Je bent in een prachtige relatie. Je partner zorgt voor je, steunt je, en is er altijd wanneer dat nodig is. Je kunt echter niet stoppen met denken dat hij of zij je zal verlaten. Je blijft erover praten met je partner en hij of zij blijft je frustrerend genoeg herbevestigen dat dit niet zal gebeuren. Tot het toch gebeurt.
Als je worstelt met verlatingsangst, kan het moeilijk zijn om gezonde relaties te onderhouden. Deze angst kan leiden tot een reeks van destructieve gedragingen, waaronder bezitterigheid, jaloezie, en manipulatie tactieken. Mensen met deze angst voelen zich vaak alleen en geïsoleerd, zelfs als ze een relatie hebben.
Als je worstelt met verlatingsangst, is het belangrijk om hulp te zoeken. Een therapeut kan je helpen de oorzaak van je angstaanvallen te begrijpen en je de middelen geven om ermee om te gaan. Je kunt ook proberen te ‘journalen’ (een dagboek bijhouden) of te mediteren om je te helpen met je angst om te gaan.
Lees verder om erachter te komen wat verlatingsangst in detail is, wat de symptomen zijn, en manieren om het te overwinnen, zodat het je gemoedsrust en gezonde relaties niet ruïneert.
Wat is verlatingsangst?
Verlatingsangst is geen lichamelijke aandoening of een psychische stoornis. Het is eerder een vorm van angst, vandaar de naam verlatingsangst.
Mensen met extreme verlatingsangst leven met de angst dat zij hun dierbaren zullen verliezen. Iedereen verliest in zijn leven familie en vrienden. Verlies, rouw en rouw maken deel uit van het leven.
Mensen met verlatingsangst leven echter in een verlammende angst voor een dergelijk verlies. De gedachte dat iemand die dicht bij hen staat hen opzettelijk in de steek zou laten of met geweld van hen zou worden weggenomen, overspoelt hun geest. Zulke mensen hechten zich niet omdat ze verwachten dat degene aan wie ze zich hechten hen zal verlaten.
Geen hechting, geen verlating is hun levensmotto.
Terwijl sommige mensen persoonlijke hechting vermijden, zullen anderen hun geliefde altijd in het oog willen houden. Deze overbescherming en aanhankelijkheid kunnen gezonde relaties op den duur saboteren.
Verlatingsangst kan worden veroorzaakt door verschillende factoren en kan op verschillende manieren worden verholpen. Enkele tips om de verlatingsangst te overwinnen zijn professionele hulp zoeken, onderzoeken waarom de angst zich in de eerste plaats heeft ontwikkeld en niet te streng voor jezelf zijn.
Als je worstelt met de angst om in de steek gelaten te worden, is het belangrijk om hulp te zoeken, omdat de angst ongelooflijk in de weg kan zitten en elk aspect van je leven kan beïnvloeden. Het is geen schande om hulp te zoeken.
Hoe overwin je verlatingsangst

Angst is alleen zo sterk als jij het de kracht geeft om te zijn. Als je eenmaal je zinnen hebt gezet op het overwinnen ervan, dan is de helft van het probleem al aangepakt.
Als je extreme verlatingsangst wilt overwinnen, zijn hier enkele manieren waarop je dat kunt doen.
1. Zoek hulp via steungroepen
Ten eerste, realiseer je dat je niet alleen bent. Verschillende mensen delen jouw strijd en hebben met succes hun verlatingsangst overwonnen. Neem contact met hen op. Er zijn talloze Facebook-groepen en online forums waar je zulke mensen kunt bereiken. Doe kracht op via hen. Je leert waarschijnlijk ook tips over hoe om te gaan met deze angst die voor hen werkten.
2. Verlatingsangst therapie
Het hebben van een steungroep is essentieel, maar als je voelt dat je professionele hulp nodig hebt, dan moet je dat doen. Een professional in de gezondheidszorg kan je helpen als geen ander. Neem contact op met een psycholoog die je verlatingsangst stoornis kan identificeren en aanpakken. Therapie zal je uitrusten met praktische manieren om succesvol je angst te overwinnen en bloeiende relaties te hebben.
Symptomen van angst die voortkomt uit verlatingsangst
Iemand die verlatingsangst heeft, kan deze tekenen en symptomen vertonen:
- Moeite hebben om anderen te vertrouwen.
- Doen alsof ze graag alleen zijn zodat ze geen vrienden hoeven te maken en aan hen gehecht te raken.
- Moeite om vrienden te maken tenzij ze zeker weten dat ze hen leuk vinden.
