Ooit iemand horen zeggen “oh, ik vind het absoluut geweldig om hierin te falen?” Ja, dat gebeurt inderdaad nooit. Niemand vindt het leuk om te falen in welke taak dan ook.
Hoewel iedereen een zekere mate van faalangst ervaart, kunnen degenen die aan faalangst lijden buitensporige niveaus van stress en zorgen ervaren die hun dagelijks leven kunnen beïnvloeden.
Faalangst, ook bekend als Atychiphobia, is een hardnekkige en vaak irrationele angst om te falen op welk gebied van het leven dan ook. De ernst van de angst kan van persoon tot persoon verschillen. Een beetje angst kan zelfs goed zijn, omdat het je scherp houdt en je stimuleert om harder te werken. Maar in het uiterste geval kan de angst om te falen iemand ervan weerhouden om verder te gaan, zijn doelen in het leven te bereiken, of zelfs maar iets uit te proberen.
In deze blog gaan we dieper in op wat faalangst is, de symptomen van prestatieangst en tips om je te helpen je angst om te falen te behandelen.
Wat is faalangst of prestatieangst
Faalangst is een psychologische aandoening waarbij een persoon angst en stress ervaart bij het denken aan of het voorbereiden op mogelijke mislukkingen. Deze aandoening kan ertoe leiden dat een persoon risicovolle activiteiten of taken helemaal vermijdt, uit angst dat hij of zij niet zal slagen.

Angst om te presteren is een angst om in het openbaar te spreken of in een andere situatie waarin anderen een oordeel over je kunnen vellen. Het kan zich uiten in lichamelijke symptomen zoals trillen, zweten en bijna verlammende zelftwijfel. Het is zelfs bekend dat stress misselijkheid kan veroorzaken.
Mensen die lijden aan prestatieangst kunnen zich buitensporig veel zorgen maken of zelfs overspannen raken bij de gedachte dat ze een bepaalde taak moeten uitvoeren. De angst kan voortkomen uit de overtuiging dat ze zullen worden afgewezen, vernederd, of niet in staat zullen zijn om de taak goed uit te voeren.
Elke situatie of levensgebeurtenis kan bij iemand faalangst opwekken. Het kan optreden voor een publiek optreden, ook wel bekend als plankenkoorts. Sommige mensen kunnen het zelfs ervaren als ze een eenvoudige taak uitvoeren, zoals parallel parkeren voor hun vrienden of het maken van een belangrijke toets op school, wat wordt geassocieerd met cognitieve prestatieangst. Zelfs ervaren atleten of topartiesten kunnen soms bang zijn om te falen, waardoor hun prestaties worden beïnvloed.
Er zijn verschillende vormen van prestatieangst, variërend van mild tot extreem. In zijn milde vorm kan het zich voordoen als een passieve faalangst, waarbij iemand uitstelgedrag vertoont voordat hij aan een taak begint om zijn angst te vermijden of zich nerveus voelt door de angst.
Aan de andere kant kan ernstige prestatieangst gepaard gaan met veel ernstiger symptomen. Een persoon kan bijvoorbeeld paniekaanvallen krijgen of zich zelfs verlamd voelen van angst.
Na verloop van tijd kunnen de constante angst en bezorgdheid een patroon worden dat moeilijk te doorbreken is. Het kan iemands dagelijks leven gaan belemmeren en invloed hebben op persoonlijke relaties of zelfs op zijn productiviteit op het werk. Het kan hen tegenhouden om vooruitgang te boeken in het leven en hun volledige potentieel te bereiken. Daarom is het zo belangrijk om hulp te zoeken bij prestatieangst voordat het uit de hand loopt.
Oorzaken van faalangst
Elke keer dat je je zorgen maakt over de uitkomst van een bepaalde gebeurtenis, kan de nervositeit leiden tot faalangst. Soms kan een eerdere ervaring van een mislukking uitmonden in een levenslang geval van prestatieangst. Soms kan het kijken naar anderen die met angst leven, dezelfde angst bij jou opwekken.
Er zijn veel verschillende oorzaken van prestatieangst.
Oorzaken van faalangst bij kinderen
Faalangst bij kinderen komt meestal voort uit de verwachtingen van hun ouders en wat zij van hun kinderen vinden. Als kinderen bang zijn dat hun ouders minder van hen zullen houden als ze niet zo goed presteren, of dat hun ouders anders over hen zullen denken, kan dat een natuurlijke weg naar faalangst zijn.
