Niemand wordt graag ziek, maar braken is een van de worstcasescenario’s. Je hebt geen controle over de impuls om te braken, en het ongemak van overal braken kan terecht stress veroorzaken. Aan de andere kant is het een natuurlijke manier voor het lichaam om je darmen te reinigen en gifstoffen te verwijderen, en soms kan het je een beter gevoel geven.

Hoewel niemand liever braakt, hebben sommige mensen last van angst om te braken, ook wel emetofobie genoemd. Het is echter een zeldzame aandoening die ongeveer 0,1% van de bevolking treft, zoals gerapporteerd door Professor van de Radboud Universiteit Nijmegen.

“Wat is emetofobie?

Emetofobie wordt gekenmerkt door extreme angst om te braken, te denken aan braaksel, het woord te lezen, iemand te zien braken en zich ziek te voelen. Het is een soort angststoornis en de symptomen kunnen na verloop van tijd verergeren.”

Mensen met emetofobie beginnen concessies te doen aan dagelijkse taken en blijven nadenken over de mogelijkheid van braken. Ze vermijden sociale bijeenkomsten omdat ze denken dat iemand kan overgeven, associëren bepaalde kleding en voedsel met braken en brengen uiteindelijk hun kwaliteit van leven in gevaar.

Wat is angst?

Het is een normale reactie van een lichaam op elke dreiging die wordt gekenmerkt door de activering van een vlucht- of vechtreactie. Wanneer deze reactie zonder enige substantiële dreiging – het staat bekend als fobie.”

Net als andere angsten, waaronder autofobie, claustrofobieen agorafobie, kan emetofobie worden behandeld en behandeld, maar je moet eerst een onderliggende oorzaak van deze angst vinden.

Laten we eens kijken naar de oorzaken van angst voor braken en hoe de symptomen kunnen worden bestreden.

Wat veroorzaakt angst voor braken (emetofobie)?

Het antwoord op de oorzaak van emetofobie is niet eenvoudig. Angst kan worden veroorzaakt door specifieke incidenten, gebeurtenissen of situaties; hetzelfde geldt voor emetofobie. Het kan worden veroorzaakt door eerdere incidenten van

 • Een ernstig geval van voedselvergiftiging
 • Paniekaanvallen tijdens braken
 • In het openbaar
 • Iemand anders heeft over u overgegeven Iemand
 • overgeven

Aangezien er geen duidelijke oorzaak is in verband met de prognose van emetofobie, geloven experts dat omgeving en genetica zijn de belangrijkste boosdoeners. Omdat de angst voor braken echter al in je kindertijd begint, is de kans groot dat je een negatief incident met braken hebt gehad en de uitlokkende factor bent vergeten.

Symptomen van Emetofobie

Personen die lijden aan angst om over te geven, plannen hun dag om situaties te vermijden waarin zij of iemand anders zou kunnen overgeven. Hier zijn enkele symptomen en gedrag geassocieerd met angst voor braken (emetofobie).

 • Geen nieuw voedsel proberen
 • Kleinere porties
 • gaar voedsel
 • vermijden Vermijd het aanraken van oppervlakken vanwege de angst voor bacteriën
 • Geen ziekenhuizen bezoeken
 • zijn door reinheid
 • Constant ruikend voedsel
 • Gooien voordat het
 • Afwassen en opnieuw wassen van de afwas
 • Vermijd socialiseren vanwege de angst voor de mogelijke kans op overgeven
 • Overmatig gebruik van maagzuurremmers
 • Vermijden van het woord ‘kotsen’ of ‘braken’
 • Vragen naar de gezondheid van collega’s, collega’s, vrienden en familie (vermijden als ze ziek zijn)
 • Verhoogde hartslag
 • Stress
 • Angst, zelfs bij de minste symptomen van misselijkheid
 • Paniek stoornis die verband houdt met het niet kunnen overgeven van een plaats
 • Angst voor de mogelijkheid om te braken
 • Angst om te stikken door te
 • niet te kunnen stoppen met braken
 • Angst om opgesloten te raken in een besloten ruimte

Omdat de lijst met symptomen vrij uitgebreid is, kan het uw kwaliteit van leven aanzienlijk beïnvloeden en u eenzaam laten voelen; daarom is het cruciaal om een ​​behandelaanpak te vinden die voor u werkt!

Behandeling van angst om te braken (emetofobie) 

Behandeling van emetofobie kan lastig zijn omdat het therapie, medicatie of een combinatie van beide omvat. Hier zijn enkele van de meest effectieve behandelmethoden om symptomen van emetofobie te beheersen.

Online cursussen voor angstbeheersing

We begrijpen dat niet iedereen de tijd heeft om naar een ziekenhuis te gaan voor angst- of fobietherapie. Online lessen angstbeheersing kunnen u helpen bij het omgaan met angststoornis, spanning, stress, paniekstoornis en angstaanvallen. Het zou uw eerste optie moeten zijn om te bepalen of uw symptomen beheersbaar zijn of medische aandacht vereisen. Deze cursussen kunnen u helpen te begrijpen hoe u emetofobie-paniekaanvallen kunt kalmeren en uw kwaliteit van leven kunt verbeteren.

