Wat is een Paniekstoornis?

Paniekstoornis is een aandoening waarbij u onverwacht terugkerende paniekaanvallen krijgt. Een paniekaanval is een korte episode waarin je lichaam extreme stress en angst ondergaat en erop reageert. Het kan gebeuren tijdens angstaanjagende omstandigheden of zelfs wanneer de dingen normaal zijn en er geen gevaar is. 

Wat is een Paniekstoornis?

Paniekaanvallen kunnen minuten of zelfs uren duren. Mensen kunnen hartkloppingen, kortademigheid, zweten, trillen en een gevoel van naderend onheil ervaren. Paniekstoornis is een ernstige aandoening die kan leiden tot het vermijden van situaties en plaatsen waar paniekaanvallen hebben plaatsgevonden. Indien onbehandeld, kan paniekstoornis de kwaliteit van leven van een persoon verstoren.

Paniekstoornis is een soort angststoornis die een aantal andere aandoeningen omvat, zoals:

Voor het eerst een paniekaanval hebben tijd kan zo beangstigend zijn dat de persoon kan denken dat hij de controle over zijn zintuigen verliest, een beroerte of een hartaanval krijgt, of zelfs sterft.

Het is niet verwonderlijk dat de symptomen en tekenen van deze paniekaanvallen zo intens zijn dat de persoon moeite heeft om eroverheen te komen lang nadat de paniekaanval is verdwenen. De angst blijft, en mensen leven meestal in de constante zorg van de volgende paniekaanval. 

Op dit moment 12 procent van de Nederlandse bevolking psychische problemen. Personen van 25 tot 38 jaar hebben de hoogste psychische klachten, namelijk 14,5 procent. Vrouwen hebben vaker last van psychische problemen dan mannen. 14,5 procent van de vrouwen meldde psychische problemen te hebben, terwijl slechts 9,3 procent van de mannen dezelfde aandoening meldde. 

Wat betreft paniekaanvallen, 2 procent van de Nederlandse bevolking ervaart symptomen en bijna 1,9 procent is klinisch gediagnosticeerd met een paniekstoornis. Met een bevolking van bijna 18 miljoen mensen, dat zijn ongeveer 360.000 mensen. Dat is veel! 

Als paniekaanvallen gedurende zes maanden vaak voorkomen, kan het zijn dat u de diagnose paniekstoornis heeft.

Lees verder in deze blog om erachter te komen wat paniekstoornis is, paniekstoornissymptomen, de oorzaken ervan, hoe paniekaanvallen optreden, hoe je een paniekaanval herkent en behandelmethoden om van de paniekstoornissymptomen af ​​te komen.

symptomen van paniekstoornis

Wat zijn de Symptomen van Paniekstoornis?

De Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, vijfde editie (DSM-5), wordt gebruikt om psychische aandoeningen te diagnosticeren. 

De criteria voor diagnose vermelden een lijst met symptomen. De persoon moet een of meer paniekaanvallen per maand hebben gehad, en de volgende maand is hij bang geweest om er nog een te krijgen. Daarnaast moet de persoon minimaal 4 van deze symptomen hebben ervaren, die we hieronder hebben opgesomd:

  1. Bonkende hartslag
  2. Scherpe pijn in de borst
  3. Zich losgemaakt voelen van uw omgeving (derealisatie) en zich losgemaakt voelen van uw lichaam (depersonalisatie)
  4. Veel zweten
  5. Angst voor de dood
  6. Angst om de controle te verliezen 
  7. hoofd en duizelig
  8. Verstikking
  9. Gevoel verdoofd
  10. Gevoel misselijk 
  11. Trillen 
  12. Moeite met ademhalen
  13. Anticipatieangst 

De meeste van deze symptomen worden ervaren door een persoon die een paniekaanval doormaakt. Ze nemen in intensiteit toe totdat de aanval zijn hoogtepunt bereikt en na ongeveer tien minuten uitdooft. paniekaanvallen ervaart regelmatig, moet u dit begrijpen: wat paniekaanvallen zijn en hoe ze zich manifesteren

Wat veroorzaakt paniekstoornis

Paniekstoornis Oorzaken

Momenteel worden er onderzoeken uitgevoerd om de oorzaken van paniekstoornis te begrijpen. Op dit moment worden verschillende dingen beschouwd als mogelijke oorzaken van deze aandoening. 

Van omgeving tot genetica, paniekstoornissen kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt. Enkele van deze factoren worden hieronder in detail besproken.

Genetica

Kinderen hebben meer kans op het ontwikkelen van psychische stoornissen als hun ouders ze hebben. Net als andere psychische stoornissen kunnen ook paniekstoornissen genetisch worden overgedragen. 

