Zwangerschap wordt vaak beschouwd als een tijd van vreugde in het leven van een vrouw vanwege de beloften die het inhoudt voor een toekomst met een gezin, maar het heeft een donkere kant die vaak wordt genegeerd.
Angst tijdens de zwangerschap, ook wel prenatale angst genoemd, treft 1 op de 10 vrouwen die een kind verwachten en wordt gekenmerkt door gevoelens van stress, zorgen en prikkelbaarheid. Hoewel dit vaak voorkomt, kan deze angst buitensporig worden en een negatieve invloed hebben op uw lichamelijke en geestelijke gezondheid, uw relaties en de ontwikkeling van uw baby.
Als zodanig is het belangrijk om te leren hoe je angst kunt kalmeren tijdens de zwangerschap, bij voorkeur door middel van natuurlijke angstverlichters.
Wat is angst tijdens de zwangerschap?

15% van de vrouwen die zwanger zijn, ervaart enige vorm van angst tijdens de negen maanden dat ze hun kind dragen. Deze stress wordt vaak veroorzaakt door de fluctuatie van hormonen zoals oestrogeen en progesteron die de afgifte van cortisol en gonadotrofine veroorzaken en samenwerken om vermoeidheid, prikkelbaarheid en angst te veroorzaken. Hormonale veranderingen veroorzaken de grootste angst in het eerste trimester.
Angst vormt ook een groot deel van de reden waarom vrouwen gevoelens van angst ervaren tijdens de zwangerschap. Bezorgdheid over de gezondheid en ontwikkeling van hun baby, angst voor arbeid en een goede ouder zijn, evenals spanningen in financiën en relaties, en vele andere, zorgen ervoor dat ze een overweldigende stress voelen.
Overmatige angst tijdens de zwangerschap manifesteert zich op verschillende manieren in je geest en je lichaam en kan zelfs leiden tot paniekaanvallen, daarom moet het onder controle worden gehouden.
Symptomen van angst tijdens de zwangerschap

Hier zijn enkele van de symptomen die aanstaande vrouwen ervaren tijdens de negen maanden dat ze een kind dragen:
- Vaak rusteloos en prikkelbaar
- Lastig concentreren op dagelijkse activiteiten, zowel thuis als op het werk
- Moeite in slaap vallen of doorslapen
- Voortdurende zorgen over de veiligheid van de baby
- Spierspanning
- Obsessieve gedachten hebben
- Paniekaanvallen
Sommige van deze symptomen kunnen erger worden en zich ontwikkelen tot een angststoornis. Als u paniekaanvallen krijgt, kunt u de volgende symptomen hebben:
- Hartkloppingen
- Kortademigheid
- Duizeligheid
- Misselijkheid
- Zweten
- Duizeligheid
- Trillende ledematen
11 Natuurlijke remedies voor angst tijdens de zwangerschap