Ze worden nerveus en angstig telkens als ze voor een uitdagende taak staan. Uiteindelijk leidt dit ertoe dat ze niet het beste van zichzelf geven bij elke taak in afwachting van mislukking. Als er niet tijdig iets aan wordt gedaan, kan deze angst nog lang nadat ze volwassen zijn geworden voortduren.
Andere veel voorkomende oorzaken van faalangst bij kinderen zijn:
- Een laag gevoel van eigenwaarde of weinig zelfvertrouwen hebben.
- Vroeg in het leven veel mislukkingen of tegenslagen ervaren.
- Geplaagd of gepest worden door klasgenoten.
- Negatieve feedback krijgen van leraren of andere volwassenen.
- Het gevoel hebben dat je niet goed genoeg of slim bent
Oorzaken van prestatieangst bij volwassenen
Zoals eerder gezegd, is prestatieangst iets wat iemand met zich mee kan dragen van zijn kindertijd tot zijn volwassenheid.
Er zijn een aantal verschillende oorzaken van faalangst bij volwassenen. Ze kunnen het gevoel hebben dat ze moeten slagen om hun gevoel van eigenwaarde te behouden, en wanneer ze niet slagen, hebben ze het gevoel dat ze gefaald hebben. Dit kan leiden tot veel angst en stress.
Een andere veel voorkomende oorzaak van prestatieangst is perfectionisme. Mensen kunnen het gevoel hebben dat ze alles perfect moeten doen, want anders zijn ze niet goed genoeg. Dit kan leiden tot veel druk en stress, wat ook angst kan veroorzaken.
Soms ontwikkelen mensen prestatieangst vanwege traumatische ervaringen of herinneringen. Iemand die seksueel is aangerand, kan zich bijvoorbeeld angstig en gestrest gaan voelen als hij in het openbaar dingen moet doen die hem in een situatie kunnen brengen waarin hij opnieuw kan worden aangerand.
Er zijn ook een aantal psychologische factoren die kunnen bijdragen tot prestatieangst. Iemand die bijvoorbeeld in zijn persoonlijke leven met veel stress of angst te maken heeft, kan zich overweldigd gaan voelen als hij iets moet doen waarbij hij in het openbaar moet spreken of optreden.
Ten slotte zijn er een aantal fysieke factoren die kunnen bijdragen aan prestatieangst. Als iemand bijvoorbeeld veel nerveuze energie heeft, kan hij zich angstig en gestrest gaan voelen als hij iets moet doen in het bijzijn van andere mensen. Of, als iemand veel adrenaline door zijn lichaam heeft stromen, kan hij zich angstig gaan voelen wanneer hij in een situatie is waarin hij kalm en rustig moet zijn.
Het is je misschien opgevallen dat we in dit gedeelte herhaaldelijk de nadruk hebben gelegd op “stress”. Dit komt omdat stress de oorzaak is van prestatieangst en faalangst bij volwassenen. Daarom is het voor volwassenen uiterst belangrijk om in detail te begrijpen wat stress is en wat de oorzaken ervan zijn.
Als je te maken hebt met prestatieangst, is het belangrijk om de oorzaak of oorzaken te identificeren, zodat je ze kunt aanpakken en je beter gaat voelen.
Symptomen van faalangst

De symptomen van faalangst kunnen variëren naargelang de ernst van de aandoening. Sommige mensen voelen zich alleen een beetje nerveus, terwijl anderen last kunnen hebben van regelrechte paniekaanvallen. Terwijl nervositeit draaglijk is, zijn paniekaanvallen dat niet. Daarom is het voor iemand die last heeft van podiumangst belangrijk om te weten wat paniekaanvallen zijn en hoe ze ontstaan. Als je worstelt met paniekaanvallen, het is belangrijk om een paniekaanval te voorkomen met de hulp van een professional. Er zijn veel middelen beschikbaar die je kunnen helpen je symptomen te beheersen en je triggers te begrijpen. U kunt ook overwegen om een cursus over paniekaanvallen te volgen, die hulpmiddelen en technieken kan bieden om met de aandoening om te gaan.
Hier zijn een paar veel voorkomende symptomen waar je op kunt letten:
- Denken dat je niet over de juiste vaardigheden of capaciteiten beschikt om een bepaalde taak uit te voeren
- Denken dat je je doelen niet kunt bereiken
- Voortdurend uitstellen van iedere taak
- Mensen van tevoren waarschuwen dat je slecht presteert om hun verwachtingen laag te houden
- Voortdurend je capaciteiten onderschatten en ondermijnen
- Bang zijn om anderen teleur te stellen met jouw mislukkingen
- Gevoelens van stress voordat je taken uitvoert
- Slapeloosheid, spijsverteringsproblemen, vermoeidheid en andere lichamelijke klachten als gevolg van overdenken
Hoe faalangst te behandelen en prestatieangst te overwinnen

Faalangst is heel goed te behandelen en met de hulp van een professional kan men prestatieangst en de problemen die de angst om te falen veroorzaakt, overwinnen.
