Als de gedachte om voor een groep mensen of een camera op het podium te spreken of op te treden je doet huiveren, dan heb je plankenkoorts.

Wat is plankenkoorts?

Plankenkoorts is een sociale angststoornis waarbij je extreem onder druk en nerveus wordt. Podiumangst komt vaak voor en veel mensen hebben er last van, waaronder muzikanten, atleten, acteurs en motiverende sprekers..

Volgens het National Institute of Mental Health treft ongeveer 73% van de bevolking glossofobie of spreekangst

Plankenkoorts kan je leven op verschillende manieren beïnvloeden. Het kan er bijvoorbeeld toe leiden dat u uw doelen opgeeft, uw carrière beïnvloedt en uw zelfvertrouwen vernietigt. Om plankenkoorts te overwinnen, moet u eerst de symptomen ervan begrijpen en vervolgens overgaan tot zelfhulptechnieken. Als ze niet lijken te werken, moet u professionele hulp krijgen.

Is plankenkoorts een sociale angst?

Plankenkoorts kan elke artiest verlammen en verwarren. Het wordt echter nog steeds niet algemeen als een fobie beschouwd. Toch kan het worden geclassificeerd als een sociale angst voor spreken in het openbaar, algemeen bekend als glossofobie. 

Plankenkoorts heeft ook meerdere classificaties – het kan mild of ernstig zijn, variërend van persoon tot persoon. Sommige mensen worden alleen geconfronteerd met nervositeit, terwijl anderen paniek, sociale angst en angst kunnen hebben. 

Wat is de oorzaak van plankenkoorts?

Podiumangst wordt meestal veroorzaakt door sociale angst, maar de volgende zijn enkele andere oorzaken die plankenkoorts kunnen veroorzaken.

  • Angst om beoordeeld te worden
  • Angst om fouten te maken
  • Niet aan de verwachtingen voldoen
  • Angst voor afwijzing
  • Vernedering

Als je voor een publiek staat, denk je eraan om fouten te maken en vernederd te worden. Het overdenken van de negatieve mogelijkheden is de voornaamste oorzaak van plankenkoorts. 

Wat zijn de symptomen van plankenkoorts?

Niet iedereen houdt van aandacht. Het kan een nachtmerrie zijn voor iemand om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Niets schrikt iemand met plankenkoorts meer af dan de gedachte aan een kamer vol met publiek dat hen in de gaten houdt. Hieronder volgen enkele van de symptomen van plankenkoorts die iedereen die aan deze aandoening lijdt, zou moeten weten.

  • Snelle ademhaling en hartslag veroorzaken hoge bloeddruk. 
  • Rillend lichaam door de vecht- en vluchtreactie van het lichaam.
  • Moeite met spreken, resulterend in een krakende stem. 
  • Wazig zicht door verlies van focus. 
  • Zweten als reactie op stressvolle stimuli. 
  • Keelpijn en droge mond leidend tot een hoog krakend geluid. 
  • Misselijkheid (emetofobie) door ernstige stress. 

7 tips om met plankenkoorts om te gaan

Het is makkelijker om met plankenkoorts om te gaan dan je denkt. Het enige dat u hoeft te doen, is enkele zelfhulptechnieken oefenen. Enkele van de technieken worden hieronder vermeld.

1. Volg online lessen angstbeheersing

Als je geen tijd hebt voor sessies voor de behandeling van plankenkoorts, maak je geen zorgen, er zijn meerdere online cursussen die je kunnen helpen om met je aandoening om te gaan. Schrijf je in voor een van hen en volg online lessen om podiumangst te beheersen.

2. Buikademhaling

hoe je plankenkoorts kunt overwinnen

Ademhalingsoefeningen kunnen een rustgevende omgeving voor je creëren. Probeer deze eenvoudige oefeningen in uw dagelijkse routine op te nemen om uw mentale en fysieke gezondheid ten goede te komen.

3. Wees zelfverzekerd

Lichaamstaal is van invloed op hoe zelfverzekerd je eruitziet en zelfverzekerdheid kan helpen om de symptomen van plankenkoorts aan te pakken. Als je je zelfverzekerd wilt voelen, probeer dan je schouder op te tillen en rechtop te staan. Deze techniek kan je helpen om je beter te voelen over jezelf en angst onder controle te houden.

