Iemand die lijdt aan monofobie, ook wel isolofobie of eremofobie genoemd, heeft een extreme en vaak irrationele angst om alleen te zijn (autofobie). Zoals Aristoteles zei, is de mens van nature een sociaal dier. Dit betekent dat we elkaars gezelschap nodig hebben om te overleven en te bloeien.
Af en toe genieten van een beetje eenzaamheid en stilte kan echter wonderen doen voor ons mentale welzijn. Dit is niet mogelijk voor mensen die bang zijn om alleen te zijn. Laten we eens kijken naar wat angst om alleen te zijn is, wat de symptomen zijn, de relatie met stress en burn-out, of het kan leiden tot paniekaanvallen en Hoe voorkom je een paniekaanval?
Wat is angst om alleen te zijn?
De monofobie-angst is, net als de meeste andere fobieën, een sterke en diepe angst om alleen te zijn. Iemand met monofobie zal zich onmiddellijk erg angstig en nerveus gaan voelen wanneer ze worden geconfronteerd met een situatie waarin ze alleen zullen zijn. Ze kunnen zo angstig worden dat het hun functioneren en welzijn gaat beïnvloeden. Het kan zelfs leiden tot een complete paniekaanval.
De autofobie is iets anders dan eenzaamheid. Je kunt eenzaamheid ervaren, zelfs als je omringd bent door een menigte als je niet voldoende kwalitatieve connecties hebt. Bovendien kun je met eenzaamheid verdrietig zijn of zelfs huilen als er geen naaste in je leven is.
De angst voor monofobie heeft echter meer te maken met de fysieke aanwezigheid van mensen om je heen, ongeacht of het vreemden of vrienden zijn. Het maakt niet uit hoeveel hechte relaties je wel of niet hebt. Alleen al de gedachte om op elk moment fysiek alleen te zijn, kan je angst opwekken.
Autofobie kan zich ook op verschillende manieren bij verschillende mensen manifesteren.
Bijvoorbeeld:
- Angst om alleen thuis te zijn
- Angst om alleen in het openbaar te zijn
- Angst om alleen te zijn na een relatie
- Angst om alleen te zijn in het donker
- Angst om vergeten te worden
- Angst om alleen in een gevaarlijke situatie terecht te komen
- Angst voor eenzaamheid
- Angst om voor altijd alleen te zijn
In het geval van angst om alleen te zijn na een relatie of de angst om alleen te zijn na een breuk waarbij de angst is gekoppeld aan een enkele persoon, kan de aandoening ook worden verward met verlatingsangst.
Er is geen angst om alleen te zijn, dus je kunt jezelf niet gewoon testen om te beoordelen of je monofobie hebt. Als je deze symptomen opmerkt, kun je contact opnemen met een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg en zij kunnen je helpen een diagnose te stellen, in plaats van je toevlucht te nemen tot enige angst om alleen te zijn.
Symptomen bij autofobie

Veel mensen die aan autofobie lijden, realiseren zich tot op zekere hoogte dat hun angst irrationeel is en dat ze niet bang hoeven te zijn om vergeten te worden of alleen te zijn na een relatiebreuk. Wanneer ze echter worden geconfronteerd met een situatie waarin ze zich alleen bevinden, zelfs als het in hun eigen huis is, kan dit hun angst veroorzaken. De angst kan gepaard gaan met enkele lichamelijke symptomen, zoals:
- Overmatig zweten
- Misselijkheid
- Trillen of beven
- Rillingen
- Indigestie
- Licht in je hoofd
- Hartkloppingen
- Ademtekort
- Paniekaanvallen
Daarnaast heb je misschien een vaste overtuiging dat er iets vreselijks zal gebeuren als je alleen wordt gelaten. Je zou angstig kunnen worden bij de gedachte alleen al om alleen te zijn en zelfs actief situaties vermijden die je met rust laten.
Kan autofobie tot paniekaanvallen leiden?
Mensen met een fobie ervaren vaak paniekaanvallen wanneer ze worden geconfronteerd met een situatie of object van hun angst. Hetzelfde geldt voor mensen die bang zijn om alleen te zijn of aan monofobie lijden. Als een persoon bang is om alleen in het donker te zijn en zich plotseling alleen in een donkere kamer opgesloten bevindt, kan dit onmiddellijk hun angst veroorzaken.
Als ze niet in staat zijn om zichzelf meteen uit die angstopwekkende situatie te verwijderen, kunnen de symptomen verergeren tot het een complete paniekaanval wordt. Zelfs als ze de irrationaliteit van hun angst erkennen, zijn ze misschien niet in staat om te voorkomen dat de fysieke symptomen zich manifesteren vanwege hun angst die uiteindelijk tot een paniekaanval leidt.
Als je regelmatig worstelt met paniekaanvallen, kun je therapie zoeken om de oorzaken ervan te begrijpen en er op een gezonde manier mee om te gaan.

