeten zijn. Door met uw familie over uw financiële kwestie te praten, kunt u de last delen, en in de meeste gevallen zullen ze u een advies geven of een schouderklopje geven!

De schuldencyclus begrijpen

Een van de langetermijnbenaderingen om met financiële stress om te gaan, is het vermijden van geldgerelateerde problemen, met name schulden. Aangezien financiële stress voornamelijk wordt veroorzaakt door te denken dat ze de schuld niet kunnen afbetalen, kan het plannen van de schuldteruggave helpen. Het begrijpen van de schuldencyclus is ook belangrijk, waarbij u een lening krijgt en een andere om de vorige terug te betalen, wat bijdraagt ​​aan financiële stress. 

Invloed van financiële stress op de geestelijke gezondheid

Financiële stress kan, net als elke andere vorm van stress, een negatieve invloed hebben op uw geestelijke gezondheid. Het kan leiden tot angst, depressie en stemmingswisselingen en beïnvloedt alle relaties in je leven. Financiële moeilijkheden veroorzaken stress en angst, wat de geestelijke gezondheid verslechtert en het financiële welzijn beïnvloedt. Het is een vicieuze cirkel die nooit eindigt.

Isolatie en stigma rond schulden kunnen ervoor zorgen dat je je eenzaam en depressief voelt. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten als we het hebben over de impact van financiële stress op de geestelijke gezondheid. 

Financiële stress kan uw geestelijke gezondheid verpesten en andere gerelateerde symptomen veroorzaken, waaronder klinische depressie, paniekaanvallen en angst. Daarom is het belangrijk om financiële stress als een medisch noodgeval te beschouwen en deze onmiddellijk te behandelen.

Samenvatting

Gezondheid is een van de meest waardevolle aspecten van iemands leven. Of je het nu hebt over fysieke of mentale gezondheid – het is essentieel om de impact van financiële stress op de dagelijkse routine te identificeren. Het kan je gemoedsrust en je emotionele welzijn verpesten. 

Verschillende zelfhulptechnieken kunnen helpen om financiële stress te beheersen, maar u bent niet de enige op deze reis. U kunt zich inschrijven voor online cursussen over stressbeheer en hulp zoeken bij experts die u kunnen begeleiden bij het beheren van uw geldproblemen. Als de symptomen van financiële stress verergeren, roep dan onmiddellijk medische hulp in. 

Financiënbeheren en de hierboven besproken benaderingen volgen kan u helpen sereniteit te vinden en uw leven vredig te maken.

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.