Stress op het werk komt veel voor en wordt door iedereen in de loop van zijn loopbaan meerdere keren ervaren. Dit kan komen door de druk van deadlines, conflicten met collega’s of iets dat thuis is gebeurd. Als je echter het gevoel hebt dat de angstige gedachten in je geest hardnekkig, overdreven en oncontroleerbaar zijn, is dat een punt van zorg.

Angst op de werkplek treft 40% van de mensen in Amerika en kan hun persoonlijke en werkleven beïnvloeden, evenals hun productiviteit van individuen. Bovendien kan het je fysieke en mentale welzijn verstoren. Daarom is het noodzakelijk om ongezonde angstniveaus te kunnen identificeren en te leren hoe er snel mee om te gaan.

Wat is werkangststoornis?

Werkangststoornis

Werkangststoornis kan worden gekenmerkt door overmatige gevoelens van nervositeit en stress op het werk over het werk zelf of over het persoonlijke leven. Het kan ook worden gedefinieerd als de impact van een angststoornis die een persoon al heeft op het werk dat hij doet.

Angststoornis op het werk is veel ernstiger dan normale angst en wordt ook in eenvoudige situaties ervaren. Zaken die gemakkelijk op te lossen zijn en onbelangrijk zijn, hebben de neiging om je geest te beheersen en je zorgen te maken. Daarom is het belangrijk om te leren omgaan met angst op het werk.

Symptomen van angst op het werk

Symptomen van angst op het werk

Om te leren hoe je angst op het werk kunt overwinnen, zodat het je leven op kantoor en thuis niet verstoort, is het uiterst belangrijk om het te kunnen herkennen. Als u last heeft van werkgerelateerde stress en angst, kunt u de volgende symptomen vertonen:

 • Gebrek aan concentratie – Als uw geest vol zorgen is, vindt u het moeilijk om u op het werk te concentreren. Je gedachten kunnen afdwalen terwijl je baas praat in een vergadering, tijdens een presentatie of wanneer je je eigen werk moet afmaken.
 • Moeite om deadlines te halen – U kunt ook merken dat u achterloopt en moeite heeft om uw werk binnen de gestelde deadline af te krijgen. Dit kan zijn omdat je angst je verhindert om je te concentreren of omdat je stressvolle gedachten je mentale energie opzuigen.
 • Vergeetachtigheid – Als je last hebt van werkangst, is je geest alleen gefocust op de zorgen die je hebt. Als gevolg hiervan wordt alle energie in je hersenen gericht op je negatieve emoties. Dit kan leiden tot vergeetachtigheid en u kunt het overzicht kwijtraken van alle taken die u op het werk had moeten doen.
 • Overreageren op situaties – Verlammende angst op het werk kan je erg gevoelig maken voor je omgeving, en je kunt bezorgd of gefrustreerd raken bij de minste dingen. Je overdreven reacties kunnen de vorm hebben van zenuwinzinkingen en woede-uitbarstingen.
 • Te veel vrije tijd nemen – Als u zich zorgen maakt over uw werk, kunt u elke dag bang zijn om naar uw werk te gaan. Om de confrontatie met uw negatieve emoties en de situatie op het werk te vermijden, kunt u enkele dagen vrij nemen.
 • Spillover op uw gezin – Een andere manier waarop u waarschijnlijk uw werkangst uitdrukt, is door naar huis te gaan en uw frustraties op uw gezin af te reageren. U kunt regelmatig ruzie krijgen met uw partner of boos worden op uw ouders of kinderen.
 • Vermoeidheid en spierspanning – Angst heeft niet alleen invloed op uw geest, maar eist ook uw lichamelijke welzijn, waardoor u zich slaperig en moe voelt. U kunt last krijgen van spierspanning, hoofdpijn, misselijkheid en in ernstige gevallen paniekaanvallen als u lijdt aan een angststoornis op het werk.

Hoe werkangst te overwinnen?

Angst op het werk overwinnen Angst

op de werkplek kan van invloed zijn op uw productiviteit en een negatieve invloed hebben op uw persoonlijke en beroepsleven. Uw relaties thuis en op het werk kunnen worden geschaad, u kunt achterblijven in uw werk en u kunt last krijgen van ernstige psychische en lichamelijke gezondheidsproblemen.

Het is daarom belangrijk om snel maatregelen te nemen om werkangst aan te pakken. Hier zijn enkele manieren om u te helpen de angst te overwinnen die uw werk hindert:

Haal diep adem

Diep ademhalen is een van de meest effectieve manieren om op dit moment met angst om te gaan. Zodra je geest overweldigd raakt door stressvolle gedachten, moet je je ogen sluiten en een ademhalingstechniek gebruiken om je te helpen kalmeren. U kunt bijvoorbeeld uw hand op uw buik leggen en langzaam inademen. Houd vervolgens uw adem een ​​paar seconden vast en adem geleidelijk uit.

Diep ademhalen verhoogt de zuurstoftoevoer naar je hersenen. Dit ontspant je zenuwen en helpt je hersenen om helderder en redelijker te denken.

Eet gezond

Een van de redenen waarom onze geest zich zo angstig voelt op het werk en ons ervan weerhoudt om productief te werken, is het gebrek aan een goed dieet. Je brein heeft de energie nodig om te functioneren en als het die energie niet krijgt, vindt het negatieve manieren om je emoties te kanaliseren.

Om de angst die u op het werk ervaart te overwinnen, moet u er daarom voor zorgen dat u een gezond ontbijt eet, een voedzame lunch inpakt voor uw pauze en de hele dag door veel water drinkt. Wanneer uw geest fris en actief is, stelt het u automatisch in staat een positievere probleemoplossende houding aan te nemen dan u angst te bezorgen.

