Mensen met entomofobie zijn doodsbang voor insecten. Wanneer iemand wordt blootgesteld aan of denkt aan insecten, kan iemand die lijdt aan entomofobie intense angst of angst ervaren. Als gevolg hiervan kunnen ze gaan wandelen, buiten sporten en buitenactiviteiten bijwonen. Bovendien kunnen sommige mensen afzien van het verlaten van hun huis om hun kansen op het ontmoeten van insecten te beperken.

Entomofobie is een ernstige angst voor insecten. Het is geclassificeerd als een specifieke fobie; een angst gericht op een bepaald ding. Een van de meest voorkomende soorten specifieke fobieën is angst voor insecten.

Een fobie is overweldigend en zorgt voor veel zorgen. Maar het is niet hetzelfde als niet van insecten houden of ineenkrimpen als er een insect langs je loopt. Voor sommigen is angst invaliderend en interfereert met dagelijkse taken.

Hoewel insectenfobie specifiek is, kan het verder worden onderverdeeld in de volgende fobieën die direct verband houden met entomofobie.

MyrmecofobieAngst voor mieren
Apifobie of melissafobieAngst voor bijen
Arachnofobievoor spinnen
KatsaridafobieAngst voor kakkerlakken
PteronarcofobieAngst voor vliegen
SpheksofobieAngst voor wespen

Gezien de ernst van insectenfobie, wordt het cruciaal om de oorzaken, symptomen en behandelingsstrategieën te identificeren die kunnen helpen bij het beheersen deze voorwaarde. 

Wat veroorzaakt angst voor insecten?

Entomofobie kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

  • Het verleden met insecten: personen die een traumatische ervaring met insecten hebben gehad, kunnen entomofobie krijgen. U of iemand die u kent, kan bijvoorbeeld een ernstige allergische reactie op een bijensteek hebben gehad.
  • Irriterende stoffen in de omgeving: Sommige mensen hebben een jeukende huid als gevolg van pollen, schimmels of huisallergieën. Insecten kunnen de schuld krijgen van een aanhoudend jeukende huid.
  • Familiegeschiedenis: als u een naast familielid of ouder heeft met een fobie of angststoornis, is de kans groter dat u entomofobie ontwikkelt. Als u een specifieke genmutatie heeft, kunt u zich meer zorgen maken dan anderen (verandering).
  • Modelleren: het zien van een entomofoob persoon of het horen van iemand die praat over hun angst voor insecten kan ertoe leiden dat je dezelfde fobie ontwikkelt.
  • Hersenletsel: Hersenschuddingen kunnen bijvoorbeeld leiden tot de ontwikkeling van angstproblemen. Een hersenletsel verhoogt de angstconditionering en maakt de hersenen vatbaar voor angst voor leren tijdens stressvolle ervaringen na de schade.

Symptomen van insectenfobie

entomofobie-symptomen

Entomofobie is een onredelijke angst voor insecten, in tegenstelling tot angst of haat voor insecten. Volwassenen die aan fobieën lijden, erkennen vaak dat ze doodsbang zijn voor iets dat geen echte schade aanricht. Maar zelfs dan kan alleen al het zijn in de buurt van een insect ernstige mentale en fysieke symptomen veroorzaken, zoals:

  • Angst die toeneemt als een insect nadert
  • Onmiddellijke sensaties van grote angst of angst bij het kijken naar of denken aan een insect
  • Onvermogen om je zorgen te onderdrukken ondanks dat je weet dat ze zijn ongegrond
  • Angst veroorzaakt problemen met het dagelijks functioneren van het lichaam
  • Op elke mogelijke manier vermijden van insecten, zoals het vermijden van parken, kelders of activiteiten waar ze aanwezig kunnen zijn

Entomofobie of insectenfobie kan ook lichamelijke symptomen veroorzaken, zoals:

Als u regelmatig last heeft van deze symptomen, is het tijd om de juiste diagnose te stellen.

Het effect van insectenfobie op het lichaam

Ernstige entomofobie kan een aanzienlijke invloed hebben op uw dagelijks leven. U wilt bijvoorbeeld niet gaan wandelen, vrienden ontmoeten in een park of uw kinderen meenemen naar een speeltuin. 

Alleen al de gedachte dat je een insect tegenkomt als je je huis verlaat, kan grote angst veroorzaken. U kunt ervoor kiezen om uw woning helemaal niet te verlaten.

Sommige personen die aan entomofobie lijden, ervaren paniekaanvallen. Deze aanvallen kunnen een snel hart, niet-cardiaal ongemak op de borst en symptomen van een hartaanval veroorzaken. Paniekepisodes die onbeheersbaar zijn en voortdurende angst kunnen overgaan in een paniekstoornis.

