Stress is een normale lichaamsreactie op factoren en gebeurtenissen die je niet onder controle hebt. Met de pandemie, lockdowns en angst voor de gezondheid van uw gezin, is het stressniveau de afgelopen jaren toegenomen. Bovendien is stress op het werk een veelvoorkomend verschijnsel dat miljoenen mensen treft. Volgens Statista Netherlands Stress Survey 2018 voelt 10% van de respondenten zich dagelijks gestrest, terwijl 36% zich elke maand gestrest voelt.

Gezien dit hoge percentage gestresste personen, wordt het cruciaal om te begrijpen wat stress is, de bijdragende factoren, hoe stress kan worden verminderd en hoe herhaling van de symptomen kan worden voorkomen.

Wat is stress?

Stress wordt beschreven als wat een persoon voelt wanneer de druk groter is dan zijn vermogen om ermee om te gaan. Afhankelijk van hun persoonlijkheid en reactievermogen op druk, reageert elke persoon anders op stress. Veel variabelen, waaronder professionele uitdagingen, geld en persoonlijke relaties, kunnen bijdragen aan stress. Het kan psychologische symptomen veroorzaken zoals woede en angst en fysieke symptomen zoals slapeloosheid.”

Hoe Stress te Verminderen?

Het voorkomen van stress omvat het identificeren van stressvolle factoren en triggers. Als u kunt identificeren wat u stress kan bezorgen, kunt u stress verminderen door uw blootstelling aan die stressor te beperken. Er zijn verschillende benaderingen om met stress om te gaan; vandaag zullen we ze opsommen, zodat u de stresssymptomen onder controle kunt houden.

Volg de tips: Wat te Doen Tegen Stress?

Het is van cruciaal belang voor de algemene gezondheid om stress in het dagelijks leven zoveel mogelijk te verminderen. Dit komt omdat langdurige stress uw gezondheid schaadt en uw kans vergroot op het ontwikkelen van meerdere gezondheidsproblemen, waaronder depressie, angststoornis en hartaandoeningen.

Hier zijn 15 tips om u te helpen stress te verminderen en uw kwaliteit van leven te verbeteren.

1. Beweeg regelmatig

Lichamelijke activiteit zoals aerobics, dans, zumba en fietsen kan uw bloeddruk verlagen en stresssymptomen onder controle houden. Ze kunnen ook uw energie kanaliseren in productieve taken in plaats van uitstelgedrag en uw focus verleggen naar een productieve levensstijl.

2. Diepe ademhaling en ontspanning

Ademhalingsoefeningen, meditatie en yoga kunnen een rustgevende sfeer voor je creëren, dus probeer deze basisactiviteiten in je dagelijkse routine op te nemen, aangezien ze nuttig zijn voor zowel je mentale als fysieke gezondheid.

3. Gezond eten

gezond eten - tips voor stress en spanning

Hoewel het een typisch advies lijkt, kan gezond eten de stress aanzienlijk verlagen. Gezonde voeding zoals groenten, peulvruchten en fruit kunnen u helpen stress te beheersen, terwijl bewerkte en rommel de stresssymptomen kunnen verergeren.

4. Mediteren

wat-te-doen-als-gestresst-mediteren

Meditatie kan je helpen je hoofd leeg te maken en de stressfactoren te negeren. Je hoeft ook niet een hele meditatiesessie te plannen; het enige wat u hoeft te doen is 5 minuten voor uzelf te nemen, naar een rustig hoekje te gaan en aan positieve dingen te denken. Als je nadenkt over de positieve dingen in je leven, geven je hersenen dopamine af, waardoor stress wordt verminderd.

5. Vermijd cafeïne

Een hoge inname van cafeïne kan stress veroorzaken, omdat het je bloeddruk kan verhogen. Omdat u afhankelijk kunt worden van cafeïne, zal uw lichaam tolerantie voor cafeïne ontwikkelen en moet u uw inname verhogen om de cafeïnestoot te krijgen. Net als elke andere psychoactieve stof is cafeïneverslaving schadelijk voor de geestelijke gezondheid en kan het leiden tot stress, angst en paniekaanvallen.

6. Vermijd stressoren

Het identificeren van de factoren die stress veroorzaken, zoals ruzies, financiële zorgen, werk of persoonlijke problemen, kan een grote bijdrage leveren aan het beheersen van stress. Als u de belangrijkste oorzaak van stress identificeert, kunt u werken aan de oplossing van het probleem om stress te verminderen.

7. Vitaminesupplementen

Soms kan stress worden veroorzaakt door een onregelmatige hormonale balans en speelt vitamine een cruciale rol bij de aanmaak van enzymen en hormonen. Vitamine B-complex, vitamine D en melatonine verminderen effectief stresssymptomen door enzymatische en hormonale onbalans te reguleren.

8. Volg een zelfzorgroutine

Zelfzorgroutines, waaronder een manicure, een bezoek aan de spa of huidverzorging, kunnen een gevoel van ontspanning en prestatie geven. Wanneer je je focust op je welzijn en jezelf prioriteit geeft, daalt je stressniveau opmerkelijk.

9. Plan een picknick met je gezin

Het plannen van een picknick met je vrienden of familie kan je dichter bij de natuur brengen. U kunt ontspannen en uw problemen delen met uw geliefde. De quality time die met hen wordt doorgebracht, kan helpen om stress te verminderen.

