Wat is gegeneraliseerde angststoornis?

Wanneer voel je je angstig? Denk aan de angstopwekkende scenario’s in je leven. Wat zijn ze? Is het wanneer je een examen nadert? Is het wanneer je een sollicitatiegesprek hebt? Is het wanneer je een belangrijke vergadering hebt? Dit zijn allemaal normale situaties waarin angstig zijn als reactie normaal is. Bovendien is een beetje angst gezond en helpt het je gemotiveerd te blijven. Je probeert harder te werken als je je angstig voelt, toch?

Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis (of GAS) ervaren echter overmatige angst voor gebeurtenissen in het dagelijks leven. Ze putten zichzelf uit met zorgen over alledaagse gebeurtenissen die helemaal geen stress veroorzaken.

Mensen met symptomen van een gegeneraliseerde angststoornis zijn altijd alert en verwachten het ergste. Ze blijven nadenken over wat er mis kan gaan met hun gezondheid, op hun werkplek, met zichzelf en hun gezin.

Wereldwijd treft angst 20% van de totale volwassen bevolking. Het gebruikelijke begin van GAS is tijdens de adolescentie of vroege volwassenheid. Kinderen vanaf 13 jaar kunnen symptomen van een gegeneraliseerde angststoornis ontwikkelen. Angst bij kinderen komt voor bij ongeveer 1 op de 4 kinderen in de leeftijd van 13 tot 18 jaar. De algemene prevalentie van GAS bij personen onder de 18 jaar ligt tussen 5,7% en 12,8%.

De hoogste prevalentie van GAS is bij vrouwen. Vrouwen hebben twee keer zoveel kans om symptomen van GAS te ontwikkelen dan mannen.

Voorbeelden van gegeneraliseerde angststoornis

Hier zijn enkele voorbeelden van de angsten van mensen met een gegeneraliseerde angststoornis. Ze bedenken irrationele en onwaarschijnlijke scenario’s en slaan zichzelf weg door er zorgen over te maken.

Ze maken zich misschien zorgen dat:

 • Er een bom over hen zou vallen als ze comfortabel in bed liggen te slapen.
 • Hoe hun moeder om het leven kan komen bij een auto-ongeluk en dat ze vanaf het begin aan hun leven moeten beginnen.
 • Hoe iemand de band van zijn auto kan stelen als hij zijn auto ergens parkeert.
 • Hoe hun huis in brand vliegt door een stijltang en ze zouden moeten worstelen om het verzekeringsgeld te krijgen.
 • Hoe hun zusje haar vinger snijdt bij het snijden van de komkommer en ze zich naar de eerste hulp moeten haasten, maar urenlang in het verkeer vast komen te zitten.

In hun gedachten denken ze aan de kleinste details van onrealistische scenario’s die voor hen volledig geloofwaardig zijn en waarschijnlijk zullen gebeuren. Als mensen ze niet geloven, maakt dat hun zorgen alleen maar groter.

Mensen die last hebben van gegeneraliseerde angst kunnen anticipatieangst hebben voor elke situatie en chronische angstsymptomen hebben, in het bijzonder een situatie die voor hen onbekend is. Het kan voor hen moeilijk zijn om specifieke angsten te identificeren, maar het kan voor hen gemakkelijker zijn om de anticipatie van angsten te herkennen.

Dergelijke scenario’s kunnen bizar en “een beetje te veel” lijken. Dit is echter het “normale” voor mensen met een gegeneraliseerde angststoornis. Voor hen denkt iedereen zo.

oorzaken van een piekerstoornis

De oorzaken van gegeneraliseerde angst 

Volgens de National Library of Medicine zijn de meest voorkomende factoren die verband houden met personen met de diagnose GAS:

 • Geslacht: vrouwelijk
 • Burgerlijke staat: ongehuwd
 • Gezondheid: slecht
 • Opleidingsniveau: laag
 • Omgevingsfactoren: aanwezigheid van stressoren

Zoals de meeste psychische stoornissen, is er een overlapping van ecologische en biologische oorzaken van gegeneraliseerde angststoornis.

De oorzaken kunnen zijn:

Biologische oorzaken van gegeneraliseerde angststoornis

Genetisch

Een persoon met een eerstegraads familielid met een gegeneraliseerde angststoornis heeft 25% meer kans op GAS dan iemand die geen familielid heeft die eraan lijdt.

Verschillen in hersenchemie en -functie

Hormonale onbalans en te veel of te weinig neurotransmitters kunnen ervoor zorgen dat de chemie van de hersenen verandert, wat angst veroorzaakt.

Omgevingsoorzaken van gegeneraliseerde angststoornis

Stress

Constante stress als gevolg van persoonlijke of professionele problemen kan angst veroorzaken.

Medische conditie

Elke lichamelijke of geestelijke gezondheidstoestand, zoals respectievelijk diabetes en depressie, kan angst veroorzaken.

Omgevingsfactoren

Omgevingsfactoren zoals kindermishandeling en verwaarlozing vergroten de kans op het krijgen van GAS.

Ontwikkeling en persoonlijkheid

Sommige mensen groeien op in een omgeving waar er constant paniek is. Ze leren bezorgd te reageren op normale situaties. Ofwel dat, of het kan zijn dat sommige individuen persoonlijkheidskenmerken hebben van gestrest zijn. Dergelijke personen hebben meer kans om symptomen van GAS te ontwikkelen.

symptomen van algemene angststoornis

Symptomen van gegeneraliseerde angststoornis

GAS is de meest voorkomende angststoornis. Tot twee decennia geleden werd GAS niet erkend als een apart type angststoornis en werd het gediagnosticeerd als angststoornis. 

