Angst is een volkomen normale emotie die ons helpt onszelf te beschermen. Wanneer we een dreiging voelen, ervaren we angst die onze “vecht- of vluchtreactie” activeert, en we redden onszelf in het aangezicht van waargenomen bedreigingen. Angstgevoelens in het lichaam helpen ons weg te blijven van schade en pijn. Angst vormt echter een probleem wanneer het buitensporig en irrationeel wordt en ons dagelijks leven belemmert. 

Chronische angst heeft een negatieve invloed op onze hersenfysiologie. Het beschadigt de hippocampus, waardoor het moeilijk is om angstaanjagende gevoelens te beheersen, en leidt tot angst. Tegelijkertijd werkt het als een langzaam vergif voor ons lichaam. Het kan leiden tot veel gezondheidsproblemen, en we beseffen dit totdat het te laat is. 

Angsten, fobieën en angst moeten serieus worden genomen, omdat dit een ernstig risico kan vormen voor de geestelijke gezondheid. Statistieken melden: “In 2021 was 18 procent van de jongeren in Nederland (12 tot 24 jaar) psychisch ongezond. Dit is een serieuze zaak en verdient onmiddellijke actie. 

In dit artikel bespreken we wat angst met je lichaam doet en welke aandoeningen je kunt ontwikkelen als je je lichaam voortdurend aan angst blootstelt. 

Wat is angst?

wat is angst

Angst is een van de zeven universele emoties. Iedereen voelt het. Ook al is deze emotie misschien onaangenaam, het is een zeer nuttige emotie en helpt bij potentieel gevaar. Angst kan verschillende niveaus van intensiteit, duur en frequentie hebben. Enkele van de meest voorkomende oorzaken van angst zijn de angst voor insecten, duisternis, vliegen, sociale interacties, ziekte en dood. 

Angst ontstaat in de buurt van de basis van de hersenen in het deel dat de amygdala wordt genoemd. Wanneer een dreiging door de hersenen wordt waargenomen, veroorzaakt de amygdala angst en signaleert verschillende delen van de hersenen voor een passende reactie om ermee om te gaan.Als deze angst die zijn oorsprong vindt in de amygdala niet onder controle wordt gebracht, begint het de hersenen negatief te beïnvloeden door angstregulerende delen van de hersenen, zoals de hippocampus, te beschadigen. Als gevolg hiervan kunnen angststoornissen of andere psychische aandoeningen ontstaan. Ze kunnen buitengewoon moeilijk worden om mee om te gaan, tenzij maatregelen worden genomen, zoals het cursussen voor angststoornis.

Wat doet angst met het lichaam?

En wat kun je ertegen doen

Plotselinge angst manifesteert zich op verschillende manieren. Zelfs als je niet actief verwerkt of hardop tegen jezelf zegt dat “oh, ik voel me angstig”, zullen je hersenen het nog steeds registreren en signalen uitzenden om hormonen en neurochemicaliën af te scheiden om met dit gevoel van angst en potentieel gevaar om te gaan . 

Wanneer je hersenen reageren op angst, vertoont je lichaam ook tekenen. Enkele van de dingen die met uw lichaam gebeuren in een staat van angst zijn:

Spierverstijving

Onder stress of angst kunnen uw spieren aanspannen. Als u angstig bent, verstijven vooral uw nek- en schouderspieren van angst, wat hoofdpijn of nekpijn tot gevolg heeft. 

Het kan zijn dat u spanningshoofdpijn heeft gehad na een uiterst belangrijk en moeilijk examen. Masseren, diep ademhalen en yoga kunnen helpen om spanning te verlichten en die spieren losser te maken. 

Keelstrakheid

Ooit ‘s nachts wakker geworden uit een diepe slaap om te ontdekken dat uw kamer in duisternis gehuld was en een intense angst voelde? Gedurende die tijd had je misschien willen huilen en hardop schreeuwen, maar je hebt het gevoel dat je geen stem hebt. 

Dit gebeurt in angst. Je mond en keel worden droog. Het voelt alsof je geen stem hebt. Een droge mond en een beklemd gevoel in de keel zijn twee van de tekenen van angst.

Hyperventilatie

U kunt kortademig worden als u angst ervaart. Als de angst echter intens is en u angstig bent, kunt u snel ademen. Deze snelle en overmatige ademhaling laat je echter buiten adem. Je kunt naar adem happen als je extreem bang bent. 

Misselijkheid

Je moet die vlinders hebben gevoeld als je weet dat je de volgende bent voor een klaspresentatie of een belangrijk interview. Deze “vlinders” kunnen echter een beetje wild worden en je krijgt dit angstige gevoel in je maag waarbij je denkt dat je zou overgeven. Misselijk zijn van angst is een veel voorkomend symptoom, dus als u chronische angst ervaart, kunt u maagproblemen zoals zweren krijgen.

Angstzweet

Of het nu een belangrijk examen is, je ouders om toestemming vragen, het podium op lopen of een andere angstopwekkende situatie. Dit gebeurt omdat stress ervoor zorgt dat adrenaline vrijkomt, die onze zweetklieren activeert. Vandaar al het overmatig zweten. 