Hier volgen een aantal tips om deze angsten te helpen overwinnen:
Prestatie-angsttherapie
Een van de beste manieren om prestatieangst te behandelen is door samen te werken met een gekwalificeerde zorgverlener, zoals een therapeut of psychiater. Dergelijke professionals kunnen je helpen je angst en bezorgdheid te overwinnen door verschillende methoden toe te passen.
Ze kunnen je bijvoorbeeld begeleiden bij het praten over je faalangst en de mogelijke redenen waarom je die angst hebt, en je vervolgens helpen de irrationele gevoelens te overwinnen een chronische angst symptomen. Ze kunnen je Cognitieve Gedragstherapie (CGT) voorschrijven, waarbij ze daadwerkelijk proberen de gedachtepatronen en het gedrag achter je prestatieangst te veranderen.
Daarnaast kan een professional je ook gewoon bepaalde mechanismen of specifieke praktijken aanleren die je op elk moment kunnen helpen om met je angst om te gaan. Bijvoorbeeld, als je handen klam worden van angst, kan je therapeut je helpen daarmee om te gaan door je te laten geloven dat het komt door opwinding in plaats van angst. In sommige gevallen kan een arts zelfs medicijnen voorschrijven om je te kalmeren.
Deze vorm van therapie kan heel nuttig zijn, omdat het mensen kan helpen hun angst te begrijpen en te beheersen.
Overtuig jezelf ervan fouten te maken en ervan te leren
Het is normaal om angstig te zijn om fouten te maken. Niemand wil toch het gevoel hebben dat hij zijn tijd verspilt of zichzelf voor schut zet. Maar de waarheid is dat fouten maken een essentieel onderdeel is van leren en succesvol worden.
Denk aan enkele van de meest succesvolle mensen ter wereld. Hebben zij bereikt wat ze nu zijn zonder fouten te maken? Natuurlijk niet. Sterker nog, velen van hen hebben gesproken over hoe belangrijk het is om fouten te omarmen en ervan te leren.
Om jezelf ervan te overtuigen dat fouten maken normaal is en niets om je druk over te maken, begin je met het herdefiniëren van wat falen voor jou betekent. In plaats van mislukking te associëren met een gebrek aan competentie of vaardigheid, zie het als een kans om te leren. Beschouw het als een uitdaging die je met beide handen moet aanpakken.
Je moet ook praktischer zijn. Als je weet dat je faalangstig bent, probeer het dan af te breken en er logisch over na te denken. Wat is de meest waarschijnlijke uitkomst van de situatie? Wat is het ergste scenario en is het echt zo erg als je denkt? Wat zijn de stappen die je kunt ondernemen om de kans op het ergste scenario te verkleinen?
Het helpt ook om je voor te bereiden op verschillende situaties. Als de angst voortkomt uit een angst voor spreken in het openbaar, oefen dan niet alleen in je eentje. Oefen liever in het bijzijn van vrienden, zodat je eraan gewend raakt om voor een publiek te spreken.
Het belangrijkste is dat je leert om aardiger voor jezelf te zijn. Accepteer het feit dat sommige mislukkingen in het leven onvermijdelijk zijn en gewoon buiten je macht liggen. Laat je mislukkingen niet je eigenwaarde bepalen. Leer jezelf te vergeven voor dingen die mislukken en fouten die je maakt. Weerhoud jezelf van negatieve gedachten en probeer in plaats daarvan lering te trekken uit je mislukking.
Faalangst en prestatieangst – conclusie
Een beetje angst kan zeker goed zijn omdat het je stimuleert om harder je best te doen. Maar wanneer die angst je prestaties begint te beïnvloeden en je ervan weerhoudt om het beste uit jezelf te halen, moet je er onmiddellijk iets aan doen.
Angst om te presteren kan zich in verschillende vormen en in verschillende mate manifesteren. In milde gevallen kun je de angstaanval zelf beheersen door mindfulness en vriendelijkheid. In extreme gevallen is het beter om professionele hulp te zoeken.
De meeste mensen hebben wel eens last van faalangst. Hoewel er geen pasklare aanpak is om Atychiphobia te behandelen, zijn er wel een aantal manieren om faalangst te behandelen. Als je worstelt met faalangst, is het belangrijk om hulp te zoeken en de steun te krijgen die je nodig hebt. Je hoeft deze uitdaging niet alleen aan te gaan.