- Doen alles om afwijzing te vermijden.
- Ongezonde relaties – volledig onverschillig zijn of extreme aanhankelijkheid tonen.
- Tot het uiterste gaan om anderen te behagen.
- Geen gezonde grenzen hebben in relaties.
- Blijven hangen in relaties zelfs als ze niet gezond zijn.
- De schuld op zich nemen als een vriendschap of een romantische relatie niet werkt.
Als deze symptomen niet verdwijnen in de kindertijd, wordt de verlatingsangst intenser en ontwikkelt de persoon een verlatingsangst stoornis.
Scheidingsangst symptomen en tekenen zijn onder andere:
- Scheidingsangst is een stoornis die paniekaanvallen kan veroorzaken. Mensen met verlatingsangst kunnen zich buitensporig bezorgd voelen over het feit dat ze niet bij hun dierbaren zijn of kunnen het gevoel hebben dat hen iets ergs zal overkomen als ze van elkaar gescheiden zijn. Daarom is het belangrijk om te begrijpen wat is een paniekaanval? een hoe voorkom je een paniekaanval? Het is van cruciaal belang dat u deskundige hulp zoekt als u last hebt van paniekaanvallen. Er is een overvloed aan materiaal beschikbaar om u te helpen bij het beheersen van uw symptomen en het identificeren van uw triggers. Je kunt ook overwegen een cursus over paniekaanvallen te volgen, waarin je tools en tactieken leert om met je aandoening om te gaan.
- Ineenstorting door extreme stress bij de gedachte gescheiden te zijn van naasten.
- Altijd uw dierbare willen meenemen omdat je bang bent om alleen te zijn.
- Weigeren om alleen thuis te blijven, zonder je dierbare.
- Dromen over het verlies van familie en vrienden.
- Het grootste deel van de tijd gestrest zijn en fysiologische symptomen vertonen zoals kloppende hoofdpijn of een maag die van streek is. Stress is een van de meest voorkomende oorzaken van misselijkheid. Wanneer je gestrest bent, geeft je lichaam hormonen af die lichamelijke veranderingen kunnen veroorzaken, zoals een verhoging van je hartslag en een aanspannen van je buikspieren. Net zo belangrijk als het is om te begrijpen wat paniekaanvallen zijn en wat te doen bij een paniek aanval zo belangrijk is het ook om te begrijpen wat stress is en hoe het onder controle kan worden gehouden.
Oorzaken van verlatingsangst

Verlatingsangst kan in de kindertijd ontstaan of zich later in het leven ontwikkelen. Als je verlatingsangst hebt, ben je misschien in het verleden in de steek gelaten en dat trauma is je bijgebleven.
Verlatingsangst is een veel voorkomende psychische stoornis die zich op verschillende manieren kan manifesteren. Sommige mensen voelen een intens gevoel van paniek of angst als ze denken dat ze misschien verlaten zullen worden door een geliefde, terwijl anderen emotioneel gevoelloos worden en zich isoleren van anderen.
Er zijn veel mogelijke oorzaken voor verlatingsangst, waaronder vroege jeugdervaringen, genetica en persoonlijkheidskenmerken.
Hier zijn een paar oorzaken waarom je verlatingsangst kunt ervaren:
- Je hebt misschien de dood van een ouder of verzorger meegemaakt tijdens je kindertijd.
- Je hebt geleden onder ouderlijke verwaarlozing of bent in de steek gelaten door een of beide ouders.
- Je werd gepest op school of had moeite om “erbij te horen” en vrienden te maken.
- Je bent getuige geweest van een langdurige ziekte van een dierbare.
- Je vorige romantische partner heeft je vertrouwen beschaamd of heeft het plotseling uitgemaakt zonder geldige reden.
- Je hebt een echtscheiding meegemaakt en blijft met dat trauma zitten.
- Je partner is plotseling overleden.
Alle bovengenoemde gebeurtenissen kunnen ertoe leiden dat iemand een verlatingsangst ontwikkelt. Als je een verlatingsangst hebt, begin je te denken dat als het jou één keer is overkomen, het opnieuw kan gebeuren, en probeer je jezelf en je relaties op een manier te navigeren die dergelijke onzekerheid zou voorkomen.
Soorten Verlatingsangst
1. Angst voor emotionele verlating
Kinderen die tijdens hun kindertijd emotionele verlating door hun verzorgers ervaren, zullen waarschijnlijk verlatingsangst hebben wanneer ze opgroeien. Emotionele verlating is wanneer je geliefde – ouders in dit geval – fysiek aanwezig zijn, maar je emotionele behoeften verwaarlozen.
