Paniekaanval

Paniekstoornis – Symptomen, oorzaken en behandeling

Een paniekstoornis is een aandoening waarbij u onverwacht terugkerende paniekaanvallen krijgt. Een paniekaanval is een korte episode waarin je lichaam extreme stress en angst ondergaat en erop reageert. Het kan gebeuren tijdens angstaanjagende omstandigheden of zelfs wanneer dingen normaal zijn en er geen gevaar is.

Paniekaanvallen kunnen minuten of zelfs uren duren. Tijdens een paniekaanval kunnen mensen hartkloppingen, kortademigheid, zweten, trillen en een gevoel van naderend onheil ervaren. Een paniekstoornis is een ernstige aandoening die kan leiden tot het vermijden van situaties en plaatsen waar in het verleden paniekaanvallen hebben plaatsgevonden. Indien onbehandeld, kan paniekstoornis de kwaliteit van leven van een persoon aanzienlijk verstoren.

Paniekstoornis is een soort angststoornis die verschillende soorten omvat, zoals:

  • Gegeneraliseerde angststoornis
  • Sociale angststoornis
  • Post-traumatische stress-stoornis
  • Obsessief-compulsieve stoornis

Een paniekstoornis is een van deze subtypen.

Voor de eerste keer een paniekaanval krijgen kan zo beangstigend zijn dat de persoon kan denken dat hij de controle over zijn zintuigen verliest, een beroerte of een hartaanval krijgt, of zelfs sterft.

Het is niet verwonderlijk dat de symptomen en tekenen van deze paniekaanvallen zo intens zijn dat de persoon moeite heeft om eroverheen te komen lang nadat de paniekaanval is verdwenen. De angst blijft, en mensen leven meestal in de constante zorg van de volgende paniekaanval.

Op dit moment meldt 12 procent van de Nederlandse bevolking psychische problemen. Personen tussen 25 en 38 jaar hebben het hoogste percentage psychische klachten, namelijk 14,5 procent. Vrouwen hebben vaker last van psychische problemen dan mannen. 14,5 procent van de vrouwen heeft aangegeven psychische problemen te hebben, terwijl slechts 9,3 procent van de mannen dit heeft gedaan.

Wat betreft paniekaanvallen, 2 procent van de Nederlandse bevolking ervaart symptomen en bijna 1,9 procent is klinisch gediagnosticeerd met een paniekstoornis. Met een bevolking van bijna 18 miljoen mensen, dat zijn grofweg 360.000 mensen. Veel dus!

Als paniekaanvallen gedurende zes maanden vaak blijven voorkomen, is de kans groot dat je de diagnose paniekstoornis krijgt.

Lees deze blog verder om erachter te komen wat paniekstoornis is, wat de symptomen, oorzaken en behandeling zijn.

Paniekstoornis met agorafobie

Paniekstoornis met agorafobie

Agorafobie is een ander type angststoornis die zich kan ontwikkelen met een paniekstoornis. Agorafobie is de angst om niet te kunnen ontsnappen of hulp te vinden in een noodsituatie. Personen met agorafobie vermijden situaties en plaatsen waarin ze bang zijn niet te kunnen ontsnappen en vernederen zichzelf voor het geval er iets gebeurt.

Gewoonlijk wordt agorafobie geassocieerd met paniekaanvallen. Iemand die al eerder een paniekaanval heeft gehad, begint te leven in de angst dat hij altijd klaar moet staan ​​en verwacht een nieuwe paniekaanval te krijgen. Dus worden ze fobisch angstig en beginnen ze zelfs plaatsen te vermijden waar hun paniekstoornis zou kunnen worden veroorzaakt. Deze anticipatie en angst voor dergelijke situaties waarin ze zich gevangen voelen, worden hardnekkig en beginnen geleidelijk hun leven vorm te geven. Ze vermijden het gebruik van het openbaar vervoer, gesloten ruimtes, zich op drukke plaatsen bevinden, enz.

De angst kan zo intens en overweldigend zijn dat je de behoefte voelt om een familielid of vriend mee te nemen wanneer je naar buiten gaat. Erger nog, in het ergste geval minimaliseren mensen hun ondernemingen in de buitenwereld, totdat ze gevangenen worden in hun eigen huis.

