Angst is een veel voorkomende emotie die wordt ervaren uit angst of zorgen en tenzij onbeheersbaar, is het niets om je zorgen over te maken. Een groot aantal vrouwen ervaart angst tijdens de zwangerschap uit bezorgdheid over de gezondheid van hun baby, de angst voor de bevalling of over het ouderschap, en vele andere. In feite lijdt meer dan 1 op de 10 vrouwen tijdens deze negen maanden aan angst.

De angst die tijdens de zwangerschap wordt ervaren, kan een probleem worden als deze buitensporig wordt ervaren, niet onder controle kan worden gehouden en de gezondheid van u en uw baby begint te beïnvloeden. U kunt zelfs het gevoel hebben dat het uw relaties beïnvloedt of u belemmert bij het uitvoeren van uw dagelijkse taken. Dergelijke extreme angst staat bekend als prenatale angst en kan zelfs leiden tot paniekaanvallen. 

Het is belangrijk dat vrouwen die klagen over het niet kunnen genieten van de zwangerschap vanwege angst en angst, de ernst van hun aandoening kunnen identificeren. Vervolgens moeten ze maatregelen nemen om te voorkomen dat ze het slachtoffer worden van stressvolle gedachten, zodat ze hun eigen welzijn en dat van hun ongeboren kind kunnen beschermen.

Angst bij zwangere vrouwen

Angst bij zwangere vrouwen

Ongeveer 15% van de vrouwen heeft tijdens de zwangerschap last van extreme stress. Zwangerschapshormonen zoals oestrogeen en progesteron spelen een belangrijke rol bij het opwekken van angst. De hoge niveaus van beide hormonen veroorzaken de afgifte van cortisol en gonadotropine en samen veroorzaken ze vermoeidheid, prikkelbaarheid en angst bij vrouwen.

Angst maakt een aanzienlijk deel uit van de angst en het rusteloze gevoel dat zwangere vrouwen ervaren. Hier zijn enkele van de veelvoorkomende angsten die moeders hebben als ze in verwachting zijn:

  • Zelf hun baby pijn doen

Moeders maken zich zorgen over de gezondheid van hun baby’s en zijn bang dat ze de baby schaden als ze niet voorzichtig zijn tijdens het lopen, sporten of slapen.

  • Iets schadelijks eten 

Artsen raden vrouwen vaak aan om bepaalde voedingsmiddelen, zoals cafeïne, tijdens de zwangerschap te vermijden. Als zodanig kan de angst van een vrouw draaien rond het per ongeluk consumeren van een voedselproduct dat hun baby in gevaar kan brengen.

  •  Een goede ouder zijn

Bevallen brengt ouders de verantwoordelijkheid met zich mee om een ​​kind op te voeden. Sommige moeders worden angstig uit angst dat ze misschien geen goede ouders zijn.

  • Angst voor de bevalling

Luisteren naar de ervaringen van anderen maakt vrouwen vaak bang voor de bevalling. Ze zijn bang voor de pijn die het hen aan het einde van de negen maanden zal brengen.

  • Relatie met partner

Het krijgen van een baby verandert de relatiedynamiek in een huishouden. Een van de angsten tijdens de zwangerschap is dat moeders zich zorgen maken over hoe hun leven, en dat van hun partners, zal worden beïnvloed door een gezinsuitbreiding.

  • Niet fit zijn na de bevalling

Zwangerschap verandert de lichaamsbouw die vrouwen hadden voordat ze in verwachting waren. Veel vrouwen zijn bang dat hun lichaam nooit meer dezelfde vorm zal aannemen en nooit meer zo fit zal worden als ze eenmaal hun baby hebben gekregen.

  •  De reactie van gezinsleden

De toevoeging van een nieuw gezinslid kan zowel positief als negatief worden opgevat door de jongere gezinsleden. Daarom maken moeders zich soms zorgen over hoe de baby de omgeving thuis zal veranderen en of zijn/haar broers en zussen het kind zullen accepteren.

  • Financiële steun voor het kind 

Om een ​​kind op te voeden, moeten ouders financieel stabiel genoeg zijn om in hun behoeften te voorzien. Daarom kunnen vrouwen zich zorgen maken over de vraag of ze in staat zullen zijn om voldoende financiële ondersteuning te bieden en hun kind wel of niet op te voeden.

