Stress is een ziekte die elke dag meer mensen treft, of het nu gaat om hoofdpijn, buikpijn of angst. Elke dag worden nieuwe stadia van deze aandoening bekend, die wereldwijd steeds meer voorkomt. Het is belangrijk om op te merken dat niet alle mensen met stress dezelfde symptomen hebben. Toch zou je altijd moeten overwegen medische hulp te zoeken.
Wat veroorzaakt misselijkheid?
Misselijkheid is een onaangenaam gevoel, alsof je moet overgeven. Je kan je bovendien duizelig voelen, een vaag gevoel in de onderbuik hebben en niet willen eten.
Aanhoudende misselijkheid treedt op wanneer het braakcentrum in de hersenen wordt geactiveerd. Meestal houden de oorzaken verband met aandoeningen van het spijsverteringskanaal, hersenaandoeningen of binnengekregen stoffen.
Misselijkheid en braken treden gewoonlijk op bij stoornissen aan het spijsverteringskanaal, maar komen vooral voor bij gastro-enteritis. Darmobstructie is een minder vaak voorkomende aandoening die braken veroorzaakt omdat voedsel en vloeistoffen door de obstructie in de maag terugstromen. Veel andere abdominale aandoeningen die braken veroorzaken, kunnen ook aanzienlijke buikpijn veroorzaken.
Ernstige paniekaanvallen veroorzaken onder meer misselijkheid, vooral wanneer er aanvullende fysieke symptomen aanwezig zijn.
De relatie tussen misselijkheid en angst
Angst en zenuwen zijn verbonden met onze maag. Wanneer een situatie ons te veel stress oplevert, stapelen we daarom spanning op in onze buik dat kan leiden tot gewichtsverlies, wat ons zo’n intense angst kan bezorgen dat we uiteindelijk moeten overgeven.
Braken, ook bekend als emesis, is een reactie die wordt gecontroleerd door een gebied – gewoonlijk het braakcentrum genoemd – dat zich bevindt in de medulla oblongata bij de basis van de hersenen. Deze plaats kan informatie ontvangen van andere lichaamsdelen en dus ook van het braken. Bij deze informatie die het braakcentrum bereikt, zit ook angst, die in dat gebied negatieve signalen uitzendt. Zoals verwacht, is er een verband tussen het zenuwstelsel en het spijsverteringsstelsel dat angst met misselijkheid in verband brengt.
Wanneer de door angst veroorzaakte zenuwen signalen beginnen uit te zenden naar het braakcentrum, wordt ons zenuwstelsel geactiveerd en dit voert op zijn beurt twee belangrijke acties uit: enerzijds stopt het de functies van het spijsverteringsstelsel en anderzijds begint het stoffen zoals adrenaline af te scheiden die geleidelijk de maag zullen aantasten.
Als we eenmaal meer adrenaline dan normaal hebben aangemaakt door angst en zenuwen, is het gevoel dat hierdoor veroorzaakt wordt zo negatief dat we ons uiteindelijk misselijk voelen of willen overgeven.
Wat gebeurt er in je lichaam als je misselijk bent?
Een onaangename geur, een onsmakelijke maaltijd, of een verandering in beweging of druk zijn allemaal mogelijke oorzaken van misselijkheid. Een combinatie van deze sensaties kan ervoor zorgen dat je het gevoel krijgt dat je je lunch gaat verliezen. Wat gebeurt er precies met je lichaam als misselijkheid de kop opsteekt, en hoe kun je de symptomen verlichten?
Twee verschillende delen van de hersenen kunnen misselijkheidssymptomen uitlokken. Het eerste is de chemoreceptor trigger zone (CTZ), die reageert op chemische inputs van medicijnen en hormonen. Je spijsverteringsstelsel wordt gealarmeerd als je een ziekteverwekkend voedingsmiddel consumeert of een medicijn inneemt dat misselijkheid veroorzaakt. Symptomen van reisziekte kunnen worden herleid tot een postrema reactie, die optreedt wanneer druk- en evenwichtsverschuivingen ervoor zorgen dat je je duizelig of draaierig voelt.
Om te bepalen wat de beste manier is om met misselijkheid om te gaan, moet de hoofdoorzaak worden vastgesteld. De beste manier om dit te doen is om de symptomen die je ervaart met je arts te bespreken.
Mogelijke onderliggende aandoeningen bij misselijkheid
Prikkelbare Darm Syndroom (IBS)
De onderliggende oorzaken van het prikkelbare darm syndroom zijn nog steeds een mysterie. Misselijkheid kan worden veroorzaakt door IBS, volgens een paar verschillende theorieën. Als maagzuur op de verkeerde manier door de slokdarm stroomt, kan dit misselijkheid veroorzaken bij mensen met IBS. Stress en bezorgdheid over de ongemakkelijke symptomen van IBS, zoals buikpijn, krampen, en diarree, kunnen ook tot misselijkheid leiden.