Het is belangrijk dat u leer hoe u uw angst kunt beheersen terwijl u zwanger bent, zodat het uw vreugde om een baby te krijgen niet in de weg staat en geen invloed heeft op uw gezondheid en welzijn. Het is beter om vast te houden aan natuurlijke remedies om het probleem van angst op te lossen om uzelf te beschermen tegen de risico’s en bijwerkingen van medicatie en om veilig te blijven.
Hier zijn 11 natuurlijke remedies voor angst tijdens de zwangerschap waarop je kunt vertrouwen om je door deze emotioneel moeilijke tijd heen te helpen:
1. Eet gezond
Door maaltijden over te slaan en ongezond te eten, ontnemen je hersenen de energie die het nodig heeft om logisch met je negatieve emoties om te gaan en ze positief te kanaliseren, waardoor je angst toeneemt. Het is daarom noodzakelijk om ervoor te zorgen dat u een goede, voedzame voeding eet.
Tijdens de zwangerschap moet u uw inname van vitamine- en mineraalrijke voedingsmiddelen zoals groene groenten verhogen, evenals voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan omega-3-vetzuren zoals noten. U moet ook uw dagelijkse inname van cafeïne verminderen, omdat het uw centrale zenuwstelsel stimuleert en angst veroorzaakt. In het geval van koffie moet u proberen niet meer dan 1 kopje te drinken.
2. Zorg voor voldoende slaap
Slaap is, net als gezonde voeding, nodig om je geest en lichaam nieuwe energie te geven, zodat ze goed kunnen functioneren. Een gebrek aan goede slaap geeft je hersenen niet de pauze die ze nodig hebben en voorkomt dat ze je negativiteit op een gezonde manier kanaliseren. Zorg er daarom voor dat je elke nacht zes tot acht uur slaap krijgt. Doe overdag een dutje als je daar zin in hebt.
3. Lichaamsbeweging
Lichaamsbeweging speelt een belangrijke rol om u te kalmeren als u zich angstig voelt. Dit komt omdat het helpt bij het vrijmaken van gelukkige hormonen in je lichaam, zoals endorfines, waardoor je je goed en gelukkig voelt, en het helpt de stressveroorzakende effecten van hormonen zoals cortisol tegen te gaan.
Enkele oefeningen die je tijdens de zwangerschap kunt doen zijn zwemmen, wandelen en yoga. In het geval van yoga moet je video’s bekijken of deelnemen aan lessen waarin prenatale yoga wordt gegeven, zodat je specifieke begeleiding kunt krijgen over veilige manieren om te rekken, zodat je jezelf of je baby geen pijn doet.
4. Meditatie
Meditatie is een geweldige manier om je geest en lichaam te ontspannen en tot rust te komen. Wanneer je mediteert richt je je energie en je aandacht op het vinden van innerlijke rust. Dit leidt je af van de overweldigende gedachten in je hoofd en kalmeert ook je zenuwen, waardoor je positiever met je zorgen kunt omgaan, in plaats van je er angstig over te voelen.
U kunt op internet podcasts en medicatiehandleidingen raadplegen om u te helpen effectieve manieren van mediteren te vinden. Merk echter op dat verschillende meditatietechnieken voor verschillende mensen werken.
5. Praat met uw partner
Communicatie helpt. Vaak is de reden voor je angst angst voor de toekomst. U bent misschien bang voor de pijnlijke ervaring van de bevalling, voor het regelen van werk en financiën nadat de baby is geboren, en voor het ouderschap. Je moet met je partner over je zorgen praten, in plaats van je angsten op te kroppen en je te laten overweldigen.
Misschien merk je, na met hen te hebben gesproken, dat ze bereid zijn om te helpen, verantwoordelijkheid te nemen en je alle steun te geven die je nodig hebt om hier doorheen te komen. Ze kunnen je misschien ook wat nuttig advies geven om je te helpen jezelf te kalmeren. Als je partner je begrijpt, zal alleen het gesprek dat je met hem of haar hebt, je helpen de last en angst in je hoofd te verminderen.
6. Breng je gedachten
Je angst binnen in je laten ronddraaien is geen gezonde manier om met je worstelingen om te gaan. Het is noodzakelijk om je gedachten los te laten en de last van je geest te verlichten. Praten met je partner helpt, maar als dat geen optie voor je is, bel dan gerust een vriend, bid of schrijf in je agenda.
7. Ontspan en neem wat vrije tijd
Er zijn verschillende problemen waarmee u in het dagelijks leven te maken krijgt, of het nu op het werk of thuis is. Bovendien kan het idee om een baby te krijgen en hem goed op te voeden, angstaanjagend voor je zijn. Dit kan een negatieve invloed hebben op uw emotionele gezondheid en u ernstige angst bezorgen. Het is daarom noodzakelijk om jezelf een pauze te gunnen en te ontspannen.
Neem wat tijd uit uw stressvolle dagelijkse schema om te genieten van activiteiten die u plezier geven, of het nu gaat om het kijken naar een film die u leuk vindt, een koffiedate met een goede vriend of een weekendje weg met uw partner. U moet prioriteit geven aan uw gezondheid en als u het gevoel heeft dat uw werk een negatieve invloed heeft op uw gezondheid, neem dan wat tijd vrij van kantoor, zelfs als u alleen maar op uw bank ligt en de hele dag thuis ontspant.
8. Drink kruidenthee
Kruidenthee heeft eigenschappen die je kalmeren en je zenuwen kalmeren. Als je je angstig voelt, maak dan een kopje citroenmelisse, kamille of pepermuntthee. Voeg gerust wat honing toe als je wilt!
9. Gebruik Essentiële Oliën
Essentiële oliën hebben ontspannende eigenschappen en zijn populaire natuurlijke remedies voor angst tijdens de zwangerschap. Je kunt ze toevoegen aan een diffuser en inhaleren, een paar druppels in het bad doen en jezelf masseren of direct op je huid aanbrengen.
Lavendel is de meest populaire essentiële olie, omdat het de waargenomen weeën vermindert en je een kalm en ontspannen gevoel geeft.
10. Word lid van steungroepen
Praten met andere vrouwen die hetzelfde doormaken als jij, kan je helpen om met je angst om te gaan. Als u bij elkaar zit en uw problemen bespreekt, kunnen zij u advies geven over de manier waarop zij met die problemen omgaan en kunt u hen op dezelfde manier helpen. Wanneer u hun oplossingen op uzelf toepast, zult u merken dat ze ook effectief op u werken.
Bovendien voorkomen steungroepen dat je je alleen voelt in je strijd en geven ze je de steun die je misschien mist van mensen thuis.
Het nemen van prenatale angst helpt ook bij het omgaan met je angst en geeft je vertrouwen in jezelf en je vermogen om je angsten voor arbeid en ouderschap te overwinnen.
11. Cursussen angstbeheersing
Een andere manier om angst tijdens de zwangerschap te voorkomen, is door je in te schrijven voor cursussen voor angstbeheersing, waar professionals je adviseren, naar je zorgen luisteren, je helpen jezelf beter te begrijpen en je effectieve tips geven om jezelf te kalmeren elke keer dat je je overweldigd voelt door angst.
Wat zijn de risicofactoren voor angst tijdens de zwangerschap?

