Wat is straatvrees (agorafobie)?

Heb je het doolhof gezien dat het kenmerk is van de historische films? Waar de heldin verdwaalt en verwoed naar de uitgang zoekt. Uiteindelijk wordt ze gered door de held.

Stel je dit eens voor, behalve dat niemand je te hulp komt. Je voelt je gevangen, hulpeloos en overweldigd, waar je ook gaat. Zo ziet het leven van een persoon met straatvrees (agorafobie) eruit.

Agorafobie is een subtype van angststoornis. Het zorgt ervoor dat de persoon een overweldigende angst heeft voor plaatsen waardoor ze zich gevangen, bang en beschaamd kunnen voelen. Dit zijn plaatsen waarvan ze denken dat ze niet zullen kunnen ontsnappen. Ze kunnen elke drukke plaats zijn, treinen, bussen, trams, tunnels, geldautomaten, concerten en andere.

De mensen beginnen bang te worden voor zulke plaatsen, en naarmate de angst toeneemt, hebben ze de neiging om thuis te blijven totdat ze de persoon worden die nooit hun huis verlaat. Het is niet dat ze dat niet willen. Ze willen nog steeds uitgaan en genieten, familie en vrienden ontmoeten en dingen alleen doen, maar hun overweldigende angst staat hen dat niet toe. Mensen met straatvrees kunnen zelfs paniekaanvallen krijgen wanneer ze in een situatie worden gedwongen die agorafobie veroorzaakt.

Anticipatieangst is de angst dat er iets gebeurt. De meest voorkomende is “angst om naar buiten te gaan” en vindt plaats wanneer iemand iets moet doen waar hij bang voor is. Bij agorafobie speelt anticipatieangst een belangrijke rol omdat het een sterk verlangen veroorzaakt om het huis niet uit te gaan.

Volgens de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, agorafobie treft 2% van de volwassenen en tieners in de Verenigde Staten. Dit betekent dat ongeveer 7 miljoen mensen agorafobie hebben, waardoor het een significante psychische stoornis is.

In deze blog bespreken we alles over agorafobie – wat agorafobie is, de oorzaken, symptomen en behandeling ervan.

Oorzaken van agorafobie

Wat veroorzaakt straatvrees?

Er zijn veel biologische, sociale en psychische factoren die kunnen leiden tot het ontstaan van agorafobie. Laten we enkele oorzaken van agorafobie bespreken.

 • Familiegeschiedenis: een persoon heeft meer kans om agorafobie te krijgen als een van zijn ouders het heeft.
 • Lijden aan een andere psychische stoornis: deze angst bestaat vaak bij andere soorten psychische stoornissen. Als een persoon lijdt aan een ander type angststoornis of een depressie of een persoonlijkheidsstoornis heeft, dan is de kans groter dat hij agorafobie krijgt.
 • Jeugdervaringen: Jeugdervaringen met trauma, misbruik en verwaarlozing kunnen leiden tot het ontstaan van agorafobie.

Eerdere ervaring die angst inboezemde: het is een mogelijkheid dat een eerdere traumatische ervaring met een afgesloten, open of drukke ruimte zoveel angst heeft bijgebracht dat de persoon straatvrees ontwikkelt.

Symptomen van agorafobie

Hoe weet je of je straatvrees hebt?

Symptomen van agorafobie zijn hardnekkig en daarom gemakkelijk te herkennen. Symptomen van agorafobie zijn onder meer:

 • Overmatige angst om alleen te zijn. Vraag altijd iemand om met je mee te gaan, zodat je nooit alleen wordt gelaten.
 • Menigten of lange rijen mensen
 • Afgesloten ruimten zoals liften, tunnels, bioscopen, kleedkamers, etc.
 • Open ruimtes zoals stadions, parkeerplaatsen, bruggen, enz.
 • Gebruik van openbaar vervoer zoals bussen, treinen, trams en vliegtuigen.

Afgezien van het ervaren van deze symptomen, voelt een persoon fysiologische symptomen. Ze lijken op de symptomen van paniekaanvallen. Dit zijn:

 • Pijn op de borst
 • Hoge hartslag
 • Trillen en trillen
 • Moeizame ademhaling
 • Duizeligheid
 • Overmatig zweten
 • Gastro-intestinale problemen zoals buikpijn, braken, diarree, enz.
Overwin agorafobie

Wat kan ik doen tegen straatvrees?

