Als je ziek wordt, is het normaal om bang te zijn. Ziekte kan tenslotte beangstigend zijn. We kunnen ons zorgen maken over onze symptomen en wat die kunnen betekenen. We kunnen ons zorgen maken over de pijn en het ongemak dat we voelen. We kunnen ons zelfs zorgen maken over de dood.
Maar voor sommige mensen gaan deze zorgen verder dan een sporadische aanval van angst. Ze kunnen constant bang zijn om ziek te worden, zelfs als ze zich helemaal gezond voelen. Dit kan erg slopend zijn en het moeilijk maken om hun dagelijkse leven te leiden.
Niemand wil het slachtoffer worden van virale en bacteriële ziekten, zelfs niet als het gaat om iets wijdverspreid en herstelbaars als een gewone verkoudheid.
In sommige gevallen, zij het zeldzaam, hebben sommige mensen echter de hardnekkige en irrationele angst dat zij aan een ernstige medische aandoening lijden. Deze aandoening staat bekend als een ziekte-angststoornis (voorheen hypochondrie).
In dit artikel zullen we diep duiken en in detail bespreken wat bang zijn om ziek te worden betekent, hoe het is om om te gaan met hypochondrie, hypochondrische symptomen, de oorzaken, en de behandeling.
Laten we beginnen.
Wat is angst om ziek te worden?
Ziektevrees, ook bekend als gezondheidsangst, ziekte-angststoornis, en in de volksmond als hypochondrie, is een zeldzame en chronische angststoornis die mensen van alle leeftijden en geslachten kan treffen en meestal opkomt in de vroege volwassenheid. Het is een aandoening die wordt gekenmerkt door een onrealistische en aanhoudende angst om aan een ernstige gezondheidstoestand te lijden, zelfs als er weinig of geen symptomen zijn. Mensen die lijden aan hypochondrie denken altijd dat ze ziek zijn en worden obsessief verteerd door een angst voor ziekte en dood. Je denkt altijd dat je ziek bent.
Mensen met hypochondrie hebben de neiging zich symptomen in te beelden of gewone lichaamsfuncties verkeerd te interpreteren als tekenen van een ziekte. Zelfs als ze een medisch onderzoek ondergaan en de resultaten duidelijk zijn, blijven ze geloven dat ze ziek zijn. Hun voortdurende bezorgdheid over hun gezondheid kan hun persoonlijke en sociale leven beïnvloeden en hen verhinderen deel te nemen aan alledaagse activiteiten.
Ziekte Angst Stoornis kan worden ingedeeld in twee typen:
- Zorgzoekend: Een persoon heeft de neiging om frequente bezoeken te brengen aan artsen en specialisten en ondergaat meerdere laboratoriumtests en medische onderzoeken.
- Zorg vermijdend: Een persoon vermijdt elke vorm van medische zorg en consultatie te zoeken uit een gebrek aan vertrouwen voor dokters waarvan ze denken dat ze hun symptomen misschien niet ernstig nemen. Ze gaan zelf op onderzoek uit, wat hun angst verder aanwakkert en zich ontwikkelt tot ernstige paniekaanvallen. Voor zulke mensen kan het nuttig zijn om cursussen over paniekaanvallen te volgen. Tips om je geest ontspannen en kalm te houden, kunnen je ook helpen paniekaanvallen te voorkomen. Ze kunnen leren hoe ze hun angsten kunnen beheersen en hun angstaanvallen onder controle kunnen houden.
Het is belangrijk dat mensen met een extreme angst voor ziekte beseffen dat hun gedrag niet wijst op een normale bezorgdheid voor hun gezondheid en dat hun bezorgdheid in feite irrationeel is. Als zodanig moeten zij onmiddellijk een arts bezoeken die hen zal begeleiden naar een geschikte behandeling.
Begrijpen wat paniekaanvallen zijn en hoe ze zich manifesteren kan iemand die aan hypochondrie lijdt ook helpen om kalm te blijven.
De symptomen van ziektevrees (hypochondrie)

Hypochondrische symptomen kunnen lichamelijk zijn, maar zijn vooral gedragsmatig en mentaal. Symptomen van hypochondrie kunnen worden gebruikt om vast te stellen of iemand lijdt aan een ziekte-angststoornis, zodat hij kan worden behandeld.
Lichamelijke en gedragssymptomen:
- Onbehagen bij regelmatige lichaamsfuncties zoals winderigheid of zweten
- Frequente bezoeken aan de dokter en medische tests en onderzoeken laten doen
- Vermijden van doktersafspraken en ziekenhuisbezoeken is ook een symptoom van deze stoornis
- Vaak je lichaam controleren op tekenen van ziekte of aandoening
- Lange uren doorbrengen met online onderzoek naar een ziekte waar je bang voor bent
- Obsessief praten over je eigen gezondheid en te veel informatie delen over je gezondheid
- Buitensporig repeterend gedrag zoals het lichaam controleren op tekenen en symptomen van ziekte, bv. vaak de temperatuur en bloeddruk controleren
- Overdrijven van de ernst van symptomen
- Vermijden van sociale interacties uit angst dat je een ziekte oploopt
Psychologische symptomen
- Snel gealarmeerd raken over een kleine gezondheidstoestand
- Gewone lichaamsfuncties, zoals hoesten, verkeerd interpreteren als een teken van een ernstige aandoening, zoals een longaandoening
- Te veel stress ervaren over je gezondheid, zodat het vermogen om in het dagelijks leven te functioneren belemmert
- Geen geruststelling vinden bij artsen en testresultaten wanneer deze negatief zijn
De oorzaken achter ziektevrees

