Relaties zijn nooit gemakkelijk, maar sommige mensen glijden er vanzelf en zonder angst in. Voor anderen is het aangaan en onderhouden van een relatie niet zo eenvoudig, omdat het een bron van grote spanning is. 

Als je dit leest, is dat waarschijnlijk omdat je die angst wil overwinnen – omdat je een deel van jou wil delen met een andere persoon en een relatie kan opbouwen die je veiligheid en stabiliteit geeft.

Nu kun je afscheid gaan nemen van die onzekerheden, want we zullen je helpen de bindingsangst te overwinnen.

Wat is bindingsangst?

Bindingsangst of gamofobie impliceert een angst voor het onderhouden van een langdurige relatie. Die angst genereert angst, dus de persoon kan een relatie niet lang volhouden. 

In veel gevallen verwart de persoon de gevoelens die de bindingsangst veroorzaken en de behoefte om weg te komen met het gebrek aan liefde. Als je onder druk wordt gezet om een ​​verbintenis aan te gaan, zul je waarschijnlijk de relatie beëindigen en er later spijt van krijgen.

Een van de essentiële kenmerken van bindingsangst is het onvermogen om een ​​langdurige relatie in stand te houden. Dat betekent niet dat de persoon niet van haar partner houdt, maar de gevoelens bij het vooruitzicht van verbintenis kunnen overweldigend of zelfs beangstigend zijn, wat uiteindelijk een vluchtreactie teweegbrengt.

Oorzaken van bindingsangst

Hoewel de bindingsangst historisch gezien typisch is voor mannen, zijn veel vrouwen bang hun onafhankelijkheid te verliezen.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van bindingsangst. Toch is een van de meest prominente het observeren van de relaties die vallen. Hier zijn enkele van de factoren die bindingsangst kunnen veroorzaken. 

 • Eerdere mislukte relatie
 • Ouders zien vechten
 • Gescheiden ouders
 • Geobserveerd of ervaren jeugdtrauma
 • Huiselijk geweld
Oorzaken van bindingsangst

Stel dat iemand tijdens zijn jeugd misbruik of trauma heeft opgelopen of is blootgesteld aan gecompliceerde gezinsdynamieken. In dat geval kan hij enige terughoudendheid ervaren om een ​​stabiele relatie te onderhouden. Het identificeren van de onderliggende oorzaken van bindingsangst is cruciaal voor het selecteren van een effectieve behandelings- en managementstrategie. 

Bindingsangst Symptomen

Symptomen van bindingsangst kunnen variëren. Sommige mensen kunnen extreme symptomen ervaren, terwijl bindingsangst voor sommigen een klein ongemak kan veroorzaken.

Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen die verband houden met bindingsangst:

 • Gebrek aan beslissingsvermogen
 • Moeite met het uiten van emoties
 • Constant negatief denken over de relatie
 • Angst voor verlating
 • te veel controle
 • De partner of de relatie de schuld
 • Onzekerheid over het emotioneel meer betrokken raken dan de partner

Al dezefactoren kunnen uw relaties verpesten en bijdragen aan bindingsangst. Ook al lijken ze klein, ze kunnen een negatief effect hebben op je mentale, fysieke en emotionele welzijn. De bindingsangst is ook de voorbode van de volgende aandoeningen. 

 • Sociale angst
 • Maagklachten of indigestie (dyspepsie)
 • Paniek 
 • Angst
 • Beven of beven
 • Stress
 • Koude rillingen
 • Duizeligheid en
 • Misselijkheid
 • Overmatig zweten (hyperhidrose)
 • Kortademigheid (dyspnoe)
 • Hartkloppingen.

Omdat bindingsangst zich manifesteert in andere gezondheidsproblemen, waaronder paniekstoornis en paniekaanvallen, moet u de symptomen serieus nemen en probeer praktische tips tegen paniekaanvallen en de juiste diagnose stellen.

Hoe de angst voor toewijding te overwinnen? 

Je angst beheersen en de bindingsangst overwinnen kan ingewikkeld zijn, maar hier zijn enkele managementbenaderingen die kunnen helpen. 

