Angst kan chronisch worden. Als piekeren en angstig zijn continu en buitensporig wordt, zeggen we dat het chronisch is geworden. 

Chronische angst is een vorm van angst die heel lang aanhoudt. De deal met chronische angst is dat het zo hardnekkig is dat het zelden volledig wordt behandeld. Een persoon kan beter worden met de behandeling en de symptomen kunnen minder intens en episodisch worden, maar de angst gaat niet helemaal weg. 

Behandeling kan het beter maken, maar het gaat misschien niet helemaal weg. Lees verder om te leren wat chronische angst is, de oorzaken, tekenen en symptomen en de behandeling ervan. 

De Veelvoorkomende Symptomen van Chronische Angst

tekenen en symptomen van chronische angst

Tekenen en symptomen van chronische angst worden met het verstrijken van de tijd steeds terugkerend en intenser. Enkele van deze tekenen en symptomen zijn: 

 • Angstige gedachten
 • Overmatige zorgen 
 • Altijd bang
 • Obsessieve gedachten
 • Rusteloosheid 
 • Onregelmatige hartslag
 • Droge mond
 • Misselijkheid
 • Spierspanning
 • Hoofdpijn
 • Maagpijn en maag-darmproblemen Slaapstoornissen
 • Zich moe voelen

Al deze symptomen treden niet tegelijkertijd op. Soms worden lichamelijke klachten meer ervaren. Bij anderen manifesteert angst zich psychologisch door je gedachten en emoties in te halen. De symptomen van chronische angst zijn echter meestal al lang aanwezig, soms al vanaf de kindertijd. 

Wat is het verschil tussen chronische angst en ‘normale’ zorgen?

Het verschil tussen chronische angst en 'normale' zorgen

Je zorgen maken is normaal. We maken ons allemaal zorgen over onze testresultaten of de testresultaten van onze kinderen, of het gaat regenen op de terugweg, of we de hoofdingang open hebben gelaten en of we de deadline op tijd zullen halen. Bezorgd zijn over deze dingen is normaal. En natuurlijk is een beetje zorgen nodig om gemotiveerd te zijn en je beste beentje voor te zetten. 

Als deze zorg echter in duur en intensiteit toeneemt, zodat het het hele leven van een persoon overspoelt en ze niet in staat zijn om een ​​gezond, bevredigend leven te leiden, dan is het waarschijnlijk dat ze lijden aan chronische angst. 

Wanneer symptomen van angst over het hoofd worden gezien en maandenlang blijven bestaan, ontwikkelen zich angststoornissen. Als ze niet vroeg worden behandeld, kan chronische angst ontstaan. Chronische angst wordt vaak veroorzaakt door een van de meest voorkomende angststoornissen, namelijk een gegeneraliseerde angststoornis. Dat is echter niet altijd het geval. Andere soorten angststoornissen die chronische angst kunnen veroorzaken zijn: 

Wat zijn de oorzaken van chronische angststoornis?

Oorzaken van chronische angst

Chronische angst komt vaak voort uit een combinatie van factoren. Er is geen eenduidige oorzaak, maar enkele van de factoren waarvan wordt gedacht dat ze chronische angst veroorzaken, zijn: 

Genetische factoren

Een persoon heeft meer kans op chronische angst als een van de ouders het heeft. Elk biologisch familielid met angst of andere psychische aandoeningen verhoogt de kans dat het individu zijn symptomen ontwikkelt. 

Omgevingsfactoren

Omgevingsfactoren zoals opvoeding en opvoeding kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van angst. Geconfronteerd met mishandeling en verwaarlozing door ouders, fysiek of seksueel misbruik, trauma, stress of andere negatieve omgevingsfactoren kan iemand meer kans maken om chronische angst te ontwikkelen. 

Maatschappelijke vraagstukken

Ook vraagstukken in het algemeen kunnen bijdragen aan stress en leiden tot angst. Dit kunnen zaken zijn als klimaatverandering, discriminatie of een pandemie. 

Persoonlijkheidskenmerken

Sommige persoonlijkheidskenmerken lopen een groter risico op het ontwikkelen van angstsymptomen dan andere. Personen die als kind verlegen en zachtmoedig waren, of zich nerveus of verdrietig voelden in een nieuwe omgeving en weg van hun gezin, lopen meer risico om chronische angst te ontwikkelen.

Hoe een chronische angststoornis te behandelen?

hoe chronische angst te behandelen

Als u denkt dat uw angstsymptomen niet zal verdwijnen, moet u hulp zoeken bij een psychiater of een gediplomeerd psycholoog. 

Zij zullen een grondig klinisch interview doen met vragen over uw symptomen, hoe dit uw dagelijks leven, uw medische geschiedenis, uw kindertijd en familiegeschiedenis van psychische aandoeningen beïnvloedt. 