4. Begroet uw publiek met een glimlach

Een uitstekend welkom geven is een van de meest efficiënte manieren om contact te maken met het publiek. Maak een sterke start door het publiek te presenteren met een grote glimlach en een gedenkwaardige begroeting. Investeer in deze tijd en laat het publiek weten hoe leuk je het vindt om daar te zijn. 

5. Verplaats je in het publiek

Podiumangst is zo vervelend dat je je zou kunnen concentreren op hoe slecht je je voelt in plaats van op wat belangrijk is: de reactie van je publiek. Verplaats jezelf in plaats daarvan in de schoenen van het publiek en bedenk wat ze hopen te winnen met deze presentatie. 

6. Laat spierspanning los

tips om kalmer op het podium te staan

Stage angst veroorzaakt spanning door het hele lichaam en tast verschillende spieren aan. Sommige mensen zullen deze beklemming bijvoorbeeld in hun kaak, nek, buik of borst ervaren.

Wanneer spierspanning in een gebied voor een langere periode aanhoudt, wordt het echte pijn. Yoga, stretching, meditatie en een verscheidenheid aan andere oefeningen kunnen allemaal helpen bij het loslaten van spierspanning.

7. Dirigeer je energie

Stel een doel en slinger die nervositeit in gedachten naar dat doel wanneer je begint met optreden of je nerveus voelt. Het geeft je het gevoel de last van je af te werpen en is een sterke psychologische oefening om met zenuwen om te gaan.

Veel Gestelde Vragen:

Is plankenkoorts een zwakte?

Nee, plankenkoorts is geen zwakte. Elke vorm van angst houdt verband met het normale functioneren van de hersenen; als je nergens bang voor bent, geeft dit aan dat je hersenen ernstig beschadigd zijn.

Is plankenkoorts natuurlijk?

Plankenkoorts is een natuurlijk voorkomend fenomeen dat veel mensen treft. Daarom moet je begrijpen wat plankenkoorts is, zodat je het volledig kunt overwinnen.

Waarom heeft men last van plankenkoorts?

Plankenkoorts is een veel voorkomende vorm van sociale angststoornis (SAD), die wordt gekenmerkt door angst voor oordeel en afwijzing. Iemand kan ook doodsbang zijn voor mislukking of vernedering.

Is plankenkoorts genetisch bepaald?

Angst is genetisch bepaald en podiumangst is een vorm van sociale angst. Er is geen dergelijk gen genoemd of geïdentificeerd als een angstgen, maar het kan in een of andere vorm van ouder op kind worden overgedragen.

Krijgen acteurs plankenkoorts?

Ja, acteurs krijgen ook plankenkoorts, en niet alleen acteurs, maar ook atleten, zangers en sprekers krijgen allemaal plankenkoorts, maar het punt om op te merken is hoe ze hun angst overwinnen. Er wordt perfect gezegd dat oefening een man perfect maakt, en de oefening om op het podium te komen en te acteren of een toespraak te houden, vergroot uiteindelijk hun zelfvertrouwen in de loop van de tijd.

Is plankenkoorts hetzelfde als sociale angst?

Podiumangst is een vorm van sociale angst, maar is niet zo problematisch als sociale angst. Mensen met plankenkoorts zijn niet bang om met mensen om te gaan en zijn sociaal actief. Ze zijn alleen bang om het podium op te gaan en in het middelpunt van de belangstelling te staan.

Samenvatting

Plankenkoorts kan een negatieve invloed hebben op uw prestaties en u zult niet de erkenning en waardering krijgen die u verdient. Prestatieangst wordt meestal ervaren als een angst om in het openbaar te spreken. Daarom is het essentieel om symptomen van plankenkoorts te identificeren en onmiddellijk actie te ondernemen om de problemen op te lossen. 

Hoewel de hierboven genoemde technieken, zoals online lessen en oefeningen voor angstbeheersing, u kunnen helpen het symptoom onder controle te houden, kunnen sommige gevallen extreem zijn. Daarom is het essentieel om naar een gezondheidscentrum te gaan als de symptomen verergeren.

We hopen dat onze blog je zal helpen bij het vinden van de perfecte aanpak om met plankenkoorts om te gaan en een succesvolle carrière veilig te stellen. 

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.