Huid

Het is je vast opgevallen dat je een koude rilling krijgt en kippenvel krijgt als je bang bent. Dat komt ook door het stresshormoon adrenaline. Adrenaline zorgt ervoor dat kleine spiertjes aan de haarwortels trekken, wat resulteert in kippenvel en een koud gevoel. 

Milt

Milt is een heel klein orgaan in je lichaam dat grotendeels wordt genegeerd. Als het lichaam onder constante stress blijft staan, kan de milt worden aangetast, wat resulteert in andere grotere problemen. 

Wat gebeurt er met je lichaam als je constant bang bent?

Effecten van constante angst op het lichaam

Angst heeft een enorme impact op het welzijn. Laten we begrijpen hoe je lichaam reageert op angst. Wanneer het angst ervaart, is de eerste reactie om het gevaar te verwerken en zich voor te bereiden om met de dreiging om te gaan. Er worden signalen verzonden en hormonen zoals cortisol en adrenaline komen vrij. 

Wanneer de waargenomen dreiging niet meer is, wordt de hormoonsecretie gestopt. Het lichaam gaat onder reparatie en herstel. Hartslag en bloeddruk worden weer normaal. De niveaus van cortisol en adrenaline in het bloed kunnen ook weer normaal worden, maar het herstel en het herstel laten weinig adaptieve energie in het lichaam achter. 

Wat gebeurt er als het gevoel van angst aanhoudt? Deze energiereserve raakt uitgeput terwijl het constant probeert het lichaam te herstellen. Daarom raakt het lichaam uitgeput en ervaart het adrenaline-vermoeidheid en burn-out. Op de lange termijn kan dit van invloed zijn op blijvende en nadelige effecten op uw lichaam. 

De impact van chronische angst op je lichaam

Impact van chronische angst op je lichaam

Hartproblemen

Het is niet verwonderlijk dat mensen die met constante angst en angst leven, meer kans hebben om hartproblemen te ontwikkelen. Zoals we eerder hebben besproken, geven de hersenen stresshormonen zoals cortisol en adrenaline af wanneer angst wordt waargenomen. Hierdoor gaat je hart harder en sneller kloppen. 

Als u uw hart hier herhaaldelijk aan blootstelt, kunnen uw slagaderwanden verharden, wat resulteert in een overvloed aan hartaandoeningen. In slechtere scenario’s kan dit leiden tot een hartstilstand. 

Ademhaling

Wanneer je angst ervaart, krijg je dit angstige gevoel in het lichaam. Je probeert het te verminderen door snel te ademen, wat kortademigheid veroorzaakt. Als dit keer op keer gebeurt, kunnen uw longen verzwakken en kunt u ademhalingsproblemen krijgen, zoals astma of andere longaandoeningen. 

Probeer enkele stappen te ondernemen voor de gezondheid en het beter functioneren van uw longen. Begin je dag met een paar keer diep ademhalen. Je kunt ook yoga-asana’s opzoeken die zich richten op de ademhaling en het functioneren van de longen.

Maagklachten

Wanneer de hersenen angst waarnemen, vertraagt ​​het onze spijsvertering, zodat het lichaam zich kan concentreren op andere delen van het lichaam die actief zijn tijdens de “vecht- of vluchtreactie” op angst. Het bloed gaat minder naar de maag en meer naar de longen, benen en spieren. 

Hierdoor vertraagt ​​de spijsvertering. Als u een koolhydraatrijk dieet heeft gevolgd, raakt de maag van streek en kan zure oprispingen ontstaan. Als dit herhaaldelijk gebeurt, raakt het maagslijmvlies beschadigd en kunnen er zweren ontstaan. Probeer bij angst of stress een lichte maaltijd te eten die licht verteerbaar is.

Geheugen

Leven in een voortdurende staat van angst kan schade toebrengen aan het vermogen van de hersenen om langetermijnherinneringen te vormen. Het kan schade toebrengen aan bepaalde delen van de hersenen, zoals de hippocampus. 

Hippocampus is nodig voor het reguleren van angst, maar het raakt beschadigd als de hersenen onder constante angst worden geplaatst, wat resulteert in ongecontroleerde angstgevoelens. Voor iemand met chronische angst zou de wereld er super eng uitzien en ze zouden leven met constante en buitensporige angst. 

Naast het beïnvloeden van het geheugen, beïnvloedt chronische stress ook de beslissingskracht van de hersenen. 

Samenvatting

Angst is een nuttige emotie die ons helpt onszelf te beschermen tegen bedreigingen. Het registreren van angst activeert de vecht- of vluchtreactie van het lichaam. 

Hierbij komen stresshormonen zoals cortisol en adrenaline vrij in het lichaam. Het lichaam ervaart ook kortademigheid, misselijkheid, overmatig zweten, droge mond, verhoogde bloeddruk en andere symptomen. 

Dit als een eenmalig iets ervaren is prima, maar als je je lichaam hier keer op keer aan blootstelt, kan dit ernstige aandoeningen veroorzaken en schade toebrengen. Wat angst op de lange termijn met je lichaam doet, kan onomkeerbare schade zijn. 

Deze omvatten ademhalingsproblemen, maag- en gastro-intestinale problemen, hartproblemen en schade aan het geheugen en andere delen van de hersenen.

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.