  • Naaldfobie

Een van de angsten die vrouwen ervaren tijdens de zwangerschap heeft te maken met naalden. Elke keer dat ze een bloedtest moeten ondergaan, voelen ze zich overweldigd door angst.

Oorzaken van angst tijdens de zwangerschap

Oorzaken van angst tijdens de zwangerschap

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan angst tijdens de zwangerschap, zodat vrouwen het slachtoffer kunnen worden van een zwangere depressie en bang kunnen worden voor zwangerschap, of zelfs symptomen van een angststoornis kunnen ontwikkelen. Hier zijn enkele oorzaken van angst tijdens de zwangerschap:

  • Paniek als gevolg van zwangerschapshormonen zoals oestrogeen en progesteron
  • Angst voor pijn tijdens de bevalling
  • Trauma in het verleden gerelateerd aan de bevalling, zoals een miskraam
  • Onvoorbereid zijn om zo’n grote verantwoordelijkheid op zich te nemen
  • Voorgeschiedenis van angststoornis en paniekaanvallen
  • Familiegeschiedenis van angststoornissen 
  • Gezondheidsaandoeningen zoals diabetes en schildklierproblemen
  • Stress thuis en op het werk, zoals worstelen met een relatie of financiële tegenslagen.

Symptomen van angst tijdens de zwangerschap

Symptomen van angst

Angst kan zich tijdens de zwangerschap op verschillende manieren manifesteren. In sommige gevallen zijn de symptomen van angst zo ernstig dat vrouwen in de toekomst bang kunnen worden voor zwangerschap. Hier zijn enkele van de symptomen die aanstaande vrouwen ervaren tijdens de negen maanden dat ze een kind dragen:

  • Vaak rusteloos en prikkelbaar voelen
  • Moeite om zich te concentreren op dagelijkse activiteiten, zowel thuis als op het werk
  • Moeite met inslapen of doorslapen
  • Constante zorgen over de veiligheid van de baby
  • Spierspanning
  • Hebben obsessieve gedachten
  • Paniekaanvallen

Hier zijn enkele van de symptomen die aanstaande vrouwen kunnen ervaren tijdens paniekaanvallen:

  • Hartkloppingen
  • borst
  • Kortademigheid
  • Duizeligheid
  • Misselijkheid
  • Zweten
  • Duizeligheid Trillende
  • ledematen 

Hoe om te gaan met stress tijdens de zwangerschap?

omgaan met zwangerschapsstress

Stress tijdens de zwangerschap kenmerkt zich door ongemak, vermoeidheid, prikkelbaarheid, boosheid en slapeloosheid. Stress kan van invloed zijn op de mentale en fysieke gezondheid van aanstaande vrouwen en moet daarom worden aangepakt. 

Een van de manieren waarop vrouwen kunnen proberen stress tijdens de zwangerschap te voorkomen, is door gezond te eten en de inname van voedzaam voedsel zoals groene groenten en fruit te verhogen. Dit helpt om te herstellen van het gebrek aan energie en de zwakte die ze kunnen ervaren.

Prenatale yoga en meditatie helpen ook om positieve energie te herstellen en stellen vrouwen in staat om te gaan met het ongemak dat ze tijdens de zwangerschap voelen. Bovendien vermindert het praten met je partner en het delen van je gevoelens de mentale en fysieke belasting die zwangerschap met zich meebrengt.

Het opruimen van activiteiten uit je drukke schema en wat tijd nemen om te ontspannen, helpt ook om met stress om te gaan. Als je het gevoel hebt dat je de werkdruk op kantoor niet aankunt, neem dan een paar dagen vrij. Maak een mentale lijst van alle activiteiten die u doet die onnodig en hectisch zijn en probeer ze te vermijden.

Hoe angst tijdens de zwangerschap te voorkomen?

