Als mensen hebben we allemaal de neiging om ons op een bepaald moment in ons leven angstig te voelen. Je nerveus voelen voordat je op een eerste date gaat of een grote presentatie op het werk geeft, is volkomen normaal. Dezelfde anticipatieangst kan echter problematisch worden als het je leven nadelig begint te beïnvloeden of je naar ernstige problemen zoals een paniekaanval leidt. Je moet de tips doornemen die helpen tegen paniekaanvallen.

Anticipatieangst is de typische reactie van ons lichaam op waargenomen bedreigingen. Anticiperende angstsymptomen geven aan dat onze overlevingsmodus is ingeschakeld en dat ons vecht-of-vluchtsysteem in actie is. Je zenuwachtig voelen of bang zijn voor de afloop van een evenement maakt deel uit van onze programmering. Die angst speelt een cruciale rol in onze overleving en ons succes, omdat het ons dwingt om ons voor te bereiden en beter te presteren.

Blijf lezen om meer te weten te komen over anticiperende angstsymptomen, wat anticiperende angst veroorzaakt en hoe je anticiperende angst kunt stoppen.

Wat is anticipatieangst?

Anticipatieangst is een aandoening waarbij een persoon zich buitensporig zorgen maakt of veel stress ervaart over aanstaande gebeurtenissen of situaties. Het extreme niveau van angst kan de productiviteit en het functioneren van een persoon negatief beïnvloeden, waardoor ze weer in het leven komen te staan.

Mensen met anticipatieangst kunnen al lang voor de gebeurtenis angst en nervositeit beginnen te voelen, zoals uren, dagen of zelfs maanden voordat ze de situatie zullen tegenkomen. Dit kan ongelooflijk fysiek en emotioneel uitputtend zijn voor een persoon.

Meestal hebben mensen de neiging zich te concentreren op alle negatieve en slechtste uitkomsten die kunnen optreden bij de verwachte gebeurtenis, waardoor ze in een spiraal van stress en angst terechtkomen. Enkele veelvoorkomende gebeurtenissen en situaties die anticipatieangst veroorzaken, zijn onder meer:

  • Werkpresentaties of vergaderingen
  • Sollicitatiegesprek
  • Datums, feesten of soortgelijke sociale evenementen
  • Muzikale, atletische of andere prestaties
  • Schriftelijke of mondelinge tests
  • Angst om naar buiten te gaan

Meestal ervaart een persoon anticipatieangst niet als een specifieke stoornis op zich. In plaats daarvan is anticipatieangst een symptoom van andere angstgerelateerde aandoeningen zoals paniekstoornis of gegeneraliseerde angst. Als je iemand bent die de angst voor anticipatieangst ervaart, moet je begrijpen wat paniekaanvallen zijn en hoe ze zich manifesteren.

Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld anticipatieangst en OCS ervaren. Ze kunnen in de toekomst geobsedeerd zijn door een specifieke gebeurtenis waar ze al bang voor zijn, maar die de angst niet kunnen verminderen door hun gebruikelijke coping-mechanismen. Naast anticipatieangst-OCS, kan deze aandoening een symptoom zijn van eetstoornissen, PTSS, fobieën en andere stoornissen.

Hoe kunnen onze gedachten bijdragen aan anticipatieangst?

Anticipatieangstsymptomen

Onze gedachten en waarnemingen hebben veel macht in het geval van een psychische stoornis en hetzelfde is het geval met anticipatieangst. Hoewel de juiste gedachten je kunnen helpen om angst en nervositeit te overwinnen, kunnen ongecontroleerde gedachten en overtuigingen ook het tegenovergestelde doen. Vooral bij anticipatieangst spelen onze gedachten een grote rol bij het verbeteren of verslechteren van de situatie.

Wanneer je anticipatieangst ervaart, kunnen je gedachten gaan focussen op alle negatieve dingen die tijdens of na de aanstaande gebeurtenis kunnen gebeuren. Je kunt je situaties gaan voorstellen waarin je je schaamt, je ongemakkelijk voelt of faalt, of zelfs een paniekaanval krijgt.

Mensen met anticipatieangst worstelen ook met veel ‘wat als’-vragen. Wat als ik op weg naar mijn sollicitatiegesprek een auto-ongeluk krijg? Wat als ik mijn muzikale optreden verpest en mezelf op het podium voor honderden mensen in verlegenheid breng? Wat als ik tijdens de date al mijn eten op mijn kleren mors?

Naarmate onze geest zich blijft verdiepen in deze mogelijke scenario’s, kan dit de anticipatieangst verergeren. Uiteindelijk kan een persoon zijn levenservaringen gaan beperken om deze resultaten te vermijden en dit kan zijn groei en vooruitgang in het leven belemmeren. Zelfs als ze met dergelijke situaties worden geconfronteerd, kan de constante nervositeit en angst hun prestaties beïnvloeden, en soms zelfs hun ergste angsten tot leven brengen.

Oorzaken van anticipatieangst

Oorzaken van anticipatieangst

Wat anticipatieangst veroorzaakt, hangt af van verschillende factoren en kan van persoon tot persoon verschillen. Angst is een normale emotie die we allemaal in het leven hebben ervaren. Als die angst echter tot abnormale niveaus stijgt en ons welzijn aantast, wordt het een reden tot bezorgdheid.

