Je hebt misschien je favoriete films gezien die gokkers verheerlijken, waardoor ze cool en in controle lijken, maar dat is niet altijd het geval. De keerzijde van gokken wordt geassocieerd met sociaal isolement, diefstal, stress, onvermogen om de gokdrang te krijgen en, het belangrijkste, angst!

Gokken en angst hebben een sterke correlatie. De meeste gokkers gokken om angst te beheersen en worden angstig als ze een weddenschap verliezen. Het is een vicieuze destructieve cyclus die niet stopt. Als dwangmatige gokkers gokken, raken ze gescheiden van angstige gevoelens en veroorzaken ze opwinding tijdens het spelen van een ronde. Gokken is een van de meest gebruikelijke manieren om de huidige ontberingen te ontkennen en je angst om te zetten in opwinding.

“Tussen 2015 en 2018 is het totaal aantal mensen dat online gokt in Nederland met zo’n 335 duizend mensen toegenomen. In 2015 gokten in Nederland ongeveer 1,5 miljoen mensen online, terwijl in 2018 dit aantal was gegroeid tot meer dan 1,8 miljoen.”

Gezien het toenemende aantal mensen dat lijdt aan dwangmatig gokken en angstgevoelens, is het de hoogste tijd om de grond van het probleem te onderzoeken, hoe het de mentale gezondheid van een gokker beïnvloedt en wat de onfeilbare methode is om gokangst te verlichten.

Gokken en angst

Gokken en angst zijn met elkaar verbonden aangezien het een tot het ander kan leiden. Gokkers nemen risicovolle weddenschappen om hun angstige toestand te vermijden, terwijl het verliezen van deze weddenschappen angst kan veroorzaken. Daarom is gokbehandeling vooral gericht op het beheersen van de angstniveaus van de patiënt.

Behandeling van angst en gokken is een continu proces dat afhangt van het identificeren van de factoren die angst veroorzaken en vervolgens focussen op het beheersen ervan. Voorveel gokkers is het verminderen van angst een voorwaarde om veranderingen in gokgedrag aan te brengen, en het is essentieel om erachter te komen wat voor jou werkt. 

Aangezien de fysieke en mentale gezondheidstoestanden van individuen variëren, is het van cruciaal belang om de perfecte aanpak om angst onder controle te houden, te testen en te vinden. 

Gevolgen van

gokverslaving Mensen die worstelen met een gokverslaving kunnen verschillende angstgerelateerde problemen tegenkomen, zoals migraine, depressie, ongemak en spijsverteringsstoornissen. Bovendien kunnen de effecten van gokverslaving, net als andere verslavingen, emoties van hopeloosheid en machteloosheid omvatten. Dit kan soms resulteren in zelfmoordpogingen.

Laten we eens kijken hoe dwangmatig gokken de gezondheid van een patiënt op lange en korte termijn beïnvloedt. 

Kortetermijnrisico ‘s van dwangmatig gokken

Kortetermijnrisico’s worden gedefinieerd als de onmiddellijke impact van een probleem of aandoening op de gezondheid van een persoon. Ze zijn niet blijvend, maar kunnen toch een persoon schaden. Dit zijn de kortetermijnrisico’s van compulsief gokken:

 • .Problemen met middelenmisbruik
 • Persoonlijkheidsstoornis
 • Depressie of angst

De kortetermijnrisico’s van compulsief gokken zijn te behandelen met behulp van revalidatie en therapie

Langetermijnrisico ‘s van dwangmatig gokken

Zoals de naam al aangeeft, kunnen langetermijnrisico’s van dwangmatig gokken uw mentale en fysieke gezondheid voor een lange tijd in de weg staan. Als het niet wordt behandeld, kan gokken leiden tot ernstige problemen op de lange termijn, waaronder:

Deze langetermijnrisico’s kunnen worden beheerd, maar kunnen niet volledig worden behandeld, dus de patiënten moeten hun levensstijl dienovereenkomstig aanpassen. 

Tips om gokangst te verlichten

De behandeling van angst is het belangrijkste punt waarop moet worden gefocust voor de effectieve behandeling van dwangmatig gokken. Hoewel een goede behandeling nodig is om de symptomen die gepaard gaan met gokken en angst onder controle te houden en te minimaliseren, zijn de volgende enkele geteste trucs die patiënten kunnen helpen.