Grote stress

Stress is de oorzaak van veel psychische problemen. Paniekstoornis is bijvoorbeeld een van de soorten angststoornis waarvan de primaire reden onbeheerde en aanhoudende stress is. Uiteindelijk kan stress paniekaanvallen en paniekstoornissen veroorzaken.

Persoonlijke houding en temperament

Elke persoon ondergaat stress en ontberingen in het leven. Het hangt van persoon tot persoon af hoe goed ze vechten in het aangezicht van tegenspoed. Sommige mensen brokkelen af ​​en geven sneller op onder druk. Als ze bezorgd en gestrest blijven, zullen ze waarschijnlijk angststoornissen ontwikkelen, samen met misselijkheid als gevolg van stress

Sommige bepaalde gebeurtenissen en factoren vergroten de kans op paniekstoornissen. Sommigen van hen zijn:

  • Grote stress-inducerende gebeurtenissen zoals een vreselijke baan, financiële crisis, enz.
  • Een traumatische gebeurtenis of verlies van een geliefde
  • Aanranding of andere vormen van misbruik
  • Kettingroken en overmatige inname van cafeïne

Verborgen redenen achter Paniekstoornis? 

Het is onduidelijk wat milde paniekaanvallen veroorzaakt of de paniekstoornis veroorzaakt. Bij de meeste mensen met de genetische kwetsbaarheid voor paniekaanvallen kunnen deze echter optreden in combinatie met belangrijke levensgebeurtenissen (zoals trouwen of een baby krijgen of een nieuwe baan beginnen of een nieuwe baan beginnen, enz.) en belangrijke stressoren in hun leven. . 

Er zijn aanwijzingen dat de neiging om paniekstoornissen te ontwikkelen door families kan worden doorgegeven. Mensen die lijden aan paniekaanvallen en depressies hebben meer kans dan anderen om suïcidale gedachten te krijgen. Middelenmisbruik zoals alcohol of drugs wordt ook beschouwd als een belangrijke oorzaak van paniekaanvallen.

Is er een Therapie Voor Paniekstoornis?

Paniekstoornis is te behandelen. Je hebt professionele hulp nodig om te herstellen en weer een leven te leiden zonder constante zorgen.

Het is het beste om zo snel mogelijk professionele hulp te zoeken, aangezien psychische stoornissen die gedurende langere tijd onbehandeld blijven, leiden tot de ontwikkeling van andere psychische problemen en complicaties. Een paniekstoornis kan bijvoorbeeld gepaard gaan met specifieke fobieën, zoals agorafobie, waardoor het leven van de patiënt veel erger wordt. 

Andere complicaties die kunnen optreden door paniekaanvallen onbehandeld te laten zijn:

  • De opkomst van angst voor sociale bijeenkomsten en interactie
  • Problemen in het persoonlijke leven en de professionele werkplek
  • Leiding tot depressie en andere stoornissen
  • De opkomst van zelfmoordgedachten 
  • Drugsmisbruik

Elk van deze aandoeningen, en meer, kan ontwikkelen als u niet tijdig actie onderneemt en een arts zoekt voor uw paniekaanvallen. Maar zelfs als u niet vaak naar een arts wilt gaan, kunt u paniekaanvallen volgen en leren hoe u uw afleveringen kunt beheren voor een meer vervulde levensstijl. 

Soorten behandeling van paniekstoornis

soorten behandeling van paniekstoornis

Als u toch hulp wilt zoeken, kunnen professionals in de geestelijke gezondheidszorg u therapie voorstellen. Psychotherapie en cognitieve gedragstherapie kunnen dus worden aanbevolen en effectief zijn bij het behandelen van uw paniekaanvallen. Als uw paniekaanval een stoornis is geworden, kan de psychiater ook medicijnen voorschrijven, waaronder angstmedicatie.

Wanneer uw diagnose is gesteld, komt het behandelgedeelte. Hier is wat u kunt doen om te beginnen met de behandeling ervan. 

Gesprek met uw behandelaar

Uw psycholoog begint met een algemeen gesprek. Ze zullen praten over jou, je leven, interesses, werk, ouders, jeugd, relaties, worstelingen, enz. Dit alles zal worden gedaan om een ​​volledig beeld te krijgen van jou als persoon, een idee over wat je paniekaanvallen zou hebben veroorzaakt, en het beste behandelplan voor u.

Enkele van de behandelingen voor paniekstoornis worden hieronder vermeld. 