Online cursussen angstbeheersing: Angst voor angst kan worden behandeld door je in te schrijven voor een online cursus angstbeheersing. Deze cursussen zijn bedoeld om de triggerfactoren te identificeren en een behandelingsoptie te bespreken die voor u werkt.

Voorkom misverstanden: de ritmes van elk lid van het paar vallen mogelijk niet samen. Daarom is het altijd belangrijk om over gevoelens te praten om misverstanden in de relatie te voorkomen.

De reden vinden: je moet analyseren waarom je misschien bang bent voor betrokkenheid en eraan werken om dat probleem op te lossen.

Oefen een positieve mindset: waardeer het positieve van de relatie en denk erover na. Het kan helpen de waarde van een relatie en de aanwezigheid van de partner in uw relatie vast te stellen. 

Denk aan de toekomst: je moet nadenken over hoe het leven met en zonder deze persoon op middellange en lange termijn zal zijn.

Beheers uw reacties: Vermijd impulsiviteit, die tot schadelijke gevolgen kan leiden.

Acceptatie: Weet dat die irrationele gedachten deel uitmaken van je ongemak en niet van de relatie die je hebt.

Begin met het nemen van belangrijke beslissingen: de tijd laten verstrijken lost geen relaties op. Het is essentieel om te leren beslissingen te nemen over ernstige situaties.

Bespreek het probleem: Als je bang bent om in de steek gelaten te worden, is het essentieel om met anderen te praten.

Deze benaderingen bieden de basis om rationeel over uw relatie na te denken. U krijgt weer vertrouwen en waardeert uw partner wanneer u deze benaderingen gaat oefenen.

Veel Gestelde Vragen:

Wat veroorzaakt verbintenisfobie bij mannen?

Verbintenisfobie bij mannen wordt voornamelijk veroorzaakt door onopgeloste jeugdtrauma’s, waaronder echtscheiding van ouders. Stel bijvoorbeeld dat mannen hun ouders zagen vechten over onbeduidende kwesties, en dat het huwelijk eindigde in een scheiding. In dat geval ontwikkelen ze de angst dat hen hetzelfde overkomt dat een verbintenisfobie kan veroorzaken.

Zijn verbintenisproblemen een psychische aandoening?

Commitmentproblemen worden geclassificeerd als angststoornis. Wanneer ze worden geconfronteerd met situaties die toewijding vereisen, kunnen mensen met bindingsproblemen mentale pijn en emotionele trauma’s doorstaan.

Kan een verbintenis-fobische man verliefd worden?

Angst en liefde zijn niet onverenigbaar met elkaar. Dit houdt in dat commitment-fobische mannen verliefd kunnen worden.

Wat zijn tekenen van commitment-problemen?

De tekenen van verbintenisproblemen zijn onder meer het vermijden van het maken van plannen met uw partner, inconsistent gedrag, vertraagde antwoorden en gebrek aan emotionele gehechtheid.

Welk jeugdtrauma veroorzaakt bindingsproblemen?

Echtscheiding tussen ouders is het belangrijkste jeugdtrauma dat verbintenisproblemen kan veroorzaken.

Is bindingsangst erfelijk?

Nee, bindingsangst wordt voornamelijk ontwikkeld door ervaring en omgevingsfactoren zoals liefdesverdriet, eerdere gewelddadige relatie, huiselijk geweld en het zien van relaties.

Wat is het verschil tussen commitment-angst en verlatingsangst?

In het geval van verlatingsangst is er een sterk verlangen om afwijzing te vermijden en een angst om liefde te verliezen. Tegelijkertijd is commitment-angst gericht op de angst om te emotioneel betrokken te zijn bij je partner. Daarom vermijd je om met hen aan je toekomst te denken.

Conclusie

Verschillende kenmerken zoals emotionele instabiliteit, assertiviteit, onafhankelijkheid, constante partnerconflicten en emotionele afhankelijkheid kenmerken een individu. 

Omdat twee mensen evenzeer betrokken zijn bij het slagen of mislukken van een relatie, moet je met je partner over alle problemen praten, inclusief bindingsangst.

Door middel van managementstrategie kan u uw angstaanvallen onder controle krijgen, we raden u aan contact op te nemen met een professional in de geestelijke gezondheidszorg om een ​​permanente oplossing te vinden. 

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.