 • Ontspanningstechnieken
 • Beoefenen van spierontspanning
 • Ademhalingsoefeningen
 • Geduldig en kalm zijn 
 • Alternatieve activiteiten zoeken 
 • Inschrijven voor zelfhulpgroepen
 • Visualisatietechnieken uitproberen

Ontspanningstechnieken

Ontspanningstechnieken voor beheersing angstniveau

Ontspanning kan mentaal of fysiek zijn; het is het tegenovergestelde van paniek, angst en zorgen. Een kalme en ontspannen gemoedstoestand kan worden bereikt door verschillende ontspanningstechnieken te gebruiken om de bloeddruk veroorzaakt door angst te helpen verlagen. 

Het leren van een ontspanningstechniek is een van de meest effectieve benaderingen om angst te beheersen en te kanaliseren naar een ontspannende gemoedstoestand. Omdat je niet tegelijkertijd kalm en bezorgd kunt zijn, kunnen ontspanningstechnieken helpen het angstige gevoel om te buigen naar een positieve gemoedstoestand en je hoofd te vullen met serene gedachten.

In gevallen waarin angst een punt bereikt waarop het de mentale of emotionele toestand van een persoon verstoort, kunnen ontspanningstechnieken helpen het angstniveau te verlagen. Eerst de uitlokkende factor identificeren en vervolgens werken aan de controletechnieken is essentieel. Een persoon kan bijvoorbeeld gestrest raken door na te denken over financiële problemen. In dergelijke gevallen kan yoga helpen de aandacht van het individu op iets anders af te leiden, waardoor angst- en stressniveaus worden verlaagd. 

Het vinden van de perfecte ontspanningstechnieken is een reis. Sommige individuen nemen zwemmen of lichaamsbeweging als ontspanning, terwijl anderen meer reageren op mentale stimulatie. Vind wat voor jou werkt!

Spierontspanning oefenen

spierontspanning oefenen

Een van de meest effectieve benaderingen om de problemen die verband houden met gokken en angst onder controle te houden, is door spierontspanning te oefenen. Deze remedie tegen angst kan je helpen onderscheid te maken tussen stijve en ontspannen spieren en je meer bewust te zijn van de toestand van je spieren.

Je kunt je spieren conditioneren om te ontspannen en de drukpunten vinden die op massage reageren; het kan helpen om met angst om te gaan. Bovenarmen, nek, benen, hoofd, wangen en kaken krijgen bijvoorbeeld meestal spullen terwijl een persoon angstig is. Dus het beoefenen van spierontspanning in deze doelgebieden kan je angstniveaus verlagen. 

Ademhalingsoefeningen

Ademhaling is een van de meest natuurlijke fenomenen die mensen kunnen helpen omgaan met gokken en angst. Er wordt een signaal naar de hersenen en het lichaam gestuurd wanneer je langzaam uitademt, wat helpt bij ontspanning. Mensen kunnen leren om diep te ademen, zelfs als ze niet sporten.

Voor deze oefening moeten mensen ernaar streven om tien ononderbroken minuten te blokkeren, idealiter op een plek die kalm is en vrij van afleiding. Het dimmen van de lichten en het vinden van een comfortabele houding kan ook helpen om het angstniveau van een persoon te verlagen.

Geduldig en kalm zijn

Mensen die de complicaties van gokken en angst willen aanpakken, moeten beslissingen nemen over veel verschillende aspecten van hun leven, nieuwe gezichtspunten ontwikkelen en nieuwe vaardigheden leren. Helaas, omdat het hele perspectief van een individu wordt veranderd, is de kans op een terugval behoorlijk groot. 

Mensen gaan vaak vooruit voordat ze een paar stappen achteruit doen. Het is echter cruciaal om te onthouden dat het aangaan van deze lange en vermoeiende reis vergelijkbaar is met het maken van een andere levensstijlaanpassing. Het vereist tijd en geduld, dus wees niet te streng voor jezelf. 