Emetofobie
Een angst om over te geven kan ervoor zorgen dat je misselijk wordt als je alleen al de titel van het artikel leest. Wanneer het “O-woord” wordt genoemd, kun je je al angstig voelen. Als dit je bekend in de oren klinkt, is het tijd om een begin te maken met het proces om deze angsten te overwinnen.
Overgeven is niet alleen weerzinwekkend, maar ook angstaanjagend als je deze fobie hebt. Er is een goede kans dat minstens een van de volgende dingen je zorgen baart:
Midden in een gênante situatie terechtkomen omdat je niet op tijd een wc kon vinden om te stoppen met steeds opnieuw overgeven.
Braken als gevolg van stress kan een angstaanjagende ervaring zijn, volgens veel mensen.
Een angst om over te geven kan op zichzelf ontstaan of door een traumatische gebeurtenis. Als je eenmaal getraumatiseerd bent, is het moeilijk om te stoppen. De angst voor overgeven neemt je leven over, en je begint plaatsen en dingen die ermee te maken hebben te vermijden. Om de angst te overwinnen, moet je triggers zo veel mogelijk uit de weg gaan. Iemands eetgewoonten worden minder flexibel naarmate hij ouder wordt. Alles wat nieuw of onbekend is en ook maar de geringste kans heeft om iemand ziek te maken, wordt vaak nauwlettend in de gaten gehouden en religieus vermeden.
Mensen met deze fobie ondervinden vaak aanzienlijke sociale en professionele problemen, omdat ze veel moeite doen om niet over te geven (vergelijkbaar met iemand die bang is voor liften en 10 trappen oploopt).
Kinderen en volwassenen slaan maaltijden over of blijven liever thuis dan naar school te gaan of naar een vriend te gaan. De angst om over te geven weerhoudt veel mensen ervan volledig aan het leven deel te nemen. Dit betekent dat ze veel van het leven missen, en zorgt voor een hoop stress en planning om iets te vermijden dat zelden voorkomt. Deze onzekerheid is de oorzaak van zoveel angst bij velen.
Wanneer moet je naar een dokter gaan?
Er bestaat geen twijfel over de gevaren van stress. Als je een symptoom van stress ervaart, is er geen pasklare regel voor wanneer je medische hulp moet zoeken. Dat iets stressgerelateerd is, wil niet zeggen dat het niet ernstig is. Stress kan bijvoorbeeld hartritmestoornissen veroorzaken.
Er zijn momenten waarop je onmiddellijk medische hulp nodig hebt. Hieronder vallen alle symptomen die aanvoelen als levensbedreigend. Als je moeite hebt met ademhalen, je hartslag vertraagd is of je moeite hebt om helder te denken, moet je onmiddellijk medische hulp inroepen. Deze symptomen vereisen onmiddellijke aandacht.
Een minder acute aanpak kan worden genomen nadat u voorbij kritieke organen bent, zoals de hersenen, het hart en de longen.
Naast het bezoeken van je huisarts of een spoedeisende hulp centrum, kun je ook hulp zoeken van een geestelijke gezondheidsprofessional, een specialist in integratieve geneeskunde, of zelfs een life coach om de onderliggende oorzaak van de stress aan te pakken en niet alleen de symptomen. Een goed voorbeeld is Head Boss en hun Cursus Geestelijke Gezondheid die je zullen helpen bij het bestrijden van stress.
Hoe verminder je de effecten van misselijkheid?
Drink sportdrank
Elektrolyten vervangende sportdranken kunnen misselijkheid verminderen doordat ze zouten bevatten, zoals die in sportdranken worden aangetroffen.
Hydratatie is de sleutel
Als je last hebt van misselijkheid en braken, moet je regelmatig kleine hoeveelheden water drinken om gehydrateerd te blijven. Om de door het braken verloren suikers en zouten aan te vullen, kun je zout voedsel eten of suikerhoudende dranken zonder koolzuur drinken.
De ademhaling reguleren
Gevoelens van misselijkheid kunnen worden verzacht door langzaam en diep adem te halen. Mindfulness meditatie, waarbij de nadruk ligt op ademhalingstechnieken, kan nuttig zijn.
Frisse lucht
Een wandeling maken of een raam openzetten kan misselijkheid helpen verlichten.
Bewegen
Sommige mensen vinden verlichting van misselijkheid door aërobe lichaamsbeweging of yoga.
Wie misselijkheid ervaart tijdens paniekaanvallen kan de tips volgen om paniekaanvallen te voorkomen. Het merendeel van de wijzigingen moet worden aangebracht voordat de paniekaanval begint.