De American Psychiatric Association introduceerde twee decennia geleden voor het eerst de diagnose van gegeneraliseerde angststoornis in de DSM-III.

Diagnostische criteria in de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, vijfde editie (DSM-V) vermelden deze symptomen:

 • Overmatige angst en zorgen gedurende ten minste zes maanden
 • Moeilijkheden om de zorgen te beheersen.

Er staat dat de diagnose vereist dat het individu drie of meer van de volgende symptomen ervaart gedurende ten minste zes maanden.

 • Je voelt je rusteloos
 • Je voelt je uitgeput zonder zelfs maar iets inspannends te doen
 • Je kunt je niet concentreren. Je ervaart een gebrek aan concentratie en hersenmist.
 • Je spieren raken gespannen door al het gepieker.
 • Je hebt een nacht van verstoorde slaap.
 • Je bent snel geïrriteerd en geïrriteerd.

Merk op dat al deze symptomen niet te wijten zijn aan een fysieke oorzaak. De persoon voelt zich angstig zonder enige specifieke reden, en het moet zo erg zijn geworden dat het dagelijks leven van de persoon wordt belemmerd.

Behandeling van gegeneraliseerde angststoornis

Behandeling van gegeneraliseerde angst

De behandeling van gegeneraliseerde angststoornis wordt voornamelijk gedaan door middel van medicijnen en cognitieve gedragstherapie. Meestal geneest de combinatie van de twee gegeneraliseerde angststoornis het beste.

Cognitieve gedragstherapie

Daarbij verandert de therapeut de negatieve denkpatronen en uiteindelijk het gedrag van de patiënt. De patiënt leert strategieën om te voorkomen dat hij in een keten van angstige gedachten terechtkomt. Geleidelijk aan worden ze blootgesteld aan angstveroorzakende situaties.

Medicatie

 1. Antidepressiva

Antidepressiva hebben het hoogste responspercentage bij patiënten met GAS
– 30-50 procent.

 1. Benzodiazepinen: 

Benzodiazepinen helpen de symptomen onmiddellijk te verminderen. Ze hebben echter een risico op afhankelijkheid.

 1. Buspiron: 

De effecten van Buspirone beginnen na 2-3 weken zichtbaar te worden, maar het veroorzaakt geen afhankelijkheid zoals benzodiazepinen.

Samen met medicijnen en CGT is het vermijden van triggers voor angst nodig om gegeneraliseerde angststoornis te genezen. Deze omvatten stress, cafeïne en alcohol.

Veel Gestelde Vragen:

Is gegeneraliseerde angst te genezen?

Omdat angst deel uitmaakt van ons leven, kun je er niet helemaal vanaf komen.

Met vroege interventie en de juiste combinatie van medicatie en psychotherapie kunnen de symptomen van de Generalistische Angststoornis echter drastisch worden verbeterd. Je kunt een volkomen normaal leven leiden.

Wat is het verschil tussen angst en GAS?

Angst is de normale hoeveelheid zorgen die we maken in verband met stressvolle situaties zoals een examen afleggen, een interview geven, wachten op een medisch rapport, enz.

Gegeneraliseerde angststoornis omvat een overdreven en buitensporige hoeveelheid zorgen over alles de hele tijd. Dit is niet normaal en stopt pas na behandeling met CGT en medicijnen.

Zijn paniekstoornis en gegeneraliseerde angst hetzelfde?

Gegeneraliseerde angststoornis en paniekstoornis delen enkele van de symptomen, maar het zijn twee verschillende soorten angststoornissen.

GAD wordt beschouwd als een zorgstoornis. Er is constant zorgen over jezelf, familie, gezondheid, financiën, de toekomst, enz. De stress is intens en zonder pauze. Het heeft geen reden nodig.

Paniekstoornis wordt gekenmerkt door terugkerende paniekaanvallen. Paniekaanvallen zijn korte episodes van intense paniek, waarbij de persoon beven, zweten, extreem onregelmatige hartslag en moeizame ademhaling ervaart. De angst bij dit type stoornis gaat over wanneer de volgende paniekaanval zal plaatsvinden en wat deze zal veroorzaken. 

U kunt meer lezen over paniekaanvallen en de behandeling ervan.

Als je iemand kent die worstelt met angst- of paniekaanvallen, kun je hem aanraden deze online angst training te bekijken die gegarandeerd resultaat oplevert. Ze leren je, Hoe voorkom je een paniekaanval?

gegeneraliseerde angststoornis genezen

Samenvattend

Gegeneraliseerde angststoornis is een van de meest voorkomende angststoornissen en treft 20% van de volwassenen in de wereld. Mensen die aan deze piekerstoornis lijden, ervaren overmatige angst voor gebeurtenissen in het dagelijks leven. Waar ze ook gaan, wat ze ook doen; ze bedenken op de een of andere manier destructieve scenario’s en maken zich daar zorgen over.

Meerdere omgevings- en biologische factoren kunnen dit veroorzaken. Je genetica en veranderingen in de hersenchemie zijn de twee meest voorkomende biologische oorzaken van gegeneraliseerde angststoornis. Omgevingsfactoren zoals persoonlijkheid en ontwikkeling, ervaringen en opvoeding uit de kindertijd, geschiedenis van misbruik en trauma, en externe stress kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van symptomen van GAS.

De symptomen zijn onder meer overmatige zorgen zonder enige reden, rusteloosheid, verstoorde slaap, hersenmist, spierspanning en prikkelbaarheid.

De behandeling van een algemene angststoornis wordt gedaan door een combinatie van medicatie en cognitieve gedragstherapie. Er is een grote kans op herstel als er vroeg wordt ingegrepen.

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.