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

cognitieve gedragstherapie-om-emetofobie te overwinnen

CGT, of cognitieve gedragstherapie, houdt zich bezig met het herkennen van negatieve gedachten en helpt bij het onderzoeken van emotionele benaderingen die uw reacties kunnen veranderen. Het kan u bijvoorbeeld helpen herinneren waarom u bang bent om te kotsen, en de zorgverlener zal u een therapeutisch plan geven.

Blootstelling en responspreventie (ERP)

Blootstellingstherapie is een van de meest effectieve benaderingen voor de behandeling van angst voor braken. Blootstellingstherapie richt zich op het blootstellen van mensen aan hun zorgen om met onverwachte resultaten om te gaan. Wanneer je de term ‘braken’ of ‘kotsen’ begint te schrijven, begin je kotsen te normaliseren als een normale functie van het lichaam, wat kan helpen bij emetofobietherapie.

Mindful-ademhalingsoefeningen

mindful-ademhalingsoefeningen-voor-behandeling-emetofobie

Mindful-ademhalingsoefeningen zoals meditatie, yoga en diep ademhalen kunnen je helpen focussen op positieve gedachten en je aandacht afleiden van de angst om te braken. Bovendien kunnen ze u helpen uw hersenen onder controle te houden door een verhoogde zuurstoftoevoer naar de hersenen, wat kan helpen stress en angst in verband met emetofobie te verminderen.

Medicijnen

In sommige ernstige gevallen werkt therapie niet, dus u moet naar een zorginstelling. Een zorgverlener kan gemakkelijk emetofobie diagnosticeren en bètablokkers en kalmerende middelen voorschrijven om verlichting te bieden.

Het is ook belangrijk op te merken dat hoewel voorgeschreven medicijnen werken voor de behandeling van emetofobie, ze altijd de mogelijkheid van afhankelijkheid met zich meebrengen. Dit is de belangrijkste reden waarom medicijnen de laatste keuze zijn voor de behandeling van fobie voor braken.

Veel Gestelde Vragen:

Wat veroorzaakt emetofobie?

Een fobie voor braken of emetofobie kan worden veroorzaakt door een eerdere traumatische braakgolf of genetica. Als uw gezinsleden emetofobie hebben, is de kans groter dat u deze angst ontwikkelt.

Is het normaal om bang te zijn om te braken?

Omdat alle lichaamsafscheidingen als vies worden beschouwd, is het vrij normaal om te walgen van braken, maar er bang voor zijn is een andere zaak. De gedachte aan kotsen zou niet eng moeten zijn; als dat zo is, lijdt u aan een kotsfobie.

Is emetofobie een geestesziekte?

Omdat emetofobie een soort angststoornis is, wordt het geclassificeerd als een psychische aandoening. Angststoornis treft 30% van de bevolking, maar kan worden behandeld met behulp van zelfhulpcursussen, therapieën en medicijnen.

Is emetofobie een vorm van OCS?

Nee, emetofobie is geen type obsessieve-compulsieve stoornis (OCS), maar de symptomen van beide aandoeningen zijn bijna hetzelfde. Personen die lijden aan OCS en emetofobie zijn dol op schoonmaken om bacteriën te vermijden; zij plannen hun activiteiten en volgen deze planning nauwgezet op.

Is emetofobie een angststoornis?

Ja, emetofobie is een soort angstorde; het is ook bekend als een specifieke fobie van braken (SPOV). Het kan ernstige angst veroorzaken bij de patiënt, wat resulteert in stress, duizeligheid, hartkloppingen en kortademigheid.

Hoe lang duurt het om over emetofobie heen te komen?

Het therapiewerk duurt bijna twee maanden. Zelfs als u de afgelopen jaren emetofobie heeft gehad, kan deze binnen een paar maanden worden behandeld.

Samenvatting

Stress is een normale reactie van het lichaam, maar een fobie niet. Het specificeert dat het vecht- en vechtmechanisme wordt geactiveerd zonder enige zichtbare dreiging. Er zijn verschillende soorten angsten en behandelingen voor al deze angsten op basis van het nauwkeurig identificeren van onderliggende problemen. 

Als u bijvoorbeeldbang bent om over te geven, betekent dit dat u in het verleden een negatieve ervaring of incident met braken heeft gehad. Het identificeren van de oorzaak kan u helpen bij het selecteren van een behandelstrategie die in uw geval werkt. Het is belangrijk om te onthouden dat u bij verergering van de symptomen direct naar een zorginstelling moet. 

Probeer de hierboven genoemde behandelingsmethoden en kies degene die het beste bij uw aandoening past, zodat u de angst voor symptomen van braken kunt beheersen en uw kwaliteit van leven kunt verbeteren. Je kunt ook tips proberen om paniekaanvallen te voorkomen.

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.