Elke lichte aanwijzing van burn-out, bij jezelf of bij een geliefde, moet niet licht worden opgevat. Het kan leiden tot een verscheidenheid aan problemen. Burn-out manifesteert zich over het algemeen als een grote uitdaging om mee te functioneren in het leven. Loop je risico op burn-out en kun je dat voorkomen?

Deze “managersziekte” betekent niet dat je manager hoeft te zijn om aan ernstige stress of burn-out op het werk te lijden. Veel beroepen en bezigheden kunnen leiden tot burn-out, zoals kunstenaars, verpleegkundigen, brandweerlieden, leraren, atleten, freelancers en studenten.

“Wat veroorzaakt burn-out?” is een vraag die we proberen te beantwoorden met een aantal van de symptomen, oorzaken en therapieën van burn-out op het werk om het te herkennen (en te voorkomen) bij jezelf, je collega’s, en je dierbaren. We kijken ook naar de bijdrage die mental coaching bij burn-out kan leveren.

Wat is Mental Coaching?

Een brede term voor specialisten die een psycho-educatieve methodologie gebruiken om de emotionele aspecten van mentale prestaties te identificeren, is mental coaching – het bereiken van topprestaties, of het nu op de golfbaan is, in de operatiekamer, op het podium, in de collegezaal, of tijdens het werk.

Fysieke kracht, technische bekwaamheid, strategische, operationele strategie, en psychosociaal functioneren zijn cruciaal in de arbeidspsychologie. Professionals in atletiek en prestatiepsychologie mentale coaches kunnen atleten helpen begrijpen hoe hun gedachten en gevoelens hun acties op het veld beïnvloeden.

Mental coaches putten uit deze kennis om volwassenen te helpen hun vermogen te verbeteren om gecentreerd, gevestigd, toegewijd en optimistisch te blijven in elke situatie van het leven. Er moet een systematisch trainingsprogramma zijn om psychologische vaardigheden te ontwikkelen die gebruik maken van sterke punten en die zelfopgelegde zwakke punten aanpakken, terwijl ze gefocust blijven om de gewenste doelstellingen te bereiken, zelfs wanneer ze geconfronteerd worden met onverwachte obstakels.

Wat doet een Mental coach?

Een mental coach helpt je dichter bij je droom te komen door je te helpen bij het formuleren en verduidelijken van doelen en aspiraties

Wat is je uiteindelijke doel? Hoe wilde je daar komen? “Nee, ik heb hier geen strategie of systeem voor.” Sommige mental coaches helpen je bij het creëren van deze visie.

Een mental coach biedt een objectieve visie en perspectief

Wanneer je mental coach je advies en feedback geeft, heeft hij of zij de beste bedoelingen voor ogen. Hij of zij is gebrand op jouw succes. Jouw leercurve wordt verkort door hun jarenlange ervaring, en je vermijdt onnodige omwegen.

Ze kunnen je je blinde vlekken helpen ontdekken

Sommige aspecten van ons leven, onze persoonlijkheid, enz. zijn ons niet bekend. Anderen kunnen deze aspecten van je persoonlijkheid zien, maar je kunt jezelf er niet altijd in herkennen. Je kunt je doelen niet bereiken als je blinde vlekken hebt. Een coach kan je helpen om je zwakke plekken te identificeren, ze te verbeteren en ze om te vormen tot waardevolle eigenschappen.

Ze zijn een vertrouwenspersoon die je volledig kunt vertrouwen

Volwassen worden kan soms moeilijk en eenzaam zijn. Zelfs als je partner of vrienden er zijn om je te steunen, is het mogelijk dat je je tegenover hen niet kunt openstellen over sommige van je meest dringende problemen en zorgen. Als je succes hebt, hebben zij het gevoel dat ze bij je zijn. Je kunt je mental coach alles vertellen, en hij zal je niet veroordelen, bekritiseren of afwijzen. Dit is je meest vertrouwde adviseur.

Mentale training, mentale paraatheid en mentale weerbaarheid worden allemaal aangeleerd door een mental coach

Mentale weerbaarheidstraining is essentieel voor alle volwassenen. Om je mentaal voor te bereiden op de uitdagingen en mogelijkheden van het leven, heb je een systeem nodig. Een Cursus geestelijke gezondheid dat je leert visualiseren, ontspannen en focussen is essentieel om succesvol te worden in het leven. Dit kan je worden aangeleerd door een mental coach.