Als ze gedwongen worden om naar buiten te gaan en hun angsten onder ogen te zien, kunnen ze een paniekaanval krijgen. Je kunt zien hoe verstoord het leven van een persoon met zowel agorafobie als paniekstoornis kan zijn. Het is echter een grote opluchting om te weten dat beide aandoeningen behandelbaar zijn. Vroegtijdige interventie is noodzakelijk en vooral gunstig voor sneller en volledig herstel.

symptomen van paniekstoornis

Wat zijn de symptomen van paniekstoornis?

De ‘Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, vijfde editie (DSM-5)’ wordt gebruikt om psychische aandoeningen te diagnosticeren.

De criteria voor diagnose vermelden een lijst met symptomen. De persoon moet één of meer paniekaanvallen per maand hebben gehad en de volgende maand doorgebracht in de angst om er nog een te krijgen. Daarnaast moet de persoon minimaal vier van deze symptomen hebben ervaren die we hieronder hebben opgesomd:

> Beukende hartslag

> Scherpe pijn in de borst

> Je los voelen van je omgeving (derealisatie) en je los voelen van je lichaam (depersonalisatie)

> Veel transpiratie

> Angst voor de dood

> Angst om de controle te verliezen

> Zich licht in het hoofd en duizelig voelen

> Verstikking

> Verdoofd voelen

> Misselijk voelen

> Beven

> Moeizame ademhaling

De meeste van deze symptomen worden ervaren door iemand die door een paniekaanval gaat. Ze nemen in intensiteit toe totdat de aanval zijn hoogtepunt bereikt en vervolgens na ongeveer tien minuten zal het uitdoven. Als je iemand bent die regelmatig paniekaanvallen ervaart, is het belangrijk dat je begrijpt wat paniekaanvallen zijn en hoe ze zich manifesteren.

Bekijk meer: 9 praktische tips die je door een paniekaanval heen helpen

Wat veroorzaakt een paniekstoornis?

Paniekstoornis Oorzaken

Momenteel worden er onderzoeken uitgevoerd om de oorzaken van paniekstoornissen beter te kunnen begrijpen. Op dit moment zijn er verschillende dingen die worden beschouwd als mogelijke oorzaken van deze aandoening.

Enkele van deze factoren zijn:

Genetica

Kinderen hebben meer kans op het ontwikkelen van psychische stoornissen als hun ouders ze hebben. Net als andere psychische stoornissen, kunnen ook paniekstoornissen genetisch worden overgedragen.

Grote stress

Stress is de oorzaak van veel psychische problemen. Paniekstoornis is een van de soorten angststoornis, waarvan de belangrijkste oorzaak onbeheerde en aanhoudende stress is. Uiteindelijk kan stress paniekaanvallen en paniekstoornissen veroorzaken. Stress is een van de meest voorkomende oorzaken van misselijkheid.

Persoonlijke houding en temperament

Elke persoon ondergaat stress en ontberingen in het leven. Het hangt van persoon tot persoon af hoe goed ze vechten in het aangezicht van tegenspoed. Sommige mensen brokkelen af ​​en geven sneller op onder druk. Als ze bezorgd en gestrest blijven, zullen ze waarschijnlijk angststoornissen ontwikkelen als gevolg van stress.

Er zijn bepaalde gebeurtenissen en factoren die de kans op paniekstoornissen vergroten. Sommige ervan zijn:

> Grote stress-inducerende gebeurtenissen zoals een vreselijke baan, financiële crisis, enz.

> Een traumatische gebeurtenis of verlies van een dierbare

> Aanranding of andere vormen van misbruik

> Kettingroken en overmatige inname van cafeïne

> Is er een therapie voor paniekaanvallen?

Is er een therapie voor paniekaanvallen?

Een paniekstoornis is gelukkig wel te behandelen. Je hebt professionele hulp nodig om te herstellen en weer een leven te leiden zonder constante zorgen.

