Ons dagelijks leven belast ons met zoveel zorgen en verantwoordelijkheden. Of het nu gaat om stress over het niet kunnen beheren van uitgaven, overuren moeten maken, moeite hebben om deadlines te halen of gespannen relaties, onbehagen in de geest begint uiteindelijk invloed te hebben op ons en de mensen om ons heen. Het weerhoudt ons ervan te genieten van de goede dingen in het leven. Het is daarom noodzakelijk om het belang te begrijpen van het bereiken van gemoedsrust, zodat we kunnen leren om onze negatieve gedachten te beheersen.

Gemoedsrust is een toestand van mentaal en emotioneel kalm zijn. Het is een toestand waarin een persoon zich kan losmaken van allerlei soorten stress en zorgen die in hun gedachten aanwezig zijn. Gemoedsrust stelt een persoon in staat kalm te blijven, zich beter te concentreren op hun fysieke en mentale activiteiten en te genieten van de gelukkige momenten in het leven.

Bovendien kan het iemand helpen om beter door moeilijke situaties te navigeren door hem te helpen rationeel te denken in plaats van verteerd te worden door negatieve denkpatronen. Het helpt een persoon beter te slapen, geeft hem innerlijke kracht en voorkomt ook dat zijn zorgen zijn tol eisen van zijn lichamelijke gezondheid. Gemoedsrust is daarom de sleutel tot een gezond en tevreden leven.

De oorzaken van angst in je hoofd

Mijn hoofd zit vol met zorgen

Er zijn meerdere redenen tot bezorgdheid in het leven van een persoon die van invloed kunnen zijn op hun mentale en fysieke welzijn. Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen waarom mensen angst en rusteloosheid ervaren:

Angst in het dagelijks leven:

 • Stress op het werk
 • Stress door werkdruk op school/college
 • Stress om de kosten te dekken, de rekeningen te betalen, enz.
 • Stress als gevolg van mondiale en politieke problemen
 • Stress door een medische aandoening
 • Stress in afwachting van een aankomend evenement, bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek
 • Trauma door het overlijden van een dierbare of een onverwacht incident bij familie en vrienden
 • Gespannen relaties op het werk of met vrienden en familie

In sommige gevallen kan extreme angst worden ervaren als gevolg van psychische stoornissen zoals:

Het gebruik van bepaalde medicijnen en drugs kan ook leiden tot gevoelens van rusteloosheid en angst.

Wat gebeurt er als je geen gemoedsrust hebt?

Stressvolle gedachten

Voortdurend zorgen maken over de moeilijkheden in het leven kan een negatieve invloed hebben op zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid. Wanneer een persoon geen gemoedsrust heeft bereikt en zijn zorgen en negatieve emoties niet kan kanaliseren, lijden ze zowel in hun persoonlijke als sociale leven.

Hieronder volgen enkele manieren waarop het niet hebben van gemoedsrust iemands welzijn kan beïnvloeden:

 • Problemen met slapen – dit omvat zowel moeite om helemaal te slapen als moeite hebben om langer in slaap te blijven. Wanneer een persoon niet voldoende slaapt, kan hij niet goed functioneren, heeft hij een slecht humeur en kan hij zijn dagelijkse taken niet uitvoeren.
 • Lichaamspijn – druk op je hoofd kan ook je lichamelijke gezondheid beïnvloeden en hoofdpijn, buikpijn en gewrichtspijn veroorzaken. Dit kan leiden tot ziekten zoals indigestie, migraine enz.
 • Lage energie en vermoeidheid – wanneer een persoon te gestrest is over iets, raakt zijn energie zeer snel op. Ze voelen zich moe en zijn te gedemotiveerd en vermoeid om hun werk effectief gedaan te krijgen
 • Moeite met focussen op taken – een persoon die geen gemoedsrust heeft, is altijd bezig met zijn zorgen en wordt afgeleid van de taak die voor hem ligt. Dit onvermogen om zich te concentreren beïnvloedt op zijn beurt de kwaliteit van hun werk.
 • Boosheid en prikkelbaarheid – wanneer iemands hoofd vol is met gedachten die van negatieve aard zijn, zullen ze zich waarschijnlijk geagiteerd voelen bij kleine ongemakken en kunnen ze gemakkelijk hun geduld verliezen. Dit heeft niet alleen invloed op hun vermogen om met moeilijke situaties om te gaan, maar ook op hun relaties met de mensen die aan de ontvangende kant van hun woede staan.

Hoe ga je om met burn-out als je geen gemoedsrust hebt?

Burn-out en gebrek aan motivatie

Burn-out is een aandoening die wordt gekenmerkt door een langdurige periode van fysieke, mentale en emotionele uitputting en treedt op wanneer een persoon te overweldigd wordt door werk en stress. Wanneer iemand een burn-out ervaart, verliest hij zijn interesse en motivatie in zijn werk, voelt hij zich constant vermoeid en neemt hij een afstandelijke en cynische houding aan. Er zijn veel symptomen van een burn-out. Angst, onverschilligheid en wanhoop zijn allemaal mogelijke symptomen als niet aan de verwachtingen van een persoon wordt voldaan.

Als iemand al last heeft van een gebrek aan innerlijke rust, dan kan een burn-out het nog erger maken. Bovendien kan het moeilijk zijn om te bepalen wanneer ze slachtoffer worden van een burn-out als ze al last hebben van extreme stress en rusteloosheid.