Angst tijdens de zwangerschap kan je gezondheid en je relaties in gevaar brengen. De last van de stress op je geest kan je mentale welzijn verstoren en depressie veroorzaken. U kunt het gevoel van vreugde en opwinding van het krijgen van een baby verliezen. Bovendien kan angst ook uw lichamelijke gezondheid beïnvloeden door vermoeidheid te veroorzaken en uw bloeddruk te verhogen.
Niet praten met je partner, woede-uitbarstingen ervaren en jezelf afsluiten als gevolg van angst kan je relatie beïnvloeden. Een gebrek aan communicatie, constante ruzies en een onaangename omgeving rond het huis kunnen ervoor zorgen dat jullie twee uit elkaar gaan.
Angst tijdens de zwangerschap kan ook de gezondheid van uw baby beïnvloeden.
Invloed van angst tijdens de zwangerschap op de baby

Onderzoek suggereert dat extreme angst tijdens de zwangerschap gevolgen heeft voor de baby. Hoge stressniveaus kunnen leiden tot vroeggeboorte, een laag geboortegewicht, vroege zwangerschap en een slechte hersenontwikkeling. Negatieve effecten op de hersenmorfologie veroorzaken op hun beurt emotionele en gedragsproblemen in de eerste jaren van het leven van het kind.
Samenvatting
Vrouwen hebben de neiging om tijdens de zwangerschap angst te ervaren vanwege vele redenen, zoals financiële stress, angst voor arbeid en ouderschap, en angst voor de gezondheid van hun kind. Als deze angst buitensporig, aanhoudend en onbeheersbaar wordt, kan dit het welzijn van zowel de moeder als hun ongeboren kinderen schaden.
Symptomen van angst zijn rusteloosheid, misselijkheid, spierspanning, prikkelbaarheid en in sommige gevallen paniekaanvallen. Om te voorkomen dat angst in het begin van de zwangerschap en in de latere stadia je gaat beïnvloeden, moet je concrete maatregelen nemen.
Er zijn verschillende natuurlijke manieren om te ontspannen tijdens de zwangerschap. Enkele van de meest effectieve zijn yoga, deelname aan steungroepen en het volgen van cursussen voor angstbeheersing.