Als je denkt dat je agorafobie symptomen ervaart, moet je daar op zijn vroegst iets aan doen. Je moet naar een arts gaan, die je vervolgens zal aanbevelen bij een psycholoog of psychiater. Doe dit met prioriteit, want uit onderzoek blijkt dat hoe eerder een psychische aandoening wordt gediagnosticeerd en behandeld, hoe groter de kans op herstel is.

Behandeling van straatvrees (agorafobie) kan worden gedaan door middel van therapie, medicijnen of een combinatie van beide. Sommige behandelingen voor straatvrees die je arts kan voorstellen, zijn psychotherapie en cognitieve gedragstherapie.

Medicatie

Na een grondige controle en beoordeling van jouw symptomen, zal de arts je medicijnen voorschrijven. Voor angststoornis en zijn subtypes bevelen artsen gewoonlijk medicijnen aan zoals antidepressiva, met name selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s) die helpen bij het beheersen van stress en angst. Houd er rekening mee dat medicijnen voor de behandeling van angststoornissen grote bijwerkingen kunnen hebben.

Psychotherapie

Psychotherapie, ook wel ‘praattherapie’ genoemd, houdt in dat je met je therapeuten praat over je gedachten en gevoelens en je angsten en trauma’s met hen deelt. Als je dit doet, kun je je innerlijke onrust uiten en er beter mee omgaan. Je psycholoog zal effectieve strategieën delen om met agorafobie om te gaan en deze te overwinnen. Zelfs als de angst niet helemaal weggaat, leer je manieren om ermee om te gaan en wordt je angst om naar buiten te gaan geminimaliseerd.

Cognitieve Gedragstherapie 

Cognitive Behavioral Therapy (CBT) is een vorm van psychotherapie waarbij je psycholoog manieren met je deelt om je negatieve denkpatronen met succes om te zetten in positieve door je angsten onder ogen te zien. Dit kan je helpen bij het omgaan met straatvrees en het overwinnen van straatvrees door je te leren hoe je anders kunt reageren op situaties die je angst kunnen veroorzaken.

straatangst overwinnen

Hoe overkom je zelf straatvrees?

Herken jouw angsten

De eerste stap is om je angst te erkennen. Pas nadat je dat hebt gedaan, kun je straatvrees overwinnen. Zeg tegen jezelf dat je niet de enige bent. Bekijk statistieken over hoeveel mensen straatvrees hebben en hoeveel mensen agorafobie met succes hebben overwonnen. Het geeft je hoop en motiveert je om te herstellen.

Praat met anderen

Denk niet dat dit een strijd is die je alleen moet voeren. Zoek steungroepen op. Praat met mensen die agorafobie hebben overwonnen. Hun reizen zullen je kracht geven. Praat met je dierbaren. Ze zullen je helpen en je hoop geven.

Kom je angsten onder ogen

Je kunt je angst niet overwinnen als je het nooit onder ogen ziet. Sluit jezelf niet op in je huis vanwege de angst om naar buiten te gaan, om ergens opgesloten te zitten en dan in verlegenheid te worden gebracht door anderen. Uit je comfortzone stappen. Ga naar plaatsen en zie dat zelfs als het ergste dat je je voorstelt gebeurt, het niet zo erg is. Dit zal je verlichten en je angst geleidelijk verminderen.

Diep ademen als je een paniekaanval hebt

Het is mogelijk dat als je jezelf in een ongemakkelijke situatie duwt, je een paniekaanval krijgt.

Enkele van de symptomen zijn een bonzende hartslag, scherpe pijn op de borst, moeizame ademhaling en duizeligheid. Al deze symptomen kunnen de angst verder vergroten en hyperventilatie veroorzaken. Dus diep ademhalen is nodig om deze symptomen te verminderen.

Haal diep adem door je neus. Concentreer je op je borst en buik. Laat de lucht je borst en buik vullen totdat je voelt dat ze vol lucht zijn. Adem dan langzaam uit door je mond. Adem niet snel uit. Adem in voor een goede drie tot vijf seconden, houd de adem een paar seconden in en adem dan drie tot vijf seconden uit.