10. Creëer grenzen

Soms kan uw interactie met andere mensen, of het nu uw collega’s, familie of vrienden zijn, stressvol zijn. Omdat er van je wordt verwacht dat je naar al hun behoeften luistert, is er één belangrijk punt om te onthouden dat je altijd ‘nee’ mag zeggen. Of u nu aan het werk bent of gewoon een saaie taak zoals winkelen, de beslissing moet aan u zijn. Wanneer je accepteert dat je overal controle en inspraak in hebt, daalt je stressniveau opmerkelijk.

11. Voorkom uitstelgedrag

Uitstelgedrag is het uitstellen van taken en is een van de belangrijkste oorzaken van stress. Er zijn twee niveaus van stress die verband houden met uitstelgedrag. De eerste stap is nadenken over de taak en de noodzaak om het gedaan te krijgen, gevolgd door stress over de resultaten van vertraagde taken.

12. Mindfulness gebaseerde cognitieve therapie

MBCT, of op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie, werkt door de cognitieve reactiviteit te verminderen door middel van meditatie. Het kan u helpen uw huidige mentale en emotionele toestand te beoordelen en empathie, geduld en vriendelijkheid te oefenen om uw problemen op te lossen.

13. Dicht bij de natuur

tips-voor-stress-dicht bij de natuur

De natuur heeft helende eigenschappen. Een wandeling van slechts 10 minuten in een park kan je helpen om je kalm te voelen en je stressniveau te verlagen. Het plannen van een bostocht en wandelen langs de kust kan je helpen om je beter te voelen.

14. Adopteer een huisdier

Een huisdier kan je beste vriend zijn die je kan helpen je gelukkiger te voelen. Omdat gelukkig zijn het tegenovergestelde is van stress, zul je je kalm voelen in het gezelschap van een huisdier. Het adopteren van een huisdier is een van de beste oplossingen om stress te verminderen, of het nu een kat, hond of wat dan ook is.

15. Zorg voor een goede nachtrust

Stress kan worden veroorzaakt door onvoldoende of slechte slaap. Probeer een stevige slaap van 7 uur te krijgen en houd je aan je slaappatroon. Vermijd koffie, zwaar voedsel en inspannende activiteiten voordat u naar bed gaat. Door een boek te lezen, naar rustgevende muziek te luisteren en te mediteren, kun je van paniekaanvallen ‘s nachts en beter slapen.

Bonustip: schrijf je in voor online stressmanagementcursussen

Je mentale gezondheid is net zo belangrijk als fysieke gezondheid, dus stel het niet uit en schrijf je in trainingsprogramma’s voor geestelijke gezondheid. Als u niet kunt reizen of het een uitdaging vindt om een ​​therapieafspraak te combineren met uw werk, weet dan dat hulp slechts een klik verwijderd is.

Hoe chronische stress verminderen?

Chronische stress wordt gedefinieerd als stress die weken of maanden aanhoudt. Chronische stress kan een negatieve invloed hebben op uw algehele gezondheid.

Hoge bloeddruk, vaak bekend als hypertensie, is een risico op chronische stress en is in onderzoeken (of hoge bloeddruk) in verband gebracht met hypertensie. Bovendien kunnen bepaalde gevaren samengaan met andere: hypertensie kan bijvoorbeeld uw kans op het ontwikkelen van andere gezondheidsproblemen vergroten, waaronder een beroerte of een hartaanval.

Beheer van chronische stress verschilt van persoon tot persoon; wat voor jou werkt, werkt misschien niet voor iemand anders. Hier zijn enkele stressverlichtende methoden die u kunnen helpen bij het omgaan met chronische stress:

  • Probeer fysieke activiteiten zoals aerobics of yoga
  • Oefen ontspanningsoefeningen zoals tai-chi
  • Doe geen concessies aan uw slaap
  • Wees niet te streng voor uzelf
  • Deel uw problemen
  • Zoek medische hulp als de symptomen ernstig worden

Deze benaderingen en een online cursus stressbeheersing kunnen wonderen verrichten om u te helpen met stress om te gaan.

Er zijn enkele tips die het Hoofdbaas-team deelde die je helpen om een angststoornis te overwinnen.

Samenvatting

Verschillende redenen kunnen stress veroorzaken en het kan een negatieve invloed hebben op uw mentale, fysieke en emotionele gezondheid. Een goede behandeling en zelfhulptechnieken kunnen stress verminderen, maar u heeft onmiddellijk medische hulp nodig als de symptomen moeilijk te beheersen zijn. Overademen, langdurige perioden van stress en activiteiten die sterke lichamelijke reacties veroorzaken, kunnen allemaal triggers zijn voor paniekaanvallen. Probeer in dit geval tips om paniekaanvallen te voorkomen.

Het is van cruciaal belang om de onderliggende oorzaak van stress te bepalen om een ​​effectieve management- of behandelstrategie te implementeren. Probeer vervolgens de eerdere tips om erachter te komen wat voor u werkt. Doorzettingsvermogen, zorg, focus en een goede lichamelijke gezondheid kunnen helpen om stresssymptomen te verlichten en een normaal, stressvrij leven te leiden. 

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.