Angst is een natuurlijke en universele menselijke emotie die wordt ervaren wanneer de hersenen een bedreiging waarnemen. Deze dreiging kan fysiek, psychologisch, reëel of soms denkbeeldig zijn. Hoewel angst logisch en gerechtvaardigd kan zijn – als iemand bijvoorbeeld een pistool op je hoofd richt – kan het ook ongepast zijn. Overmatige en irrationele angst kan een indicatie zijn van een slechte geestelijke gezondheid.

Chronische angst kan een negatieve invloed hebben op de hersenfysiologie, omdat het bepaalde delen van de hersenen beschadigt, zoals de hippocampus. De functie van de hippocampus is angstregulatie, maar eenmaal beschadigd maakt het het nog moeilijker om angstaanjagende gevoelens te beheersen en leidt tot angst. Bovendien kan het het vermogen van de hersenen om langetermijnherinneringen op te slaan schaden, terwijl het ook de denk- en besluitvormingsvaardigheden aantast. 

In deze blog gaan we zien hoe angst zich ontwikkelt in de hersenen en wat we kunnen doen om deze angst te bestrijden. 

Waar komt angst vandaan in de hersenen? 

Angst vindt zijn oorsprong in de hersenen

Waar en hoe ontstaat angst in de hersenen, zijn veelvoorkomende vragen. Onderzoek suggereert dat de amygdala het deel van de hersenen is waar angst ontstaat. De amygdala is een cluster van amandelvormige cellen die aanwezig zijn nabij de basis van de hersenen en speelt een belangrijke rol bij het reguleren van emoties. 

Als zodanig, wanneer een dreiging door de hersenen wordt waargenomen, veroorzaakt de amygdala angst en signaleert verschillende delen van de hersenen voor een passende reactie om ermee om te gaan.

Als deze angst die zijn oorsprong vindt in de amygdala niet onder controle wordt gebracht, begint het de hersenen negatief te beïnvloeden door angstregulerende delen van de hersenen te beschadigen. Dit leidt op zijn beurt tot problemen zoals angststoornissen die extreem moeilijk te behandelen kunnen worden, tenzij maatregelen worden genomen, zoals het volgen van cursussen angststoornis

Hoe verwerkt de hersenen angst?

Angstverwerking in het brein

Angst in je brein veroorzaakt een kettingreactie zodat het je lichaam kan voorbereiden op ‘vechten of vluchten’, ofwel om de dreiging het hoofd te bieden of om bescherming te zoeken. Bij het detecteren van gevaar waarschuwt de amygdala de prefrontale cortex en de hippocampus om te beoordelen of de dreiging ernstig is of niet. 

De hippocampus is het geheugencentrum van de hersenen. Zodra het gevaar is gedetecteerd, vergelijkt het deze dreiging met herinneringen uit het verleden en bepaalt wat de reactie zou moeten zijn. Als je bijvoorbeeld een herinnering hebt aan hoe gevaarlijk wapens kunnen zijn, dan herkent je hippocampus het gevaar wanneer je iemand tegenkomt met een wapen en wordt je reactie dienovereenkomstig geactiveerd.

Als blijkt dat de angst het gevolg is van een ernstige bedreiging, zoals in het hierboven beschreven geval, geeft de amygdala de hypothalamus het signaal om de afgifte van stresshormonen uit endocriene klieren zoals de hypofyse en de bijnier te stimuleren. Deze hormonen – voornamelijk adrenaline, cortisol en adrenocorticotroop hormoon (ACTH) – verhogen de bloeddruk en hartslag en maken het lichaam fysiek klaar voor “vechten of vluchten”.

Wat onderzoek zegt over de angstreactie van de hersenen

De angstreactie

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan om erachter te komen wat angst in de hersenen veroorzaakt. Individuele, sociale, psychologische en omgevingsfactoren spelen allemaal een rol bij het opwekken van angst. De angst die we ervaren komt voort uit een bedreiging die ons brein fysiek of psychologisch waarneemt. De reactie van de hersenen is “vechten of vluchten”.

Sommige mensen ervaren ook overmatige angst, dat wil zeggen dat ze de angstemotie niet kunnen reguleren. Ze beginnen triviale situaties als bedreigingen te beschouwen. In sommige gevallen hebben mensen ook de neiging om bedreigingen voor te stellen en angstig te zijn, waardoor hun hersenen dienovereenkomstig reageren. Onderzoek suggereert dat dit type chronische angst de emotionele, mentale en fysieke gezondheid van individuen beïnvloedt.

Onderzoek suggereert ook dat bij mensen die al lijden aan chronische angst, vooral kinderen, de hersenen het moeilijk vinden om te reageren op negatieve emoties zoals angst en deze te reguleren. Dit gebeurt omdat de amygdala sterke eenrichtingssignalen naar de prefrontale cortex stuurt, maar de cortex niet in staat is om signalen terug te sturen naar de amygdala, waardoor het voor de hersenen moeilijk wordt om effectief op angst te reageren.