Na dit gesprek en eventueel enkele onderzoeken stelt de zorgverlener vast of u chronische angst heeft en of deze wordt veroorzaakt door een angststoornis of een andere psychische aandoening. 

Als het gaat om het behandelen van angst, zijn er twee manieren waarop u kunt gaan. Uw zorgprijzen kunnen ervoor kiezen om met therapie te beginnen, of u een combinatie van therapie en medicatie te geven. Meestal omvat een succesvolle behandeling van angst de laatste. 

Therapie

Therapie is de meest voorkomende behandeling van angst. Het helpt je bij het beheersen van je gedachten en gedrag. Het stelt je in staat om te gaan met negatieve denkpatronen en onaangepast gedrag. 

Het kan je ook helpen om de spanning in je spieren te verminderen. En als uw therapeut de behoefte voelt, kan hij u helpen met strategieën en tips op het gebied van sociale vaardigheden, onderhandelen, grenzen stellen, uw behoeften respecteren, enz. 

Medicatie 

Dit zijn enkele soorten medicijnen die kunnen helpen bij de behandeling van chronische angst:

Antidepressiva: Antidepressiva worden meestal gebruikt om stemmingsstoornissen zoals depressie te behandelen, maar ze hebben ook resultaten laten zien bij het verbeteren van symptomen van angst.

Anti-angst medicijnen: Anti-angst medicijnen, bekend als anxiolytica, kunnen helpen bij de behandeling van angst. Psychiaters schrijven dit met de nodige voorzichtigheid voor omdat ze bijwerkingen hebben en verslavend kunnen worden, waardoor de patiënt er uiteindelijk afhankelijk van wordt. 

Eén-op-één training om angst te leren overwinnen

U kunt ook kiezen voor online één-op-één trainingsprogramma’s met experts. Ze kunnen je praktische strategieën leren om te leren omgaan met angst en helpen tegen paniekaanvallen. Het is het beste om contact met hen op te nemen voordat uw angst verergert en zich ontwikkelt tot een chronische angststoornis. 

Veel Gestelde Vragen:

Hoe weet ik of mijn angst chronisch is?

Als je merkt dat je symptomen van angstaanval ervaart zoals overmatige zorgen, obsessieve gedachten, onregelmatige hartslag, maagpijn en misselijkheid gedurende een lange periode, dan kan het zijn dat je chronische angst hebt ontwikkeld.

Wacht in dat geval niet met ingrijpen. Zoek zo snel mogelijk professionele hulp.

Kan chronische angst worden genezen?

Chronische angst ontwikkelt zich meestal over een lange periode en daarom is het herstel ook traag en vaak vermoeiend. Het is niet altijd volledig genezen, maar mensen met chronische angst kunnen een normaal leven leiden met medicatie en therapie. Het aantal goede dagen neemt toe en het aantal slechte dagen neemt drastisch af.

Samenvattend

wat is een chronische angststoornis en hoe deze te behandelen

Chronische angst ontwikkelt zich wanneer de normale hoeveelheid zorgen die we allemaal in ons dagelijks leven ervaren, verandert in constante en aanhoudende angst, zodat het het hele van een persoon overspoelt leven en ze zijn niet in staat om een ​​gezond, bevredigend leven te leiden. 

Chronische angststoornis ontstaat meestal als gevolg van een bestaande angststoornis. Enkele van de andere oorzaken kunnen genetica, omgevingsfactoren zoals kindertrauma, PTSS of andere psychische aandoeningen zoals obsessief-compulsieve stoornis zijn. 

Enkele van de symptomen van chronische angst zijn onder meer altijd bang zijn, angstige en obsessieve gedachten, rusteloosheid, snelle hartslag, misselijkheid en spierspanning. Als deze symptomen langer dan 6 maanden aanhouden, is de kans groot dat de persoon wordt gediagnosticeerd met een chronische angststoornis. 

Chronische angst kan worden behandeld met medicatie of therapie. Vaak wordt de combinatie van de twee gekozen als een geschikte medische behandeling. Cognitieve gedragstherapie en op mindfulness gebaseerde therapieën worden meestal gegeven. Voor medicatie worden anti-angst of zelfs antidepressiva gegeven om de aandoening te behandelen.

Chronische angst ontwikkelt zich over een lange periode, met de vroegste symptomen tijdens de kindertijd. Er is dus veel geduld en vastberadenheid voor nodig om het volledig te behandelen en ervan te herstellen. Met regelmatige angst coaching lessen, therapie en medicatie zijn de symptomen goed onder controle en kan de persoon een normaal leven leiden.

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.