Zodra je je ademhaling onder controle hebt door oefening, wordt je toestand automatisch beter omdat andere symptomen niet erger worden.

1-op-1 Training

Als je de conventionele medicamenteuze behandeling niet wilt, kun je experts raadplegen en een-op-een training krijgen om je angst te overwinnen. Zo geven we bij Hoofdbaas trainingen om mentaal sterk te worden en rusten we je toe om om te gaan met fobieën, paniekaanvallen en andere soorten angststoornissen. Onze paniekaanvalcursussen kunnen je bijvoorbeeld helpen manieren te leren om met je angst om te gaan.

Veel Gestelde Vragen:

Is agorafobie hetzelfde als anxiety?

Agorafobie is een van de soorten angststoornissen. Terwijl gegeneraliseerde angststoornis bestaat uit de persoon die constant gestrest en angstig is, wordt een persoon met agorafobie alleen angstig bij de mogelijkheid om zijn huis uit te gaan naar een plek met moeilijke uitgangen. De mogelijkheid dat je vast komt te zitten en in verlegenheid wordt gebracht, veroorzaakt intense angst.

Wat gebeurt er als agorafobie niet behandeld wordt?

Als agorafobie onbehandeld blijft, kan de straatangst zo intens worden dat de persoon aan huis gebonden raakt. Ze worden ernstig afhankelijk van anderen en verlaten het huis niet eens om boodschappen te doen, hun familie te ontmoeten of zelfs maar naar de dokter te gaan.

Is agorafobie gerelateerd aan PTSS?

PTSS en agorafobie zijn verschillend. PTSS zorgt ervoor dat individuen situaties en omstandigheden die verband houden met eerder trauma vermijden en terugbrengen. Agorafobie heeft geen voorafgaande traumatische ervaring op straat nodig. Het kan worden veroorzaakt door andere factoren. Het houdt in dat de persoon klein ruimtes, open ruimtes en drukke plaatsen vermijdt – plaatsen waar ze het gevoel hebben dat ze er niet gemakkelijk uit kunnen komen. Een eerdere traumatische ervaring op zo’n plek kan echter leiden tot agorafobie. Of een persoon kan zowel PTSS als agorafobie hebben, aangezien een comorbiditeit bij psychische stoornissen veel voorkomt.

Is agorafobie een vorm van OCD?

Nee, obsessieve-compulsieve stoornis en fobieën zijn twee verschillende soorten angststoornissen. OCS omvat obsessieve gedachten en dwanghandelingen, terwijl fobieën zoals agorafobie gepaard gaan met intense en irrationele angst voor gesloten, open en overvolle ruimtes.

Is agorafobie zoals social anxiety?

Nee, ze zijn niet hetzelfde. Een persoon met pleinvrees is bang om opgesloten en vernederd te worden op plaatsen met moeilijke uitgangen zoals tunnels, liften, bioscopen, winkelcentra, enz. Een persoon met sociale angst is echter bang voor interactie met mensen vanwege de intense angst om zichzelf te vernederen en beoordeeld te worden.

Samenvattend 

Dit artikel geeft antwoord op de vraag wat agorafobie is. Het is de intense en irrationele angst om opgesloten en vernederd te worden op een plek die niet gemakkelijk kan worden geëvacueerd. Deze plaatsen kunnen gesloten, open of overvolle ruimtes zijn.

Een persoon met agorafobie kan zo aangedaan raken dat hij zelfs in de ergste situaties zijn huis niet zou verlaten. Ze zijn bang om alleen naar buiten te gaan en zullen symptomen zoals paniekaanvallen krijgen als ze gedwongen worden hun straatvrees onder ogen te zien.

De behandelingsopties voor agorafobie zijn medicatie, psychotherapie en cognitieve gedragstherapie. Een persoon kan ook proberen de straatvrees zelf te overwinnen door zijn angst te herkennen, erover te praten en ermee om te gaan. Ze kunnen ook professionele hulp zoeken, zoals een programma dat is ontworpen om individuen te helpen hun angsten te overwinnen.

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.