Voorkomen van angst tijdens de zwangerschap

Angst tijdens de zwangerschap wordt gekenmerkt door frequente, buitensporige en onbeheersbare zorgen die zowel de moeder als de baby kunnen schaden. Als zodanig moeten vrouwen leren hoe ze angst kunnen kalmeren tijdens de zwangerschap en moeten ze manieren zoeken om angstaanvallen tijdens de zwangerschap onder controle te houden.

Een van de manieren om met de angst voor bevalling en ouderschap om te gaan, is door je in te schrijven voor bevallingsklassen, waar instructeurs je informeren over het arbeidsproces, de voorzorgsmaatregelen die je moet nemen en de stappen die je moet nemen na de geboorte van je kind. Dit geeft vrouwen vertrouwen in hun kennis van de bevalling en neemt veel van hun angsten weg.

Een andere manier om angst tijdens de zwangerschap te voorkomen, is door je schrijven voor cursussen, waar experts advies geven over het omgaan met stressvolle gedachten en je effectieve manieren bieden om deze negen maanden in een vredige gemoedstoestand door te brengen.

Als u uw angst niet kunt beheersen door veranderingen in uw levensstijl aan te brengen of door lessen te volgen, kunt u medicijnen gebruiken. Angstverlichtende medicijnen, wanneer ze in evenwichtige hoeveelheden worden ingenomen, helpen je zenuwen te kalmeren en zorgen ervoor dat je je meer ontspannen voelt. Medicijnen zijn echter geen natuurlijke remedies voor angst tijdens de zwangerschap en kunnen bijwerkingen hebben. Daarom moet altijd een arts worden geraadpleegd voordat u pillen neemt.

Veel Gestelde Vragen:

Kan angst tijdens de zwangerschap de baby beïnvloeden?

Onderzoek suggereert dat extreme angst tijdens de zwangerschap effecten heeft op de baby. Hoge stressniveaus kunnen leiden tot vroeggeboorte, een laag geboortegewicht, vroege zwangerschap en een slechte hersenontwikkeling. Negatieve effecten op de hersenmorfologie veroorzaken op hun beurt emotionele en gedragsproblemen in de eerste jaren van het leven van het kind.

Hoe kan ik mijn angst kalmeren tijdens de zwangerschap?

Er zijn veel behandelingen voor angst tijdens de zwangerschap. Om jezelf te kalmeren kun je gezond eten, prenatale yoga en meditatie beoefenen en de tijd nemen om te ontspannen. U kunt zich ook inschrijven voor lessen over bevalling en angstbeheersing, zodat u kunt leren omgaan met uw angsten. Je openstellen voor een geliefde helpt ook bij het verlichten van stressvolle gedachten.

Kunnen zwangerschapshormonen angst veroorzaken?

Zwangerschapshormonen kunnen angst veroorzaken, vooral in het tweede trimester wanneer de oestrogeen- en progesteronspiegels stijgen. De fluctuatie in de niveaus van deze hormonen resulteert in stemmingswisselingen, vermoeidheid en extreme stress.

Kunnen paniekaanvallen een miskraam veroorzaken?

Er is weinig onderzoek dat suggereert dat paniekaanvallen direct miskramen veroorzaken. Ze kunnen echter wel bijdragende factoren zijn. Dit komt omdat extreme stress de gezondheid van de baby kan schaden en een goede ontwikkeling kan belemmeren.

Samenvatting

Angst tijdens de zwangerschap komt vaak voor en wordt ervaren door 15% van de aanstaande vrouwen. Angst wordt een probleem wanneer het buitensporig en onbeheersbaar wordt. Het komt meestal voor bij zwangere vrouwen als gevolg van hormonale schommelingen, angsten en trauma uit het verleden.

In extreme situaties ervaren vrouwen ‘s nachts en overdag angst en kunnen ze het slachtoffer worden van paniekaanvallen. Ze hebben moeite met slapen, werken en zich concentreren op dagelijkse activiteiten. Dit kan zowel hun eigen gezondheid als de gezondheid van de foetus beïnvloeden. 

Als zodanig moeten behandelingen voor angst tijdens de zwangerschap worden gezocht. Sommige van deze behandelingen omvatten meditatie, een gezond dieet en deelname aan angstbeheersingslessen. U kunt ook enkele nieuwe tips proberen om paniekaanvallen te voorkomen

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.