Hoe kan ik de angsten in je hersenen voorkomen?

hoe angsten in je hersenen te voorkomen

Chronische angst heeft invloed op iemands emotionele, mentale en fysieke gezondheid. Enkele van de belangrijkste effecten van overmatige angst op de hersenen zijn disfunctie van het immuunsysteem en het endocriene systeem, slapeloosheid, eetstoornissen, obsessief-compulsieve gedachten, paranoia, stemmingswisselingen en verlies van spiritualiteit, naast vele andere. Als zodanig is het noodzakelijk om te voorkomen dat onze hersenen te veel angst ervaren.

Hieronder staan ​​enkele manieren waarop angsten in de hersenen kunnen worden voorkomen:

Haal diep adem

Haal diep adem

Diep ademhalen is een handig hulpmiddel wanneer je angst ervaart. Leg een hand op je buik en adem langzaam in alsof je een roos ruikt. Adem dan langzaam uit alsof je een kaars uitblaast. 

Ademhalingstechnieken verhogen de zuurstoftoevoer naar uw hersenen en kalmeren uw zenuwen wanneer u zich angstig voelt. Ze stellen je geest in staat om helderder te denken en angstige gedachten te overwinnen.

Eet gezond

Eet gezond

Onze hersenen lijden vaak aan angst en onrust door een gebrek aan gezond eten. Als u maaltijden overslaat of niet genoeg aandacht besteedt aan uw voedingsinname, verzwakken uw lichaam en geest en verliest u uw vermogen om helder en positief te denken. Dit maakt je vatbaar voor negatieve gedachten zoals angst.

Daarom is het noodzakelijk om een ​​goed dieet te blijven volgen en al uw maaltijden te eten. Zo genereer je de energie die je brein nodig heeft om goed te functioneren en kun je jezelf versterken tegen angsten.

Begrijp jezelf en je angsten

ken jezelf en je angste

Het identificeren van je angsten helpt je om je situatie beter te begrijpen en stelt je in staat om met meer specifieke oplossingen te komen. Een goede manier om je meer bewust te worden van jezelf is door te journaling. 

Je kunt je angsten op een rijtje zetten en 2-3 minuten bij elke angst zitten. Probeer de wortels van je angst te achterhalen en te begrijpen of je angst echt of irrationeel is. Denk er dan over na wanneer deze angst toeneemt en welke impact dit op jou heeft. 

Tijd besteden aan je negatieve gedachten zal je helpen beseffen dat je ze moet overwinnen, zal je helpen ze aan te pakken en zal je aanmoedigen om een ​​positievere benadering van situaties in het leven te hebben in plaats van er bang voor te zijn. 

Zie je angsten onder ogen

Zie je angsten onder oge

Als je kunt, moet je proberen je angsten onder ogen te zien. Het vermijden van angsten maakt je geest angstig omdat hij bang is voor de gevolgen. Daarom moet je je moed verzamelen en jezelf eraan herinneren dat het goed komt met positieve bevestigingen zoals “Het is niet erg”, “Ik kan dit” en “Ik ben sterk genoeg om hier doorheen te komen.” 

Dit is een techniek die nuttig kan zijn in angstige situaties zoals omgaan met sociale angst, hoogtevrees onder ogen zien, moeilijke confrontaties en discussies hebben, etc. 

Praat met iemand

Praat met iemand

Vaak blijkt praten met iemand erg gunstig om angst in je hersenen te voorkomen. Wanneer je gaat zitten met een vriend of geliefde die je emoties begrijpt en contact met je kan maken, zul je je realiseren dat openheid over je angsten helpt om de last op je geest te verlichten. 

Bovendien realiseer je je misschien dat een angst die je hebt irrationeel is en gemakkelijk kan worden aangepakt. Door erover te praten, krijg je ook een ander perspectief op je probleem en krijg je misschien waardevol advies dat je kan helpen je angsten te overwinnen.

Oefening

Oefening

Het kanaliseren van uw mentale energie in fysieke activiteit kan zeer nuttig zijn om u te helpen angst in uw hersenen te voorkomen. Als je bijvoorbeeld sport, leidt het je af van je angsten en helpt het je gezond te blijven. 

Lichaamsbeweging helpt ook om de negatieve emotionele en fysieke effecten die angst en angst hebben op het functioneren van de hersenen en het lichaam tegen te gaan. 

Kijk naar Online Cursussen 

kies voor online cursussen

Het kan zijn dat je op een gegeven moment merkt dat het moeilijk is krijgen en dat je daar niet toe in staat bent. Voel je in zo’n geval vrij om iemand aan te spreken voor begeleiding. 

Een van de manieren om dit te doen is door te kiezen voor online cursussen angstbeheersing, waar counselors en therapeuten met je praten, je angsten proberen te begrijpen en je tips geven over hoe je ze kunt beheersen.

Samenvatting

Angst is een emotie die wordt ervaren wanneer de geest een fysieke of psychologische dreiging waarneemt. Het antwoord op de vraag hoe angst zich in de hersenen ontwikkelt, is dat het zijn oorsprong vindt in de amygdala, van waaruit signalen naar de hippocampus en hypothalamus worden gestuurd om een ​​”vecht- of vluchtreactie” te genereren. 

Overmatige angst kan een negatieve invloed hebben op het emotionele, mentale en fysieke welzijn van een persoon en moet daarom snel worden aangepakt. 

Enkele van de meest effectieve manieren om angst in je hersenen te voorkomen, zijn door te oefenen, goed te eten en online cursussen voor angst- en angstbeheersing te volgen.

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.