De precieze oorzaken van de ziekte-angststoornis worden nog onderzocht, maar men gaat ervan uit dat één of een combinatie van de volgende 5 factoren bijdragen tot de ontwikkeling van deze aandoening.
1. Trauma in het verleden
Trauma’s als gevolg van fysiek of emotioneel misbruik, zoals verkrachting of verwaarlozing, zowel in de kindertijd als in latere jaren, kunnen ertoe leiden dat iemand zich overmatig bewust wordt van zijn gezondheid en welzijn, tot het punt dat zijn bezorgdheid irrationeel wordt wat kan leiden tot emotionele instabiliteit.
2. Familiegeschiedenis
Hypochondrie kan genetisch bepaald zijn en iemand wiens familie een geschiedenis van psychische aandoeningen en angststoornissen heeft, kan het dus erven. In sommige gevallen, zelfs als een persoon de aandoening niet heeft geërfd, kan de kennis van hun familiegeschiedenis hen overmatig bewust maken van hun gezondheid.
3. Lichamelijke veranderingen
Mensen tussen 25 en 35 jaar hebben meer kans op hypochondrie door lichamelijke veranderingen en veroudering van het lichaam, omdat ze de neiging hebben veranderingen in bloeddruk, hartslag, ademhalingsdiepte, enz. verkeerd te interpreteren als tekenen van ziekten. Dit boezemt hen angst voor ziekten in.
4. Kinderziekten
Herinneringen aan ziekte-ervaringen uit de kindertijd kunnen iemand angst inboezemen, zodat hij bang wordt om opnieuw ziek te worden en in een poging om zich tegen ziekten te beschermen, obsessieve gedragspatronen gaat vertonen om een goede gezondheid te verzekeren. Dit kan ook gebeuren als zij in hun jeugd ziekte en overlijden van naaste familieleden, zoals ouders of broers of zussen, hebben meegemaakt.
5. Andere mentale gezondheidsaandoeningen
Veel constante stress of andere psychiatrische aandoeningen zoals depressie en angststoornissen kunnen leiden tot een overdreven gezondheidsbewustzijn met hypochondrie tot gevolg.
Behandeling van angst voor ziekte

Als je last hebt van buitensporige en irrationele bezorgdheid over je gezondheid of een van de bovengenoemde hypochondrische symptomen, kun je je wenden tot een arts die je vervolgens zal doorverwijzen naar een psycholoog of psychiater.
Behandeling van hypochondrie kan worden gedaan door middel van therapie, medicatie, of een combinatie van beide. Enkele hypochondrie behandelingen die de arts kan voorstellen zijn psychotherapie en cognitieve gedragstherapie.
Medicatie
Na afweging van de voor- en nadelen van elk medicijn en op basis van de intensiteit van de symptomen, kan je arts medicijnen voorschrijven zoals antidepressiva, met name selectieve serotonine heropname remmers (SSRI’s) die helpen stress en angst te beheersen. Houd er echter rekening mee dat medicijnen voor de behandeling van angststoornissen grote bijwerkingen kunnen hebben.
Psychotherapie
Psychotherapie of ‘praattherapie’ houdt in dat je met een behandelaars praat over jouw gedachten en gevoelens en dat je je angsten en trauma’s met hen deelt. Zij zullen je op hun beurt raad geven en je helpen uw emoties en gedrag beter te beheersen.
Cognitieve gedragstherapie
Cognitieve Gedragstherapie (CGT) is een vorm van psychotherapie waarbij je leert je negatieve denkpatronen om te zetten in positieve door de confrontatie aan te gaan met je angsten. Dit kan je helpen bij het omgaan met hypochondrie door te leren hoe je anders kunt reageren op lichaamssensaties.
Hypochondrie of ziektevrees – Conclusie
Angst voor ziekte staat ook bekend als hypochondrie. Gezondheidsangst en ziekte-angststoornis zijn een chronische psychiatrische aandoening waarbij een persoon een aanhoudende, obsessieve en irrationele angst ervaart voor zijn gezondheidstoestand. Je bent bang voor enge ziekten en zelfs als je weinig tot geen symptomen hebt, geloof je dat je aan een ernstige ziekte lijdt. Je besluit vaak om naar de dokter te gaan, of juist helemaal niet te gaan.
Hypochondrie kan verschillende oorzaken hebben, zoals familiegeschiedenis, trauma, kinderziekten, lichamelijke veranderingen en geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie. Hypochondrie heeft fysieke, gedragsmatige en psychologische symptomen en zodra deze symptomen zijn vastgesteld, kan de aandoening worden behandeld met medicijnen en therapie.