Hier zijn een paar oorzaken van anticipatieangst:

  • Andere stoornissen: Anticipatieangst manifesteert zich meestal als een symptoom van andere stoornissen. Deze omvatten gegeneraliseerde angststoornis, sociale fobie, paniekstoornis en specifieke fobieën waarbij mensen angst kunnen ervaren in de aanwezigheid van bepaalde objecten of wanneer ze worden geconfronteerd met een specifieke situatie. Gelukkig kan, net als bij de behandeling van paniekstoornissen, ook angstaanvallen worden behandeld.
  • Levenservaringen: Een van de antwoorden op wat anticipatieangst veroorzaakt, kan ook het soort levenservaringen zijn waarmee een persoon opgroeit. Bepaalde situaties of gebeurtenissen kunnen een blijvende impact hebben, die verandert in een levenslange angst en anticipatieangst veroorzaakt wanneer een persoon opnieuw met die situatie wordt geconfronteerd.
  • Medicijnen: Soms kan anticipatieangst een van de bijwerkingen zijn van bepaalde medicijnen die een persoon kan nemen om met andere gezondheidsproblemen om te gaan.

Tips om anticipatieangst te overwinnen

Gezien alle chaos die anticipatieangst in je dagelijkse leven kan veroorzaken, vraag je je misschien af hoe je anticipatieangst kunt stoppen. Het goede nieuws is dat er tal van behandelingsopties voor anticipatieangst zijn.

Oefen ontspanningstechnieken

hoe je anticipatieangst kunt stoppen

Wanneer je stressniveaus in een bepaalde situatie uit de hand lopen, is ontspanning je beste verdediging tegen de aanval van angst. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar je kunt met een beetje oefening ontspanningstechnieken beheersen om met angst om te gaan. Deze technieken omvatten diep ademhalen om je lichaam te kalmeren, geleide beelden waarbij je kalmerende en positieve beelden visualiseert, schrijven in een dagboek en meditatie.

Probeer zelfhulpstrategieën

Onze gedachten en denkpatronen spelen een belangrijke rol bij anticipatieangst. Een van de beste manieren om met de aandoening om te gaan, is door middel van zelfhulpstrategieën waarmee je de leiding kunt nemen over je gedachten en de richting van je angst en bezorgdheid kunt veranderen.

Je kunt beginnen met het uitdagen van je gedachten en het evalueren van de rationaliteit van je angsten. Na verloop van tijd kun je jezelf trainen om je gedachten te heroriënteren en te voorkomen dat je angst groter wordt. Daarnaast kun je kiezen voor online cursussen die je leren hoe je effectief met angst om kunt gaan.

Zoek professionele hulp

Als je je angst niet alleen kunt beheersen, is het absoluut noodzakelijk dat je professionele hulp zoekt voordat de angst erger wordt. Je kunt persoonlijk of online een arts raadplegen en vervolgens, op basis van je specifieke geschiedenis en toestand, kunnen zij je helpen door middel van therapie en/of medicijnen voorschrijven.

Anticipatieangst behandelen met EMDR

Een andere effectieve behandeloptie voor anticipatieangst is EMDR. Eye Movement Desensitization Reprocessing (EMDR) is een kortdurende vorm van psychotherapie die angstproblemen aanpakt door bilaterale stimulatie van de hersenen.

EMDR beïnvloedt het adaptieve informatieverwerkingssysteem van de hersenen om de emotionele intensiteit, herinneringen of negatieve gevoelens die verband houden met een gebeurtenis te veranderen. Het stuurt oogbewegingen terwijl je aan verontrustende of traumatiserende gebeurtenissen denkt en verschuift je aandacht naar positieve gedachten om de angst die met de gebeurtenis gepaard gaat te verminderen. Als gevolg hiervan kan dit in de toekomst helpen bij anticipatieangst die verband houdt met die gebeurtenis.

Veel Gestelde Vragen:

Hoe voelt anticipatieangst aan?

Anticipatieangst omvat overmatige zorgen of angst over een toekomstige gebeurtenis of situatie en richt zich specifiek op negatieve uitkomsten.

Komt anticipatieangstvaak voor?

Angst voor belangrijke gebeurtenissen is heel normaal en gebruikelijk voor de meesten van ons. Wanneer die angst echter omhoogschiet en verandert in iets dat je welzijn beïnvloedt, kan dit problematisch zijn. Dit soort anticipatieangst komt niet zo vaak voor en houdt vaak aan als een symptoom van andere aandoeningen.

Wat is anticiperende stress?

Anticiperende stress is een vorm van stress die optreedt in afwachting van een aanstaande gebeurtenis. Het kan worden veroorzaakt door verschillende dingen, waaronder zorgen over het evenement zelf, of angst over hoe goed je zult presteren. Het wordt vaak ervaren als een gevoel van vlinders in de buik, of een gevoel van angst.

Samenvattend

Angst en angst voor belangrijke gebeurtenissen in de toekomst is een volkomen natuurlijke reactie. Anticipatieangst is zelfs heilzaam, omdat het je kan aanzetten tot een betere voorbereiding en betere prestaties. Als die angst echter je productiviteit, mentaal welzijn en dagelijks functioneren begint te beïnvloeden, kan het gevaarlijk zijn.

Daarom is het belangrijk om te leren wat anticipatieangst veroorzaakt en te onderzoeken hoe je kunt voorkomen dat anticipatieangst je leven verstoort. Er zijn verschillende zelfhulpmogelijkheden om te leren omgaan met de angst. Anders kun je altijd een professional zoeken voor het geval de anticipatieangst voortkomt uit andere angstgerelateerde stoornissen.

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.