Flauwvallen is wanneer een persoon het bewustzijn verliest. Het gebeurt vanwege een plotseling gebrek aan bloedtoevoer naar de hersenen. De persoon kan enkele seconden of minuten het bewustzijn verliezen en herstellen wanneer de bloedstroom normaliseert. 

Oorzaken van flauwvallen kunnen variëren van uitdroging en zwakte tot een ernstig traumatisch incident. Een persoon met diabetes zal waarschijnlijk flauwvallen bij een plotselinge daling van de bloedsuikerspiegel. 

In deze blog gaan we dieper in op de oorzaken van flauwvallen. Lees verder om dat te lezen, de symptomen ervan en manieren om flauwvallen te voorkomen. 

Flauwvallen door stress

Wat is flauwvallen en wanneer gebeurt het

Stress en flauwvallen hebben een hoge correlatie. Niet iedereen met stress valt flauw, maar het is wel zo dat een persoon bewusteloos kan raken door stress.

Deze aandoening wordt Vasovagale syncope genoemd. Het is een van de reflexen van het lichaam op een plotselinge verandering of schok in de omgeving waardoor uw hartslag en bloeddruk plotseling dalen. De vasovagale reactie treedt op wanneer een stress-inducerende gebeurtenis de lichaamsreflex activeert. Als gevolg hiervan 

vertraagt ​​​​het hart en pompt het minder bloed, waardoor de bloeddruk daalt. De hersenen krijgen geen verse toevoer van zuurstofrijk bloed en de persoon valt flauw. 

Het herstel van een vasovagale syncopereactie is vrij snel en begint ongeveer een minuut na het flauwvallen. Na het flauwvallen moet u echter ten minste 15-30 minuten blijven liggen, anders bestaat het risico dat u opnieuw het bewustzijn verliest. We zullen hieronder in deze blog ook bespreken hoe je flauwvallen door angst kunt voorkomen, dus lees verder. 

En omdat dit ineens gebeurt, is de kans op blessures groter. Sommige mensen vallen op hun hoofd, waarvoor een consult met de arts nodig is. Maar als je je afvraagt ​​of je dood kunt gaan door flauw te vallen, dan is het antwoord nee. Dat is uiterst onwaarschijnlijk. 

De vasovagale syncopereactie treedt binnen enkele seconden op, maar u kunt het herkennen aan de symptomen. Enkele tekenen die op het punt staan ​​om flauw te vallen zijn:

  • Kleur die uit uw gezicht wegtrekt
  • Duizeligheid 
  • Misselijkheid
  • Plotseling koud
  • Zweet 
  • Wazig en mistig zien

Als u weet dat de oorzaak van uw flauwvallen stressgerelateerd is, moet u actief op zoek gaan om dit onder controle te krijgen spanning. U kunt dit doen door proactief te zijn, uw tijd beter te beheren en dingen op prioriteitsbasis te doen. 

Als u echter nog steeds niet in staat bent om met stress om te gaan, kunt u deskundige begeleiding zoeken. Een professional kan u een-op-een training geven om stress en angst te beheersen. De tips en trucs die ze delen, zorgen ervoor dat je stressvolle situaties alleen kunt aanpakken en er niet aan zult bezwijken. 

Flauwvallen van angst

Flauwvallen van angst

Angst en flauwvallen gaan vaak hand in hand. Voor sommige mensen is de reactie op een dreiging of gevaar niet “vechten of vluchten”, maar flauwvallen. 

Wanneer een persoon iets beangstigend of eng ziet, wordt het emotiecentrum in de hersenen geactiveerd, dat een signaal naar de hersenstam stuurt. De hersenstam verbindt zowel de hersenen als het ruggenmerg. Hier wordt het signaal naar het ruggenmerg gestuurd om de bloedvaten te verwijden. Naarmate de bloedvaten verwijden en de druk daalt, zou de hartslag moeten versnellen. 

Het signaal wordt echter verward voor mensen die flauwvallen. In plaats van de hartslag te versnellen, vertraagt ​​de hartslag. De verwijde bloedvaten en de trage hartslag zorgen ervoor dat de bloeddruk plotseling daalt en flauwvallen veroorzaakt. 

Dit kan gebeuren in enge of walgelijke situaties zoals het zien van naalden of bloed, of gebeuren als gevolg van stress, fysiek of emotioneel trauma of pijn.

Oorzaken van flauwvallen

Oorzaken van flauwvallen

Het is moeilijk te zeggen waarom iemand flauwvalt. Het kan te wijten zijn aan een van de vele factoren. Enkele van de oorzaken van flauwvallen zijn:

  • Snel opstaan ​​vanuit een liggende positie 
  • Uitgedroogd of niet genoeg water hebben gedronken
  • Het te warm hebben
  • Erg van streek zijn, boos zijn of hevige pijn hebben
  • Hartproblemen
  • Alcoholgebruik
  • Drugsgebruik

Sommige van deze oorzaken, zoals uitdroging of het te warm hebben, zijn redenen waar u zich geen zorgen over hoeft te maken. Andere oorzaken kunnen echter een ernstig risico vormen. Alcohol- en drugsgebruik kan leiden tot andere ernstige problemen en hartproblemen moeten met voorrang worden aangepakt. 

Symptomen van flauwvallen

Symptomen van flauwvallen zoals duizeligheid

Zelfs als iemand uit het niets lijkt flauw te vallen, moet hij of zij enkele symptomen hebben ervaren voordat hij viel. Enkele van de symptomen van flauwvallen zijn:

  • Duizeligheid
  • Verkouden worden of koud gaan zweten 
  • Onduidelijke spraak
  • Misselijkheid in de maag 
  • Een mistig of wazig zicht

Hoe flauwvallen te voorkomen?

voorkom flauwvallen door een vuist te maken

Als je herhaaldelijk flauwvalt, moet je kijken wat de oorzaak is. Is het wanneer u plotseling wakker wordt of andere plotselinge schokkerige bewegingen maakt? Zo ja, vermijd die dan te doen. 