Ouders en verzorgers kunnen hun kinderen emotioneel in de steek laten door:
- Hen te berispen voor het uiten van hun emoties.
- Hen belachelijk te maken en in verlegenheid te brengen.
- Onrealistische verwachtingen voor hun kinderen te scheppen en hen te vernederen wanneer zij niet in staat zijn daaraan te voldoen.
- Hun kinderen behandelen als gelijken en niet als iemand die van hen afhankelijk is voor hun fysieke en emotionele behoeften.
Zulke mensen groeien op met onvervulde behoeften en kunnen moeite hebben met het aangaan en onderhouden van persoonlijke en professionele relaties.
2. Verlatingsangst in relaties
Kinderen die in hun kindertijd niet over verlatingsangst heen komen of die lijden aan emotionele verlating kunnen opgroeien tot volwassenen die lijden aan verlatingsangst in relaties.
Aanvankelijk kunnen deze individuen onverschillig en koud zijn, zodat ze zich niet hechten. Later zijn ze waarschijnlijk extreem toegeeflijk in relaties en gaan ze tot het uiterste om hun partners gelukkig te maken. Tegelijkertijd komt de angst dat hun partner hen zal verlaten zo vaak terug dat ze gemakkelijk achterdochtig worden en veel aflezen aan elk klein dingetje.
Verlatingsangst kan ervoor zorgen dat we ons onzeker, aanhankelijk en behoeftig voelen in onze relaties. Het kan ervoor zorgen dat we ons terugtrekken van onze partners, of dat we proberen hen te controleren uit angst om verlaten te worden. Het kan ervoor zorgen dat we ons voortdurend zorgen maken over wat onze partner denkt of doet, en het gevoel hebben dat we nooit goed genoeg zijn.
Invloed van verlatingsangst op relaties
Het zal je niet verbazen dat verlatingsangst een negatieve invloed kan hebben op een gezonde relatie. De angst om in de steek gelaten te worden is een zeer reële en krachtige emotie die een grote invloed kan hebben op relaties dat kan leiden tot emotionele instabiliteit. Wanneer we bang zijn om in de steek gelaten te worden, kunnen we ons vastklampen aan onze partners of ons helemaal van hen terugtrekken. We kunnen ons ook jaloers, bezitterig of behoeftig voelen.
Dit is bijvoorbeeld hoe verlatingsangst relaties kan beïnvloeden:
- Moeite om je partner te vertrouwen.
- Met afgunst kijken naar relaties van anderen.
- Je onzeker en ontoereikend voelen in je relatie.
- Alles van jezelf weggeven in je relatie.
- Gebrek aan emotionele intimiteit en niet kunnen praten over je kwetsbaarheden.
- Blijven hangen in een ongezonde relatie.
- Angst om alleen te zijn.
Onnodig te zeggen dat zelfs als een van de partners een aantal van deze symptomen vertoont, de relatie belastend wordt en geleidelijk begint te ontwarren.
Wanneer één van de partners voortdurend op zijn tenen loopt en tot het uiterste gaat om de ander te behagen, of ongelooflijk achterdochtig is, dan wordt de vertrouwensfactor geschaad. Dat terwijl doe de basis vormt voor elke relatie. Zelfs als beide partners aan de relatie willen werken, is de manifestatie van de verlatingsangst zo merkbaar dat die niet lang kan worden vermeden.
Na de uiteindelijke verbrokkeling van de relatie blijven beide betrokkenen achter met de vraag “wat hadden we anders kunnen doen?” en een gevoel van hulpeloosheid en ontoereikendheid dat hen nog meer afschrikt om nieuwe relaties aan te gaan.
Verlatingsangst – conclusie
Er zijn momenten waarop wij allen het verlies van onze dierbaren vrezen en hen voor altijd dicht bij ons zouden willen houden. Deze gedachte komt en gaat echter door ons hoofd. Als deze verlatingsangst zo overweldigend wordt dat het je dagelijks leven begint te belemmeren en je relaties beïnvloedt, dan is het tijd om het serieus te nemen en hulp te zoeken voordat het onherroepelijke schade aanricht.
In dit artikel hebben we verteld wat verlatingsangst is, wat de oorzaken, tekenen en symptomen zijn, en wat er gedaan kan worden om het te overwinnen.
Deel het met iemand waarvan je denkt dat hij of zij verlatingsangst symptomen vertoont en verlatingsangst kan hebben, zodat het hem of haar ook kan helpen.