Frisse lucht inademen

Het lawaai op uw werkplek, de werkdruk en de gestresste houding van uw collega’s kunnen een belangrijke rol spelen bij het opwekken van angstige gedachten in uw hersenen. Om dit te voorkomen, moet u pauzes nemen en zo veel mogelijk gaan wandelen.

Tijdens de lunch door een nabijgelegen park wandelen en wat frisse lucht opsnuiven, kan een lange weg zijn om je geest op te frissen en te heroriënteren, zodat deze je energie positief kan kanaliseren.

Meditatie en lichaamsbeweging

Meditatie en lichaamsbeweging zijn essentieel om u te helpen uw angst op het werk te overwinnen. Ze helpen je lichaam te ontspannen en te herstellen van inspanning en maken gelukkige hormonen vrij, zoals endorfine, serotonine en dopamine. Deze hormonen gaan stresshormonen zoals adrenaline tegen en helpen bij het omgaan met angst.

Daarom moet je er een gewoonte van maken om elke dag een beetje tijd te besteden aan lichamelijke oefening of meditatie, of het nu ‘s ochtends voor het werk is of’ s avonds vlak voordat je naar bed gaat. Als je fysiek gezond bent, word je ook mentaal gezond.

Praat met uw collega

Openstaan ​​voor iemand waarvan u denkt dat hij u begrijpt, is een geweldige manier om u te helpen uw angst te overwinnen. U moet niet aarzelen om uw problemen te delen met iemand op het werk die dicht bij u staat, met u meeleeft en u nuttig advies kan geven.

Door met hen te praten en het gewicht van je zorgen te delen, kun je een deel van je emotionele lasten verminderen en kun je een ander perspectief op je situatie krijgen. Ze kunnen u ook enkele effectieve tips geven om uw angst onder controle te houden.

3-3-3-regel

De 3-3-3-regel is zeer effectief als u op het werk een angstaanval krijgt. Als je je te overweldigd voelt door stressvolle gedachten, moet je proberen je geest af te leiden. Probeer eerst drie dingen te noemen die je om je heen ziet. Noem vervolgens drie geluiden die je hoort en noem daarna drie delen van je lichaam.

Hoewel dit een heel eenvoudige activiteit is, helpt het je aandacht af te leiden van je zorgen en kan het de mogelijkheid van een paniekaanval voorkomen.

Volg online cursussen voor angstbeheersing

Als u het gevoel heeft dat u uw angst op het werk niet in uw eentje kunt beheersen, moet u niet aarzelen om hulp van buitenaf te zoeken. Inschrijven voor online angstcursussen kan je helpen om te gaan met de last van je zorgen. In deze cursussen praten professionals met je, helpen je jezelf beter te begrijpen en geven je tips hoe je om kunt gaan met de overdreven angstige gedachten die je op het werk hebt en tips tegen paniekaanval.

Oorzaken van werk-/werkangst

Oorzaken van werkangst

Er zijn meerdere redenen waarom u angst op het werk kunt ervaren:

 • Gepest worden door uw collega’s
 • Te hoge werkdruk veroorzaakt burn
 • Strenge en veeleisende baas
 • Meerdere dagen per week overwerken
 • Concurrerende werkomgeving
 • Angst aandoeningen zoals OCS, GAS en fobieën.
 • Persoonlijke redenen zoals problemen thuis
 • Angst voor spreken in het openbaar en presentaties
 • Faalangst
 • Onvoldoende salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden

Werkplek versus angst op het werk

Angst op de werkplek versus angst op het werk

Het verschil tussen angst op het werk en angst op het werk is subtiel, maar het moet worden geleerd . Als je je overweldigd en overbelast voelt door je werk, en je naar beneden getrokken voelt, betekent dit niet automatisch dat je angst op het werk moet hebben.

Het is waarschijnlijk dat het gewoon een fase is met een intense werklast, en je zult weer normaal zijn wanneer deze fase eindigt. Als u echter een burn-out en vermoeidheid ervaart, en u zich niet kunt concentreren, uw tijd niet kunt beheren en realistische deadlines kunt halen, dan kan dit iets zijn om u zorgen over te maken.

Als uw symptomen lange tijd aanhouden, moet u professionele hulp zoeken om u te helpen de angst op de werkplek te overwinnen.

Moet ik mijn baas vertellen over werkgerelateerde stress en angst?

Praat met je baas over werkangst

Als je last hebt van angst op het werk, moet je met je baas communiceren en hem laten weten wat je doormaakt. Ze kunnen u misschien advies geven over hoe u deze stress kunt overwinnen of u wat extra tijd kunnen geven om te herstellen voordat u weer aan het zware werk kunt beginnen.

Samenvattend

Angst op de werkplek wordt gekenmerkt door overmatige gevoelens van stress en nervositeit om meerdere redenen, waaronder conflicten met collega’s, de werkdruk, onvoldoende salaris en eerder gediagnosticeerde angststoornissen. Vergeetachtigheid, onvermogen om zich te concentreren, vermoeidheid en uitbarstingen thuis zijn enkele van de symptomen van angst op het werk.

Angststoornis op het werk moet snel worden aangepakt. Enkele effectieve manieren om het te overwinnen zijn diep ademhalen, de 3-3-3 regel en angstbeheersingscursussen. Als u last heeft van angst op het werk, moet u met uw baas communiceren en hen helpen begrijpen wat u doormaakt, zodat zij u kunnen ondersteunen en helpen.

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.