Afgezien daarvan zijn er enkele dingen die u kunt doen om te voorkomen dat u flauwvalt. 

  1. Eet regelmatig: Dit klinkt misschien vrij eenvoudig, maar het zal je verbazen hoeveel scholieren en studenten flauwvallen omdat ze onvoorzichtig zijn met hun maaltijden. Het overslaan van maaltijden, vooral het ontbijt, verzwakt het lichaam. Eet dus met regelmatige tussenpozen om de bloeddruk op peil te houden en flauwvallen te voorkomen. 
  2. Blijf gehydrateerd: een laag watervolume in uw bloed kan een daling van de bloeddruk veroorzaken. Dus neem je bidon overal mee naartoe. Drink veel water, vooral tijdens de warmere maanden. 
  3. Maak een vuist: Als u het gevoel krijgt flauw te vallen, maak dan een vuist. Het zorgt ervoor dat het bloed met hogere druk stroomt en helpt flauwvallen te voorkomen. 
  4. Span uw armen: door uw armen te spannen blijft u waakzaam en stijgt de bloeddruk iets, waardoor u flauwvallen kunt voorkomen. 
  5. Kruis je benen: kruist of gaat liggen, kan het bloed naar je hersenen stromen, waardoor zuurstofgebrek daar wordt voorkomen en dus flauwvallen wordt voorkomen. 
  6. Knijp uw dijen samen: het helpt bij het handhaven van de bloeddruk en voorkomt dat u flauwvalt.
  7. Neem wat zout: Een natriumarm dieet is niet voor iedereen ideaal. Er is wat natrium in uw bloed nodig om de bloeddruk op peil te houden. Een manier om uw bloeddruk onmiddellijk te verhogen als deze daalt, is door wat zout onder uw tong te houden. 
  8. Zitten in een stoel: Flauwvallen tijdens het zitten in een stoel is uiterst onwaarschijnlijk. Pak dus een stoel en ga zitten zodra je voelt dat je gaat flauwvallen. 

Wat moet je doen als iemand flauwvalt?

Wat te doen als iemand flauwvalt

Als iemand flauwvalt, dan zijn dit de dingen die u onmiddellijk moet doen: 

  • Controleer of de luchtweg van de persoon vrij is en of hij goed kan ademen. 
  • Controleer of hun hart normaal klopt. 
  • Til hun voeten op zodat het bloed van hun benen naar hun hersenen stroomt.
  • Roep onmiddellijk medische hulp in als ze geen tekenen van onmiddellijk herstel vertonen. 

Wat moet je doen als iemand weer bij bewustzijn komt na een flauwte?

Bied onmiddellijk water aan nadat de persoon weer bij bewustzijn is

Hier is een lijst met dingen die u moet doen na het flauwvallen.flauwvallenweer bij bewustzijn komt, moet u het volgende doen: 

  • Geef hem of haar water zodat zijn bloeddruk stijgt. Vraag hen of hun hoofd pijn doet, zoals sommige mensen, dus krijg hoofdpijn na het flauwvallen. 
  • Vraag ze om minstens 15-30 minuten te gaan liggen. Als u onmiddellijk probeert op te staan ​​nadat u weer bij bewustzijn bent, kan dit leiden tot opnieuw flauwvallen. Ze moeten zich ook moe voelen na het flauwvallen, dus even uitrusten is noodzakelijk. 
  • Controleer of de persoon letsel heeft opgelopen tijdens het vallen. Vraag hen of hun hoofd pijn doet en kijk of ze snijwonden of vlekken hebben opgelopen. 
  • Blijf aan hun zijde totdat ze zich beter voelen. Dit zal hen ook helpen om rustiger te worden en geen angst voor flauwvallen te ontwikkelen. 

Als ze zich beter voelen, vraag ze dan om naar voren te gaan zitten met hun hoofd onder hun schouders. Hierdoor kan vers bloed naar hun hersenen stromen.

Samenvattend

Flauwvallen en manieren om dit te voorkomen

Flauwvallen is wanneer een persoon het bewustzijn verliest. Het gebeurt vanwege een plotseling gebrek aan bloedtoevoer naar de hersenen. De persoon kan enkele seconden of minuten het bewustzijn verliezen en herstellen wanneer de bloedstroom normaliseert. Het is niet ernstig tenzij het herhaaldelijk gebeurt zonder duidelijke reden, of de persoon ernstig letsel oploopt wanneer hij valt. 

Het kan het gevolg zijn van uitdroging of niet genoeg eten, het te warm hebben, erg overstuur zijn, vanwege hartproblemen of alcohol- en drugsgebruik. De persoon kan zich duizelig, misselijk en misselijk voelen in de maag voordat hij flauwvalt. 

U kunt flauwvallen voorkomen door regelmatig te eten en uzelf gehydrateerd te houden. Als je het gevoel hebt dat je flauwvalt, ga dan zitten, span je vuisten en span je armen. Deze helpen je bij bewustzijn te blijven. 

Wanneer een persoon weer bij bewustzijn komt, laat hem dan wat water drinken. Kijk of ze gewond zijn geraakt tijdens het flauwvallen en zorg ervoor dat ze 15-30 minuten gaan liggen nadat ze weer bij bewustzijn zijn gekomen. 

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.