Angst is een normale emotie die we allemaal op verschillende momenten in ons leven ervaren. Het is het gevoel van bezorgdheid, nervositeit of onbehagen over iets dat in de toekomst kan gebeuren. Angst kan in sommige situaties nuttig zijn, zoals wanneer het ons motiveert om te studeren voor een komend examen of om een project op tijd af te krijgen. Maar wanneer angst ons dagelijks leven gaat verstoren en ons verhindert om de dingen te doen die we leuk vinden, wordt het een probleem.

Een angststoornis kan zich op veel verschillende manieren manifesteren. Voor sommige mensen kan het een gevoel van onbehagen of bezorgdheid zijn dat altijd aanwezig is. Anderen voelen zich alleen angstig in bepaalde situaties, zoals spreken in het openbaar of sociale evenementen. Sommige mensen kunnen lichamelijke symptomen ervaren, zoals een bonzend hart, zweten of trillen. Anderen kunnen moeite hebben met concentreren of slapen.

Als je last hebt van angst die je leven belemmert, is het belangrijk om hulp te zoeken bij een geestelijke gezondheidsdeskundige. Met behandeling zijn de meeste mensen in staat om hun angststoornis te beheersen en een gezond en bevredigend leven te leiden.

In dit artikel gaan we dieper in op wat angst is, de symptomen ervan, wat het veroorzaakt en tips om het te overwinnen.

Wat is een Angstaanval?

Een angstaanval is een periode van intense angst of bezorgdheid die enkele minuten kan duren. Symptomen van een angstaanval zijn hartkloppingen, kortademigheid, duizeligheid en zweten. Spanning kan zelfs misselijkheid veroorzaken. Het is echter belangrijk op te merken dat niet iedereen die angststoornis ervaart een angstaanval zal krijgen.

Wat is een Angstaanval

Er zijn veel verschillende oorzaken van angstaanvallen. Sommige mensen kunnen een genetische aanleg voor angst hebben, terwijl anderen angst kunnen ontwikkelen als gevolg van stressvolle levensgebeurtenissen. Angst kan ook worden veroorzaakt door medische aandoeningen, zoals een overactieve schildklier.

Angstaanvallen kunnen zeer beangstigend en slopend zijn. Als je denkt dat je mogelijk een angstaanval hebt, is het belangrijk dat je medische hulp zoekt. Een arts kan vaststellen of je een angstaanval hebt en een behandeling voorschrijven om je te helpen de symptomen onder controle te krijgen. Je kunt je ook inschrijven voor een cursus over angst- en paniekaanvallen om te leren hoe je weer controle over je leven kunt krijgen.

Een zekere mate van angst is normaal, omdat het een mechanisme is dat ons alert houdt op mogelijke gevaren. Het maakt het gemakkelijker voor ons om ons te concentreren en helpt ons om de moeilijkste dagelijkse situaties het hoofd te bieden. Het probleem ontstaat wanneer deze grens van “normaliteit” wordt overschreden en de angst pathologisch wordt.

Er zijn verschillende behandelingen voor angstaanvallen, waaronder medicatie en therapie. Medicatie kan worden gebruikt om de symptomen van angst te beheersen, terwijl therapie je kan helpen de onderliggende oorzaken van angst te identificeren en aan te pakken. Als je angstaanvallen hebt, is het belangrijk om met een arts te praten over de beste behandelingsmogelijkheden.

U kunt angst ervaren en wanneer het culmineert, verandert het in een paniekaanval, en ze kunnen beide tegelijk optreden.

Wat zijn de Meest Voorkomende Symptomen van Angstaanvallen?

De symptomen van angstaanvallen verschillen van persoon tot persoon, maar er zijn een paar typische symptomen waar veel mensen mee te maken krijgen. Deze omvatten duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd, pijn op de borst, hartkloppingen, kortademigheid, zweten, trillen en een gevoel van verwijdering van de werkelijkheid. 

Angstaanvallen kunnen zeer verontrustend en zelfs gevaarlijk zijn. 

Iemand die aan paniekaanvallen lijdt, kan situaties gaan vermijden die deze aanvallen uitlokken, zoals met de metro, trein of bus gaan, autorijden, alleen zijn of in een menigte zijn.

De symptomen van een paniekaanval kunnen van persoon tot persoon verschillen. Hier zijn een paar veel voorkomende symptomen die verband houden met angstaanvallen:

  • Bonzend hart
  • Hartkloppingen
  • Zich onvast of duizelig voelen
  • Zweten
  • Misselijkheid (angst voor overgeven)
  • Trillingen
  • Kortademig gevoel of verstikking
  • Pijn op de borst
  • Abdominaal ongemak
  • Maag-darmklachten (constipatie, diarree)
  • Rillingen of een warm gevoel
  • Paresthesie (tintelingen of gevoelloosheid in de ledematen)
  • Depersonalisatie (gevoel los te staan van zichzelf)
  • Frequente behoefte om naar het toilet te gaan
  • Bang om te sterven
  • Droge mond
  • Angst om de controle te verliezen of gek te worden
  • Spierspanning

Als je een van deze symptomen ervaart en chronische angst symptomen, is het belangrijk dat je hulp zoekt bij een medisch deskundige.