Relatie Tussen stress en autofobie
Hoewel stress niet direct autofobie, heeft het wel een impact. Stress is al behoorlijk schadelijk voor iemands geestelijke gezondheid en algemeen welzijn. Als een persoon lijdt aan een fobie, zoals de angst om voor altijd alleen te zijn, kan de stress het erger maken. Stress kan ervoor zorgen dat een persoon depressie en angst ontwikkelt.
Dit kan op zijn beurt van invloed zijn op het vermogen van een persoon om met moeilijke situaties om te gaan. In het geval van een persoon met monofobie, als ze zich gestrest beginnen te voelen, zullen ze minder snel kunnen omgaan met alleen zijn of zelfs de gedachte alleen te zijn. De stress kan hun fysieke symptomen verergeren of hun angst zo sterk vergroten dat ze een paniekaanval krijgen.
Daarnaast, als iemand een zeer stressvolle of traumatische ervaring meemaakt, kan dit ook leiden tot het ontwikkelen van een fobie. Dus als je iets vreselijks zou meemaken terwijl je alleen was, zou je monofobie kunnen ontwikkelen en het stressvol vinden om alleen te zijn. Je kunt ook een genetische angst krijgen om alleen te zijn als iemand in je familie dezelfde angst ervaart.
Wat is de link tussen burnout en autofobie?
Burn-out is een psychische aandoening waarbij een persoon extreem uitgeput is doordat hij constant wordt overspoeld. Dit gebeurt meestal op een baan, maar kan ook anders voorkomen. Burn-out is het resultaat van langdurige en constante stress, zowel emotioneel als fysiek. Het laat een volledig leeg gevoel achter.
Daarom kan langdurige blootstelling aan iemands angst, zoals de autofobie, leiden tot constant hoge niveaus van stress en angstaanvallen. Dit kan op den duur leiden tot een burn-out. Net als stress, hebben burn-outs ook invloed op iemands coping-vermogen en kan het moeilijk maken om hun angsten te overwinnen.
Hoe om te gaan met autofobie?
Er zijn verschillende manieren om jezelf te helpen omgaan met eenzaamheid en je angst te overwinnen. Als je specifiek bang bent om ‘s nachts alleen te zijn, zul je je moeten concentreren op het overwinnen van de angst om ‘s nachts alleen te zijn. Anders volgen hier een paar algemene tips:
- Journaling: je kunt je gedachten en zorgen opschrijven om je angsten beter te begrijpen en er een oplossing voor te vinden.
- Ontspanning: Het beoefenen van verschillende ontspanningstechnieken, zoals diep ademhalen, meditatie, yoga, visualisatie, enz., kan helpen om je zenuwen te kalmeren en je angsten te kalmeren.
- Je tolerantie opbouwen: je kunt beginnen met het opbouwen van je tolerantie door elke dag wat tijd te besteden aan het onder ogen zien van je angst. Je kunt beginnen door 10 minuten alleen te zijn en dit langzaam op te bouwen om het jezelf gemakkelijker te maken.
Behandeling van autofobie

Als je fobie te ernstig is en je er bijvoorbeeld niet achter komt hoe je de angst om alleen ‘s nachts alleen te zijn kunt overwinnen, kun je contact opnemen met een professional voor hulp. Zij kunnen je helpen de oorzaak van je angsten te achterhalen en je begeleiden bij verschillende behandelplannen.
Voor autofobie kan je arts cognitieve gedragstherapie (CGT), Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) of Virtual Reality Exposure Therapy (VRE) voorstellen. Al deze helpen de symptomen die gepaard gaan met de angst te verminderen, zodat het je dagelijkse leven niet verstoort.
Daarnaast kan je arts je ook bepaalde medicijnen voorschrijven om je te helpen met de angst om te gaan.
Veel Gestelde Vragen:
Waarom ben ik bang om alleen te zijn?
Als je angst om alleen te zijn gepaard gaat met extreme nervositeit en angst, kan het een geval zijn van autofobie, in welk geval je een professional kunt zoeken om ermee om te leren gaan.
Heb ik monofobie?
Als je angst ervaart samen met paniek, beven, hartkloppingen en andere soortgelijke symptomen wanneer je alleen bent of zelfs bij de gedachte alleen te zijn, kun je monofobie hebben. Voor een juiste diagnose kun je het beste een professional raadplegen.
Hoe los ik mijn angst om alleen te zijn op?
Je kunt zelf coping-mechanismen proberen door middel van dagboeken of ontspanningstechnieken. Anders kun je therapie zoeken bij een professional.
Samenvattend
Angst om alleen te zijn (autofobie) is een fobie waarbij men bang is om fysiek alleen te zijn. Geconfronteerd worden met een dergelijke situatie kan veel angst en nervositeit veroorzaken, soms zelfs leidend tot een paniekaanval.
Als je om wat voor reden dan ook gestrest bent, kan het nog moeilijker zijn om met deze fobie te leven, zelfs als je je realiseert hoe irrationeel je angst is. Toch zijn er verschillende manieren om de symptomen van deze fobie te verminderen en je te helpen een normaal leven te leiden.