Het hebben van een mental coach kan je helpen je aandacht en focus te verbeteren

Om te winnen, moet je je angsten beheersen en je focus verankeren. Dit bepaalt waar, hoe lang, en hoeveel je aandacht op gericht is. Een mental coach leert je de juiste aandachtssignalen te gebruiken om je geest gefocust te houden op de taak die voor je ligt, in plaats van ervan weg te drijven.

Zelfverzekerder zijn kun je leren met de hulp van een mental coach

Zelfvertrouwen is een product van competentie, niet andersom. Als je niet op alle niveaus weet waar je mee bezig bent, ben je gedoemd te mislukken. Een mental coach heeft als doel om jou te helpen een zelfvoldaan gevoel van competentie en vertrouwen te ontwikkelen. Op dezelfde manier zijn de experts van Hoofdbaas gespecialiseerd in mentale krachttraining. Zij hebben de deskundigheid en competentie om jou te helpen met een stabiele mindset. Meld je nu aan voor hun programma’s en omarm een nieuwe en bevredigende kijk op het leven.

Wanneer heb je mental coaching nodig?

Laten we eerlijk zijn, psychologie en het samenwerken met een mental coach hebben een zeker stigma aan hen verbonden. Het idee dat sportpsychologie louter “therapie voor atleten” is, is niet waar. Hoewel mentale trainingssessies therapeutisch kunnen zijn, is dit niet het doel.

Mentale training is net zo belangrijk als het trainen van je fysieke vaardigheden. Sommige mental coaches werken op dezelfde manier als een gewone therapeut, waarbij ze je coachen door middel van mentale herhalingen van verschillende psychologische technieken en oefeningen, maar ook scenario’s en situaties. Op verschillende momenten tijdens je volwassenheid kan een coach je de juiste richtlijnen geven om in je voordeel te gebruiken.

Het verschil tussen goed en geweldig zijn zit allemaal in je hoofd! Mentale voorbereiding bereidt je voor om helder en effectief te denken onder druk, of het nu in het heetst van de strijd is of tijdens een slopende training. Mentale training is vergelijkbaar met honkbal, omdat het je leert te voorkomen dat je de slechte worpen probeert te raken. Jouw innerlijke criticus kan met onze hulp worden omgevormd tot een positieve hulpbron. We zullen ons richten op het ontwikkelen van je vermogen om competitie te zien als een uitdaging in plaats van een bedreiging.

Je kunt je geest zien als een computer. Het heeft software nodig om goed te werken. Bij gebrek aan de juiste software, zit je met een grote, verouderde, niet-functionerende computer. Voor zover wij weten, is er geen software: het is je manier van denken. Hoe beter je software en hoe efficiënter je computer is, hoe meer je je mindset kunt verbeteren door mentale vaardigheden te oefenen. Dus, waarom trainen we onze hersenen niet in dezelfde mate als we ons lichaam trainen?

Het is tijd voor volwassenen om een nieuwe benadering en kijk op het leven aan te nemen. We stappen eindelijk af van de old-school kijk op het leven als bevolkt door stoere, doorgewinterde boomers die lijden door trauma’s en uitputting van de werkplek als gevolg van hun meedogenloze beroepsregimes normaliseren. Een nieuwe generatie volwassenen begrijpt hoe belangrijk het is om lichamelijk fit te zijn en een onbreekbare gezonde mentaliteit te hebben!

Volgens overtuigend wetenschappelijk bewijs kun je leren om prestatie- en operationele vaardigheden zoals concentratie, doorzettingsvermogen, toewijding en zelfvertrouwen te ontwikkelen.

capaciteiten verbeteren, waaronder motivatie, beeldvorming en emotionele controle, gedachtebeheersing, mentale planning, en teambuilding. De meeste studies tonen aan dat personen die gelukkig en stabiel zijn in hun leven, betere psychologische vaardigheden hebben dan personen die minder succesvol zijn. Dit is in overeenstemming met de bevindingen van eerdere studies.

Deskundigheid in psychologische vaardigheden is in verband gebracht met een grotere tevredenheid over de prestaties en een betere geestelijke gezondheid. Psychologische vaardigheden zijn van cruciaal belang voor de houding van degene die ze ten uitvoering brengt, ten opzichte van het verleggen van persoonlijke grenzen en het omgaan met de donkere periodes van fysieke uitputting en mentale frustratie in perioden wanneer je het beste uit jezelf wilt halen.

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.