Behandeling van insectenfobie

Entomofobie kan, zoals de meeste fobieën, worden behandeld. Als uw angst voor insecten uw leven verstoort en angstaanval veroorzaakt, neem dan contact op met uw arts of zoek een therapeut bij u in de buurt die ervaring heeft met het behandelen van fobieën. 

Hier zijn enkele behandelingsopties voor insectenfobie die u kunnen helpen uw symptomen te beheersen. 

Online cursussen angstbeheersing

Angst of angst kan worden behandeld door je in te schrijven voor een online cursus angstbeheersing. Deze cursussen zijn bedoeld om de triggerfactoren te identificeren en een behandelingsoptie te bespreken die voor u werkt.

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

insectenfobie-behandeling-cbt

Cognitieve gedragstherapie (CGT) richt zich op je ideeën en overtuigingen over wat je angst veroorzaakt en hoe ze je beïnvloeden.

CGT wordt gebruikt bij blootstelling en andere vormen van gedragstherapie om de manier waarop u denkt over en reageert op uw triggers te wijzigen. Het doel is om controle te krijgen over je ideeën en gevoelens, zodat ze je niet langer overweldigen.

Blootstellingstherapie

Om uw reactie op insecten te helpen wijzigen, houdt deze therapie in dat u geleidelijk wordt blootgesteld aan de bron van uw angst en herhaalde blootstelling. Systematische desensibilisatie is hiervoor een andere term.

Praten over uw fobie voor insecten is een veelvoorkomend startpunt voor blootstellingsbehandeling. U kunt in een gecontroleerde setting afbeeldingen of films van insecten te zien krijgen voordat u kennis maakt met echte insecten.

Medicatie

Psychotherapie is de meest effectieve methode om insectenfobie te overwinnen. Afhankelijk van de ernst van uw symptomen, kan uw arts echter medicijnen voorschrijven om uw angst en andere symptomen van entomofobie te verminderen.

Angstmedicatie: angstmedicatie zoals benzodiazepinen worden vaak aanbevolen om angst te verlichten. Kalmerende middelen zijn verslavend en mogen alleen voor korte perioden worden gebruikt.

Bètablokkers: deze groep medicijnen wordt ook gebruikt om de effecten van adrenaline tegen te gaan, waaronder een verhoogde hartslag en bloeddruk, hartkloppingen en beven. Aangezien dit de symptomen zijn die verband houden met insectenfobie, kunnen bètablokkers de symptomen helpen verlichten. 

Antidepressiva: Angst en angst in verband met insecten kunnen ook worden behandeld met antidepressiva. Ook hier is het belangrijk op te merken dat u een recept voor antidepressiva nodig heeft. 

De FDA heeft geen toestemming gegeven voor angstmedicatie, bètablokkers en antidepressiva voor de behandeling van fobieën, dus u moet de juiste diagnose stellen voor angst in verband met insectenfobie. 

Veel Gestelde Vragen:

Is entomofobie een psychische stoornis?

Insectenfobie of entomofobie is geclassificeerd als een angststoornis, een veelvoorkomend type geestesziekte. Terwijl ze insecten tegenkomen of eraan denken, kunnen mensen met entomofobie psychische problemen, angst en ernstige stressgerelateerde symptomen doorstaan.

Wat is Lepidopterofobie?

Lepidopterofobie, ook wel vlinderfobie genoemd, is een sterke afkeer van vlinders en motten. Deze fobie is nauw verbonden met mottefobie of de angst voor alleen motten.

Waarom zijn kinderen zo bang voor insecten?

De doodsbange reactie van een kind op insecten wordt veroorzaakt door een jonge leeftijd en een gebrek aan kennis. Omdat ze de anatomie van insecten niet konden begrijpen, classificeerden ze ze als enge wezens. Volwassenen die aan fobieën lijden, weten vaak dat hun angst onredelijk is. Maar ondanks deze kennis blijven ze doodsbang.

Samenvatting

Specifieke fobieën, zoals entomofobie of insectenfobie, kunnen een negatieve invloed hebben op uw kwaliteit van leven. U kunt bijvoorbeeld externe activiteiten en bijeenkomsten vermijden, of u kunt minder tijd doorbrengen met familie en vrienden. Zorgverleners kunnen u helpen uw angst voor insecten te overwinnen. 

Bespreek behandelingsopties met uw zorgverleners, zoals exposure-therapie, cognitieve gedragstherapie, hypnose of medicijnen. Deze methoden kunnen ervoor zorgen dat u zich minder angstig voelt over het tegenkomen van insecten in uw normale leven.

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.