Alternatieve activiteiten

hobby's voor een lager angstniveau

Je aandacht afleiden of je focus op iets anders richten, is ook een effectieve benadering van het omgaan met een angststoornis, de belangrijkste boosdoener van gokverslaving. Deelnemen aan een andere, opwindende en lonende activiteit is een van de meest effectieve methoden voor mensen om hun impuls om te gokken te verminderen en angst te verminderen. Dit verschuift je focus van gokken en creëert een positieve associatie in je geest met andere opwindende activiteiten. 

Voor het vinden van een vervangende activiteit kan het nodig zijn om eerdere interesses op te pikken of nieuwe te ontdekken. Dergelijke nieuwe hobby’s ontwikkelen zich in de loop van de tijd tot copingstrategieën die iemands vermogen om hun angst en gokken onder controle te houden, verbeteren.

Aanmelden voor zelfhulpgroepen

Als u de basis van het probleem begrijpt en dit met anderen deelt, kunt u de angst verminderen. Als u uw ervaring deelt met andere gokkers, realiseert u zich dat u niet de enige bent, en dat helpt bij het omgaan met sociaal isolement. 

Sommige mensen ontdekken dat het delen van hun gokproblemen met anderen een gunstig aspect van de behandeling kan zijn. U kunt uw medische of geestelijke gezondheidsprofessional om suggesties vragen over zelfhulporganisaties zoals gokkers Anonymous en andere diensten.

Visualisatietechnieken uitproberen

Het combineren van visualisatie met diepe ademhaling of geleidelijke spierontspanning is een andere handige truc. Angst kan ook worden verminderd door alleen visualisatie te gebruiken.

Het gebruik van alle vijf de zintuigen om zoveel mogelijk details te creëren over een veilige, rustige plek of omstandigheid is een traditionele visualisatie-oefening. Dit helpt bij het afleiden van de focus van angstige, onaangename gedachten en verlangens.

Veel Gestelde Vragen:

Waarom gokken angstige mensen?

Veel mensen gebruiken gokken als een copingmechanisme voor angst. Mensen die gokken, beschrijven vaak dat ze zich niet verbonden voelen met hun nerveuze gevoelens of dat ze hun angstige gevoelens overbrengen op het plezier dat ze hebben bij het spelen van hun favoriete soort gamen.

Kan angst ervoor zorgen dat je gaat gokken?

Ja, angst is de voornaamste oorzaak van gokken, aangezien gokkers de realiteit willen vergeten en hun zorgen willen verwisselen met de spanning en opwinding van gokken. Andere onderliggende problemen, waaronder zorgen, stress, problemen met impulscontrole en drugsmisbruik, houden echter allemaal verband met gokproblemen.

Hoe stop je de drang om te gokken?

Afleidingstechnieken, ademhalingsoefeningen, praten met anderen en lichaamsbeweging zijn enkele van de benaderingen die u kunnen helpen de drang om te gokken te stoppen door uw angstniveau te verlagen. Maar eerst moet je uitvinden wat voor jou werkt en die aanpak beheersen.

Is gokken een psychische aandoening?

Ja, dwangmatig gokken is een geestesziekte die wordt gecategoriseerd als een impulsiviteitsstoornis. De vijfde versie van de Diagnostic and Statistical Manual (DSM) van de American Psychiatric Association (APA) bevat het (DSM-5). Wat de gezondheid betreft, is problematisch gokken schadelijk voor zowel lichaam als geest.

Samenvatting

Gokken en angst hebben een sterke correlatie, dus je hebt een goede behandeling van angst nodig voor een effectieve en permanente oplossing voor je gokproblemen. Net als elke andere ziekte kan het echter worden behandeld met de juiste behandeling en uitgebreide aanpassingen van de levensstijl. 

Omdat de behandeling van angst en gokken een continu proces is, moet je geduld hebben en je concentreren op de technieken die in deze blog worden genoemd om je angstniveaus te verminderen. Onthoud dat je niet hoeft te zijn bang om alleen te zijn. U kunt altijd medische hulp inroepen als uw toestand verslechtert of deelnemen aan cursussen voor angst- of paniekaanvalbeheersing als u zich overweldigd voelt.

Met doorzettingsvermogen en het strikt volgen van de managementtechnieken, kun je het leven hebben dat je wilt!

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.