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is gebaseerd op het principe van het verstoren van de cognitie die hun emoties en gedrag negatief beïnvloedt. CGT richt zich dus op de negatieve gedachten en heeft tot doel deze te identificeren, beoordelen, veranderen en uiteindelijk te vervangen door positieve en productieve gedachten. 

CGT blijkt effectief te zijn voor veel psychologische problemen en onaangepast gedrag. Gewoonlijk nemen psychologen hun toevlucht tot CGT voor de behandeling van paniekaanvallen, andere vormen van angst, depressie, verslaving, woedeproblemen, eetstoornissen en soortgelijke aandoeningen. 

Een van de vormen van cognitieve gedragstherapie is cognitieve therapie. 

Cognitieve therapie

Cognitieve therapie richt zich op het herkennen en vervangen van negatieve gedachten door positieve. Het richt zich op het identificeren en bedekken van negatieve emoties of onaangepast gedrag; cognitieve therapie leert je om ze te vervangen door positieve gedachten, gevoelens en gedrag. Het wordt gedaan door middel van een breed scala aan praktische strategieën en technieken.

  • Negatieve gedachten herkennen

Het zijn deze gedachten die leiden tot onaangepast gedrag. De sleutel is dus om deze gedachten te identificeren en ze te manoeuvreren voordat ze tot iets schadelijks leiden. 

  • Nieuwe vaardigheden

aanleren Nadat je je negatieve gedachten hebt leren herkennen, is het absoluut noodzakelijk om te leren hoe je ze kunt vervangen door iets nuttigs. Dit wordt gedaan door je mentale en fysieke energie uit te breiden om iets anders te doen. Als je bijvoorbeeld creatief bent, kun je je bezig houden met kunst maken of iets opschrijven. Als je handig bent, kun je iets met je handen maken. Het kan van alles zijn; het doel is om jezelf te betrekken bij iets productiefs. 

  • Doelen stellen

Uw psycholoog kan u hierbij alleen helpen, maar u stelt zelf de doelen. Je begint met het maken van kortetermijndoelen en focust op het behalen ervan. Een van de meest kritische aspecten van de behandeling van paniekstoornis is het stellen van doelen. Doelen geven u iets om naar te streven en helpen u gemotiveerd te blijven tijdens de behandeling. Zonder doelen kan het een uitdaging zijn om te weten of u vooruitgang boekt in uw herstel.

  • Zelfcontrole en zelfevaluatie

Niemand kan uw symptomen, emoties, gedachten en gedrag zo goed controleren als u. Daarom wordt u manieren geleerd om uw voortgang te volgen en introspectie hoe ver u bent gekomen. 

Zelfcontrole omvat het volgen van iemands symptomen en gedrag in de loop van de tijd. Dit kan worden gedaan met een eenvoudig notitieboekje of dagboek of met meer geavanceerde tools zoals smartphone-apps. Zelfcontrole kan bijvoorbeeld mensen met een paniekstoornis helpen patronen in hun symptomen en triggers te identificeren, wat waardevolle informatie kan zijn voor de behandelplanning.

Oefening

Ja, hier is het weer. We hebben allemaal gehoord over het belang van lichaamsbeweging sinds de kindertijd, maar ondermijnen het. Lichaamsbeweging doet wonderen voor ons lichaam. Het draagt ​​bij aan hormoonregulatie, ondersteunt de gezondheid van de hersenen en een verse toevoer van zuurstof verjongt het hele lichaam.

Blootstellingsbehandeling

Blootstellingsbehandeling kan worden beschouwd als een subtype van cognitieve gedragstherapie. Zoals de naam al doet vermoeden, hangt deze therapie af van het blootstellen van de persoon aan hun angsten of triggers.

Als iemands paniekaanval bijvoorbeeld wordt geactiveerd op een plek waar veel vreemden zijn, dan zal de persoon geleidelijk worden blootgesteld aan omgevingen met vreemden. Als gevolg hiervan zal het aantal vreemden toenemen, evenals de duur van het verblijf in een dergelijke setting. Het principe is dat het blootstellen van de persoon aan zijn angsten en triggers hem geleidelijk helpt om ze onder ogen te zien zonder er mentaal voor te bezwijken.

Medicatie 

Een psychiater schrijft Paniekstoornis medicatie voor. Bovendien nemen psychiaters gewoonlijk hun toevlucht tot antidepressiva zoals selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s), serotonine- en noradrenalineheropnameremmers (SNRI’s) en angststillers zoals benzodiazepinen.

  • Selectieve serotonineheropnameremmers

Selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s) hebben vaak de eerste voorkeur voor medicijnen tegen paniekstoornissen, omdat ze een laag risico op ernstige bijwerkingen hebben.