Het is het beste om zo snel mogelijk professionele hulp te zoeken, aangezien psychische stoornissen die gedurende lange tijd niet worden behandeld, leiden tot de ontwikkeling van andere psychische problemen en complicaties. Een paniekstoornis kan bijvoorbeeld gepaard gaan met specifieke fobieën, zoals agorafobie, waardoor het leven van de patiënt veel erger wordt.

Andere complicaties die kunnen optreden door paniekaanvallen onbehandeld te laten zijn:

  • De opkomst van angst voor sociale bijeenkomsten en interactie
  • Problemen in het persoonlijke leven en de professionele werkplek
  • Depressie en andere aandoeningen
  • Het ontstaan ​​van zelfmoordgedachten
  • Misbruik van middelen

Elk van deze aandoeningen, en meer, kan zich ontwikkelen als je niet tijdig actie onderneemt en een arts zoekt voor uw paniekaanvallen. Zelfs als je niet regelmatig een arts wilt zien, kan je cursussen voor paniekaanvallen volgen en leren hoe je je aanval kunt beheren voor een meer vervulde levensstijl.

Als je toch hulp wilt zoeken, kunnen professionals in de geestelijke gezondheidszorg je therapie voorstellen. Psychotherapie en cognitieve gedragstherapie kunnen dus worden aanbevolen en effectief zijn bij de behandeling van uw paniekaanvallen. Als je paniekaanval een stoornis is geworden, kan de psychiater ook medicijnen voorschrijven, waaronder angstmedicatie.

Veel Gestelde Vragen:

Hoe lang duurt een paniekaanval?

Een paniekaanval duurt meestal ongeveer tien minuten. Sommige symptomen en de angst die het veroorzaakt, houden echter enkele uren aan.

Hoe kun je je ontdoen van een paniekstoornis?

Een paniekstoornis kan worden behandeld als vroege interventie wordt gegeven. Zoek onmiddellijk medische hulp nadat je je eerste paniekaanval ervaart.

Wat te doen tegen een paniekstoornis?

Weet dat je hierin niet de enige bent. Talloze andere personen lijden aan deze psychische stoornis en talloze anderen zijn ervan hersteld. Blijf dus positief en zoek dringend professionele hulp. Een professional in de geestelijke gezondheidszorg zal je helpen manieren te leren om je aanvallen te beheersen.

Wat helpt tegen een paniekstoornis?

Een paniekstoornis is een soort angststoornis en de belangrijkste oorzaak van angst is stress. Probeer stress goed te beheersen en neem de dingen zoals ze gaan. Probeer gezonder te eten en vaker te bewegen voor een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid. Probeer jezelf ook af te leiden. Sommige mensen merken dat bepaalde ademhalingsoefeningen of ontspanningstechnieken hen helpen te kalmeren wanneer ze zich angstig voelen. Anderen vinden dat regelmatige lichaamsbeweging helpt om hun angstniveaus onder controle te houden.

Samenvattend

Een paniekstoornis is een enorm slopende psychische stoornis. Het veroorzaakt paniekaanvallen die enkele minuten aanhouden maar blijvende effecten hebben. Afgezien van de angstaanjagende psychologische, fysieke en gedragsmatige tekenen en symptomen, laat het je persoonlijke en professionele leven littekens achter.

Er is nog geen specifieke oorzaak van de paniekstoornis vastgesteld, maar verschillende factoren zoals genetica, langdurige stress, traumatische gebeurtenissen, verlies van dierbaren en middelenmisbruik worden beschouwd als enkele van de plausibele oorzaken van paniekstoornissen.

Als er geen tijdige behandeling wordt gegeven, kunnen paniekaanvallen terugkeren en overgaan in een paniekstoornis. Daarom moet je een professional in de geestelijke gezondheidszorg bezoeken nadat je voor het eerst een paniekaanval heeft gehad. Zij behandelen je aandoening met therapie of verwijzen je door naar een psychiater die je medicijnen kan voorschrijven.

“Michael Hijlkema is expert op het gebied van burn-out, stress, rouw en verlies. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen stress te beheersen en hun welzijn te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een coachingstraject op maat gemaakt, dat je online kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met stress.”

Andere Artikelen