Om effectief met burn-out om te gaan, is het nodig om innerlijke rust te zoeken. Dit kan worden gedaan door te proberen wat vrije tijd te nemen en te genieten van zelfzorg door middel van meditatie, amusement of het ontdekken van een nieuwe hobby. Voor mensen met een burn-out kan het nuttig zijn om cursussen voor paniekaanvallen te volgen. Ze kunnen leren hoe ze hun angsten kunnen beheersen en hun angst onder controle kunnen houden.

Wanneer de geest betrokken raakt bij frisse en positieve gedachten, komt het dichter bij een staat van vrede en kan het helpen een burn-out te overwinnen. Hier lees je meer over de behandeling van een burn-out. 

Tips voor het verbeteren van de gemoedsrust

gemoedsrust krijgen

Gemoedsrust is belangrijk om de angst in je hoofd te overwinnen, zodat je een positief en gezond leven kunt leiden. Voortdurend worden verteerd door paniekaanvallen kan een negatieve invloed hebben op iemands geestelijke gezondheid. Als u echter begrijpt wat paniekaanvallen zijn en hoe paniekaanvallen te voorkomen?, kan dit iemand helpen gemoedsrust te krijgen. Wanneer een persoon weet wat paniekaanvallen zijn en wat hun angst veroorzaakt, kunnen ze zichzelf kalm houden in stressvolle situaties.

Hier zijn enkele tips om gemoedsrust te krijgen:

Acceptatie van de moeilijkheden in het leven 

Het leven kan veel hindernissen op je pad werpen en soms lijkt het onmogelijk om ze te overwinnen. Het is belangrijk om te beseffen dat moeilijkheden bij het leven horen en dat als je je er te veel zorgen over maakt, het alleen maar moeilijker voor je wordt om ze onder ogen te zien. In plaats van er te veel nadruk op te leggen, kun je ze accepteren als kleine uitdagingen waar uiteindelijk een einde aan komt. Dit zal u helpen gemoedsrust te bereiken.

U kunt dit doen door te proberen uw negatieve gedachten om te zetten in positieve. Bijvoorbeeld: “Mijn hoofd zit vol met zorgen, maar ik zal een actieve poging doen om er niet aan toe te geven omdat het leven meer is dan alleen deze hindernissen.”

Vergeving oefenen

Een van de grootste redenen waarom iemand zich altijd rusteloos en geagiteerd kan voelen, is uit woede jegens iemand die jou onrecht heeft aangedaan of schuldgevoelens over iemand die je onrecht hebt aangedaan. Om gemoedsrust te krijgen, is het daarom belangrijk om mensen te gaan vergeven en dingen los te laten. Als je stress gaat over het schuldgevoel dat je voelt over iets dat je verkeerd hebt gedaan, is het belangrijk om te leren je excuses aan te bieden en je relatie met de persoon die je gekwetst hebt te herstellen. Zo voorkom je ook dat je in de toekomst spijt krijgt.

Meditatie 

Meditatie is ook een goede manier om innerlijke vrede te bereiken. Door wat tijd uit uw dagelijkse routine te nemen om na te denken en uzelf te reinigen van negatieve emoties, kunt u in uw hoofd tot rust komen en stress verlichten. Je moet proberen je verbeeldingskracht uit te breiden en de diepere betekenis van het leven proberen te begrijpen.

Dit zal je helpen beseffen hoe klein veel van je zorgen zijn en hoe gemakkelijk je ze kunt overwinnen. Het zal je ook in staat stellen om je hoofd leeg te maken en effectiever met je problemen om te gaan.

Verbinding maken met de natuur

Om innerlijke rust te ontwikkelen, is dichter bij de natuur komen een goede strategie. Wat tijd doorbrengen op het strand, een wandeling maken in het park of je overgeven aan tuinieren, zijn enkele manieren waarop je je tijd kunt besteden aan contact met de natuurlijke omgeving. Dit helpt je te ontspannen, je zorgen te vergeten en je te ontdoen van de rusteloze gevoelens in je hoofd.

Een dagboek bijhouden

Door je gedachten in een dagboek op te schrijven, kun je negatieve emoties kwijtraken en de last van je geest verminderen. Hierdoor voel je je lichter, rustiger en vrediger. Het zal je ook helpen jezelf beter te begrijpen en je emoties positiever te kanaliseren.

Samenvattend

Een vredige gemoedstoestand is belangrijk om gezond te leven. De spanningen in het leven als gevolg van werk, financiën, relaties of vanwege psychiatrische stoornissen en drugs kunnen een negatieve invloed hebben op het fysieke en mentale welzijn van een persoon. Met een hoofd vol gedachten en angsten kan een persoon vatbaarder worden voor depressies en een burn-out ervaren. Het bereiken van gemoedsrust is daarom essentieel.

Enkele van de manieren waarop een persoon zijn hoofd kan ontspannen en zichzelf kan kalmeren, is door acceptatie, vergeving, contact met de natuur, meditatie en door een dagboek bij te houden voor hun gedachten.

Michael Hijlkema is expert op het gebied van angst-en paniekaanvallen, stress, burn-out en communicatie. Met zijn jarenlange ervaring heeft Michael meerdere trainingen gecreëerd om mensen te helpen met angst- en paniek, burn-out en hun welzijn in het algemeen te verbeteren. Bij Hoofdbaas heeft Michael op basis van verschillende modules een trainingstraject op maat gemaakt, dat je online of 1 op 1 kunt volgen en in je eigen tijd leert omgaan met jouw klachten.