  • Serotonine- en noradrenalineheropnameremmers 

Serotonine en noradrenalineheropnameremmers (SNRI’s) zijn andere soorten antidepressiva die een populaire keuze zijn voor medicijnen tegen paniekstoornis. Ze zijn goedgekeurd voor de behandeling van paniekstoornissen. 

Enkele van de vaak voorkomende bijwerkingen van SSRI’s en SNRI’s zijn 

  1. Hoofdpijn
  2. Misselijkheid
  3. Rusteloosheid en slapeloosheid
  • Angstmedicatie zoals benzodiazepinen

Een van de medicijnen tegen paniekstoornissen die door een psychiater worden voorgeschreven, zijn benzodiazepinen. Ze zijn het snelst om de symptomen van een paniekaanval te verminderen. Het risico om er afhankelijk van te worden kan echter groot zijn, dus psychiaters schrijven ze slechts voor een korte periode voor.

Dingen die u zelf kunt doen om met paniekstoornis om te gaan

Als u last heeft van paniekaanvallen of iemand kent die dit heeft, kunt u het volgende doen. 

  • Lees erover: Kennis is macht. Informeer u dus eerst over de oorzaken, symptomen en behandeling. Zoek vervolgens welke natuurlijke medicijnen voor paniekstoornis mensen aanbevelen en kijk of je ze wilt proberen. 
  • Deel je kennis: vertel anderen op welke manier dan ook over de dingen die je hebt geleerd over paniekstoornis. U kunt ook manieren delen om paniekaanvallen te voorkomen, wat u moet doen terwijl u een aanval heeft en natuurlijke medicijnen voor paniekstoornis die mensen die eraan lijden kunnen helpen. 
  • Normaliseer het zoeken naar professionele hulp: motiveer anderen om hulp te zoeken als ze het gevoel hebben dat ze hulp nodig hebben. Het is geen schande om dit te doen, en je zult er spijt van krijgen dat je niet eerder hulp hebt gezocht.

Veel Gestelde Vragen:

Hoe lang duurt een paniekaanval?

Een paniekaanval duurt meestal zo’n vijf tot twintig minuten. Sommige symptomen en de angst die het veroorzaakt, houden echter enkele uren aan.

Hoe zich te ontdoen van paniekstoornis?

Paniekstoornis kan worden behandeld als vroege interventie wordt gegeven. Zoek onmiddellijk medische hulp nadat u uw eerste paniekaanval ervaart. Psychotherapie, cognitieve therapie en exposure-therapie kunnen helpen bij het beheersen van paniekstoornissen.

Wat te doen tegen paniekstoornis?

U bent hierin niet de enige. Zoek daarom dringend professionele hulp. Een professional in de geestelijke gezondheidszorg zal u helpen te leren hoe u uw aanvallen kunt beheersen.

Wat helpt tegen paniekstoornis?

Paniekstoornis is een soort angststoornis en de belangrijkste oorzaak van angst is stress. Probeer stress goed te beheersen en neem de dingen zoals ze gaan. Probeer bijvoorbeeld gezonder te eten en vaker te bewegen voor een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid. Probeer jezelf ook af te leiden. 

Sommige mensen merken dat bepaalde ademhalingsoefeningen of ontspanningstechnieken hen helpen kalmeren als ze zich angstig voelen. Anderen vinden dat regelmatige lichaamsbeweging helpt om hun angstniveaus onder controle te houden.

Samenvattend

Paniekstoornis is een enorm slopende psychische stoornis. Het veroorzaakt paniekaanvallen die enkele minuten duren maar blijvende effecten hebben en ook chronische angst.Afgezien van de angstaanjagende psychologische, fysieke en gedragsmatige tekenen en symptomen, laat het je persoonlijke en professionele leven littekens achter. 

Er is nog geen specifieke oorzaak van de paniekstoornis vastgesteld. Toch worden verschillende factoren, zoals genetica, langdurige stress, traumatische gebeurtenissen, verlies van dierbaren en middelenmisbruik, beschouwd als enkele van de plausibele oorzaken van paniekstoornissen.

Als er geen tijdige behandeling wordt gegeven, je krijgt ‘s nachts paniekaanvallen en overgaan in een paniekstoornis. Daarom moet u een professional in de geestelijke gezondheidszorg bezoeken nadat u voor het eerst een paniekaanval en angstaanvallen heeft gehad. Zij behandelen uw aandoening met therapie of verwijzen u door naar een psychiater die medicijnen kan voorschrijven.

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.