Wat zijn de Oorzaken van Angstaanvallen?

Er zijn meerdere theorieën over de mogelijke oorzaken van paniekaanvallen. Sommige daarvan verwijzen naar chemische onevenwichtigheden in de hersenen, terwijl andere theorieën zich richten op genetische factoren (als je een familielid hebt met een angststoornis, heb je meer kans om er zelf een te ontwikkelen) en omgevingsfactoren (ongunstige omstandigheden in de kindertijd, bijvoorbeeld).

Er is dus geen eenduidige en specifieke oorzaak die het ontstaan van paniekaanvallen in de hand werkt. Het is zeker mogelijk dat er bepaalde biologische, sociale en psychologische kenmerken zijn die paniekaanvallen waarschijnlijker maken.

Ook kunnen de triggers voor angstaanvallen zeer variabel zijn, en soms is er geen herkenbare trigger voor deze symptomen. Het kan voelen alsof ze uit het niets verschijnen, zonder waarschuwing.

Stress is een veel voorkomende trigger voor angstaanvallen. Dit kan worden veroorzaakt door alledaagse stressfactoren zoals werk, familie en financiële verplichtingen. Maar ook ingrijpende gebeurtenissen in het leven, zoals een sterfgeval in de familie of het verlies van een baan, kunnen angstaanvallen uitlokken.

Wat te doen bij Angstaanval?

Als je last hebt van angstaanvallen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om er vanaf te komen. Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen wat de oorzaak is van je angsten. Als je eenmaal weet wat de oorzaak is, kun je er iets aan doen. Vaak wordt angst veroorzaakt door stress of zorgen. 

Als dit het geval is, probeer dan manieren te vinden om te ontspannen en het stressniveau te verlagen. Lichaamsbeweging en ontspanningstechnieken kunnen helpen om stress te verminderen. Als je angst wordt veroorzaakt door een specifieke situatie of gebeurtenis, probeer die situatie of gebeurtenis dan te vermijden als dat mogelijk is. 

Als je het niet kunt vermijden, probeer het dan rechtstreeks onder ogen te zien en er zo goed mogelijk mee om te gaan. Onthoud dat iedereen wel eens last heeft van angsten, en dat het niets is om je voor te schamen. Zoek hulp bij een professional in de geestelijke gezondheidszorg als je angst ernstig is of als het je dagelijkse leven beïnvloedt. 

Van angst afkomen is een kwestie van lange adem, en het begint met therapie. Als je je aanmeldt bij een therapeut of een professional in de geestelijke gezondheidszorg, kun je al een heel eind op weg zijn om een verschil te maken. Daarnaast kunnen bepaalde aanpassingen in je levensstijl en een fitnessroutine je ook helpen om je angst op afstand te houden.

De Beste Tips om een Angstaanval te Overwinnen

Angstaanvallen kunnen een slopende ervaring zijn, waardoor je je hulpeloos en alleen voelt. Maar er zijn dingen die je kunt doen omje kunt overwinnen van een angststoornis en door een aanval heen te komen.

Hier zijn 5 tips om je te helpen omgaan met een angstaanval:

Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is een effectieve methode om angst te verminderen. Probeer dagelijks minstens 30 minuten aan aerobe activiteit te doen (wandelen, hardlopen, zwemmen, dansen)

Ontspanningstechnieken

Ontspanningstechnieken stellen je in staat om de tegenovergestelde reactie op angst te versterken en te consolideren. Het stelt het lichaam in staat zich te ontspannen en de spieren los te maken. Ontspanningstechnieken omvatten progressieve ontspanning en diafragmatische ademhaling.

Zorg voor gezonde slaapgewoonten

Veel artsen raden zeven tot negen uur slaap per nacht aan, maar sommigen beweren dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Zes uur ononderbroken kwaliteitsslaap is beter dan acht uur rusteloze, verstoorde slaap.

Hang uit met vrienden en familie

Hang rond met vrienden en familie om je beter te voelen. Het is belangrijk dat je vrijetijdsactiviteiten met andere mensen onderneemt en dat je jezelf niet uit angst isoleert.

Probeer de angst niet te bestrijden.

Accepteren dat je je angstig voelt, kan de intensiteit van de aanval helpen verminderen. Als je probeert de gevoelens te bestrijden, worden ze alleen maar erger.

Inschrijven voor angstcursussen:

Om met angstaanvallen om te gaan, bekijk onze diepgaande cursus met praktische oefeningen, video’s en je werkboek om je te helpen van deze situatie af te komen.

Omgaan met angstaanvallen – Conclusie

Angst is een problematische emotie, die het leven op vele manieren moeilijk en onstabiel kan maken. Een leven leiden met angst is een plausibele optie, maar het kan de kwaliteit van iemands leven aanzienlijk verslechteren. Daarom is het belangrijk om te begrijpen wat paniekaanvallen zijn, hoe ze ontstaan en tips om paniekaanvallen te voorkomen. Alleen dan ben je in staat om aan jezelf te werken. 

Je moet niet verwachten dat resultaten van de ene dag op de andere komen. Het vergt een beetje inspanning en een heleboel inzet om angst te kunnen verslaan.

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.